Menu
A+ A A-

Promocija knjige "Pravoslavlje" Saše Nikolića na Sokocu

sasa nikolic pravoslavljeSlužbenik MUP-a Republike Srpske i pjesnik sa Pala Saša Nikolić promovisaće svoju knjigu "Pravoslavlje" u subotu, 25. novembra 2017. godine u Gradskoj biblioteci na Sokocu.

Nikolić se epskom poezijom bavi od 18. godine, a na toga je podstakla borba srpskog naroda za očuvanje svojih imanja i ognjišta u rodnom selu Drecelj kod Olova.

U recenziji za ovu knjigu, protojerej stavrofor Momir Vasiljević navodi da je "srpski pravoslavni narod utemeljen u vjeri praotaca i predaka, a učvršćen u pravoj vjeri bogonosnim ocem, prvim arhiepiskopom, učiteljem i prosvetiteljem Svetim Savom".

Promocija knjige "Pravoslavlje" zakazana je za 17:00 časova.

Promovisana knjiga "Psihologija vršnjačkog nasilja" Jelene Malinić

promocija malinic sarsFilozofski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu promovisao je večeras knjigu "Psihologija vršnjačkog nasilja" pokojne Jelene Malinić, koja je na katedri za psihologiju ovog fakulteta radila kao viši asistent.

Prof.dr Dragoljub Krneta, koji je uz prof.dr Anelu Hasanagić govorio o knjizi na promociji, rekao je novinarima da je ova knjiga Jelenina doktorska disertacija koju je ona odbranila na Filozofskom fakultetu.

"Kako se desila ta tragedija fakultet je preuzeo obavezu na sebe, a mene su zamolili da ja uredim doktorsku disertaciju da bude kao knjiga i ja sam napisao predgovor. U tom predgovoru je navedeno koje su to osnovne karakteristike i koji je značaj", kaže profesor Krneta i dodaje da je tema izuzetno značajna i aktuelna.

Krneta ističe da je Malinićeva u ovoj knjizi pokazala da sindrom faktora determiniše nasilničko ponašanje, te da je porodica samo jedan u nizu tih faktora koji su korelaciji sa nasilničkim ponašanjem.

"Ona se u knjizi prevashodno bavila pitanjima psihologije ličnosti, tzv. regulatornim sistemom kognitivnog ponašanja, odnosno našeg voljnog ponašanja i u tom smislu ona je pokazala da zaista ti faktori imaju visoku korelaciju za nasilničko ponašanje", kaže Krneta.

Prema njegovim riječima, Malinićeva je u svojoj doktorskoj disertaciji analizirala prirodu žrtava i radila paralelno osobine ličnosti nasilinika i osobine ličnosti žrtava.

"Dobila je zanimljive rezultate. Mediji su često optuženi da su izvori nasilničkog ponašanja, a to nije tačno. Ako mediji imaju snagu da utiču, onda imaju snagu da pozitivno utiču. Nije na njima sve crno", tvrdi Krneta.

O Jeleni Malinić kaže da je bila krasna osoba, da je imala dobre ideje i da je njena knjiga prava u smislu da je vrijedi pročitati i analizirati, ali i da treba imati psihološko saznanje da bi je razumjeli.

"Bila je krasna, radila je u srednjoj školi i susretala se sa tim problemima, imala je originalnu ideju da proučava fenomene djece koja su rođena u ratu. Radila je komparativnu analizu djece koja su rođena na našim prostorima u ratu, ali i djece koja nisu rođena u ratu, i pokazalo se da postoje značajne razlike", dodaje profesor Krneta.

Jelena Malinić poginula je u saobraćajnoj nesreći 23. avgusta 2014. godine na magistralnom putu Ljubogošta - Pale, nedaleko od tunela "Kalovita brda", kada je automobil iz suprotnog pravca izgubio kontrolu i udario u vozilo kojim je upravljala Malinićeva.

U nesreći je na licu mjesta stradao i njen devetogodišnji sin Mihailo.

 

 

Promocija knjige "Psihologija vršnjačkog nasilja" Jelene Malinić

promocija malinicPromocija knjige "Psihologija vršnjačkog nasilja" preminule Jelene Malinić, višeg asistenta na odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta na Palama, održaće se u ponedjeljak, 20. novembra u amfiteatru ovog fakulteta.

Na promociji knjige govoriće prof.dr Dragoljub Krneta i prof. dr Anela Hasanagić, a promocija je zakazana za 18:00 časova.

Jelena Malinić radila je na odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta. Poginula je u saobraćajnoj nesreći 2014. godine na magistralnom putu Ljubogošta - Pale, nedaleko od tunela "Kalovita brda", a u udesu je smrtno stradao i njen devetogodišnji sin Mihailo.

Malinićeva je tada imala 37 godina, a samo dva mjeseca prije pogibije odbranila je doktorsku disertaciju.

Pogibija majke i sina potresla je građane Pala, Jelenine prijatelje, kolege i Mihailove drugare, a više stotina ljudi ih je ispratilo na vječni počinak tog 24. avgusta 2014. godine.

 

 

 

 

 

Promocija knjige "Nedovršeni roman" Branka Perića u Istočnom Sarajevu

kulturni centar maticna ulaz sars1Matična biblioteka Istočno Sarajevo organizuje promociju knjige Branka Perića "Nedovršeni roman", koja će se održati u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo u utorak, 14. novembra sa početkom u 19:00 časova.

O knjizi će na promociji govoriti Nenad Maglajić, Nedeljko Zelenović i autor Branko Perić.

Za razliku od ranijih ostvarenja Branka Perića, u kojima je, baveći se ratnim i još nekim složenijim temema, dublje ponirao u duše svojih junaka, u kojima je složene životne i društvene probleme i situacije smještao u razruđene priče koje su se kretale u više rukavaca da bi se u nekom deltoidnom obliku skupljale pri svom ušću.

"Nedovršeni roman" je pisan zanimljivo, kratkom i jezgrovitom rečenicom, sasvim prirodnim dijalogom, ostavljajući mogućnost da se čita i "na preskok", tj. da se pojedine storije čitaju kao zasebne cjeline.

 

 

 

 

 

Počeo 62. Sajam knjiga u Beogradu

sajam beogradPod sloganom "Ključ je u knjigama" otvoren je  62. Međunarodni sajam knjiga, čiji je počasni gost njemački jezik u okviru čega će Njemačka, Švajcarska, Austrija i Lihtenštajn predstaviti svoja savremena stvaralaštva.

 Ljubiteljima pisane riječi pod kupolama Beogrdskog sajma predstaviće se 450 izlagača iz Srbije i inostranstva.

“To je jedan sjajan način da se prezentuje književnost, ne kroz nacionalni spektar nego kroz pitanje zajedničkog jezika. Svakoga dana imamo nekoliko formata koji su jako interesantni, imamo i taj čuveni program koji smo uvezli iz Njemačke koji se zove plava sofa, a riječ je o poznatom formatu predstavljanja koji po prvi put izlazi van granica Njemačke”, kaže Vladimir Arsenijević iz Udruženja “Krokodil”, piše ATV.

Da knjiga privlači govore ne samo pune hale nego i programi, tribine, izložbe.

“Imamo velike godišnjice koje su u našem fokusu, 800 godina od krunisanja prvog njemanjićkog vladara koji je bio izuzetan pisac što je rijetkost i u srednjoevropskim okvirima, godišnjica je i Andrića, sve je i u duhu dječijeg programa svih sajamskih dana”, kaže Dragan Hamović, urednik programa Sajma knjiga.

Ove godine Sajam knjiga širi svoju teritoriju. Van sajamskih prostorija i šest punktova u gradu gdje će se održavati večernji progrmi.

Kao i svake godine, Školski dan je u četvrtak, 26. oktobra, a porodični dani su 23. i 24. oktobra.

Cijena pojedinačnih ulaznica je 250 dinara, a za grupne posjete 150 dinara.

Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo na ovogodišnjem sajmu knjiga predstaviće sedam romana, od toga tri najbolja sa posljednjeg konkursa "Zlatna sova"

 

Otvoren konkurs za 16. Međunarodni festival poezije za djecu i mlade

lukavica skupstina ulica sarsŠesnaesti Međunarodni festival poezije za djecu i mlade „Jovan Jovanović Zmaj – pjesme za djecu“ održaće se u Istočnom Sarajevu od 12. do 14. decembra 2017. godine, a u organizaciji „Forum teatra“.

Tom prilikom, „Forum teatar“ raspisao je Konkurs na temu „Ala je lep ovaj svet“, inspirisan istoimenom pjesmom Jovana Jovanovića Zmaja. Na konkursu mogu učestvovati učenici osnovnih i srednjih škola i članovi književnih klubova do 18 godina.

Tri pjesme svakog autora sa imenom i prezimenom, nazivom škole, kontakt telefonom i elektronskom adresom. Konkurs će trajati od 12. oktobra do 12. novembra 2017. godine.

Osnovna ideja i cilj festivala je da generacija značajnih i ostvarenih pjesnika za djecu iz Republike Srpske, FBiH, Srbije i Crne Gore, te mladi pjesnici kojima tek predstoji umjetničko potvrđivanje u ovom vremenu, kao i pobjednici konkursa, učestvuju zajedno na ovoj značajnoj književnoj manifestaciji.

Iz „Forum teatra“ za Sarajevo-RS je saopšteno da će se u okviru ovog Festivala održati brojne aktivnosti sa ciljem da se djeci približe različiti elementi poezije i kulture, pisane riječi, radionice za djecu, izložbe – vizuelizacija slike, recitovanje sopstvene poezije na javnim nastupima.

To značajno doprinosi tome da se poezija učini dostupnijom najmlađoj publici.

„U okviru Festivala realizovaće se pet programskih cjelina posvećenih Jovanu Jovanoviću Zmaju, koji se smatra jednim od najznačajnijih književnih predstavnika srpskog romantizma“, navode iz „Forum teatra“.

Iz „Forum teatra“ dodaju da pjesme za djecu imaju najtrajniju vrijednost, ne po umjetničkog, nego po etičkoj vrijednosti.

Time je Zmaj postao rodonačelnik pjesništva za djecu u srpskoj poeziji i najznačajniji predstavnik ove lirske vrste“, rečeno je iz „Forum teatra“.

Festival sufinansira Ministarstvo prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske.

Više informacija o konkursu i Festivalu možete dobiti na broj telefona 057/317-230 ili e-mail adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

Promocija knjige „Sarajevo kroz vijekove” Desanke Šućur

kulturni centar maticna ulaz sars1U organizaciji Matične biblioteke Istočno Sarajevo u utorak, 17. oktobra u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo sa početkom u 13:00 časova, održaće se promocija knjige „Sarajevo kroz vijekove”, autora Desanke Šućur.

O knjizi će, osim autora, govoriti mr Slobodan Nagradić i mr Željko Vujadinović.

Monografija „Sarajevo kroz vijekove” nova je knjiga Desanke Šućur objavljena u izdanju Matične biblioteke Istočno Sarajevo.

Knjiga o Sarajevu, ali ipak, dovoljno drugačija, različita od mnogih prethodnih, iako se na prethodne naslanja i nastavlja da govori o onom što u ranijim publikacijama o Sarajevu i njegovoj istoriji nije zapisano.

„Sarajevo kroz vijekove” nije naučno djelo u strogom smislu tog pojma i odrednice, već je zamisao autora da najširu javnost iznova upozna i zainteresuje za istoriju Sarajeva i njegove okoline, ali i za sve druge znamenitosti, vrijednosti i atrakcije tog grada i kraja.

U ovoj monografiji nije riječ samo o gradu u njegovom topografsko-urbanističko-arhitektonskom ishodištu, značenju i kapacitetu, nego i u njegovom socijalnom, političkom, administrativnom, demografskom, kulturnom, duhovnom i svakolikom drugom smislu i manifestovanju.

Desanka Šućur je rođena u Sarajevu. Diplomirala je na Ekonomskom fakultetu U Sarajevu. Radni staž od 30. godine provela je u Novinsko-izdavačkoj kući „Oslobođenje”.

 

 

Zavod za udžbenike promoviše sedam knjiga na beogradskom sajmu

upravnazavodaZavod za udžbenike i nastavna sredstva a.d. Istočno Sarajevo na predstojećem 62. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu predstaviće sedam romana, od toga tri najbolja sa posljednjeg konkursa „Zlatna sova“ za najbolji neobjavljeni roman.

U utorak, 24. oktobra 2017. godine, od 17:00 časova, u sali „Borislav Pekić“ Staniša Tutnjević će promovisati knjigu „Pretvaranje Petra Kočića“, o kojoj će, pored autora, govoriti Milan Radulović, Ranko Popović i Dušan Ivanić.

Narednog dana, u srijedu 25. oktobra 2017. godine sa početkom u 11:30 časova na štandu Republike Srpske, biće održan jubilej pet godina dodjele nagrade „Zlatna sova“ u organizaciji Zavoda pod nazivom „Značaj „Zlatne sove“ za savremenu srpsku književnost“, o čemu će goviriti direktor Zavoda Rade Ristović, prof.dr Sanja Macura, Anđelko Anušić i Ranko Risojević.

Istog dana, sa početkom u 12:00 časova na štandu Republike Srpske (hala 2 – nivo A), Nataša Cvijanović će predstaviti knjigu „Predškolski program i dječiji razvoj“, na kojoj će govoriti i prof.dr Jasmina Klemenović.

Nešto kasnije, od 14:00 časova u sali „Borislav Pekić“ Radisav Milić će promovisati knjigu „Kiša i mleko“, koja je dobila treću nagradu na konkursu „Zlatna sova“ za najbolji neobjavljeni roman. Pored autora, učestvuju i prof.dr Duško Peulja i Dejan Kerleta.

U sali „Vasko Popa“, u terminu od 15:00 časova, održaće se promocija romana „Rukavica“, autora Slavice Erdeljanović – Curk, koja je osvojila drugu nagradu na konkursu „Zlatna sova“ za najbolji neobjavljeni roman, a na promociji će govoriti prof.dr Sanja Macura i Dejan Kerleta.

Za kraj istog dana, u terminu od 18:00 časova u sali „Borislav Pekić“ održaće se promocija knjige „Vojnik ničije vojske“ autora Ilije Gajice, koji je osvojio prvu nagradu na konkursu „Zlatna sova“ za najbolji neobjavljeni roman i nagradu Sajma knjiga u Banjaluci za najbolje djelo u oblasti savremene književnosti.

Osim autora, na promociji ovog romana govoriće prof.dr Sanja Macura i Dejan Kerleta.

Posljednjeg dana, u četvrtak 26. oktobra 2017. godine sa početkom u 11:30 časova, na štandu Republike Srpske (hala 2, nivo A), održaće se promocija knjige Nine Milanović „Ogledi iz sintaksostilistike“, na kojoj će osim autora učestvovati prof.dr Miloš Kovačević i prof.dr Milanka Babić.

U kalendaru kulturnih dešavanja jugoistočne Evrope centralno mjesto krajem oktobra već decenijama pripada Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga.

Ova regionalno najveća manifestacija posvećena knjizi bavi se promocijom književnog stvaralaštva i obrazovanja, kulturnom razmjenom sa inostranstvom i pokretanjem aktuelnih književnih i društvenih pitanja.

Neformalno, poznat kao praznik knjige, Sajam knjiga svake godine ugosti najznačajnije domaće i brojne inostrane pisce i izdаvаče, koji predstаvljaju svoja stara izdanja i aktuelnu produkciju.

Ovogodišnji beogradski sajam knjiga počinje 22. i traje do 29. oktobra 2017. godine.

 

Promovisana zbirka pjesama „Pogled iz oštrog ugla“

vjekoslav vukadin promocija palePromocija zbirke pjesama „Pogled iz oštrog ugla“ autora Vjekoslava Vukadina održana je večeras u Kulturnom centru Pale.

O knjizi je govorila i profesor srpskog jezika i književnosti Branka Malinić – Čugalj.

Vukadin je novinarima rekao da je zbirka kompleksnije forme, jer sadrži sedam krugova koji čine pjesme slobodnog stiha, soneti, mudre strofe sa latinskim sentencama te lirske minijature.

„Sve ono što život čini životom ušlo je u temu i motive ove poezije. Sve ono što čini slabost ljudskog života, nastojao sam da prikažem iz svog ugla“, istakao je Vukadin.

Večerašnju promociju upotpunio je nastup dramsko-recitatorske sekcije sa besjedništvom Srednjoškolskog centra Pale, koji su recitovali stihove iz zbirke.

Vjekoslav Vukadin rođen je 1952. godine u selu Sjetlina kod Podgraba, opština Pale. Trenutno živi i radi u Holandiji.

Pjesme, lirske zapise i eseje objavljivao je u mnogim književnim časopisima, a zastupljen je u brojnim zbornicima i antologijama savremene poezije.

 

 

 

 

Promovisana knjiga „Strah od guštera“

strah od gustera promocijaMoramo ispričati istinu da se više ne ponovi „Srbi na Srbe“ rečeno je večeras na promociji knjige „Strah od guštera“ autora Dragana Kovačevića, održanoj u Kulturnom centru Pale.

Na promociji su, osim autora, govorili protojerej-stavrofor Momir Vasiljević i profesor srpskog jezika i književnosti Branka Malinić-Čugalj.

Autor u knjizi opisuje strašnu torturu koju je lično doživjela njegova baka Jovanka kada je bila zarobljena i mučena od strane UDBA-e.

„Knjiga „Strah od guštera“ je svjedočanstvo o jednim ružnim i zlim vremenima i počast ljudima koji su trpjeli zbog zlih vremena. Sam naziv knjige potiče od jedne stare srpske izreke, koja glasi: Koga su zmije ujedala i guštera se boji“, istakao je Kovačević.

On je dodao da je glavnik lik romana njegova baka Jovanka, koju su kao trudnu ženu privodili i mučili, samo iz razloga što je njen brat bio pripadnik četničke jedinice.

Recezent knjige protojerej-stavrofor Momir Vasiljević istakao je da je u jednom dahu pročitao knjigu i divio se autorevoj odvažnosti, i onome o čemu se dugo ćutalo, odnosno o hrabrosti njegove bake koja je podnosila torturu i njemu o svemu pričala.

Vasiljević je dodao da mu se posebno svidjelo to što autor knjige ni u jednoj rečenici nije iskazao mržnju, skrivao je počinioce, ali je htio da istina izađe na svjetlo dana.

Promociju je upotpunio nastup dramsko-recitatorske sekcije sa besjedništvom Srednjoškolskog centra Pale, koji su recitovali dijelove iz romana.

Autor knjige Dragan Kovačević rođen je 1987. godine, a po zanimanju je diplomirani novinar i živi u rodnom Čajniču.

Knjigu je napisao nakon završetka studija 2011. godine. Istakao je da veliku zahvalnost duguje upravo recezentu protojereju-stavroforu Momiru Vasiljeviću.

 

 

Nagrađeni najčitaoci Dječije biblioteke

najcitaoci djecija bibliotekaU okviru akcije „Najčitalac Dječije biblioteke“ koju je sprovela Matična biblioteka Istočno Sarajevo tokom ljetnog raspusta, danas su nagrađeni „najčitaoci“ za svoj trud.

Prvu nagradu u kategoriji mlađih čitalaca osvojila je Žana Avlijaš, koja je pročitala 17 knjiga, drugi je Gavrilo Bojović koji je pročitao knjigu manje i treća je Una Jamina koja je pročitala 15 knjiga ovog ljeta.

U kategoriji starijih čitalaca, prvo mjesto dijele Anđela Skramončin i Vuk Bogdan Brajović koji su pročitali po 25 knjiga, druga je Ivana Ikić sa 23, a treća Anđela Vuković sa 15 pročitanih knjiga.

Povodom proglašenja najuspješnijih čitalaca Dječije biblioteke organizovan je poseban program u kome su učestvovali polaznici radionica ove biblioteke i pjesnikinja Marijana Petronić.

U nastavku aktivnosti Matične biblioteke, a u cilju podsticaja djece i roditelja da koriste usluge biblioteke, od ponedjeljka 2. oktobra kreće program za djecu predškolskog uzrasta koji će se održavati pod sloganom „Uz pomoć mame, tate, bake ili deke postani čitalac Dječije biblioteke“.

 

 

 

 

Dodjela nagrada najčitaocima Dječije biblioteke

kulturni centar maticna ulaz sars1Akcija „Načitalac Dječije biblioteke“, koja je u toku ljetnog raspusta bila organizovana u Dječijoj biblioteci Istočno Sarajevo, završava se sutra dodjelom nagrada najboljim čitaocima.

Prema riječima Slađane Bratić iz Matične biblioteke, ove godine učestvovalo je 21 dijete, a najbolji od njih biće nagrađeni za svoj trud u okviru završnog programa, u kojem će učestvovati najmlađi polaznici i pjesnikinja Marijana Petronić.

Ovaj program će se održati u prostorijama Dječije biblioteke u Spasovdanskoj ulici sa početkom u 12:00 časova.

 

 

 

 

Pretplatite se na RSS feed

Radio Sa-RS