Menu
A+ A A-

Jahorina domaćin prvog zimskog "EXIT" festivala

exit jahorina press sarsDirektor Olimpijskog centra "Jahorina" Dejan Ljevnaić i direktor "EXIT" festivala Sagor Mešković potpisali su danas ugovor o saradnji, prema kojem će Jahorina u martu naredne godine biti domaćin prvog zimskog "EXIT" festivala.

Na ideju da organizuju prvi festival ove vrste u regionu jeste nedostatak zimskih muzičkih festivala u Evropi, te način da privuku strane turiste tokom zimske sezone na ovoj olimpijskoj ljepotici.

Ovaj projekat je pozdravila i Vlada Republike Srpske, odnosno Ministarstvo trgovine i turizma, koje će biti generalni pokrovitelj festivala.

Resorni ministar Predrag Gluhaković novinarima je rekao da će Republika Srpska pored ljetnog festivala na Tjentištu, od naredne godine biti bogatija i za novi, zimski, festival što će biti ponos Republike Srpske i BiH.

"Nama će biti u obavezi to da ovo sve uradimo, a siguran sam da imamo pozitivno iskustvo ljetnog festivala mladih i da će prvi zimski festival u regionu biti dobro organizovan", rekao je Gluhaković.

Direktor OC "Jahorina" Dejan Ljevnaić izrazio je veliko zadovoljstvo što će u buduće sarađivati sa "EXIT" festivalom, te dodao da je ovaj festival jedinstven kao što je Jahorina jedinstvena u regionu.

"Smatram da ćemo ovakvim koracima sigurno vratiti Jahorinu na mapu evropskih ski centara, a ovaj projekat i saradnja sa "EXIT" festivalom je realizovana u saradnji sa Ministarstvom trgovine i turizma RS, kojima se zahvaljujemo na podršci", rekao je Ljevnaić.

On je pozvao sve skijaše i turiste da već danas počnu sa rezervacijom smještaja za period održavanja "EXIT" festivala na Jahorini.

Direktor "EXIT" festivala Sagor Mešković istakao da očekuje da će ovaj, inače četvrti "EXIT"-ov festival u regionu biti među najboljim, te da će se saradnja sa OC "Jahorina" nastaviti i u budućnosti.

"U međuvremenu smo otvorili tri festivala u regionu i svi su doživjeli veliki uspjeh. Prvi je 2014. godine bio "Sea Dance" u Budvi, "Revolution festival" u Temišvaru, a posljednji "Sea star" u Umagu", rekao je Mešković.

On je istakao da je posebno zadovoljan festivalom u Hrvatskoj, koji je naišao na odličan prijem kod publike.

"Sigurni smo da novi, zimski festival, neće biti ništa manje uspješan, a mi mu predviđamo sjajnu budućnost s obzirom da je na evropskom tržištu velika potražnja za zimskim festivalima", naveo je Mešković novinarima.

Direktor Nadzornog odbora OC "Jahorina" Nedeljko Elek izrazio je nadu da će Jahorina, koja je prema njegovim riječima, najveći brend Republike Srpske i "EXIT" festival, biti dio regionalnog karaktera.

"Samo prisustvo tolikog broja ljudi iz inostranstva, stranih i domaćih medija će biti jedna dobra reklama za Jahorinu, koja se ne može platiti nijednim novcem i bilbordom", dodao je Elek.

Prvi zimski "EXIT" festival na Jahorini održaće se u periodu od 15. do 18. marta 2018. godine, a više detalja od naziva koncepta, mapa, lokacije i izvođača, produkcija "EXIT"-a će objavljivati u narednim mjesecima.

Generalni pokrovitelj festivala će biti Ministarstvo trgovine i turizma u Vladi RS.

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Blago podzemnog svijeta skriveno od očiju javnosti

pecina vodaStotine dragulja među pećinama, koje čuvaju tajne najstarije istorije čovječanstva, kriju se širom Republike Srpske i BiH i predstavljaju pravi izazov za speleologe, ali i druge ljubitelje podzemnog svijeta.

U BiH je registrovano više od 4.000 pećina i jama, a veliki broj njih nije dovoljno istražen. I dok pećine u svijetu posjećuje na milione turista, slika u BiH je potpuno drugačija.

Iskustvo sa speleoturizmom veoma je skromno. Međutim, speleološka društva čine velike napore da bi ovakva slika bila promijenjena. Jedno od njih je i fočansko Speleološko društvo „Ursus speleus“, koje je na području ove opštine istražilo 70 pećina i jama.

Među njima su i Kuk, Ledenjača, Velika kutlača, Bistrički grad, a pronašli su i lobanju pećinskog medvjeda i crteže praistorijskog čovjeka.

„Pećina Kuk je jedna među tri u Srpskoj po ljepoti, a na području Miljevine izdvaja se Velika kutlača koja je dugačka 415 metara i bogata pećinskim nakitom. Najznačajniji objekat koji istražujemo je Sagonjina jama, koja se nalazi na području sela Čelebići i za sada je najdublji speleološki objekat“, rekao je predsjednik društva Miloš Jakić.

Skrivene ljepote podzemnog svijeta u Republici Srpskoj stvarane milionima godina su neopisive. Član Speleološkog društva "Ponir" iz Banjaluke Mladen Milošević kaže da su samo rijetke pećine turistički iskorišćene i dostupne očima javnosti.

„Kada je u pitanju banjalučka regija, izdvajamo pećinu u Ljubačevu, koja je i zaštićena i koja može biti turistički iskorišćena. Na području Teslića, Pala i Hercegovine je mnogo pećina koje mogu biti posjećivane“, rekao je Milošević.

Član Sportskog i naučnoistraživačkog kluba „Atom“ Zavidovići Admir Barjaktarević ističe da se dinarski krš smatra najvećom specifičnom prirodnom vrijednosti, ne samo BiH nego i susjednih zemalja, te sadrži i svjetski značajne elemente prirodne baštine. On ističe da bi pažnju trebalo posvetiti i ekološkom aspektu ovog područja.

„Dinaridi su broj jedan u svijetu, a mi to nikad nismo znali da cijenimo. Tu se sve više javlja problem zagađenja ovog područja, jer sve naše vode su podzemne, koje neko negdje zagađuje. Nažalost, svaki otpad koji se baci u krš nekome će se naći u čaši“, istakao je Barjaktarević.

Član Speleološkog društva „Mijatovi dvori“ iz Tomislavgrada Josip Marković kaže da su misterije podzemnog svijeta sve više atraktivne turistima.

„Tu su izvor pećine Ričina, koji je nevjerovatno privlačan, pećina Dakna, Mijatova pećina, koje su više za planinare, jer do njih treba par sati hoda. Ima šta de se vidi, puno pećina, jama, mnogo je objekata i pod vodom, a turisti mogu čamcem da se provozaju i nađu ispod zemlje“, kazao je Marković.
Istraživanje

Na nedavnom skupu speleologa BiH, održanom u Foči, postavljeni su ciljevi za naredni period.

Zajednička istraživanja i crtanje speleoloških objekata, arheologija, te međusobno povezivanje i jačanje društava samo su neki od njih.

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Promocija investicija i zimske ponude na Jahorini

hotel bistrica jahorina sarsPromocija investicija i zimskih sadržaja Jahorine održaće se u ponedjeljak, 2. oktobra 2017. godine sa početkom u 13:00 časova u hotelu „Bistrica“, saopšteno je za Sarajevo-RS iz OC „Jahorina“.

Iz Olimpijskog centra kažu da će u okviru promocije ponude biti organizovana konferencija za medije i ručak u hotelu Bistrica.

Konferenciji i promociji će prisustvovati ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković, vršilac dužnosti direktora OC „Jahorina“ Dejan Ljevnaić i predsjednik Nadzornog odbora OC „Jahorina“ Nedeljko Elek.

 

 

 

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Promocija Romanije zaljubljenicima planinarstva i prirode

trasiranje romanijaČlanovi planinarskog društva „Glasinac“, Željko Delic i Velemir Ninković juče su izvršili trasiranje pješačke planinarske staze na potezu od planinarske kolibe Crvene stijene na (1365 m.n.v.) do Banovina (1085 m.n.v.) lokacije koja se nalazi na magistralnom pravcu Sarajevo-Beograd.

Sve u cilju priprema za promovisanje planinarstva i približavanja matične planine Romanije svim zaljubljenicima prirode, rekreativcima, sportistima kao i turistima.

Dužina pješačke planinarske staze je oko dva kilometra, a visinska razlika je 265 metara. Staza prolazi kroz živopisnu crnogoričnu šumu tik ispod Crvenih stijena.

U narednom periodu potrebno je uraditi markaciju trasirane staze i postaviti reklamni pano u Banovinama.

Kako navode u PD „Glasinac” jedan od sljedećih zadataka koji mora biti završen do kraja godine jeste da zaintresovanim planinarima omogući da sa raskrsnice starog makadamskog puta i aktuelne romanijske magistrale, omogući pješačenje od trideset minuta, dobro markiranom stazom do Planinarskog doma, koji je udaljen pet kilometara od puta.

 

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Promocija turističke ponude na „Danima Srpske u Srbiji“

dani srpske u srbijiTuristička organizacija Istočnog Sarajeva učestvovaće u manifestaciji „Dani Srpske u Srbiji“, koja će se održati u periodu od 15. do 21. septembra 2017. godine u 21 gradu u Srbiji.

Manifestaciju organizuje Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji, a turistička ponuda Istočnog Sarajeva biće predstavljena u saradnji sa Turističkom organizacijom Republike Srpske.

Promocija turističkih kapaciteta Istočnog Sarajeva održaće se u Beogradu (15. i 16. septembar, Knez Mihajlova ulica) i u Novom Sadu (20. i 21. septembar, Trg Slobode).

U okviru ove manifestacije, u brojnim gradovima Srbije nastupiće i paljansko KUD „Mladost“, „Romanijska luča“ iz Sokoca, Matična biblioteka Istočno Sarajevo, muzički sastav „Katera“, Studentsko pozorište Pale i glumac Ljubo Božović sa monodramom.

 

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

U toku radovi na uređenju i proširenju staza na Jahorini

jahorina radovi na stazamaOnako kako je najavio vršilac dužnosti direktora Olimpijskog centra „Jahorina“ Dejan Ljevnaić, radovi na uređenju i proširenju postojećih staza na olimpijskoj planini su već počeli.

Nakon dugo godina konačno je počelo uređivanje, „peglanje“ i proširivanje staza koje će, prema riječima portparola OC „Jahorina“ Sanje Ćeremidžić, „rezultirati nesmetanom skijanju na manjim količinama snijega, kao i većoj bezbjednosti skijaša“.

„Trenutno su u toku pripremame staza za što uspješniju predstojeću skijašku zimsku sezonu, svi radovi i uređivanje staze se rade po FIS stanadardima, što podrazumijeva pripremanje terena, antierozivne radove, trasiranje staza, utabavanje i ravnanje skijaških terena  na tvrdoj zemljanoj podlozi“, kaže Ćeremidžićeva za naš portal.

Prema njenim riječima, menadžment OC „Jahorina“ je riješio da uska grla staze prošire na obim od 40 metara, na mjestima gdje uslovi to dozvoljavaju.

Ćeremidžićeva ističe da je ugovor o rekonstrukciji staza sklopljen još 2015. godine, ali da do sada nisu postojali adekvatni uslovi za izvođenje radova.

„Nakon uređenja staza pristupiće se drugoj fazi pripreme za zimsku sezonu, a na podrazumijeva izgradnju vjetroustava na vrhu planine, koji će osim smanjivanja jačine vjetra na vrhu planine koristiti i kao orijentiri i putokazi za skijaše“, dodaje Ćeremidžićeva.

Glavni zadatak koji je v.d. OC „Jahorina“ Dejan Ljevnaić najavio na vanrednoj sjednici Skupštine akcionara jeste ugradnja sistema za vještačko osnježavanja, te na taj način produženje zimske sezona sa 60 na 130 dana.

Međutim, da bi taj projekat vrijedan 11 miliona KM uspio, menadžment OC „Jahorina“ se mora „izboriti“ sa još jednim problemom na Jahorini, a to je rješavanje problema vodosnadbijevanja.

„Planiramo  izgraditi jezero na vrhu planine koje će imati višestruku funkciju, zimi bi koristilo za sistem za osnježavanje dok bi to ljeti bila atrakcija za turiste“, rekla je Ćeremidžićeva za Sarajevo-RS.

Sigurno da će realizacija projekta vještačkog osnježavanja donijeti višestruku korist, ne samo menadžmentu Olimpijskog centra i Vladi Republike Srpske, već i hotelijerima, ugostiteljima i svim drugim koji žive od zimskog turizma na Jahorini.

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Izvor rijeke Miljacke fascinira čistoćom i netaknutom prirodom

vrelo miljacke izvorRijeka Miljacka jedan je od simbola grada Sarajeva. Opjevana je u mnogim pjesmama i sevdalinkama, ali rijetko ko zna gdje se tačno nalazi njeno izvorište.

Miljacka je nastala spajanjem dvije rijeke - Paljanske Miljacke (lokalitet Begovina na nadmorskoj visini od 1.010 metara) i Mokranjske Miljacke (mesto Kadino Selo na nadmorskoj visini od 1.135 metara).

Nekoliko kilometara istočno od Sarajeva u selu Dovlići, ove dvije rijeke se spajaju u jednu - Miljacku.

Glavno izvorište se nalazi na Ravnoj planini, tri kilometra od Pala. Izvire iz više izdana koji uglavnom nastaju akumuliranjem površinske vode koja propada kroz pukotine krečnjačkog terena Ravne planine.

Svi ovi izdani i vrela obrazuju Paljanku Miljacku koja na svom putu kupi vodu još nekoliko stalnih i povremenih izvora.

Prizor netaknute prirode i čiste vode na izvorištu ostavlja bez daha. Izvorišni dio Paljanske Miljacke je obrastao mahovinom, te se sastoji od većih i manjih slapova i vodopada koji su tokom ovih ljetnjih mjeseci skoro presušili.

Iz mjesta gdje teče obilna voda u jesen, sada teče vrlo tanki mlaz, što ipak ne umanjuje ljepotu ovog mjesta.

Iako se do njega treba pješačiti neuređenim terenom, vrijedno je posjete, te bi uz malo truda lokalnih vlasti ovo mjesto moglo postati prava turistička atrakcija.

Nažalost, trenutno je neuređeno, a na pojedinim dijelovima postoje i upozorenja na mine.

 

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Fočanka među alpinistima koji su osvojili Mon Blan

jelena simovic alpinistkinjaAlpinisti iz Sarajeva, Foče, Banjaluke i Štutgarta osvojili su Mon Blan, drugi najviši vrh Evrope.

Članovi ekspedicije BiH, koje je okupila ljubav prema alpinizmu, Erkam i Namik Duraković, Emir Grbo i Senad Bećković iz Sarajeva, Jelena Simović iz Foče, Darko Popović iz Banjaluke te Bruno Čegar iz Štutgarta, tokom uspona na 4.810 metara nadmorske visine savladali su jake udare vetra, temperaturu do minus 30 stepeni i gustu maglu, a s Alpa su se vratili umorni, ali sretni.

Mon Blan najviši je vrh koji je do sada osvojila Jelena Simović, 22-godišnja članica GSS Foča i Spasilačkog kluba „Volf“. Bili su, kaže, spremni na probleme, ali su se ipak nadali lepom vremenu i čistom pogledu s vrha.

„Kada smo trebali krenuti, sreli smo vojnike britanske garde koji su nam savetovali da idemo ranije, jer se očekuje pogoršanje vremena. Imali smo fantastičan izlazak sunca, ali kasnije je počeo puhati orkanski vetar. Pomagali smo jedni drugima, držali se za ruke i za uže. Kada se udari pojačaju, mi bismo čučnuli, držali se za stenu dok ne osetimo da je malo smanjio, pa krenemo dalje. Udari vetra bili su do 120 kilometara na sat, a na udaljenosti većoj od metra kolegu ispred nismo mogli videti – kaže Simović“, prenosi Avaz.

Alpinisti iz BiH imaju dugogodišnje iskustvo, ali su dvoipomesečne pripreme obavili uz pomoć instruktora alpinizma Erkama Durakovića, čiji je sin Namik bio najmlađi član ove ekspedicije.

Savladali su i stazu na kojoj je samo nekoliko dana ranije jedan alpinista izgubio život. Emocije je teško opisati i samo visokogorci ih mogu razumeti.

„To je skup emocija koje se osete kada čovek shvati da je uspeo proširiti svoje granice“, ističe Simović.

Prva Fočanka na Mon Blanu vratila se svakodnevnim obavezama, koje podrazumevaju stalnu pripravnost u GSS i SK „Volf“

Nova oprema za tim

Posao spasioca nije dovoljno cenjen, a fočanska „vučica“ odlučila je inicirati akciju kako bi se konačno opremili članovi kluba koji ne gube ni trena kada dobiju poziv u pomoć.

„Kad krenemo u akciju, svi nas prate, čestitaju, navijaju, drugi dan smo heroji jer smo spasili nekoga, a treći dan smo „ludi“. To je realnost u BiH. Niko se nije zapitao kako radimo. U pitanju su volonteri koji nikad nisu dobili naknadu za taj posao. Zato neću odustati dok jeli tim ne opremimo i ne obučemo od glave do pete“, ističe Simović.

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Besplatno korištenje „tjubing“ staze tokom vikenda

tjubing jahorinaU okviru ponude Olimpijskog centra „Jahorina“ tokom vikenda, 2. i 3. septembra 2017. godine u periodu od 10:00 do 16:00 časova možete besplatno koristiti „tjubing“ stazu u sklopu Zabavnog parka „Ogorjelica“.

„Tjubing“ je kreiran prevashodno za zabavu najmlađe populacije, ali svakako da i odrasli mogu uživati u ovom sadržaju.

Staza je dužine 30 m i predstavlja plastičnu podlogu na kojoj je moguće spuštanje uz pomoć posebnih guma za tu vrstu aktivnosti.

Šestosjed „Poljice“ je u funkciji za panoramsku vožnju od 10:00 do 16:00 časova subotom i nedjeljom. 

Cijena korištenja žičare za jednu vožnju je 7.00 KM po osobi. Cijena korištenja žičare za dnevni bike pass  je 15.00 KM (5 vožnji samo za korisnike mountain bike ). 

Bicikla sada mozete iznajmiti i u rentalu hotela „Bistrica“ po cijenama od 5 KM za 1 sat, 8 KM za korištenje od 2 sata, 9 KM za 3 sata i 10 KM za cijeli dan. 

Hotel „Bistrica“ svim posjetiocima nudi korištenje bazena  + ručak po cijeni od 15 KM i vožnju šestosjedom + ručak po cijeni od 17 KM.

 

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Bogata ljetna ponuda „Jahorina Prestige“-a

apartman jahorina prestige2Olimpijska planina Jahorina svojim turistima i posjetiocima u ljetnom periodu nudi razne aktivnosti poput planinarenja, biciklizma, alpinizma, paraglajdinga, vožnje četverotočkaša (kvadova), tjubinga i slično.

Hoteli, apartmani i vikend kuće dostupne su svakodnevno za sve one koji žele da posjete našu planinu, uživaju u svježem vazduhu tokom ovih vrelih dana i odmore se izvan grada i gradskih gužvi.

Pored raznovrsne ponude, preporučujemo vam da posjetite i naše partnere i prijatelje „Jahorina prestige“, koji imaju bogatu ljetnu ponudu za sve ljubitelje planine, ljetnog, ali i zimskog turizma o kojem ćemo narednog puta pisati.

Većina ljudi ima različite motive boravka u prirodi, uglavnom su to boravak u netaknutoj prirodi, odmor, rekreacija, relaksacija, zdrav način života, a upravo „Jahorina prestige“ vam nudi priliku da, ukoliko dolazite prvi put, posjetite Jahorinu, upoznate sva njena brda, staze, vrhove i šume, kroz koju možete proći četverotočkašima ili biciklima.

Planinarenje:

Jahorina vam pruža idealne uslove da, ukoliko ste ljubitelj planirenja, dođete i pridružite se ekipama koje obilaze pristupačne terene, kroz uređene staze, penjući se na najviši vrh ove planine, Ogorjelicu 1916 m.

Na Jahorini i Ravnoj planini su markirane sve planinarske i pješačke staze u projektu koji je od suštinske važnosti za revitalizaciju ljetne turističke ponude na Jahorini.

Jedna od tri planinarske staze koje pokrivaju najatraktivniji dio planine Jahorine se proteže do Gornjih Pala i spaja sa Sarajevskom transverzalom, koja je kružila oko glavnog grada BiH, Sarajevom.cetverotockasi jahorina sars

Najveći vrh na Jahorini je Ogorjelica 1916 metara nadmorske visine, zatim slijedi Sjendište 1910m , Košuta 1907 m i Crni vrh 1788 m.

Ono što je potrebno da imate kod sebe od planinarske opreme jeste obuća (planinarske čizme – gojzerice, cipele primjerene za teren i gamaše-planinarske čarape), odjeća (podesive pantalone, poliamidno donje rublje, šešir širokog oboda, majica dugih rukava, jakna sa kapuljačom, po mogućnosti vodootporna, pantalone, rukavice i flis kapa).

Biciklizam:

Osim toga, „Jahorina prestige“ vam nudi mogućnost da vozite bicikle po uređenim brdskim stazama, šumskim puteljcima, ali i urbanim cestama u hotelskim naseljima.

Tokom obilaska planine možete da se popnete na vrh planine uz pomoć šestosjeda koji je prilagođen za nošenje bicikla, te da se biciklističkim stazama spustite u podnožje planine.

Planina Jahorina nudi brojne biciklističke staze, kako one prilagođene i uređene, tako i staza za slobodnu vožnju.

Prilikom vožnje bicikom po neuređenom terenu, treba voditi računa o obaveznoj zaštitinoj opremi prije svega o zaštitinoj kacigi.

Vožnja kvadovima:

Zajedno sa „Jahorina prestige“ možete doživjeti nešto što ćete pamtiti cijeli život. Vožnja kvadova i obilazak planine Jahorine, atraktivne lokacije sa najljepšim pogledima gole Jahorine, netaknute prirode, adrenalinske vožnje sa najnovim modelima kvadova.

„Jahorina prestige“ u saradnji sa hotelom „Termag“ na Jahorini Vam nudi mogućnost iznajmljivanja četverotočkaša (kvadova) po cijeni od 70 KM za jedan sat korištenja. Ovaj hotel raspolaže sa devet ovakvih vozila, a od opreme korisnici dobijaju kacigu, naočare, rukavice i jaknu.

Više informacija na linku ovdje: http://www.jahorinaprestige.com/jahorina-izdavanje-rentanje-kvadova-quads-antistres-vikend-na-jahorini/

apartman jahorina prestige3Paraglajding:

Letenje padobranom ili paraglajding, jedan je od sve primamljivijih adrenalinskih sportova i želja da se nauči nešto o čemu svi maštaju, da nauče da lete i krstare plavim nebeskim visinama.

„Uz sve naše želje, ovaj vid spotske ativnosti zahtjeva dobru pripremu, opremu, kao i dobre i lincencirane instruktore letenja, jer se radi o veoma extremnom sportu. Za sve ljubitelje andrenalina koji bi se okušali u toj avanturi“, rekao je za naš portal vlasnik „Jahorina Prestige”-a Miodrag Blagojević.

On kaže da je, u saradnji sa aeroklubom „Trebević“ svojim gostima obezbjedio iskusne letače koji imaju komletnu opremu za iznajmljivanje.

Aeroklub „Trebević” ima program obuke i za samo nekoliko časova, uz stručni nadzor instruktora, možete savladati prve letačke korake sa padina Jahorine.

Prve letove možete obaviti na tandem paraglajderu (let sa instuktorom), a uz veliki adrenalin koji osjetitite doživjećete nešto o čemu drugi samo maštaju.

Apartmani:

Nakon što se vratite sa sportskih aktivnosti na Jahorini svakako da slijedi odmor, ali da bi on bio kvalitetan i udoban, svakako da ćete morati da sobu ili apartman za odmor rezervišete u ljubaznim domaćinama „Jahorina prestige“-u koji Vam nude moderno opremljene apartmane ili u planinskom stilu, na najboljim lokacijama pored ski staza.

Apartmani su različitog smještajnog kapaciteta, počevši od studio apartmana površine 30m2, do apartmana sa odvojenom jednom ili dvije spavaće sobe, površine do 80m2.biciklizam jahorina 2017

Svi apartmani u ponudi „Jahorina prestige“ posjeduju obezbijeđen parking prostor za goste, wi-fi internet, kablovsku ili satelitsku TV, grijanje na struju i potpuno opremljenu kuhinju.

Neki od apartmana imaju i kamin ili saunu, dok 34 privatna apartmana iz ponude „Jahorina prestige“ koji se nalaze u apartmanskom naselju apart hotelu Vučko imaju mogućnost korištenja spa centra u tom hotelu.

Apartmani su luksuzni, povoljni, moderni u blizini ski staze.

Više o uslugama apartmana „Jahorina prestige“-a možete se informisati na linku  (http://www.jahorinaprestige.com/apartmani-na-jahorini/)

Planinske kuće i vikendice:

„Jahorina prestige“ nudi usluge samo pažljivo odabranog i provjerenog smještaja za sve prilike.  Planinske kuće, vikendice za odmor sa ili bez kamina, uz samu stazu i ski lift ili u srcu naselja „Šator“ na Jahorini, moderno opremljene vikendice ili u planinskom i etno stilu.

U ponudi imamo veliki izbor vikendica kapaciteta 6-15 osoba. Sve vikendice imaju obezbijeđen parking za goste, wi fi internet, kablovsku ili satelitsku TV, potpuno opremljenu kuhinju, posteljinu i peškire, grijanje na struju.

„Vikendice koje posjeduju kamin imaju obezbjeđena drva. Uživajte u zimskoj idili sa nama", poručuju iz „Jahorina prestige“-a.

Najbolja i najpreciznija vremenska prognoza za Jahorinu:

„Jahorina prestige“ posjeduje najtačniju vremensku prognozu za planinu Jahorinu tokom cijele godine. Na vremenskoj prognozi Jahorina info se nalaze projektovane minimalne, maksimalne i subjektivne temperature, kao i padavine, količina snijega i kiše, brzina vjetra i visine zamrzavanja po danima.

Više informacija pogledajte na linku ovdje: http://www.jahorinaprestige.com/vremenska-prognoza-jahorina/

paraglajder 2Budite u toku – saznajte šta se dešava trenutno na Jahorini, Trebeviću i Ravnoj Planini:

Na web stranici jahorinaprestige.com nalaze se web kamere koje snimaju uživo sa Jahorine, skijališta Ravna Planina, izlazne stanice „Gondole“, skijališta „Ravna planina“, kao i live web cam sa Trebevića, poznatog sarajevkog izletišta.

Postavljanjem IP web cam na lokacije sa najljepšim panoramskim pogledom željeli smo Vam približiti i omogućiti da uživo pratite stanje na jahorinskim skijaškim stazama, kao i na poznatim izletištima.

Pored web kamera na ovoj web stranici možete pratiti najpouzdaniju vremensku prognoza za Jahorinu, servisne informacije sa Jahorine i još mnogo korisnih informacija vezanih za najpovoljni smještaj na Jahorini kada su u pitanju apartmani, vikendice, pansioni, hoteli, odnosno privatni i hotelski smještaj, kao i servisne informacije o ski školi „Jahorina Prestige“, ski rentalu i iznajmljivanju motornih sanki na Jahorini kao i brojne korisne informacije o svim trenutnim dešavanjima u Olimpijskom centru Jahorina.

Više na linku ovdje: http://www.jahorinaprestige.com/web-kamere-jahorina/

 

 

 

Za više informacija, uvijek možete ostvariti kontakt na:

Jahorina Prestige

e-mail adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Informacije na br telefona +387 65 904 660 i +387 65 625 885

All informations in english +387 65 904 660

Ski škola Jahorina Prestige +387 65 625 885

 

 

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ljevnaić: Vratiti Jahorinu u vrh planinskog turizma

dejan ljevnaic sarsNovi menadžment Olimpijskog centra „Jahorina“, prema riječima vršioca dužnosti direktora Dejana Ljevnaića, nastojaće da „oživi“ Jahorinu i vrati je u sam vrh planinskog turizma.

Ljevnaić je rekao danas novinarima da Jahorina ima bogat program i širok sadržaj koji može ponuditi posjetiocima, te da nudi dosta mogućnosti ljubiteljima planinskog turizma.

„Imamo bogat program, na samo 20 minuta od grada, gdje ljudi mogu da dođu, uživaju i opuste se na svježem vazduhu“, rekao je Ljevnaić.

Ljevnaić je dodao da je Jahorina veoma atraktivna planina koja pruža panoramsku vožnju žičarom, a da sa prelijepog vrha Jahorine prostire visoravan na kojoj se može šetati i voziti bicikl.

„Vožnja biciklima, kvadriciklima, električnim biciklima, kao i ljetno sankanje „tjubing“ koje predstavlja atrakciju za djecu, ali i odrasle, izdvajamo kao ljetni sadržaj za turiste“, navodi  Ljevnaić.

On napominje da turisti imaju priliku da uživaju i u kvalitetnim, uređenim, pješačkim stazama, ali da koriste fudbalske i košarkaške terene.

„Imamo idealne uslove za organizaciju sportskih kampova, a na Jahorini trenutno borave košarkaški „Partizana“ i „Beovuka“, fudbalski klubovi iz Rumunije i rukometaši „Slavije“ iz Istočnog Sarajeva“, dodaje Ljevnaić.

Prema njegovim  riječima, novo rukovodstvo OC „Jahorina“ na čijem se čelu nalazi od prije nekoliko dana postepeno će raditi „korak po korak u skladu sa zakonom“.

„Radićemo na tome da idemo postepeno, od snimanja staza do realizacije sistema za vještačko osnježavanje i obezbjeđivanja dovoljne količine vode. Ovo su prioriteti koji bi omogućili da planina opet ima preko 120 skijaških dana, čimeigor tosic sars bi se produžila zimska sezona“, ističe Ljevnaić.

Direktor Turističke organizacije Grada Istočno Sarajevo Igor Tošić rekao je da ljetni zimski sadržaji zadovoljavaju najzahtjevnije ukuse.

On je naglasio da prihodi Turističke organizacije u odnosu na prošlu godinu su porasli za 10 do 15 odsto.

Predsjednik Udruženja hotelijera Jahorine Aleksandar Prović kaže da za hotele i hotelijere najbitnije da sezona traje cijele godine, jer zimska sezona nije dovoljna da bi objekti mogli pozitivno da posluju.

Prema njegovim riječima, hoteli u ovoj ljetnoj sezoni nude niže cijene za 30 do 40 odsto, u odnosu na zimu.

Predstavnik udruženja „Moja Jahorina“ Njegoš Kablar pozvao je sve ljude željne istinskog odmora na planini da dođu i iskoriste ljetni period i blagodeti Jahorine.

Predsjednik Asocijacije za promociju i razvoj turizma (ARTEKO) Vanja Vukojičić rekla je da su oni danas prezentovali ljetni sadržaj kojim raspolaže Jahorina, međutim, prema njenim riječima, prostor za proširenje asortimana uvijek postoji.

„U narednom periodu posvetićemo se unapređenju postojeće i uspostavljanju nove turističke ponude. Kroz projekte ćemo nastojati da obuhvatimo stvarne potrebe planine Jahorine kao atraktivne turističke destinacije“, rekla je Vukojičićeva.

Ona je dodala da je cilj ove Asocijacije da privuče kako domaće, tako i strane turiste, a da to mogu uraditi kroz aktivno učestvovanje 365 dana u godini.

vanja cetverotockas sarsRealizaciju planiranih projekata razvijaće kroz intezivnu saradnju sa rukovodstvom Olimpijskog centra „Jahorina“, hotelijerima, opštinskim i gradskim vlastima u Palama i Istočnom Sarajevu.

Današnju promociju ljetnog turizma na Jahorini organizovao je Olimpijski centar „Jahorina“ zajedno sa hotelijerima, Udruženjem vikend kuća, Turističkom organizacijom grada Istočno Sarajevo i Asocijacijom za promociju i razvoj turizma i ekologije (ART EKO) Pale.

U promociji su učestvovali i svoje proizvode izložili posjetiocima i predstavnici Gradske pijace Pale.

Za uređenje biciklističkih i pješačkih staza velika zahvalnost se mora pružiti i organizatorima „Jahorina Ultra trail“ trke, koja je svakako vodeća manifestacija pored sportskih kampova.

Nakon ručka u „Kolibi“ hotela „Termag“, novinari i TV ekipe imali su priliku da iskoriste besplatno testiranje automobila Ford Edge, Ford Focus ST i Ford Kuga, kao i električnih bicikala.

Nezaboravna avantura bila je svakako i vožnja četverotočkašima ili „kvadovima“, za šta su se pobrinuli ljubazni zaposlenici hotela „Termag“, koji su nas upoznali sa najvišim vrhovima olimpijske planine Jahorine.

 

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Promocija ljetne ponude OC „Jahorina“

jahorina sestosjed spustanje sarsOlimpijski centar „Jahorina“ zajedno sa hotelijerima, Udruženjem vikend kuća i Turističkom organizacijom grada Istočno Sarajevo, organizuje promociju ljetnih sadržaja koje nudi ova olimpijska planina.

Promociji će prethoditi konferencija za medije na kojoj će se novinarima obratiti novi vršilac dužnosti direktora Olimpijskog centra „Jahorina“ Dejan Ljevnaić, predstavnik Udruženja hotelijera, Udruženja vikend kuća kao i predstavnik Turističke organizacije grada Istočno Sarajevo.

Konferencija za medije i promocija održaće se u četvrtak, 10.8.2017. godine u 11:00 časova na platou Poljice - terasa „Kolibe“ kod hotela „Termag“.

Svim posjetiocima biće obezbijeđena besplatna vožnja šestosjedom, dok će za novinare biti dostupno testiranje automobila „Ford Kuga“ i „Ford Focus ST“.

Olimpijska ljepotica Jahorina nalazi se na 18 kilometara ili oko 20 minuta vožnje od Pala, a pored svježeg vazduha i pregršt aktivnosti od kojih se izdvaja: panoramska vožnja šestosjedom, šetnja planinskim stazama, vožnja planinskim (mountain) biciklima, vožnje četverotočkašima, paraglajding, paintball (imitacija kratkih vatrenih kontakata na ograničenom prostoru), branje ljekovitog bilja i borovnica.

Takođe, na Jahorini možete posjetiti odlične wellness centre kao i uživati u gastronomskoj ponudi i jelima sa Sarajevsko-romanijske regije.

Jahorina predstavlja odličnu priliku za sportske klubove i reprezentacije, koji svake godine dolaze iz zemalja regiona i širom Evrope i treniraju na svježem vazduhu.

Iz OC „Jahorina“ napominju da će svi posjetioci biti u prilici da besplatno koriste šestosjed za panoramsko razgledanje i vožnju bicikala, kao i tjubing stazu koja je sadržaj Zabavnog parka „Ogorjelica“.

„Radujemo se Vašem dolasku na Jahorinu da zajedno uživamo u svim sadržajima koje ova planina nudi u ljetnim danima“, navodi se u saopštenju dostavljenom našem portalu.

A i mi Vam preporučujemo, kad god ste u mogućnosti, pobjegnite od gradske gužve i iskoristite slobodno vrijeme da uživate u prirodnim ljepotama Jahorine, koje one pruža u ljetnom, ali i u zimskom periodu.

Više informacija možete uvijek dobiti na brojevima telefona: 057/270-003 i 065/193-366, ili na e-mail adresi: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Pretplatite se na RSS feed

Radio Sa-RS