''Pred sjenima srpskih mučenika'' - zbirka pjesama o stradanju i patnji srpskog naroda

nad sjenima srpskih mucenika sarsDrugo izdanje poetske rukoveti ''Pred sjenima srpskih mučenika'' Rada Lalovića predstavlja posebnu zbirku pjesama koje govore o stratištima i stradalništvima od Prvog svjetskog rata do NATO agresije 1999. godine, rekao je to večeras Lalović na Palama uoči promocije knjige u Kulturnom centru.

Lalović je rekao da je malo pjesnika koji su pisali o stradanjima i stratištima srpskog naroda, ali da se ova poezija počela izučavati u osnovnim i srednjim školama sa ciljem njegovanja kulture i sjećanja na stradale žrtve tokom 20. vijeka.

"Ova poetska rukovet može poslužiti nastavnicima da ne tragaju za pjesmama, one su na jednom mjestu sa predgovorom i pogovorom. Prvo izdanje je imalo za cilj da otvori vrata ovoj vrsti priče, a drugo izdanje je pokupilo sve što je bilo dostupno u ovom trenutku", rekao je Lalović novinarima i dodao da je ovo izdanje u vidu stihova i metafora o srpskoj poeziji stradanja i patnje.

"To su pjesme Matije Bećkovića, Desanke Maksimović, Jovana Dučića, Stevana Raičkovića, Dragana Kolundžije, koji je proživio golgotu stradanja, Milenka Toromana, koji je sa majkom preživio stradanje u logoru u Sisku i drugim", istakao je Lalović.

Recenzent knjige i nastavnik srpskog jezika i književnosti u OŠ "Sveti Sava" u Foči Duško Krsmanović kaže da se radi o posebnoj knjizi kakvih nije bilo na ovom području.

Krsmanović ističe da se autor potrudio da sakupi što veći broj pjesama koje govore o stradanju srpskog naroda tokom 21. vijeka i kako kaže, ispostavilo se da to nije lagan zadatak.

"Došli smo do zaključka da se o pojedinim stradanjima tokom 20. i 21. vijeka nije puno pisalo, pa tako ova poetska rukovet je način da se krene u ispitivanje bliže istorije iz perspektive lirike", kaže Krsmanović.

Direktor fočanskog Centra za kulturu i informisanje i ujedno izdavač knjige ''Pred sjenima srpskih mučenika'' Vladmir Pantović ističe zadovoljstvo što su oba izdanja ove knjige izdata u toku 2017. godine i kaže da nisu ništa napamet uradili.

Pantović dodaje da je to prilika da učenici i nastavnici imaju uvid u tu vrstu poezije na jednom mjestu.

Autor Rade Lalović rođen je 1956. godine u Vlahopolju, opština Kalinovik, Republika Srpska. Školovao se u Kalinoviku i Sarajevu, gdje je diplomirao na Filozofskom fakultetu na studiju Istorije jugoslovenskih književnosti i srpskohrvatskog jezika.

U stručnim i naučnim časopisima objavio je preko 150 stručnih radova, učestvovao u radu desetak kongresa i simpozijuma iz jezika i književnosti, kao i u nizu fakultetskih naučnih skupova.

 

 

Roman ''Krvavi zavjet'' promovisan i pred paljanskom publikom

krvavi zavjet pale sarsRoman "Krvavi zavjet" autora Dijane Nešković-Stjepanović, inače profesora Srpskog jezika i književnosti iz Rogatice, promovisan je večeras u Kulturnom centru Pale.

Prema riječima Dijane Nešković-Stjepanović radnja se odvija u periodu nakon završetka odbrambeno-otadžbinskog rata i govori o Ivani, djevojci koja živi sa ocem alkoholičarem i čiji je brat poginuo o proteklom ratu.

"Ona preživljava sve muke koje mogu da snađu jednu ženu, koja je ostala bez majke i brata blizanca. Prvi dio je apsolutno u duhu realizma, taj patrijahalni odnos u porodici, dok je drugi dio modernistički, apsolutno u duhu modernog vremena", kaže Nešković-Stjepanović.

Autor romana ističe da je sama radnja od početka do kraja jako tužna.

Kaže da u ovom romanu imaju samo dva istinita događaja, prvi je vezan za stradanje Ivaninog brata blizanca, dok se drugi odnosi na priču, legendu, koja se vezuje za kraj od Rogatice do Višegrada i za Djevojačke stijene.

Profesor Srpskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu Pale i recenzent knjige Saša Knežević rekao je novinarima da se radi o knjizi mlade autorke, njegovog bivšeg studenta, te dodao da u trenutku kada je dobio knjigu u rukopisu, shvatio da se dešava nešto lijepo.

"Niko se ne upisuje na fakultet zbog nečega što će profesionalno raditi, već zbog ljubavi, koja se vidi ovdje pri pisanju i naravno ona je dodatno poboljšana time što je Dijana neko ko je završio fakultet i što je beskrajno dragocjeno, poznaje svoj jezik i jezik kojim piše, dakle srpski i s te strane, koristi ga u najboljem mogućem smislu", kaže Knežević.

Dodaje da sa druge strane, autor poznaje pravila književnog teksta te da s te strane nije bilo problema.

U ime izdavača "Žiravac" iz Požege Zoran Nedeljković je rekao da su za dva do tri mjeseca prodali dva izdanja, što se, prema njegovim riječima, rijetko događa.

"Garantujem da je to pravo izdanje, ovo je stvarno tiraž i prihvaćeno je od strane naroda. Do sad smo imali oko 10 promocija, dvije u Srbiji i ostale u Republici Srpskoj", kaže Nedeljković koji ima odličnu saradnju sa piscima iz Republike Srpske.

Naredna promocija romana "Krvavi zavjet" biće održana u Zvorniku.

 

Otvorena izložba književnih djela posvećenih slavnim nobelovkama

nikolina brestovac sarsPovodom Međunarodnog dana žena u Matičnoj biblioteci Istočno Sarajevo danas je otvorena izložba posvećenu književnicama koje su dobile Nobelovu nagradu za književnost.

Ovo značajno priznanje od početka dodjeljivanja Nobelove nagrade do danas dobilo je trinaest književnica.

Autor izložbe i bibliotekarka Nikolina Brestovac rekla je za Sarajevo-RS portal da je sa prikupljanjem građe za ovu izložbu prvo krenula od književnih djela nobelovki, koje u Matičnoj biblioteci imaju na raspolaganju.

"Poslije sam nalazila u literaturi neke interesantne podatke iz njihovog života. Na internetu ima i pogrešnih podataka, gledala sam da što više podataka o književnicama nađem u knjigama, stručnoj literaturi", kaže nam Nikolina.

Ona dodaje da je u svim odjeljenjima Matične biblioteke tražila i koristila ono što imaju na raspolaganju.

"Internet sam koristila samo u slučaju da nisam imala dovoljno podataka o nekoj nobelovki, pa sam nalazila kritičke osvrte, i nešto što bi bilo interesantno da se uvrsti u samu izložbu", dodaje ona.

Nikolina kaže da su čitalačkoj publici u Matičnoj biblioteci dostupna djela nobelovki poput Neli Zaks, Perl Bak, Selme Lagerlef, Vislava Šimborska kao i drugih.

"Od Gracije Deleda imamo samo jedno književno ostvarenje, a to je djelo "Elijas Portolu". Nešto novo u našem fondu jeste knjiga "Bekstvo" od Alis Manro", kaže Nikolina i dodaje da je njoj među najzanimljivijim nobelovkama Vislava Šimborska.

Obzirom da je izložba povodom predstojećeg Dana žena 8. marta, a uzevši u obzir i biografije nobelovki kao ostvarenih na profesionalnom planu, autor izložbe Nikolina Brestovac je poručila da žene nikada ne trebaju odustajati od svojih planova i želja uprkos preprekama na koje naiđu u životu.

 

Trgovčevićeva: Pobjednici su svi koji izađu na scenu i svoje stihove govore pred dvije stotine ljudi

28584833 587177778288236 1766932940 oNa drugoj večeri 13. Smotre recitatora, koja se održala u Kulturnom centru Pale, svojim recitacijama publici se predstavilo oko 70 mališana iz vrtića "Buba Mara", djeca iz Udruženja "Sunce", članovi Edukativnog centra "Big Ben" i učenici osnovnih škola "Pale", "Srbija" i "Mokro".

Profesor Srpskog jezika i književnosti Anđela Plakalović jedan je od ovogodišnjih članova žirija, koja smatra da je veoma teško izabrati najboljeg takmičara.

"Večeras su se predstavili učenici osnovnih škola "Srbija", "Pale" i "Mokro", tu su i djeca iz vrtića "Buba Mara", djeca iz Udruženja "Sunce" i djeca iz Edukativnog centra "Big Ben". Za konačan izbor pobjednika žiri uzima u obzir sve detelje kao što su stav na sceni, mimika, tečnost govora te jasnoća u izgovoru", navodi Plakalovićeva i dodaje da se takmičari za ovakvu manifestaciju pripramaju mjesecima.

Direktor Dječijeg centra "Buba Mara" Slavka Brezo navodi da je veoma zahvalna organizatorima na pozivu za učešće.

"Vrtić "Buba Mara" učestvuje  već 13. godinu na ovoj manifestaciji i samim tim učimo djecu važnosti poezije. Bitno je da se takmičari od predškolskog uzrasta oslobađaju straha od scene i javnog nastupa", navodi ona.

Član žirija Tamara Trgovčević i dugogodišnji učesnik Smotre recitatora ističe da nije važno ko će pobijediti, pobijedili su svi oni koji su izašli pred dvije stotine ljudi i govorili poeziju koju su izabrali.

"Drago mi je da je Smotra recitatora prerasla u tradicionalnu manifestaciju koja  okuplja omladinu Pala, od najranijih predškolskih uzrasta pa sve do studentskih dana. Smotra recitatora nije ove dvije večeri koje imamo priliku da vidimo, to su mjeseci ranijeg iščitavanja poezije i pripreme za javni nastup", kaže Trgovčevićeva.

28579814 587178188288195 1886872751 o

Profesor Razredne nastave u Osnovnoj školi u Podgrabu Đorđe Lalović ističe da su djeca mnogo zainteresovanija za javni nastup u nižim školskim uzrastima, te da  vole takmičarski duh i javni nastup.

Oni koji su smijeliji uvijek će da se odvaže za ovakav nastup. Učenici nižih razreda biraju vedrije i veselije pjesme, kaže on.

Smotra recitatora u organizaciji Srednjoškolskog centra Pale je tradicionalna manifestacija koja se održava trinestu godinu zaredom i okuplja više od stotinu takmičara.

REZULTATI:

Prva kategorija:

  1. Lara Brčkalo
  2. Nikolina Gajović
  3. Lazar Jokić

Druga kategorija:

  1. Pavle Furtula
  2. Marija Todorović
  3. Marija Lopatić

Treća kategorija:

  1. Đurđina Gajović
  2. Helena Bojanić
  3. Anastasija Đorđić

 

 

 

 

Autorska izložba Nikoline Brestovac posvećena dobitnicama Nobelove nagrade za književnost

maticna biblioteka ulaz sarsPovodom Međunarodnog dana žena u Matičnoj biblioteci Istočno Sarajevo sutra počinje izložba posvećena književnicama koje su dobile Nobelovu nagradu za književnost, autora naše sugrađanke i bibliotekarke Nikoline Brestovac.

Na izložbi će biti obuhvaćene sve dobitnice ove nagrade za književnost od početka dodjeljivanja do danas, ukupno njih trinaest.

Kako se navodi u saopštenju, izložba nas upoznaje sa književnim opusom, bibliografskim podacima i interesantnim detaljima iz života dobitnica Nobelove nagrade za književnost.

Izložba će biti otvorena od 1. do 18. marta 2018. godine, a svi zainteresovani mogu je posjetiti u vremenskom periodu od 08:00 do 19:00 časova.

 

 

 

 

Počela 13. Smotra recitatora

28547317 586753644997316 1990895247 oU organizaciji Srednjoškolskog centra Pale  , pod vođstvom profesora Srpskog jezika i književnosti Branke Malinić Čugalj  počela je dvodnevna manifestacija 13. Smotra recitatora u Kulturnom centru Pale.

Direktor Srednjoškolskog centra Pale Nedeljko Gazivoda ističe da ovakva manifestacija ima takmičarski duh.

"Smotra recitatora  pripada svim onim koji učestvuju u ovoj manifestaciji, a to su prije svega polaznici  vrtića "Bubamara", djeca iz Udruženje "Sunce", učenici Osnovnih škola "Pale, "Srbija" i "Mokro" i studenti Filozofskog fakulteta Pale", navodi Gazivoda i dodaje da o tome ko se najbolje predstavio publici odlučuje petočlani žiri.

Gazivoda ističe da zbog velikog interesovanja učesnika ovakva manifestacija ima za cilj da pređe lokalne okvire.

Profesor Srpskog jezika i književnosti u Srednjoskolskom centru Pale Branka Malinić Čugalj navodi da na   ovogodišnjoj smotri  učestvuje više od 100 takmičara.

"Na dvodnevnoj smotri recitatora učestvuju takmičari od četiri pa sve do 24 godine, ovo je vrlo značajna kulturna manifestacija iz mnogo razloga kao što su  okupljanje mladosti oko smisla i ljepote umjetničke riječi", rekla je Ona. 

Organizatori ističu da smotra recitatora ostvaruje niz vaspitno-obrazovnih ciljeva kao što su: razvijanje ljubavi prama književnosti, razvijanje jezičke kulture, vježbanje memorije, razvijanje radnih navika, ovladavanje javnim nastupom, razvijanje samopouzdanja i pozitivnog takmičarskog duha.

Učenica trećeg razreda gimnazije  Jovana Elek kaže da je ovo već deseta godina kako učestvuje na smotri recitatora,  a publici se predstavila pjesmom Matije Bećkovića "Gospode pomiluj".

Smotra recitatora se nastavlja i sutra u Kulturnom centru Pale sa početkom u 18:00 časova.

Promocija romana ''Krvavi zavjet'' u Palama

krvavi zavjet1Roman "Krvavi zavjet" koji je sinoć promovisan u Istočnom Novom Sarajevu, u četvrtak 1. marta 2018. godine, biće promovisan i u Kulturnom centru Pale.

Izdavač ovog, sve popularnijeg romana, je izdavačka kuća "Žiravac" iz Požege i radi se o drugom njihovom izdanju u protekla tri mjeseca.

Na promociji će o knjizi govoriti profesori Saša Knežević i Slađana Vidaković, a u ime izdavača prisutnima će se obratiti Zoran Nedeljković.

Promocija je zakazana za 18:00 časova.

 

 

 

Roman ''Krvavi zavjet'' promovisan u Istočnom Sarajevu

dijana romanPromocija romana ''Krvavi zavjet'', autora Dijane Nešković Stjepanović održana je večeras u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo.

Autor romana Nešković-Stjepanović za Sarajevo-RS portal kaže da je to priča o stradanju žene sa svim teškim sudbinama koje mogu da je zadese.

"Roman je simboličan i kroz njega se proteže mnogo poruka, sa nadom da će čitaoci to prepoznati i biti zadovolnji ovim romanom", ističe Nešković-Stjepanović.

Na promociji o knjizi su govorili prof.dr Saša Knežević, prof. Slađana Vidaković i u ime izdavača Zoran Nedeljković.

Organizator promocije su Kulturni centar i izdvača "Žiravac" iz Požege.

 

 

 

 

Knjiga i film ''Dušu nisu ubili'' - svjedočanstvo o stradanju Srba u 20. vijeku

mira lolic mocevicKnjiga i film "Dušu nisu ubili" autora Mire Lolić Močević promovisani su večeras u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo, a govore o stradanju Srba tokom 20. vijeka na prostoru BiH.

Projekat se sastoji iz istoimenog dokumentarnog filma koji je nastao u produkciji Radio-televizije Republike Srpske (RTRS), knjige svjedočenja "Dušu nisu ubili" u kojoj su sabrana svjedočenja 59 očevidaca ili potomaka stradalnika o onome što se njihovim porodicama dešavalo, te istoriografske monografije "Zatiranje Srba u BiH u 20. vijeku" autora Drage Mastilovića.

Osnovni cilj projekta "nezaborav" je da buduće generacije na jednom mjestu imaju sačinjenu sintezu onoga što se srpskom narodu dešavalo na prostoru BiH tokom 20. vijeka.

Filmovi i knjige su preveden na engleski, njemački, francuski i ruski jezik, tako da ćemo i svijetu moći pokazati šta se srpskom narodu dešavalo tokom 20. vijeka.

Autor je tokom svog rada prikupljala i svjedočenja porodica koje su stradale tokom sva tri rata u 20. vijeku.

Kako je istakla, nevjerovatno je to da postoje gradovi u kojima su iste srpske porodice stradale od istih izvršilaca tri puta.

Ono što je zajedničko svim njenim sagovornicima, jeste i to što su rekli da, nažalost, "nema pravde za Srbe žrtve u BiH, i to je ono što bi trebalo da zabrine svu demokratsku i pravnu javnost koje bi time trebalo da se pozabave, jer još nema presuda počiniocima stravičnih zločina nad Srbima".

Dodala je da su se stravični zločini dogodil i u nekim drugim dijelovima BiH, kao što su Srebrenica i Sarajevo, ističe Močevićeva.

Dokumentarni film rađen je u koprodukciji RTRS-a i Udruženja "Srpsko-ruski most" pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Knjige su objavljene pod pokroviteljstvom Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Srbije i uz svesrdnu podršku u izradi filma VDH grupe iz Minhena.

Promocija knjige i filma "Dušu nisu ubili" održana je u organizaciji Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo i Matične biblioteke Istočno Sarajevo.

 

Promocija rukoveta "Pred sjenima srpskih mučenika" u Istočnom Sarajevu

pred sjenama srpskih mucenikaPromocija poetske rukoveti "Pred sjenama srpskih mučenika" autora Rada Lalovića održaće se u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo u četvrtak, 22. februara u 19:00 časova, a u organizaciji OŠ "Sveti Sava" i Kulturnog centra.

U ovoj knjizi sabrane su 33 pjesme od 24 autora koje govore o stradanju srpskog naroda u 20. vijeku.

Knjigu je izdao Centar za kulturu i informisanje iz Foče i Opštinski odbor SPKD "Prosvjeta" Foča, a priređivač je fočanski profesor srpskog jezika Rade Lalović.

Osim pjesama poznatih srpskih i hrvatskih pjesnika u poetskoj rukoveti zastupljene su i tri Lalovićeve pjesme.

 

 

Promocija romana "Krvavi zavjet" u Istočnom Novom Sarajevu

krvavi zavjet promocija insPromocija romana "Krvavi zavjet" autora Danijele Nešković-Stjepanović održaće se u četvrtak, 22. februara od 18:00 časova, u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo.

Na promociji će o knjizi govoriti prof.dr Saša Knežević, prof. Slađana Vidaković i u ime izdavača Zoran Nedeljković.

Organizator promocije su Kulturni centar i izdvača "Žiravac" iz Požege.

 

 

 

 

 

 

 

Promocija knjige i filma "Dušu nisu ubili" u Istočnom Sarajevu

dusu nisu ubili plakat1Promocija knjige i dokumentarnog filma "Dušu nisu ubili" autora Mire Lolić Močević biće održana u srijedu, 21. februara u 19:00 časova, u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo.

Ovu promociju organizuju Kulturni centar u saradnji sa Matičnom bibliotekom Istočno Sarajevo.

Knjiga i film su dio projekta koji se sastoji od istoimenog dokumentarnog filma koji je nastao u produkciji RTRS-a, knjige svjedočenja "Dušu nisu ubili" autora Mire Lolić Močević i istoriografske monografije "Zatiranje Srba u BiH u 20. vijeku", autora docenta dr Drage Mastilovića.

Prvi put na jednom mjestu o stradanju srpskih civila u BiH u svim ratovima u 20. vijeku govore očevici, stradalnici, potomci i istoriografska građa.