Menu
A+ A A-

Gimnazijalac iz BiH nominovan za dječijeg Nobela

armin maricGimnazijalac iz Bosanske Krupe Armin Marić prvi je kandidat iz BiH koji je radeći na poboljšanju dječijih prava nominovan za Međunarodnu dječiju mirovnu nagradu koju zovu i "dječiji Nobel".

Nagradu je pokrenula organizacija "Kidsrajts" tokom Svjetskog samita Nobelove nagrade za mir 2005. godine u Rimu.

Na listi za ovu prestižnu nagradu nalazi se 151 kandidat iz cijelog svijeta, a troje najboljih biće izabrano 15. novembra, dok će svečano proglašenje pobjednika biti održano 4. decembra u Hagu.

Marić je jedan od rijetkih srednjoškolaca koji se, osim peticama u dnevniku, može pohvaliti i dugogodišnjim volonterskim radom i uspjesima koji su ga lani svrstali meću 100 najboljih učenika na svijetu.

Godinama je član Mreže za izgradnju mira u BiH, koja je prepoznala njegov trud i nominovala ga za "dječijeg Nobela".

Na 17 stranica prijave na engleskom jeziku je predstavio svoj volonterski rad u oblasti ekologije i poboljšanja dječijih prava, ali i neke od najvažnijih planova za budućnost.

"Zahvaljujući promociji ekologije i aktivnom učešću u radionicama o zagađenju vazduha, recikliranju i uštedi energije, proglašen sam za jednog od 33 ekološka ambasadora u svijetu i jedinim u Evropi", rekao je Marić.

Borba za poboljšanje dječijih prava jedan je od njegovih glavnih ciljeva.

"Svi mi imamo pravo na bolje uslove obrazovanja. Bez obzira na to kako kvalitetni bili predavači, nemamo laboratorije niti opremu za prirodne nauke. Sve svoje znanje želim da uložim u popravljanje ovih nedostataka, jer i mi zaslužujemo podjednako dobre uslove obrazovanja kao i učenici u Evropi", istakao je Marić i dodao da je u proteklom periodu u BiH urađeno mnogo na međunacionalnoj toleranciji i pružanju jednakih mogućnosti za svu djecu.

Imati cilj u životu i sve svoje znanje i trud uložiti u njegovo ostvarenje, moto je kojim se kroz život vodi ovaj srednjoškolac, a ova prestižna nagrada bi, kako kaže, bila najbolja potvrda njegovog rada.

"Dio nagrade od 100.000 evra uložio bih u podizanje svijesti mojih sugrađana o ekologiji, a dio za nastavu za gluvonijeme osobe u BiH", istakao je Marić i dodao da mu je porodica najveća podrška i vjetar u leđa.
Planovi za budućnost

Armin Marić ističe da ga najviše zanimaju biologija i medicina te da će školovanje nastaviti u jednoj od te dvije oblasti.

"Pohađam razne onlajn kurseve na internetu i pripremam se za studij", rekao je Marić.

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Gostujući profesori zaradili tri miliona KM

studenti fakultet amfiteatarNa javnim univerzitetima u Republici Srpskoj nastavu drži 351 gostujući profesor, uglavnom iz Srbije i Crne Gore, za čije plate na godišnjem nivou bude potrošeno oko tri miliona maraka.

Razlog za angažman gostujućih predavača, kako objašnjavaju sa univerziteta, jeste nedostatak domaćih kadrova. S tim se ne slažu studenti, koji ističu da ne samo da imamo kadrova koji mogu da budu kvalitetni predavači, nego im dvostruki ili trostruki angažman profesora šteti. Osim što profesore viđaju dva-tri puta godišnje i to uglavnom na ispitu, nastavu im drže asistenti.

Na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu pored 596 stalno zaposlenih profesora i nastavnika, nastavu u akademskoj 2016/17. godini izvodi i 190 honorarnih predavača. To je za tridesetak predavača manje nego u prethodnoj akademskoj godini.

„Tih 30 gostujućih profesora iz ranije godine zamijenjeno je vlastitim nastavnim kadrom”, kazali su na ovom univerzitetu dodavši da se za plate gostujućih predavača mjesečno izdvaja oko 140.000 KM.

Na ovom univerzitetu planiraju da na mjesta desetak profesora koji odlaze u penziju angažuju petnaestak asistenata. Prorektor za nastavu na ovom univerzitetu Ranko Božičković istakao je da nadzor nad gostujućim profesorima, sa kojima ova visokoobrazovna ustanova ima ugovor, vrše fakulteti.

„U posljednjih nekoliko godina dolaze gotovo isti profesori, vjerovatno iz zadovoljstva da drže nastavu na našim fakultetima”, kazao je Božičković.

Na Univerzitetu u Banjaluci navode dva razloga za angažovanje gostujućih profesora. Prvi je to što se na taj način obezbjeđuje izuzetno i najkvalitetnije izvođenje nastave od strane renomiranih i uglednih profesora. Drugi razlog je pokrivenost nastave za one naučno-umjetničke oblasti za koje Univerzitet još nema izgrađen svoj kadar.

„Ukupno je angažovan 161 gostujući profesor. Najviše ih je na Medicinskom fakultetu, Akademiji umjetnosti, Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu i Prirodno-matematičkom fakultetu”, kazali su u banjalučkom Univerzitetu.

Svi gostujući profesori su honorarno angažovani i svakog mjeseca se za njihove plate izdvaja bruto 114.000 KM.

„Najviše gostujućih profesora dolazi iz Srbije. Njihova plata na ovom univerzitetu ne kasni i isplaćuje se u deset jednakih rata”, kazali su u Univerzitetu.

Predsjednik Unije studenata RS Ratko Savić kaže da su studenti nadležnima već dali do znanja da im gostujući profesori ne trebaju.

„Nije tačno da u Srpskoj nema dovoljno kvalitetnih kadrova, koji bi mogli da stanu za katedru”, kazao je Savić i dodao da će ovaj problem biti jedna od tema na njihovom forumu, koji će organizovati na fakultetima širom Srpske.

Problemi

Student Fakulteta političkih nauka u Banjaluci Jelena Popović kaže da ove godine nastavu sluša kod jednog gostujućeg profesora, dok su prošle godine bila dva.

„Jednog od njih dvojice, ne bih da spominjem ime, prošle godine sam vidjela samo dva puta. Sve vrijeme sa nama su bili asistenti, zbog čega sad mnogi imaju problema pri polaganju ispita”, kazala je Popovićeva.

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Osnovci iz OŠ „Sveti Sava“ posjetili Bijambare

osnovci sveti sava bijambareU organizaciji Udruženja građana „Ženski interaktivni ruralni centar“, Ambasade SAD u BiH i u okviru projekta „Aktivizam mladih u Istočnom Sarajevu, Trnovu (FBiH), Doboju i Maglaju vodi zajedništvu“ danas je održana likovna kolonija za osnovce.

Na koloniji su učestvovali učenici osnovnih škola „Sveti Sava“ iz Istočnog Novog Sarajeva, „Zaim Kolar“ iz federalnog Trnova, „Sveti Sava“ iz Doboja i „Novi Seher“ iz Maglaja.

Cilj pomenutog projekta jeste razvoj i unapređenje međunacionalne tolerancije uspostavljanjem zajedničkog razumijevanja, bolje komunikacije i razmjene informacija među mladim ljudima.

Kroz današnje druženje u Nacionalnom parku „Bijambare“ na Nišićkoj visoravni prošla su 44 učenika i 11 nastavnika zajedno sa direktorima pomenutih osnovnih škola, a tom prilikom posjetili su pećine Bijambare koje krase ovaj park.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država je tokom 2016. godine podržala projekat u koji su bili uključene četiri škole, a koje je implementiralo Udruženje „Ženski interaktivni ruralni centar“, te je isti proglašen jednim od najbolje implementiranih u BiH.

 

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ekonomski fakultet poželio dobrodošlicu 24. generaciji brucoša

brucosko jutroRukovodstvo Ekonomskog fakulteta na čelu sa dekanom prof.dr Ljubišom Vladušićem održalo je danas „Brucoško jutro“ za 24. generaciju brucoša na ovom fakultetu, te im uručilo indekse.

Dekan Vladušić je rekao da je misija Ekonomskog fakulteta da pripremi univerzitetski kvalifikovane ekonomiste koji će biti sposobni da, kao menadžeri i lideri, u organizacijama i institucijama svojim znanjem, sposobnostima, razumijevanjem šireg i bližeg okruženja, daju snažan i trajan doprinos razvoju savremenog društva.

Vladušić je posebno naglasio važnost komunikacije i uvažavanja tokom studiranja, kako izmedju studenata, tako i između studenata i profesora.

Studentima je savjetovao da ne uče napamet, već da shvate suštinu onoga što profesor predaje, kako bi mogli da komuniciraju sa ljudima u okruženju.

Studentima su se obratili doc. dr Marko Đogo, prodekan za NiR i prof. dr Novo Plakalović, redovni profesor.

Dekan Vladušić je najboljim studentina na prijemnom ispitu Nini Brčkalo i Jovani Trifković, uručio je indekse.

U novoj akademskoj godini na dva studijska programa, Ekonomija i Turizam i hotelijerstvo, upisano je 119 brucoša.

Na Ekonomskom fakultetu, na prvom ciklusu studija, trenutno studira oko hiljadu studenata, a do sada ova visokoškolska ustanova iznjedrial je 1.988 diplomiranih ekonomista, 20 doktora nauka, 123 magistra ekonomskih nauka i 44 magistra ekonomije.

 

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Stevo Pašalić izabran za v.d. rektora Univerziteta

stevo pasalicSenat Univerziteta u Istočnom Sarajevu danas je za vršioca dužnosti rektora Univerziteta izabrao profesora Stevu Pašalića, inače redovnog profesora na Pedagoškom fakultetu u Bijeljini, saopšteno je iz Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Pašalić će dužnost umjesto rektora obavljati sve do izbora novog rektora na Univerzitetu, koji će se dogoditi kroz šest mjeseci.

Stevo Pašalić je rođen 10. januara 1951. godine u Vozućoj, a na Pedagoškom fakultetu predaje demografiju.

 

 

 

 

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Slab odziv na treći prijemni rok na fakultetima

fakulteti pale sars 2017Iako je ostalo čak 1.971 mjesto nepopunjeno na oba univerziteta u Republici Srpskoj, na treći prijemni rok, koji je danas održan na svim fakultetima, prijavio se samo 121 potencijalni brucoš.

Samo 58 svršenih srednjoškolaca se prijavilo na Univerzitet u Istočnom Sarajevu, dok je čak 981 mjesto slobodno na ovoj visokoškolskoj ustanovi, a prema preliminarnom izvještaju Univerziteta u Banjaluci, na ukupno 15 fakulteta prijavila su se 63 kandidata.

„Najviše se prijavilo na Filozofskom fakultetu, zatim na Pedagoškom, Mašinskom i Fakultetu fizičkog vaspitanja. Ove godine ćemo imati oko 1.440 studenata, što je 200 studenata manje nego prethodne godine”, naveo je Ranko Božičković, prorektor za nastavu Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Iako podaci još nisu sabrani, rezultati su očigledni, a govore da sva mjesta, pa čak ni budžetska, neće biti popunjena.

Da je interesovanje svršenih srednjoškolaca za visoko obrazovanje izostalo, potvrđuje i Vladimir Malbašić, dekan Rudarskog fakulteta u Prijedoru.

„Na treći rok se prijavilo svega četvoro kandidata, a dvoje je položilo, tako da ostaje 28 neispunjenih mjesta. Jasno je da ovaj, a i ostali tehnički fakulteti nisu popularni. Treba detaljno istražiti tržište rada i na osnovu potreba kreirati i kvote i odsjeke. Razlog manjeg broja studenata na Rudarskom fakultetu je i to što se u Prijedoru već unazad 20 godina smanjuje broj svršenih učenika četvorogodišnjih srednjih škola, a i kvalitet njihovog znanja je slabiji, pa samim tim i izbjegavaju tehničke fakultete”, smatra Malbašić.

Prema riječima Darka Kneževića, dekana Mašinskog fakulteta u Banjaluci, slab odziv na jučerašnjem trećem upisnom roku bio je i na ovom fakultetu.

„Prema informacijama koje sam dobio, definitivno nećemo ispuniti predviđenu kvotu, tako da ćemo u novu školsku godinu krenuti s manjim brojem brucoša”, naveo je Knežević.

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Na Medicinskom fakultetu ima mjesta ako platite 4 000 KM

medicinski fakultet banjalukaStudenti koji polože prijemni ispit, ali nemaju dovoljno bodova da budu primljeni, ipak mogu studirati medicinu na državnom fakultetu, pod uslovom da umjesto 680 plaćaju 4 000 KM godišnje.

Praksa je ovo Medicinskog fakulteta već drugu godinu za redom, a osim studenata na budžetu, kojim država sve plaća, i onih na sufinansiranju, koji djele troškove sa državom, studiraju i oni koji sve troškove školarine, vježbi, hemikalija i aparata plaćaju sami.

Ove godine prijemni je položilo njih 366, a na fakultetu je bilo mjesta za 156, dok je ostalima ostala opcija teška 4 000 KM.

Lani su ovu mogućnost iskoristila 23 studenata, a ove godine pritisak je još veći, kaže dekan Medicinskog fakulteta Ranko Škrbić, koji objašnjava da je zeleno svjetlo dobio od banjalučkog Univerziteta i Vlade Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, u ovu cijenu uključeni su i troškovi dodatnog angažovanja profesora, kao i ostali troškovi za koje Vlada RS nema mogućnost da plati.

„Nažalost, u našem zakonu ne postoji mogućnost samostalnog finansiranja, pa smo Vladi predali zahtjev za komponentu sufinansiranja po višoj kvoti, kako bi mogli primiti više studenata. Dobili smo odobrenje, ali pod uslovom da dodatno primljene studente finansiramo sami, a to smo mogli samo kroz školarinu“, objašnjava Škrbić.

Tako su Vlada RS i Medicinski fakultet studentima omogućili da studiraju na državnom fakultetu, bez pomoći države, a još se ne zna koliko će ih ove godine iskoristi tu pogodnost.

Ovim je lista apsurda u obrazovanju postala bogatija za jedan slučaj, a u njemu je najmanji problem cijena jer najbolji svjetski univerziteti koštaju mnogo puta više, smatra Ivana Korajlić iz Transparensi Internešenela.

Problem je, kaže, u standardu koji treba zadržati.

„Ako postoji prijemni ispit i rang liste, onda to treba da bude jedini kriterijum za prijem studenata, a ne to ko ima novac. Postavlja se i pitanje koliko fakultet ovim dobija kvalitetne studente, da li su tržištu rada uopšte potrebni dodatni ljekari i da li rangiranje na prijemnim ispitima gubi smisao“, kaže Korajlićeva.

Nikakvo gubljenje smisla ne vide u banjalučkom Univerzitetu, te kažu da postoji mogućnost da isto urade i ostali fakulteti.

„Prošle godine je Vlada odobrila upis 25 studenata iz ove kategorije, a tu mogućnost iskoristilo je njih 23. Ukoliko sa nekog drugog fakulteta stigne ovakav zahtjev Univerzitet će uputiti predlog Ministarstvu prosvjete kao i u slučaju Medicinskog fakulteta“, kažu u banjalučkom Univerzitetu.

Studenti kažu da oni koji imaju novca radije studiraju vani, a ako Vlada ne može da omogući budućim doktorima sa malo plićim džepom da se školuju u svojoj državi i oni će potražiti druge mogućnosti.

Postavlja se pitanje, koliko Vlada nema novca, jer primjera radi, školarina sva 23 studenata koja su prošle godine iskoristila ovu mogućnost, košta manje od novog automobila koje je resorno ministarstvo odlučilo da kupi.

Ima ili nema viška ljekara?

Iste godine kada je Medicinskom fakultetu dozvolila da primi više studenata, Vlada RS je u Prijedlogu strategije razvoja obrazovanja do 2021. godine uvrstila i ukidanje medicine, prava i pedagogije na privatnim fakultetima.

Svoju odluku nadležni su pravdali tvrdeći da je tržište prezasićeno upravo tim kadrovima.

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Školovanje na ITAcademy velika čast i uspjeh

nina brckalo sa aleksandromOvogodišnji đak generacije u Srednjoškolskom centru Pale Nina Brčkalo našla se među 20 najboljih đaka generacije na konkursu koji su za 500 najuspješnijih učenika iz cijele Republike Srpske i Srbije organizovale kompanija LINK group i Fondacija za obrazovanje Nj.K.V. Prestolonasljednika Aleksandra Karađorđevića.

Nina je tako dobila priliku da svoje usavršavanje i dalje napredovanje nastavi na ITAcademy, međunarodnoj školi za najtraženije IT profesije.

Ona je rekla da titula učenik generacije u svojoj školi je veliko dostignuće, ali biti uvršten među 20 najboljih učenika generacije od njih 500 iz cijele Srbije i Republike Srpske, je ogromna čast i nevjerovatan uspjeh.

„Život je postao nezamisliv bez kompjutera i pametnih telefona. Sve češće se doba u kojem živimo naziva digitalnom erom. Budućnost je uvijek neizvjesna, ali mladim ljudima treba dati priliku da se usavršavaju u onome što se čini najperspektivnijim, a to je trenutno IT oblast“, kaže za Sarajevo-RS Nina Brčkalo.

Nina ističe da ITAcademy i Link group čine upravo to, ohrabruju mlade da se bave nečim što im može obezbijediti velike mogućnosti u životu, dobar posao, kao i mnoge prilike za napredovanje.

„Zahvalna sam ITA, kao i fondaciji prestolonasljednika Aleksandra na ovoj izuzetnoj prilici i beskrajno mi je drago što postoje ljudi spremni da podrže mlade u njihovoj želji da napreduju. Nakon završetka jednogodišnjeg školovanja na ITA, stiče se mogućnost dobijanja međunarodno priznatog sertifikata i mogućnosti zapošljavanja u zavisnosti od izabranog smjera“, kaže nam Nina.

Dodaje da je njen izbor bio smijer dizajn i multimedija na odsjeku video i audio produkcija.

„Veoma sam srećna što sam dobila ovakvu priliku i daću sve od sebe da opravdam povjerenje koje mi je ukazano“, istakla je Nina za naš portal.

Nina Brčkalo je ove godine proglašena za đaka generacije u SŠC Pale za generaciju 1998. godište, a u oktobru će krenuti na studije ekonomije na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Uporedo sa tim, pohađaće i ITA akademiju, a na oba polja joj želimo mnogo uspjeha.

 

Ovo su najbolji đaci generacije iz Srbije i Republike Srpske koji će nastaviti svoje školovanje na ITAcademy:

 1. Nina Brčkalo, Pale, JU SŠC „Pale”
  2. Marko Pekez, Podrašnica, Republika Srpska, JU Gimnazija, Mrkonjić Grad
  3. Nataša Popović, Sremska Mitrovica, Mitrovačka gimnazija
  4. Igor Šikuljak, Vlasenica, Republika Srpska, JU SŠC „Milorad Vlačić”
  5. Ivana Burmazović, Loznica, Gimnazija „Vuk Karadžić”
  6. David Nestorović, Velika Župa, Prijepolje, Prijepoljska gimnazija
  7. Đorđe Ogrizović, Beograd, Treća beogradska gimnazija
  8. Damjan Manojlović, Čačak, Tehnička škola Čačak
  9. Anđela Dinić, Beograd, Muzička škola „Stanković”
  10. Uroš Stojiljković, Ćuprija, Gimnazija Ćuprija
  11. Nikolina Bunijevac, Beograd, Trinaesta beogradska gimnazija
  12. Maja Trninić, Gradiška, Republika Srpska, JU Gimnazija
  13. Tamara Anđić, Beograd, Medicinska škola „Beograd”
  14. Vukašin Božić, Šabac, Šabačka gimnazija
  15. Ivana Vadović, Sombor, Srednja stručna škola „Sveti Sava”
  16. Aleksandra Ristić, Šekovići, Republika Srpska, SŠC „Petar II Petrović Njegoš”, gimnazija
  17. Filip Ćurić, Ćuprija, Tehnička škola Ćuprija
  18. Petar Mitrović, Kikinda, Srednja stručna škola „Miloš Crnjanski”
  19. Aleksandra Vojnović, Bela Crkva, Belocrkvanska gimnazija i ekonomska škola
  20. Pavle Marinković, Zaječar, Tehnička škola Zaječar

 

 

Foto: Privatna arhiva facebook

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Akademska 2017/18 godina počinje 2. oktobra

fakulteti uis pale 2017Akademska 2017/18. godina na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu počeće 2. oktobra 2017. godine, usaglašeno je to danas na sastanku predstavnika Univerziteta.

Sastanku u Rektoratu su prisustvovali prorektor za ljudske i materijalne resurse prof.dr Perica Gojković, prorektor za međunarodnu saradnju i osiguranje kvaliteta prof.dr Dejan Bokonjić, dekan Medicinskog fakulteta prof.dr Milan Kulić, dekan Tehnološkog fakulteta prof.dr Miladin Gligorić, generalni sekretar Univerziteta Ravijojla Đuričić i student prorektor Dušan Simanić.

Na sastanku je konstatovano da je situacija na Univerzitetu stabilna i da nema smetnji u redovnom funkcionisanju Univerziteta, saopšteno je za naš portal.

Naredne sedmice će biti održane sjednice Upravnog odbora i Senata Univerziteta.

 

 

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Predavanje o bezbjednom i pravilnom učešću biciklista i pješaka u saobraćaju

os petar petrovic njegos i.ilidzaU realizaciji akcije „Zaštitimo djecu u saobraćaju“, policijski službenici PS Istočno Novo Sarajevo će sutra, 13.9.2017. godine u 10:00 časova, održati edukativno predavanje na temu u OŠ „Petar P. Njegoš“ u Istočnoj Ilidži.

Predavanje će biti na temu bezbjednog i pravilnog učešća biciklista i pješaka u saobraćaju.

 

 

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

U drugom upisnom roku primljeno 265 studenata

fakulteti pale nova sa rsU drugom upisnom roku u akademskoj 2017/18 godini, na prvi ciklus studija na 15 fakulteta i dvije akademije, upisano je ukupno svega 265 studenata, od ukupno 2.340 odobrenih mjesta.

Iz Univerziteta Istočno Sarajevo saopšteno je da je ostalo slobodno još 981 mjesto, od čega 159 za finansiranje iz budžeta, 607 za sufinansiranje, 126 vanrednih i 89 slobodnih mjesta za strane državljane.

Nakon prvog i drugog upisnog roka, na prvi ciklus studija primljeno je 1.359 studenata. Najviše slobodnih mjesta ostalo je na Filozofskom fakultetu (225), Pravnom (111), Saobraćajnom (106), Mašinskom (69), Poljoprivrednom (60), Elektrotehničkom (59), Ekonomskom fakultetu u Brčkom (49) i Pedagoškom fakultetu u Bijeljini (37).

Na Fakultetu fizičkog vaspitanja i sporta (DIF) preostala su 34 slobodna mjesta, na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu ima 28 slobodnih mjesta, dok na Tehnološkom fakultetu u Zvorniku i Fakultetu poslovne ekonomije u Bijeljini ima po 27 slobodnih mjesta.

Na Muzičkoj akademiji ostalo je još 21 slobodno mjesto, dok najmanje slobodnih mjesta ima na Medicinskom fakultetu u Foči (12) i Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju (5), saopšteno je iz Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Zbog velike zainteresovanosti za upis na Medicinski fakultet Foča, u drugom upisnom roku odobreno je proširenje upisne kvote za 15 mjesta za sufinansirajuće studente, dok je na Fakultetu poslovne ekonomije Bijeljina kvota proširena za 20 mjesta, takođe, za sufinansirajuće studente.

Iz Univerziteta podsjećaju da će tokom ove sedmice biti raspisan konkurs za treći upisni rok na onim fakultetima, odnosno studijskim programima, gdje nije upisan dovoljan broj kandidata.

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

BiH prva u regionu po nepismenosti

 nepismenostGotovo tri odsto stanovnika BiH starijih od deset godina ne zna da čita i piše, čime je ova zemlja prva u regionu po procentu nepismenog stanovništva.

Agencija za statistiku BiH objavila je juče povodom 8. septembra - Međunarodnog dana pismenosti, podatke o broju nepismenih stanovnika i informatičkoj pismenosti u BiH. Oni su dobijeni obradom podataka sa popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH obavljenog 2013. godine. Do sličnih podataka došli su i u Zavodu za statistiku RS, koji je krajem prošle godine objavio svoje podatke sa popisa stanovništva u BiH zbog neslaganja sa metodologijom koju je koristila Agencija za statistiku BiH.

Analizom su obuhvaćeni stanovnici stariji od deset godina kojih je, prema podacima Agencije za statistiku BiH, popisano 3.018.115. Među njima je nepismenih 89.794, odnosno 2,82 odsto. Nepismenost je posebno izražena među ženama i podaci pokazuju da je nepismeno 4,8 odsto žena i 0,8 odsto muškaraca.

„Prema posljednjim popisima u Srbiji je nepismenih 1,96 odsto, u Hrvatskoj 0,8 odsto, a u Crnoj Gori 1,5 odsto”, kažu u Agenciji za statistiku BiH.

U Srpskoj je, prema podacima Zavoda za statistiku RS, od 1.062.861 osobe starije od deset godina 34.923, odnosno 3,29 odsto bile nepismene.

Profesor srpskog jezika Filozofskog fakulteta u Istočnom Sarajevu Milanka Babić kaže da su podaci o broju nepismenih zabrinjavajući.

„To su alarmantni podaci, jer veliki broj ljudi ne zna da čita i piše, a osnovno obrazovanje je obavezno. Problem je i mnogo veći procenat funkcionalno nepismenih ljudi koji su i fakultetski obrazovani i koji rade”, rekla je Babićeva.

Stanovnici BiH, ali i zemalja regiona su, kaže ona, sve nepismeniji.

„Država bi morala da se pozabavi tim problemom. Pismenost nam je generalno na niskom nivou. Nematerijalnim stvarima se posvećuje sve manje pažnje”, istakla je Babićeva.

Prvi put u BiH su, tokom popisa stanovništva prije četiri godine, prikupljeni i podaci o informatičkoj pismenosti stanovništva. Među stanovnicima starijim od deset godina informatički nepismenih bilo je 1.229.972 ili 38,7 odsto.

Međunarodni dan pismenosti obilježava se svake godine 8. septembra. Utemeljio ga je UNESKO 1967. godine sa ciljem da promoviše značaj učenja i pismenosti.

Definicije korišćene tokom popisa

- Pismena osoba je ona koja može sa razumijevanjem pročitati i napisati kratku, jednostavnu izjavu o svakom svakodnevnom životu, u suprotnom je osoba nepismena

- Informatička nepismenost definiše se kao sposobnost osobe da obradi tekst, izradi tabele, koristi elektronsku poštu i internet, dok se osoba koja ne zna obavljati nijednu od navedenih aktivnosti smatra kompjuterski nepismenom.

 

 


Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Pretplatite se na RSS feed

Radio Sa-RS