Menu
A+ A A-

Olimpijski centar "Jahorina" predstavio nove cijene ski karata

jahorina skijanje oc jahorinaUkoliko želite da skijate tokom cijele zimske sezone na Jahorini možete da kupiti sezonsku ski kartu koja od ove godine košta 900 KM. Cijene karata su povećane, ali skijanje u pred i post sezoni od 15. novembra do 18. decembra, te od 26. marta do kraja sezone je jeftinije od skijanja u srednjem dijelu sezone i pika sezone.

Dnevna karta za odrasle u pred sezoni je 40 KM, u srednjem dijelu sezone je 41 KM, dok je u piku sezone 45 KM. Sedmodnevna karta za odrasle je 210 KM u pred sezoni, 215 KM u sezoni, a 236 KM u piku sezone.

Više detalja o cijenama možete pronaći na linku ovdje.

 

 

 

 

 

 

Turistički potencijali Istočnog Sarajeva na velesajmu "Lorimes 2017"

jahorinasestosjedTuristička organizacija Istočno Sarajevo predstaviće turističke potencijale i sve novitete sa područja grada Istočno Sarajevo na banjalučkom velesajmu lova, ribolova, turizma, ekologije i sporta "Lorimes 2017".

U ponudi Turističke organizacije naći će se Ski centar "Ravna planina", Olimpijski centar "Jahorina", Udruženje hotelijera "Jahorina", kao i planina Trebević i pećina Orlovača, koji predstavljaju najposjećenije turističke lokacije u našem gradu.

Velesajam "Lorimes 2017" održaće se u periodu od 16. do 19. novembra 2017. godine, saopšteno je iz Turističke organizacije za Sarajevo-RS portal.

 

 

 

 

 

  

Joksimović i Ljevanić potpisuju ugovor o saradnji

hotel bistrica iz helikopteraŽeljko Joksimović, srpski muzičar i pjevač, potpisaće ugovor o saradnji sa direktorom Olimpijskog centra "Jahorina" Dejanom Ljevnaićem, a odnosi se na muzički koncert koji će Joksimović održati za Novu godinu na Jahorini.

Ugovor će biti potpisan u utorak, 14. novembra sa početkom u 14:00 časova u hotelu "Bistrica".

Na otvaranju će prisustvovati ministar turizma i trgovine Republike Srpske Predrag Gluhaković.

 

 

 

 

 

Oko 50 planinara u "Pohodu na Romaniju"

planinarsko drustvo glasinacPlaninarsko društvo "Glasinac" iz Sokoca očekuje oko 50 učesnika na "Pohodu na Romaniju", događaju kojem će se pridružiti planinari iz Istočnog Sarajeva, Han Pijeska i prijatelji iz Kruševca.

Organizator je najavio da će u ovom pohodu učestvovati planinari iz Han Pijeska, Pala, Istočnog Novog Sarajeva, te uz oko 20 svojih članova, pridružiće se i članovi PD "Planinarski vukovi" iz Kruševca.

Učesnici kreću u nedjelju, 5. novembra u 7:30 časova, iz Sokoca, a prvi skup je u 8:00 časova kod Planinarskog doma "Crvene stijene".

Nakon toga, stazom dugom 15 kilometara kretaće se do najvišeg vrha Romanije - Velikog Lupoglava, koji se nalazi na 1.652 metra nadmorske visine.

Takođe, ovom prilikom posjetiće Novakovu njivu, pećinu, te druženje nastaviti na Jokića brdu.

 

 

 

 

Goran Đoković posjetio Jahorinu i Ravnu planinu

ljevnaic djokovic jahorinaPredstavnik kineskog investicionog fonda Goran Đoković, inače stric tenisera Novaka Đokovića, posjetio je danas Olimpijski centar "Jahorina" gdje je razgovarao sa direktorom Dejanom Ljevnaićem.

Na današnjem sastanku konstatovano je da Jahorina ide uzlaznom putanjom, a da sve veći broj investitora prepoznaje ovu planinu kao mjesto velikih investicija za naredni period.

Đoković je danas imao priliku da se upozna sa aktuelnim infrastrukturnim projektima na Jahorini.

"Lokalne zajednice i Vlada Republike Srpske prepoznale su potencijal i značaj Jahorine, i uključile se s ciljem da svojom ulogom ojačaju pozitivnu sliku. Činjenica je da smo ove godine organizatori više atraktivnih manifestacija regionalnog karaktera, poput zimskog "EXIT" festivala na Jahorini, organizujemo više koncerata u povodu otvaranja nove zimske sezone i za novogodišnju noć, kao i brojne sportske manifestacije, FIS takmičenja i testne trke. Poseban podsticaj nam je organizacija EYOF - Olimpijskih igrara mladih, 2019. godine, gdje će se mladi iz cijelog svijeta takmičiti u disciplinama slalom i veleslalom i to nam daju dodatnu snagu", napomenuo je i ovom prilikom Dejan Ljevnaić, direktor OC "Jahorina", u razgovoru sa gostom.

Položaj Jahorine i blizina grada sa više od pola miliona stanovnika, blizina aerodroma i auto-puta, Jahorinu približavaju svim emitivnim tržištima, ali i investitorima.

Nakon obilaska olimpijske ljepotice, Đoković i Ljevnaić su posjetili i Ski centar "Ravna planina" u neposrednoj blizini Pala i sastali se sa vlasnikom Veljkom Golijaninom.

 

 

Ski centar "Ravna planina" po ugledu na evropska skijališta

gondola postavljanje sarsSki centar "Ravna planina", nadomak Pala, ugradnjom kabinske gondole, koja će biti gotova za dvadesetak dana i puštena u test vožnju, sa sigurnošću se može reći da spada u red najbolje opremljenih evropskih skijališta.

Za period od oko pet godina, kompanija "Majnex" je uložila više od 25 miliona KM da napravi savremeno zimsko skijalište na lokalitetu Gornjih Pala, sa jasnom vizijom da u narednom periodu poveže Pale i Jahorinu kabinskom gondolom.

Prva faza realizacije ovog projekta planirana je da najprije poveže sadašnji restoran "Gondola", u dnu ski staze, i vidikovac na kojem se nalaze dva akumulaciona jezera i novi restoran, koji će uskoro biti opremljen i pušten u funkciju.

Taj prvi dio plana, odnosno postavljanje gondole, na veliku radost skijaša i stanovnika opštine Pale i grada Istočno Sarajevo, prema najavi idejnog tvorca i vlasnika kompanije "Majnex" Veljka Golijanina, biće završena do otvaranja nove zimske sezone.

Portparol kompanije "Majnex" Borislava Purković rekla je za Sarajevo-RS da se radi o najsavremenijoj kabinskoj gondoli u svijetu skijanja.

"Sastoji se od 19 kabina, jedna kabina je kapaciteta 10 skijaša, dok je kapacitet gondole 2.200 skijaša na čas. Ovakvim kabinskim gondolama mogu se pohvaliti samo najveći evropski zimski centri", kaže nam Purkovićeva.

Ona ističe da će Ski centar "Ravna planina", ugradnjom ove kabinske gondole, postati jedini zimski centar u BiH sa ovakvim mogućnostima.

Osim toga, ovaj Ski centar posjeduje i savremeno vještačko osnježavanje staza, čija ukupna dužina, nakon posljednjih infrastrukturnih radova, iznosi 7,5 kilometara i koje spadaju u staze na kojima se mogu održavati sva evropska i svjetska skijaška takmičenja.

"Na vidikovcu postoje dva akumulaciona jezera, otprilike istih zapremina, koji su predviđeni za vještačko osnježavanje. Oni će od ove sezone napajati ukupno 11 topova za proizvodnju snijega, a tokom ljetne sezone predstavljati zanimljivu turističkugondola restoran pogled sars atrakciju, ali i kupalište", navodi Purkovićeva.

Kod jezera se nalazi novi restoranski objekat kapaciteta 300 sjedećih mjesta, koji će od nove zimske sezone biti novitet u ponudi Ski centra "Ravna planina".

"Pored toga, restoran "Gondola" u podnožju staze je proširio svoje kapacitete uvođenjem "expres" restorana, odnosno linije sa gotovim jelima, gdje skijaši u nedostatku vremena i prostora, mogu na brži način doći do hrane", kaže Purkovićeva.

Za sve skijaše Ski centar "Ravna planina" u svojoj ponudi spremio je ski vrtić i "baby" lift, dodatnu skijašku opremu, te stari ski lift koji će raditi pored kabinske gondole, koja je kao "šlag na tortu" za ulazak u novu zimski sezonu.

Takođe, i ove godine biće omogućeno noćno skijanje, te Vam time Ski centar "Ravna planina" garantuje odličan provod i kvalitetno iskorišteno vrijeme od 9:00 do 22:00 časa, svakim danom.

Ukoliko ne skijate, svakako preporučujemo da u novoj sezoni isprobate vožnju gondolom i uživate u gastronomskoj ponudi novog restorana, odakle imate pogled na Pale, Romaniju, Sarajevo, Tornik, Zlatibor i dijelove Vlašića.

Sve ukupno, kompanija "Majnex" napravila je izuzetno dobar posao, ali i osim toga, građanima Pala, Istočnog Sarajeva, Republike Srpske i BiH omogućila savremeno i kvalitetno skijanje i uživanje u zimskim sportovima.

 

 

 

 

Postavljanje kabinske gondole na Palama do početka sezone

gondola kabinaSki centar "Ravna Planina" koji se nalazi nadomak Sarajeva i Pala, već tri godine za redom svojom ponudom oduševljava i zadovoljava sve potrebe i najzahtjevnijih skijaša, a od ove sezone svoju ponudu za sve posjetioce upotpunili su i gondolom koja je dio projekta "Gondola Pale-Jahorina" – "Jahorina Ekspres".

"Riječ je o gondoli, odnosno infrastrukturi za prevoz skijaša, koja kreće od podnožja ispred našeg restorana "Gondola" i ide do vrha skijališta gdje je postavljena izlazna stanica kod jezera za vještačko osnježavanje i još jednog novog objekta, koliba "Gondola", koji je još jedan od noviteta ove godine", istakao je Veljko Golijanin, vlasnik i idejni tvorac ovog projekta.

Ova gondola je jedina ovog tipa u Bosni i Hercegovini, a sastoji se od 19 kabina gdje svaka od njih prevozi 10 skijaša što iznosi 2200 skijaša na sat.

Infrastruktura ovog tipa do sada je krasila svjetska skijališta, a od ove sezone biće dostupna i skijašima u Bosni i Hercegovini.

"Pored namjene za prevoz skijaša do vrha staza, ova gondola će biti dotupna i ostalim posjetiocima koji žele doći do svojevrsnog vidikovca na vrhu staza odakle se prostire pogled na Pale i Sarajevo, sa jedne strane, a sa druge pogled doseže do Zlatibora, Romanije. Namjena ove gondole nije samo da se koristi u zimskoj sezoni već da se može aktivno koristiti i tokom cijele godine za panoramsko razgledanje jer pruža jedinstven osjećaj", ističe Golijanin.

Inače ovo skijalište je povezano stazom za nordijsko skijanje i stazom za motorne sanke, dužinom od 12km sa mogućnošču rekreativnog alpskog skijanja.

"Ono što nas posebno raduje jeste da se možemo pohvaliti činjenicom da sve naše staze su prošle homologaciju, što znači da ovo skijalište ispunjava sve svjetske standarde za održavanje skijaških takmičenja na 7500m staza koliko je u posjedu skijališta što nije baš zanemarljivo", istakao je Golijanin.

"Početak ovogodišnje skijaške sezone planiran je za početak decembra, odnosno čim nam to vremenski uslovi dozvole, a ove godine će i vještačko osnježavanje biti lakše izvesti jer za razliku od prošle godine kada smo radili sa šest topova, ove godine imamo 11 topova za pravljenje vještačkog snijega. Svečano otvorenje sezone ćemo upriličiti puštanjem gondole u rad", rekao je Golijanin.

 

 

 

Osmislite maskotu za OC "Jahorina" i osvojite sezonsku kartu

22833555 1799611820328860 1358900895 oOlimpijski centar "Jahorina" od srijede, 1. novembra 2017. godine, raspisaće konkurs za ime i izgled maskote koja će biti zaštitni znak olimpijske planine u narednoj sezoni.

Pravo učešća na konkursu imaju sva fizička i pravna lica koja pošalju idejno rješenje, originalno po koncepciji i obliku, na visokom likovnom i estetskom nivou, koje simbolizuje Olimpijski centar "Jahorina".

Isti autor ima pravo da konkuriše sa neograničenim brojem radova, a autora pobjedničkog rješenja, OC "Jahorina" će nagraditi sa sezonskom ski kartom za zimsku sezonu 2017/2018.

Konkurs traje do 1.12.2017. godine, a maskota OC "Jahorina" će prvi put biti promovisana na "Večeri Jahorine" u Beogradu i "Ekspozimu" 7.12.2017. godine.

Idejna rješenja šalju se na adresu A.D. Olimpijski centar "Jahorina", Olimpijska bb, 71423 Jahorina ili na email: marketing@oc-jahorina sa naznakom: Za Konkurs za Maskotu OC Jahorina.

 

 

 

 

 

 

Jahorina domaćin prvog zimskog "EXIT" festivala

exit jahorina press sarsDirektor Olimpijskog centra "Jahorina" Dejan Ljevnaić i direktor "EXIT" festivala Sagor Mešković potpisali su danas ugovor o saradnji, prema kojem će Jahorina u martu naredne godine biti domaćin prvog zimskog "EXIT" festivala.

Na ideju da organizuju prvi festival ove vrste u regionu jeste nedostatak zimskih muzičkih festivala u Evropi, te način da privuku strane turiste tokom zimske sezone na ovoj olimpijskoj ljepotici.

Ovaj projekat je pozdravila i Vlada Republike Srpske, odnosno Ministarstvo trgovine i turizma, koje će biti generalni pokrovitelj festivala.

Resorni ministar Predrag Gluhaković novinarima je rekao da će Republika Srpska pored ljetnog festivala na Tjentištu, od naredne godine biti bogatija i za novi, zimski, festival što će biti ponos Republike Srpske i BiH.

"Nama će biti u obavezi to da ovo sve uradimo, a siguran sam da imamo pozitivno iskustvo ljetnog festivala mladih i da će prvi zimski festival u regionu biti dobro organizovan", rekao je Gluhaković.

Direktor OC "Jahorina" Dejan Ljevnaić izrazio je veliko zadovoljstvo što će u buduće sarađivati sa "EXIT" festivalom, te dodao da je ovaj festival jedinstven kao što je Jahorina jedinstvena u regionu.

"Smatram da ćemo ovakvim koracima sigurno vratiti Jahorinu na mapu evropskih ski centara, a ovaj projekat i saradnja sa "EXIT" festivalom je realizovana u saradnji sa Ministarstvom trgovine i turizma RS, kojima se zahvaljujemo na podršci", rekao je Ljevnaić.

On je pozvao sve skijaše i turiste da već danas počnu sa rezervacijom smještaja za period održavanja "EXIT" festivala na Jahorini.

Direktor "EXIT" festivala Sagor Mešković istakao da očekuje da će ovaj, inače četvrti "EXIT"-ov festival u regionu biti među najboljim, te da će se saradnja sa OC "Jahorina" nastaviti i u budućnosti.

"U međuvremenu smo otvorili tri festivala u regionu i svi su doživjeli veliki uspjeh. Prvi je 2014. godine bio "Sea Dance" u Budvi, "Revolution festival" u Temišvaru, a posljednji "Sea star" u Umagu", rekao je Mešković.

On je istakao da je posebno zadovoljan festivalom u Hrvatskoj, koji je naišao na odličan prijem kod publike.

"Sigurni smo da novi, zimski festival, neće biti ništa manje uspješan, a mi mu predviđamo sjajnu budućnost s obzirom da je na evropskom tržištu velika potražnja za zimskim festivalima", naveo je Mešković novinarima.

Direktor Nadzornog odbora OC "Jahorina" Nedeljko Elek izrazio je nadu da će Jahorina, koja je prema njegovim riječima, najveći brend Republike Srpske i "EXIT" festival, biti dio regionalnog karaktera.

"Samo prisustvo tolikog broja ljudi iz inostranstva, stranih i domaćih medija će biti jedna dobra reklama za Jahorinu, koja se ne može platiti nijednim novcem i bilbordom", dodao je Elek.

Prvi zimski "EXIT" festival na Jahorini održaće se u periodu od 15. do 18. marta 2018. godine, a više detalja od naziva koncepta, mapa, lokacije i izvođača, produkcija "EXIT"-a će objavljivati u narednim mjesecima.

Generalni pokrovitelj festivala će biti Ministarstvo trgovine i turizma u Vladi RS.

 

 

Blago podzemnog svijeta skriveno od očiju javnosti

pecina vodaStotine dragulja među pećinama, koje čuvaju tajne najstarije istorije čovječanstva, kriju se širom Republike Srpske i BiH i predstavljaju pravi izazov za speleologe, ali i druge ljubitelje podzemnog svijeta.

U BiH je registrovano više od 4.000 pećina i jama, a veliki broj njih nije dovoljno istražen. I dok pećine u svijetu posjećuje na milione turista, slika u BiH je potpuno drugačija.

Iskustvo sa speleoturizmom veoma je skromno. Međutim, speleološka društva čine velike napore da bi ovakva slika bila promijenjena. Jedno od njih je i fočansko Speleološko društvo „Ursus speleus“, koje je na području ove opštine istražilo 70 pećina i jama.

Među njima su i Kuk, Ledenjača, Velika kutlača, Bistrički grad, a pronašli su i lobanju pećinskog medvjeda i crteže praistorijskog čovjeka.

„Pećina Kuk je jedna među tri u Srpskoj po ljepoti, a na području Miljevine izdvaja se Velika kutlača koja je dugačka 415 metara i bogata pećinskim nakitom. Najznačajniji objekat koji istražujemo je Sagonjina jama, koja se nalazi na području sela Čelebići i za sada je najdublji speleološki objekat“, rekao je predsjednik društva Miloš Jakić.

Skrivene ljepote podzemnog svijeta u Republici Srpskoj stvarane milionima godina su neopisive. Član Speleološkog društva "Ponir" iz Banjaluke Mladen Milošević kaže da su samo rijetke pećine turistički iskorišćene i dostupne očima javnosti.

„Kada je u pitanju banjalučka regija, izdvajamo pećinu u Ljubačevu, koja je i zaštićena i koja može biti turistički iskorišćena. Na području Teslića, Pala i Hercegovine je mnogo pećina koje mogu biti posjećivane“, rekao je Milošević.

Član Sportskog i naučnoistraživačkog kluba „Atom“ Zavidovići Admir Barjaktarević ističe da se dinarski krš smatra najvećom specifičnom prirodnom vrijednosti, ne samo BiH nego i susjednih zemalja, te sadrži i svjetski značajne elemente prirodne baštine. On ističe da bi pažnju trebalo posvetiti i ekološkom aspektu ovog područja.

„Dinaridi su broj jedan u svijetu, a mi to nikad nismo znali da cijenimo. Tu se sve više javlja problem zagađenja ovog područja, jer sve naše vode su podzemne, koje neko negdje zagađuje. Nažalost, svaki otpad koji se baci u krš nekome će se naći u čaši“, istakao je Barjaktarević.

Član Speleološkog društva „Mijatovi dvori“ iz Tomislavgrada Josip Marković kaže da su misterije podzemnog svijeta sve više atraktivne turistima.

„Tu su izvor pećine Ričina, koji je nevjerovatno privlačan, pećina Dakna, Mijatova pećina, koje su više za planinare, jer do njih treba par sati hoda. Ima šta de se vidi, puno pećina, jama, mnogo je objekata i pod vodom, a turisti mogu čamcem da se provozaju i nađu ispod zemlje“, kazao je Marković.
Istraživanje

Na nedavnom skupu speleologa BiH, održanom u Foči, postavljeni su ciljevi za naredni period.

Zajednička istraživanja i crtanje speleoloških objekata, arheologija, te međusobno povezivanje i jačanje društava samo su neki od njih.

 

 

Promocija investicija i zimske ponude na Jahorini

hotel bistrica jahorina sarsPromocija investicija i zimskih sadržaja Jahorine održaće se u ponedjeljak, 2. oktobra 2017. godine sa početkom u 13:00 časova u hotelu „Bistrica“, saopšteno je za Sarajevo-RS iz OC „Jahorina“.

Iz Olimpijskog centra kažu da će u okviru promocije ponude biti organizovana konferencija za medije i ručak u hotelu Bistrica.

Konferenciji i promociji će prisustvovati ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković, vršilac dužnosti direktora OC „Jahorina“ Dejan Ljevnaić i predsjednik Nadzornog odbora OC „Jahorina“ Nedeljko Elek.

 

 

 

 

 

Promocija Romanije zaljubljenicima planinarstva i prirode

trasiranje romanijaČlanovi planinarskog društva „Glasinac“, Željko Delic i Velemir Ninković juče su izvršili trasiranje pješačke planinarske staze na potezu od planinarske kolibe Crvene stijene na (1365 m.n.v.) do Banovina (1085 m.n.v.) lokacije koja se nalazi na magistralnom pravcu Sarajevo-Beograd.

Sve u cilju priprema za promovisanje planinarstva i približavanja matične planine Romanije svim zaljubljenicima prirode, rekreativcima, sportistima kao i turistima.

Dužina pješačke planinarske staze je oko dva kilometra, a visinska razlika je 265 metara. Staza prolazi kroz živopisnu crnogoričnu šumu tik ispod Crvenih stijena.

U narednom periodu potrebno je uraditi markaciju trasirane staze i postaviti reklamni pano u Banovinama.

Kako navode u PD „Glasinac” jedan od sljedećih zadataka koji mora biti završen do kraja godine jeste da zaintresovanim planinarima omogući da sa raskrsnice starog makadamskog puta i aktuelne romanijske magistrale, omogući pješačenje od trideset minuta, dobro markiranom stazom do Planinarskog doma, koji je udaljen pet kilometara od puta.

 

 

 

Pretplatite se na RSS feed

Radio Sa-RS