Menu
A+ A A-

Publika uživala u koncertu "Kulturnog centra" i hora Filozofskog fakulteta

kulturni centar bend koncert sarsRok bend "Kulturni centar" u saradnji sa horom Filozofskog fakulteta održao je večeras solistički koncert u Kulturnom centru na Palama, čija sala je bila ispunjena gotovo do posljednjeg mjesta.

Autor pjesama benda "Kulturni centar" i vokalni solista Želimir Vukašinović rekao je novinarima da bend postoji već sedam godina, te da su za večerašnji koncert pripremili 19 pjesama, od toga 14 autorskih.

"Ovaj koncert je posvećen ljubavi i mnogo je koncerata koji se kreću oko ove teme, mi kroz ljubav pokušavamo da živimo. Ovo nije sentimentalni projekat, nego ustvari jedan osjećaj da je tema ljubavi jedno mjesto gdje se razriješava naša lična, pa i kolektivna istorija", naglašava Vukašinović i dodaje:

"Na koncu tema ljubavi jeste tema poezije, a da ako je ovo povezano sa muzikom, rokenrolom, pa i horom, kao čistim glasom, onda to jeste i onaj glas".

Vukašinović kaže da pet pjesama koje su obradili nisu za njih reinterpretacije već način na koji ih oni čuju.

Dirigent hora Filozofskog fakulteta Jelena Čamur rekla je da su na veliko zadovoljstvo pozvani od strane benda "Kulturni centar" da budu gosti na njihovom koncertu.

"Posljednji blok pjesama zajedno smo radili i odradili, što je bilo izuzetno veliko zadovoljstvo. To je popularni žanr, nešto što je progresivno i moderno, obično horove vezuju za neki klasični repertoar koji je vezan za neke određene ciljane događaje. Mislim da će publika uživati, jer smo mi uživali i uživamo i to je jedno sasvim novo iskustvo", ističe Čamur.

 

 

 

 

Bajaga i Instruktori snimaju novi album

bajaga i instruktori1Poslije brojnih ljetnjih nastupa Bajaga i Instruktori "zatvorili" su se u studio gde vrijedno rade na snimanju novog albuma, a prema riječima čuvenog frontmena već je poznato koje će se pjesme naći na novom albumu.

Bajaga kaže je da sa svojim instruktorima imao "milion" svirki u toku ljeta, ali da je sada došlo vrijeme za rad u "Studiju O" u Beogradu.

"Ništa oko novog albuma nismo radili do polovine septembra. Poslije beogradskog nastupa u Rajićevoj došli smo kod Olivera Jovanovića. Mi smo stara ekipa. On i ja smo imali nekad zajedno sa Cveletom, basistom instruktora studio na Avali. Ovo je nešto mnogo bolje", kazao je Bajaga.

On poručuje da to mjesto zna još od ranije i napominje da je sada vrhunska muzička oprema u tom prostoru.

Prema njegovim riječima već je poznato šta će se naći na novom albumu Bajage i instruktora.

"Osam pjesama smo prebacili na traku. Imaju gotove muzike i tekstove. Dvije su skoro pri kraju, tri, četiri su 80 odsto gotove. Imam još jednu pjesmu koju radim, možda bi to bila deveta. Planiram da napravim još dvije, tri, pa možda i da ne snimimo sve. Nikad ne možeš da predvidiš koliko će to da traje. Ovoga puta stvarno ne želimo da žurimo. Pet godina je od posljednjeg albuma, i pošto ne radim to često, onda bar da radim kako valja. Studio smo dogovorili do Nove godine, ali pošto će u tom periodu biti i koncerata, to će nas pomovo malo izbaciti iz ritma, pa ćemo, vjerujem, raditi i u januaru", kaže Bajaga.

On bi želio da već na proljeće novi album bude dostupan poštovaocima.

"To bi bilo realno, bez opterećenja. Nemam nikakav ugovor koji me obavezuje da moram da završim nešto. Samo mi je bitno da bude dobro, i na tome radimo. Imamo, za sada, hvala Bogu, i dosta sreće. Nekako mi se čini da su se svi uželjeli velikih zvučnika, velikog studija. To je nešto zbog čega sam ja i počeo da se bavim muzikom. Producent je Saša Habić, sa kojim smo uradili mnogo dobrih albuma. Biće tu možda i nekih gostiju. Za sada je jedino od ljudi van benda gitarista Saša Ranđelović Ranđa odsvirao solo u jednoj pesmi", kaže Bajaga.

 

 

 

Kompozitor David Mastikosa na prestižnoj Akademiji u Parizu

david mastikosaDavid Mastikosa, banjalučki kompozitor, jedan je od umjetnika koji će tokom naredne godine boraviti na prestižnoj "Académie musicale de Villecroze".

Na taj način mladi umjetnik će predstavljati Akademiju umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, na kojoj je asistent, ali i tradiciju Republike Srpske.

"Académie musicale de Villecroze" jedna je od značajnijih ustanova za afirmaciju mladih talenata, a masterklasove organizuje od 1981. godine.

Mastikosa je, kaže, prije četiri godine prvi put imao čast da bude dio jednog takvog programa.

Tada je, pod mentorstvom profesora Filipe Ersana napisao kompoziciju "Francuske impresije" za gudački kvartet, koju je izveo veoma cijenjen francuski kvartet "Quatuor Girard".

"Upravo učešće na masterklasu i boravak na “Académie musicale de Villecroze”, za mene je bio najveći podsticaj za dosadašnji kompozitorski razvoj. Iako je podeljen u dva dela kao i 2013. godine, ovaj put jedan dio odvija se u Parizu - metropoli koja je oduvijek inspiracija za nova umjetnička djela. Prvi će se održati u Parizu od 29. januara do 2. februara naredne godine, a drugi dio, koji uključuje i premijeru kompozicije pisane za tu priliku, od 2. do 7. jula 2018, u mjestu Vilkroz, koje se nalazi u blizini Nice", priča Mastikosa.

Ovogodišnji program je, dodaje on, koncipiran na sličan način kao i 2013. godine.

"Usavršavanje pohađa od 4 do 8 kompozitora, koji se prvo sastaju sa profesorom u Parizu u februaru gdje rade na svojim kompozicijama i začetim idejama, a potom nastavljaju rad na kompozicijama sve do jula, kada opet odlaze u Francusku gdje ih čeka susret sa muzičarima i aktivan rad na izvođačkom delu kompozicije, te koncert u predivnom prostoru “Chapelle Saint Victor” iz 11. vijeka", naveo je Mastikosa.

Prema njegovim riječima, jedan od uslova za konkurs, pored kompozicija, bile su i preporuke koje su pisane specijalno za tu priliku.

"Pored profesora Zorana Nikolića, za “Académie musicale de Villecroze” me preporučio me i Vim Henderiks, šef odsjeka za kompoziciju konzervatorijuma u Antverpenu. Bruno Mantovani, istaknuti francuski kompozitor, radio je selekciju kompozitora. On je takođe na čelu pariškog konzervatorijuma “Conservatoire national supérieur de musique”, te će se rad sa njim prvo odvijati u Parizu", rekao je Mastikosa.

 

 

 


Promocija pjesme "Krvava Žepa" probudila emocije Paljanima

promocija krvava zepa sarsSala Kulturnog centra Pale bila je mala da večeras primi sve zainteresovane u želji da čuju pjesmu "Krvava Žepa", u kojoj se pominje najveće stradanje Paljana u jednom danu, u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Ovaj zločin nad srpskim vojnicima, koje su u zasjedi napale muslimanske oružane snage, desio se na Spasovdan, 4. juna 1992. godina na Žepi, kada je svirepo ubijeno i masakrirano 45 vojnika.

Pjesmu je napisao Milanko Čobović, koji je i sam bio učesnik ove teške bitke, a pjesmu je snimilo i opjevalo 11 guslara Guslarskog društva "Starina Novak".

Publici su se večeras predstavili svi, osim nažalost jednog, našeg mladog sugrađanina i velike nade ovog društva, Mateje Radovića, koji je tragično nastradao tri dana nakon što je pjesma snimljena.

Njegov dio pušten je sa CD-a, a ponovo čuti glas mladog Radovića probudilo je emocije ne samo kod publike, već i kod njegovih kolega, guslara sa kojima je toliko puta zapjevao.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić istakao je da se radi o vjerovatno najtežem stradanju pripadnika VRS u jednom danu, u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

"Zločini iz Žepe se nisu završili 4. juna, oni su samo počeli tada i nastavljeni su u kontinuitetu do kraja rata, tačnije do 26. juna 1995. godine kada su posljednji put napali i kada smo morali odgovoriti punim snagama i da to pitanje jednom za svagda riješimo", rekao je Savčić novinarima.

On je rekao da je o pitanju Žepe svjedočio na mnogim mjestima, pa između ostalog i pred Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu.

"Čvrsto sam ubijeđen da su imali imalo razuma i pameti, mogli su apsolutno, ne samo protekli rat nego i vijekove koje dolaze proživiti u miru i niko ih ne bi dirao. Međutim, da li njihova politika ili nekakvi drugi motivi, tjerali su ih suprotno, da čine zločine, od 4. juna, jula, avgusta iste godine do avgusta 1995. godine", naveo je Savčić.

Predsjednik Guslarskog društva "Starina Novak" Zoran Golubović rekao je novinarima da pjesma posvećena 45 Paljana, boraca Vojske Republike Srpske, koji su ubijeni na Spasovdan, 4. juna 1992. godine, na Žepi.

"Pjesmu je snimilo 11 guslara ovog društva, nažalost večeras nećete čuti jednog od najboljih i najperspektivnijih mladih guslara koji je snimio sa nama, a to je pokojni Mateja Radović, ali će poslušati njegov snimak", rekao je Golubović.

On je dodao da je na promociju pozvano 90 članova porodica stradalih vojnika sa Žepe, koji će na poklon dobiti po jedan CD, brošuru, a nakon promocije za njih je obezbjeđen ručak u restoranu "Bit".

Na promociji pjesme prisustvovali su gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković, predsjednik Skupštine grade Miroslav Lučić, načelnik opštine Pale Boško Jugović, narodni poslanik Miroslav Brčkalo, predsjednik Boračke organizacije opštine Pale Mihajlo Parađina i brojni drugi predstavnici političkih partija i boračkih udruženja.

Pjesma je snimljena u produkciji "Slay production" iz Pala.

 

 

Doček Nove godine u Sarajevu uz Čolu i Crvenu jabuku

cola crvena jabukaGrađane glavnog grada Bosne i Hercegovine, ali i turiste iz Europe i svijeta u Novu godinu bi, kako saznaje Radiosarajevo.ba, trebali uvesti Zdravko Čolić i Crvena jabuka.

Centralna svečanost dočeka Nove godine u Sarajevu bi trebala biti održana na Trgu Bosne i Hercegovine, kao i prošle godine, a građani će uživati tri noći, i to 30. i 31. decembra te 1. januara 2018. godine.

Kako je za Radiosarajevo.ba kazao gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, u subotu, 30. decembra bit će organizovan prijem za turiste, ali i sve građane koji podrazumijeva piće dobrodošlice. 

Prvu noć će nastupiti mladi sarajevski bendovi, a dio programa pripremiće i Muzička akademija u Sarajevu.

"Zaista i ove, kao i svake prethodne godine želimo Sarajevu i svim njegovim građanima ponuditi istinski spektakl i svijetu pokazati da smo spremni ponuditi ozbiljnu manifestaciju javnog dočeka Nove godine. Prošle godine smo uz Merlina pokazali koliko možemo, a i ove godine ćemo dati sve od sebe", kazao je Skaka i dodao kako se tri noći zaredom na Trgu BiH očekuje pravo novogodišnje slavlje.

Istakao je da će Sarajevo biti lider u regionu u proslavi Nove godine, kao i da će konačne infomacije biti poznate tokom sedmice.

 

 


Dimitris Kotronakis otvorio 2. Međunarodni festival gitare

dimitris kontronakisGrčki muzičar Dimitris Kontronakis nastupio je večeras u okviru otvaranje 2. međunarodnog festivala gitare "Guitar United Fest", koji će se do 29. oktobra održati u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo.

Na ovom festivalu učestvovaće više od 100 učesnika iz sedam zemalja, a za vrijeme festivala održaće se i radionice koje će voditi 25 gostiju iz cijele bivše Jugoslavije, Rumunije, Grčke i Španije.

Takođe, tokom održavanja ovog festivala biće predstavljene knjige o gitari i izložbe.

Drugog dana trajanja Festivala gitare nastupiće španski muzičar Hoze Luiz Martinez, a u subotu, 28. oktobra nastupa Vlatko Stefanovski.

Istog dana, biće održan i takmičarski dio Festivala, a učesnici će biti podijeljeni u šest kategorija, od najmlađih do najstarijih, studenata i profesionalaca.

Završni dan Festivala će obilježiti nastup šest najboljih gitarista iz takmičarskog dijela, kada će publika svojim glasovima odlučiti ko je pobjednik.

Ulaznice za predstojeće muzičke nastupe možete kupiti u holu Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo.

 

 

 

 

Paljanski guslari snimili pjesmu o stradanju na Žepi

guslerGuslarsko društvo "Starina Novak" iz Pala promovisaće epsku pjesmu "Krvava Žepa" koju je opjevalo 11 guslara ovog društva sa ciljem da se ne zaboravi stradanje srpskih boraca na Žepi 1992. godine.

Promocija CD-a održaće se u petak, 3. novembra 2017. godine u sali Kulturnog centra Pale sa početkom u 18:00 časova.

Iz Guslarskog društva pozivaju sve zainteresovane da posjete ovu promociju, koja je od veliko značaja za sve građane Pala i porodice stradalih vojnika na Žepi.

Podsjećamo, 4. juna 1992. godine, uprkos dogovoru da će mirno propustiti vojnu kolonu koja je bila u humanoj misiji dostavljanja hrane i vode za 12 srpskih vojnika koji su obezbjeđivali relej na brdu Zlovrh, muslimanske snage su napale, ubile i masakrirale 45 srpskih boraca.

Od tada do danas, svake godine, porodice poginulih boraca odlaze u mjesto Luke, na Žepi, i odaju počast stradalim vojnicima Vojske Republike Srpske i tako njeguju sjećanje na njih.

Epska pjesma koju su snimili guslari iz "Starine Novaka" biće još jedna vrijedna uspomena na poginule vojnike i svjedočiće o jednom vremenu nepravedno stradale srpske vojske.

 

 

Veliki koncert hora Filozofskog fakulteta u Bratuncu

hor filozofskog fakulteta paleU okviru manifestacije „Bratunačke duhovne večeri“ u subotu 14.oktobra, u Domu kulture Bratunac održaće se veliki koncert hora Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Specijalni gosti na ovom koncertu biće sestre Ana i Irena Spasojević.

Hor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu osnovan je u novembru 2011.godine. Horom rukovodi mr Jelena Čamur.

Riječ je o amaterskom horu, čiji su članovi ljudi različitih zanimanja, srednjoškolci, studenti, profesori, asistenti i dr. Hor djeluje pri Filozofskom fakultetu i redovno učestvuje na manifestacijama koje organizuje ovaj Fakultet.

Hor je mješoviti i trenutno broji 32 člana.

 

 

 

Koncerti u čast Kemala Montena u Sarajevu i Beogradu

kemal monteno koncert1Sarajevo bi krajem godine trebalo biti domaćin koncerta u znak sjećanja na legendarnog kantautora Kemala Montena.

Kako je za Faktor rekao Dragoslav Gane Pecikoza, dugogodišnji menadžer i organizator koncerata brojnih muzičkih zvijezda, on će zajedno sa Zlatanom Fazlićem Fazlom u decembru organizirati koncerte u Sarajevu i Beogradu pod nazivom „Jedne noći u decembru”.

„Nije lako na jednom mjestu okupiti najveća muzička imena iz regiona, zato smo odlučili da to bude krajem godine. Postoji želja i volja kolega legendarnog Keme da budu dio ovog projekta, a više detalja će biti poznato krajem sedmice. Naš Kemo zaslužuje spektakl o kojem će pričati cijeli Balkan. Koncerte smo nazvali „Jedne noći u decembru” po istoimenoj pjesmi naše muzičke legende”, kaže Gane Pecikoza.

 

 

 

 

 

Kvintet harmonika „Accordeus“ četvrti na Svjetskom kupu

kvintet akordeus italijaKvintet harmonika „Accordeus“ Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu u sastavu Miljana Đurović, Milica Muhadinović, Vanja Danilović, Stefan Ćeha i Nikola Pantelić osvojio je 4. mjesto na Svjetskom kupu harmonike u Italiji.

Sedamdeseto izdanje Svjetskog kupa u harmonici ove godine održano je u gradu Ozimo, u periodu od 5. do 10. septembra tekuće godine.

Vanja Danilović član kvinteta  „Accordeus“  rekla je za Sarajevo-RS da su na pomenutom kupu izveli djelo svog mentora, prof.dr Dražana Kosorića „Kolaž“, a zatim i trostavačni koncert Antonija Vivaldija „Koncert za gudače i čembalo“, kao i djelo Viktora Vlasova „Koncertni triptih na temu slike Hijeronimusa Boša Strašni sud“, 2. stav „Iskušenje“.

„Učestvovalo je 25 zemalja svijeta sa preko 500 učesnika, članova žirija i delegacija. Željela bih u ime kvinteta „Accordeus“ da se zahvalim svim sponzorima koji su nam omogućili da odemo na ovo takmičenje, koji su imali vjeru u nas, naš rad i kvalitet, te se nadamo da smo opravdali njihova očekivanja“, istakla je Danilovićeva.

Zanimljivo je to što je kvintet „Accordeus“ bio prvi ansambl koji je predstavljao Bosnu i Hercegovinu na Svjetskom kupu, a pored njih predstavnici BiH u kategoriji „masters“ – solo harmonika bili su Azmir Halilović i Danijel Lovrić sa Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu.

Takođe, predstavnik BiH u žiriju ove godine bio je Zoran Rakić. Naredne godine ovo takmičenje će se održati u Litvaniji.

 

 

 

„Ministarke“ nastupaju na studentskoj žurci

ministarke plakatU organizaciji neformalne grupe mladih LSN i Studentskog centra Pale u diskoteci „Enigma“ na Palama, u nedjelju 10. septembra, održaće se studentska privatna žurka na kojoj će nastupiti ženska pop-folk grupa „Ministarke“ iz Beograda.

Ova žurka će okupiti omladinu iz nekoliko opština iz cijele regije, za koje će biti organizovan prevoz do Pala. Cijena karte za ovu muzičku manifestaciju iznosi 7 KM, a organizatori su obezbjedili i brojne nagrade.

Donatori žurke su opštine Pale i Istočno Novo Sarajevo, kao i „Printera“ d.o.o. iz Istočnog Sarajeva.

Žurka počinje u 22:00 časa.

 

 

 

 

 

 

 

 

Više hiljada ljudi uživalo u koncertu „YU grupe“

yu grupa pale sarsLegendarni rok sastav „YU grupa“ iz Beograda nastupila je sinoć na Studentskom trgu na Palama pred više hiljada ljudi.

Koncert je organizovan u okviru obilježavanja Dana i krsne slave opštine Pale – Velike Gospojine, a muzičari Dragi, Žika i Petar Jelić svojim prepoznatljivim hitovima oduševili su publiku na Palama, te napravili odličnu atmosferu u kojoj su uživali i stariji i mlađi.

Gitarista Dragi Jelić je poručio okupljenoj publici da im je velika čast što su bili dio ovogodišnjih Gospojinskih svečanosti i čestitali su svima krsnu slavu opštine, kao i zahvalili se načelniku Bošku Jugoviću koji ih je pozvao na Pale.

Nakonk koncerta, najvjerniji obožavaoci su pohrlili ka bini da se fotografišu sa braćom Jelić.

Opština Pale će danas osvještati postavljene spomen ploče na Centralnom spomen-obilježju palim borcima Vojske Republike Srpske na Trgu Republike Srpske u Palama.

Krsna slava i Dan opštine biće obilježeni u ponedjeljak, 28.8.2017. godine, služenjem Svete arhijerejske liturgije u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice na Palama u 9:00 časova, nakon čega će se u salonu „Stanišić“ održati slavska svečanost i slomiti slavski kolač.

 

 

Pretplatite se na RSS feed

Radio Sa-RS