Menu
A+ A A-

Vuković: Izgradnja i puštanje u rad kabinske gondole istorijski trenutak

nenad vukovic gondola press sarsGradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković rekao je večeras u Ski centru "Ravna planina", povodom otvaranja sutrašnje skitrke "FIS trofej Ravna planina", da je projekat izgradnje i puštanja u rad kabinske gondole istorijski trenutak, ne samo za opštinu Pale i grad Istočno Sarajevo, već cijelu Republiku Srpsku i region.

Vuković je na konferenciji za novinare čestitao Golijaninu na projektu kao što je Ski centar "Ravna planina" i kabinska gondola, ali podsjetio da je jasnu viziju za ovakav projekat imao i bivši načelnik opštine Pale Slobodan Savić.

Prema njegovim riječima, puštanje u rad kabinske gondole, koja se očekuje za desetak dana, biće istorijski trenutak za opštinu Pale, grad Istočno Sarajevo i cijelu Republiku Srpsku.

"Nadam se da će u nekom narednom periodu ovaj projekat dobiti sveukupnu podršku. On nije konkurencija nikome, ne treba niko da misli da ovaj projekat ometa bilo koji drugi. Taj projekat je komplementaran sa svim projektima na prostoru grada Istočnog Sarajeva i on ne ometa Jahorini, niti joj je konkurencija", istakao je gradonačelnik Vuković.

On je istakao da projekat kabinske gondole nije samo projekat Pala, već je to projekat koji zaslužuje podršku od svih.

"Ja se nadam da će ta podrška biti prisutna u narednom periodu, kao nešto što se ostavlja budućim generacijama. Mi nismo možda dovoljno ni izreklamirali ovaj projekat, a time se moramo baviti u narednom periodu", ooručio je Vuković.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je novinarima da smatra da se radi o respektabilnom projektu i da on neće biti konkurencija ni Jahorini, niti obrnuto.

"Ovo je zaista projekat na koji Pale mogu biti ponosne, koji će u narednih nekoliko dana biti definitivno završen i stavićemo tačku na sve skeptike, koji su mislili da li se to može realizovati ili ne", rekao je Jugović.

Predsjednik Skupštine opštine Pale Predrag Vučićević pozdravio je realizaciju projekta kabinske gondole i organizaciju FIS trke na Ravnoj planini, te istakao da je Veljko Golijanin, zapravo najbolji ambasador opštine Pale.

"Život je prolazan, ljudi su prolazni, a djela su vječna. ovo što je uradio Veljko Golijanin je nešto što će trajati vječno i ostati iza nas kad nas ne bude", rekao je Vučićević.

On je dodao da je impozatna stvar održati FIS trku, te za kratko vrijeme napraviti savremen skijaški centar kao što je to "Ravna planina".

Vlasnik Ski centra "Ravna planina" Veljko Golijanin izrazio je zahvalnost svima koji su podržali ovaj projekat, te istakao da su prve kabine već krenule sa testiranjem ka prvoj izlaznoj međustanici na Ravnoj planini.

Direktor ski trke "FIS trofej Ravna planina" i predstavnik Smučarskog kluba "Pale", koji je organizator trke, Igor Šljuka rekao je da će na sutrašnjoj ski trci učestvovati 26 zemalja i 97 takmičara, na kojoj će takmičari u muškoj i ženskoj konkurenciji seniora i seniorki startovati već od 9:30 časova.

Zanimljivo je da će na sutrašnjem takmičenju učestvovati skijaši iz raznih egzotičnih zemalja poput Gane, Istočnog Timora, Kolumbije, Tajlanda i Madagaskara.

Tehnički delegat Ski federacije Janez Deklava izrazio je nadu da će i ova trka, kao i prošlogodišnja na istom mjestu, biti uspješna i da će sve proći u najboljem redu.

 

Uskoro saradnja Fabrike motora specijalne namjene sa Vojskom Srbije

djokic jugovic pale sars

Ministar odbrane Republike Srbije Aleksandar Vulin i ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić posjetili su danas Fabriku motora specijalne namjene na Palama, i tom prilikom razgovarali sa rukovodstvom ove fabrike o mogućnosti remonta motora vojnih vozila Vojske Srbije.

Ministar Đokić je nakon sastanka, kojem je prisustvovao i načelnik opštine Boško Jugović, rekao novinarima da je zahvalan ministru Vulinu što je izdvojio vrijeme da posjeti Pale i Republiku Srpsku, te dodao da će uz podršku Vlade Republike Srpske i Srbije pomoći i trasirati budući put za Fabriku MSN Pale.

"To će prije svega biti u jednoj vrsti poslova i jednom obimu poslova koji će oni dobiti već za nedjelju-dvije dana i to će omogućiti rad na nekoliko mjeseci, ali dugoročno mi želimo da rješavamo ovo pitanje na način da uđemo u postupak privatizacije Fabrike motora specijalne namjene Pale", rekao je Đokić.

On je dodao da je danas bilo govora upravo o tom modelu, a postupak bi sprovela Vlada RS uz konsultacije sa Vladom Srbije i drugim nadležnim institucijama u Srbiji na političkom nivou.

Te institucije bi, prema njegovim riječima, trebale da odluče o tome na koji način i kako da uđu u kapital u Republici Srpskoj.

"Iskreno se nadam da ćemo biti uspješni u realizaciji ove naše zajedničke namjene", istakao je Đokić.

Ministar odbrane Republike Srbije Aleksandar Vulin je rekao da su nadležno ministarstvo i Vlada Srbije veoma zainteresoani da odbrambena industrija Republike Srpske bude uspješna i da može zadovoljiti potrebe Ministarstva odbrane Srbije.

"Već u petak će Fabrika motora specijalne namjene potpisati ugovor sa Ministarstvom odbrane Srbije za remont 10 tenkovskih motora u vrednosti od 63 miliona dinara, tako da možemo reći da će imati šta da rade i da zaposle radnike, i da će moći da popunjavaju svoje kapacitete", poručio je Vulin danas na Palama.

Vulin je napomenuo da je ovo i za Srbiju veoma značajan posao, te da je veoma važno da saradnja počne i da se dobro odvija.

"To je dobra vest i za Pale, Republiku Srpsku i svakako dobar pokazatelj da smo ozbiljno zainteresovani za kapacitete odbrambene industrije. Naša Vlada, predsednik Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić uvek posebno vode računa o Republici Srpskoj i jedan od naših spoljno-političkih prioreiteta jeste Republika Srpska", istakao je ministar Vulin.

On je kazao da je odbrambena industrija Srbije na dobrom putu, da se dosta izvozi na strano tržište, ali da to, prema njegovim riječima, nije razlog da se stane, već naprotiv, da se uloži u industriju da bi dočekali buduća vremena kao tehnološki mnogo razvijeniji.

 

 

Dodik otvara rekonstruisani tunel "Kalovita brda"

tunel pale rekonstruisan palelivePredsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i vršilac dužnosti direktora "Puteva RS" Nenad Nešić sutra, 14. decembra u 12:00 časova, otvoriće rekonstruisani tunel "Kalovita brda" na ulazu u Pale.

Za rekonstrukciju ovog tunela, dugog 201 metar, "Putevi RS" su potrošili oko 1,5 milion KM. Tokom izvođenja radova, koji su pripali "Romanijaputevima" a.d. Sokolac, saobraćaj se odvija lokalnim putem preko naselja Kalovita brda u naposrednoj blizini.

Tokom ranije posjete, predsjednik Republike Srpske je novinarima rekao da će Pale dobiti tunel po evropskim standardima.

 

 

 

 

 

Foto: palelive

Vulin i Đokić u posjeti Fabrici motora specijalne namjene

vulin djokic pale sarsMinistar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin posjetili su danas Pale i Fabriku motora specijalne namjene na Palama, gdje je u toku sastanak.

Đokić će sa delegacijom iz Srbije razgovarati o unapređenju saradnje dvije zemlje, a sastanak je počeo u 13:00 časova, nakon čega bi trebali da se obrate medijima.

 

 

 

 

Bogat program tokom manifestacije "Zima u Istočnom Novom Sarajevu"

zimzogradManifestacija "Zima u Istočnom Novom Sarajevu" je nešto novo u ovoj opštini, a održaće se u Spasovdanskoj ulici od 16. decembra 2017. do 27. januara 2018. godini. 

Radi se o manifestaciji koja je namijenjena građanima i ima za cilj promovisanje turističkih, ugostiteljskih, kulturnih i zabavnih potencijala opštine Istočno Novo Sarajevo, saopšteno je za Sarajevo-RS iz Kabineta načelnika.

Kako se u saopštenju navodi, drvene kućice (štandovi) biti će izložene od subote, 16. decembra, a svečano otvaranje manifestacije "Zima u Istočnom Novom Sarajevu" zakazano je za nedjelju, 17. decembar sa početkom u 18.00 časova. Nakon svečanog otvaranja manifestacije prisutni posjetioci će moći uživati u nastupu grupe "Atentat".

Tokom trajanja ove zimske manifestacije, a povodom Svetog Nikole za naše mališane biće odigrana predstava u utorak, 19. decembra sa početkom u 11.00 časova. Djeda Mraz ni ove godine nije zaboravio naše najmlađe sugrađane, te će ih ovom prilikom obradovati i podijeliti novogodišnje paketiće u četvrtak, 28. decembra sa početkom u 12.00 časova.

Takođe, u sklopu manifestacije u subotu, 13. januara 2018. godine biće organizovan i svečani doček Srpske Nove godine, gdje će posjetioce uz besplatno kuvano vino zabavljati grupa "Garavi sokak", a u prvim minutama poslije ponoći biće upriličen raskošan vatromet.

Manifestacija "Zima u Istočnom Novom Sarajevu" će upotpuniti zimsku i prazničnu atmosferu, a posjetioci i najmlađi sugrađani će ovom prilikom moći uživati u mnoštvu zabavno-kulturnih sadržaja kao i u raznovrsnoj prodajnoj i izložbenoj ponudi.

 

Bezbjednost skijaša i turista na prvom mjestu

vjezba spasavanja jahorina sars1Vježba spašavanja "Jahorina 2017", zbog provjere spremnosti na nepredviđene okolnosti u toku zimske skijaške sezone i koordinacije rada subjekata na planini, održana je danas na stazi "Poljice" na Jahorini.

U akciji su učestvovali pripadnici Gorske službe spašavanja Jahorina, OC "Jahorina", Policijske uprave Istočno Sarajevo - JZP Pale, Republička uprava Civilne zaštite, Crveni krst Republike Srpske - Pale, Hitna pomoć Doma zdravlja Pale i Vatrogasna brigada opštine Pale.

Direktor Olimpijskog centra "Jahorina" Dejan Ljevnaić pozdravio je sve pripadnike i učesnike današnje akcije i istakao da važnost ovakve vježbe u cilju što bolje bezbjednosti svih skijaša, bordera i turista na Jahorini.

"Cilj nam je da se svi skijaši osjećaju bezbjedno i to je poruka koju želimo da pošaljemo. Takođe, želimo da uvežemo sve subjekte bezbjednosti koji su danas tu, koji u slučaju vanredne situacije mogu uspješno da reaguju", rekao je Ljevnaić novinarima.

On je dodao da je danas to bio samo trening i poželio svim učesnicima da ovo budu samo treninzi i da se nikada ne desi vanredna situacija, te da planina bude bezbjedna.

"Trudićemo se da se svaki skijaš osjeća apsolutno bezbedno. U slučaju vanredne situacije, svi trebaju da budu informisani, počev od zaposlenih u OC "Jahorina" koji su dužni da informišu sve subjekte, do vlasnika hotela i vikend kuća", istakao je Ljevnaić i dodao da svi trebaju da učestvuju u zajedničkom radu.

 

 

 

 

 

 

Pokazna vježba spavašanja na Jahorini

hotel termag jahorinaZbog provjere spremnosti za nepredviđene okolnosti u toku sezone i koordinacije rada subjekata na planini sutra, 13. decembra 2017. sa početkom u 11:30 časova na terasi "Kolibe" hotela "Termag" na Jahorini održaće se pokazna vježba spašavanja "Jahorina 2017".

U organizaciji ove vježbe učestvuju Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, Republička uprava civilne zaštite, Policijska uprava Istočno Sarajevo, Crveni krsta Republike Srpske, Dom zdravlja Pale, Vatrogasna brigada opštine Pale, Gorska služba spašavanja Jahorina i Olimpijski centar "Jahorina".

 

 

 

 

“Dani Vojina Komadine” na Muzičkoj akademiji UIS-a

muzicka akademijaMuzička akademija Univerziteta u Istočnom Sarajevu 12. i 13. decembra 2017. godine organizuje manifestaciju “Dani Vojina Komadine” posvećenu dvadesetogodišnjici od smrti našeg istaknutog kompozitora, prvog generalnog sekretata ANURS-a i prvog dekana Muzičke akademije UIS-a Vojina Komadine.

U organizacionom i koncertnom dijelu programa manifestacije učestvuju profesori i studenti sa Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, u saradnji s kolegama sa Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu.

Podršku ovoj manifestaciji pružila je i Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske čiji je jedan od osnivača i prvi sekretar bio Vojin Komadina.

Svečano otvaranje manifestacije biće upriličeno danas u 18 časova u sali Muzičke akademije (zgrada Elektrotehničkog fakulteta).

Skupština grada o Nacrtu budžeta za 2018. godinu

skupstina grada is novo majOdbornici Skupštine grada Istočno Sarajevo sutra će razmatrati na sjednici o Nacrtu budžeta grada za iduću godinu u iznosu od 9.669.239 KM, koji je za 1.068.739 KM veći od plana budžeta za ovu godinu.

Nacrtom je predviđeno da budžet za narednu godinu čine poreski prihodi od oko 5.300.000 KM, neporeski prihodi od 2.500.000 KM, grantovi 527.000 KM, transferi između i u okviru jedinica vlasti od 228.000 KM, saopšteno je iz Skupštine grada Istočno Sarajevo.

Planirano je i 200.000 KM po osnovu primitaka za nefinansijsku imovinu, 680.000 KM primitaka od finansijske imovine, ostali primici u iznosu od 58.000 KM, kao i sredstva od suficita iz ranijeg perioda od 241.939 KM.

Takođe, na sjednici Skupštine grada biće razmatran i Nacrt rebalansa budžeta za ovu godinu od 8.534.060 KM, što je za 66.440 KM manje u odnosu na planirani budžet.

Nacrtom rebalansa budžeta planirano je smanjenje sredstava u iznosu od 130.000 KM jer nije ostvarena prodaja planiranog građevinskog zemljišta, dok su se povećali poreski prihodi za 100.000 KM, kao i prihodi po osnovu grantova za 17.700 KM.

Na dnevnom redu Skupštine grada je i Odluka o raspodjeli suficita iz prošle godine u iznosu od 241.939 KM.

Osim toga, na sutrašnjoj sjednici Skupštine grada odbornici će razmatrati usvajanje Etičkog kodeksa ponašanja izabranih predstavnika Skupštine i Gradske uprave Istočno Sarajevo, kao i Odluku o davanju saglasnosti na prestanak rada Fondacije "Centar za edukaciju, inovacije i preduzetništvo" Istočno Sarajevo.

Sjednica počinje u 10:00 časova.

 

Šestosjedi "Ogorjelica" i "Poljice" u funkciji

jahorina 2016 sa rs skijasi liftNa veliku radost ljubitelja skijanja i zimskih sportova šestosjedi "Poljice" i "Ogorjelica", kao i ski lift "Poljice" danas su na raspologanju skijašima i borderima, a više od 50 cm utabanog snijega, uz dodatni koji trenutno pada na planini, više su nego dovoljni uslovi za odličan dan za skijanje.

Iz Olimpijskog centra "Jahorina" saopštili su da će šestosjedi biti pušteni u rad sa pripadajućim stazama i novim ski-putevima koji su potpuno rekonstruisani, iznivelisani i prošireni za skijaše i snoubordere.

Na ski-stazi "Poljice" skijanje je zvanično počelo 3. decembra a za prve dane sezone, do završetka manifestacije "Ski-opening" koja će se održati od 14. do 17. decembra, važi popust od 70 odsto na poludnevne, jednodnevne, dvodnevne i trodnevne karte.

Radno vrijeme skijališta je od 9:00 do 15:00 časova, a ski-karte i karte za parking po povlašćenim cijenama mogu se kupiti na tri lokacije, na platou Poljice i Ogorjelica i u hotelu "Bistrica".

 

 

 

OO SDS Istočno Novo Sarajevo pomaže malom Aleksandru

aleksandar gajic djecakJednogodišnjem Aleksandru Gajiću iz Zvornika dijagnostifikovan je rijedak i agresivan tumor na malom mozgu i hitno mu je potrebno liječenje u Njemačkoj, za šta je neophodno obezbijediti 300. 000 evra.

Opštinski odbor SDS Istočno Novo Sarajevo se odlučio organizovati, sakupiti i uplatiti novčana sredstva u skladu sa svojim mogućnostima i pomoći dječakovim roditeljima da uspiju u ovoj hrabroj borbi.

Novčana sredstava su jedina prepreka da spase život ovom djetetu.

Nadamo se da će i drugi pratiti naš primjer i da će se uspjeti skupiti novčana sredstva. Takođe se nadamo da je ovo posljednji put da se skupljaju novčana sredstva na ovakav način.

Mnogo je primjera u kojima su ugroženi životi naše djece, a roditelji stavljeni pred stub srama zbog nemogućnosti da obezbijede novac za liječenje.

Nadležna ministarstva Republike Srpske moraju voditi računa o svakom svom stanovniku, a naročito o djeci, a OO Srpske demokratske stranke Istočno Novo Sarajevo će dati svoj doprinos borbi porodice Gajić.

Mali Aleksandar je veliki borac, ali je u posljednje vrijeme ponovo počeo često da povraća i ima tikove na jednom oku.

Zbog hitnosti, usljed svakodnevnog pogoršanja zdravlja ovog mališana, akcija OO SDS Istočno Novo Sarajevo će trajati do 12. 12. 2017. godine.

POMOZIMO ALEKSANDRU!

Broj telefona za pomoć: 066/ 614 – 365
Broj žiro-računa: 562 – 003 – 81433983 – 77
(uplate iz BiH na ime Željko Gajić)
IBAN BA: 395620038143424761
SWIFT BIC: RAZBBA22
(uplate iz inostranstva)

 

Trnovo: Zapalio prostoriju za pritvor u policijskoj stanici

policija 1 pale sarsPolicija u Trnovu uhapsila je muškarca čiji su inicijali NJ.M. (41), osumnjičenog za napad na inspektora Republičke uprave za inspekcijske poslove.

Prilikom lišavanja slobode NJ.M. je fizički napao policajca, nakon čega je sproveden u službene prostorije za zadržavanje, gdje je izazvao požar kojim je pričinjena manja materijalna šteta, saopšteno je iz Policijske uprave Istočno Sarajevo.

U saopštenju se navodi da je NJ.M. lišen slobode nakon što su policijski službenici postupili po prijavi da je juče oko 11.40 časova na benzinskoj pumpi u Trnovu fizički napao inspektora Republičke uprave za inspekcijske poslove Banjaluka, odjeljenje u Istočnom Sarajevu, čiji su inicijali G.P, dok je vršio inspekcijske poslove.

Za vrijeme boravka u službenim prostorijama on je na nepoznat način izazvao požar, koji su policijski službenici blagovremenom reakcijom lokalizovali, te lice izveli iz prostorije, navodi se u saopštenju.

U požaru nije bilo povrijeđenih, a pričinjena je manja materijalna šteta.

O ovom događaju obaviješten je dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu, koji je naložio preduzimanje mjera i radnji radi dokumentovanja krivičnih djela napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti i oštećenje i oduzimanje tuđe stvari.

 

 

Pretplatite se na RSS feed

Istočno Sarajevo

Radio Sa-RS

facebook_page_plugin

Sarajevo-RS.com