Menu
A+ A A-

Davidovićeva zadovoljna stanjem u vrtiću "Buba Mara"

jasmina davidovic bubamara 2018 sarsPredškolska ustanova Dječiji centar "Buba Mara" iz Pala u narednom periodu ima u planu renovirati patos u jednom dijelu vrtića, u čemu će im pomoći Ministarstvo porodice, omladine i sporta, što je prilikom današnje posjete ovoj paljanskoj ustanovi potvrdila i sam ministar Jasmina Davidović.

Davidovićeva je istakla da, iako ova ustanova resorno pripada Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske, ona nastoji da uvijek izdvoji vrijeme za predškolske ustanove i posjeti ih.

"Važno je da obiđemo djecu i pomognemo vrtiću "Buba Mara", a danas smo im donijeli didaktički materijal poput bojanki i bojica", rekla je Davidovićeva.

Ona je dodala da je zadovoljna stanjem u vrtiću, nakon što je uvidjela da je sve čisto i uredno, te istakla da će Ministarstvo porodice, omladine i sporta preko javnog konkursa, koji je ovih dana aktuelan, podržati vrtić "Buba Mara" u projektu renoviranja patosa u jednom dijelu obdaništa.

Direktor Predškolske ustanove Dječiji centar "Buba Mara" Slavka Brezo zahvalila se na današnjoj posjeti ministra Jasmine Davidović i navela projekat renoviranja dva kupatila, koji je realizovan u saradnji sa pomenutim ministarstvom.

Brezova je dodala da će nastojati i u budućnosti da ostvare i jaču saradnju sa Ministarstvom porodice, omladine i sporta.

 

 

 

 

 

Miladinović presrećan zbog osvajanja Časnog Krsta u Vojkovićima

casnikrstGradimir Miladinović koji je juče prvi stigao do Časnog Krsta na bogojavljenskom plivanju na rijeci Željeznici u Vojkovićima rekao je za Sarajevo-RS portal da je presrećan zbog pobjede.

On se zahvalio svima koji su ga bodrili i čestitali mu nakon pobjede, kao i organizatorima jučerašnje bogojavljenske trke u Vojkovićima. Miladinović je čestitao i svojim jučerašnjim "protivnicima", koji su, prema njegovim riječima, bili izvanredni i poželio im puno sreće naredne godine.

Podsjećamo, Gradimir Miladinović nagrađen je juče zlatnikom od strane načelnika opštine Istočna Ilidža Marinka Božovića za osvojeno prvo mjestu u plivanju za Časni Krst.

SDS prvi bira, Ivanić siguran

vukota govedarica govornica sarsPredsjednik SDS-a Vukota Govedarica najavio je juče da će ova stranka u februaru objelodaniti svog kandidata za člana Predsjedništva ili predsjednika RS.

"Nije sporno da Mladen Ivanić iz PDP-a sa dugogodišnjim političkim iskustvom bude kandidat za jednu od pozicija i imaće svoje mjesto na izborima. Jasno je da će SDS prvi birati za koju će od pozicija imati svog kandidata. Očekujem da će Glavni odbor u februaru zauzeti konačan stav i utvrditi poziciju i ime", rekao je Govedarica nakon sjednice Predsjedništva stranke u Istočnom Sarajevu.

On je kazao da Predsjedništvo SDS-a podržava sve aktivnosti ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića kada je riječ o "Srbskoj časti", tvrdeći da se radi o ljudima koji su pod opservacijom MUP-a i da su povezani sa krivičnim djelima trgovine ljudima, drogom, prostitucijom i postavljanjem eksplozivnih naprava pod automobile.

"Ova organizacija nema nikakve veze sa humanitarnim radom i pravi spiskove uglednih građana RS koji se ne slažu sa aktuelnom vlašću i aktivista SDS-a koji će imati značajnu ulogu u izbornom procesu. Nijedna humanitarna organizacija nema tetovirane i nabildane ljude sa fantomkama na glavi. Postavlja se pitanje otkud je tako bliska predsjedniku RS", rekao je Govedarica.

On je istakao da o izmjenama Izbornog zakona BiH treba da se dogovore partneri iz FBiH, u prvom redu HDZ i SDA, ali da se mora voditi računa o malobrojnim Srbima u FBiH.

 

 

 

Policija apeluje: Smanjite brzinu u blizini škola!

osnovna skola sv.sava novo sarsS obzirom da počinje drugo polugodište školske 2017/2018. godine i da se očekuje povećan broj školaraca na ulicama, Policijska uprava Istočno Sarajevo apeluje na vozače da budu oprezni, da smanje brzinu kretanja svojih vozila pogotovo kada se nalaze u blizini školskih objekata, te poštuju saobraćajna pravila i propise kako ne bi došlo do neželjenih posljedica.

Policijske aktivnosti ogledaju se u pojačanom radu i prisustvu policije u urbanim zonama u blizini školskih objekata, te pojačanoj kontroli saobraćaja sa akcentom na brzinu kretanja vozila.

Takođe, policijski službenici će sa početkom nastave u školama, vršiti pojačane kontrole tehničke ispravnosti autobusa kojima se vrši prevoz učenika, kao i kontrolu i sankcionisanje vozača koji budu nepropisno parkirali svoja vozila u zonama oko škola, vrtića i pješačkih staza čime bi se mogla ugroziti bezbjednost školske populacije.

Sa ciljem poboljšanja bezbjednosti djece u saobraćaju kao i ostalih učesnika, PU Istočno Sarajevo će i u narednom periodu nastaviti sa pojačanim aktivnostima policije na terenu, te sa provođenjem brojnih akcija koje doprinose zaštiti djece kao najmlađe kategorije učesnika u saobraćaju.

 

 

 

 

 

 

Gradimir Miladinović prvi stigao do Časnog Krsta u Vojkovićima

bogojavljensko plivanje 2018 sarsGradimir Miladinović iz Trebinja prvi je stigao do Časnog Krsta na trećem tradicionalnom bogojavljenskom plivanju održanom danas na rijeci Željeznici u Vojkovićima, opština Istočna Ilidža.

Miladinoviću je ovo četvrti put da pobjeđuje u trci za Časni Krst, a novinarima je rekao da je ljubav prema Bogu najveći motiv zbog čega je odlučio da učestvuje u ovoj trci.

"Voda je bila izuzetno hladna, pošto sam Hercegovac nisam navikao na ovo", kaže Miladinović koji živi i studira na Palama već četiri godine i zbog toga nije u prilici da ode u Trebinje na ovo takmičenje, pa je odlučio da učestvuje u našem gradu.

Njemu je kao nagradu za prvo mjesto načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović uručio zlatnik.

Drugoplasirani je bio Dragoslav Dragović iz Vojkovića, koji je i prošle godine takođe zauzeo istu poziciju, a naredne poželio da bude "treća sreća".

Predsjednik SKUD "Vojkovići" Ranko Skakavac novinarima je rekao da je sve proteklo u najboljem redu i da je organizator uspio u potpunosti da realizuje svoju misiju.

Ove godine učestvovala su dva takmičara više od najavljenog broja, odnosno ukupno 18 takmičara koji su plivali za Časni Krst.

U programu je bilo predviđeno da nastupe kulturno-umjetnička društva i izvorne grupe pred plivanje, ali zbog tragične pogibije našeg sugrađanina Marka Došle taj dio programa je odgođen.

U programu su učestvovali i FK Famos, RK Igman, Klub realnog akida "KGB" Istočna Ilidža, TKD Klub "Tigar", OKK "Igman", SKUD "Boško Vujadin", KUD "Bratstvo", KMF "Tango", OFK "Kasindo", Karate klub "Igman", OFK "Famos", Džudo klub "Famos", SKUD "Vojkovići", Igor Papović Foča i Crveni krst Istočna Ilidža.

 

 

Ovogodišnji učesnici su:

1. Miroslav Lučić
2. Lazar Andžić
3. Dragan Dragović
4. Goran Lubura
5. Miroslav Ljuboje
6. Marko Močević
7. Đorđe Elez
8. Miloš Kovač
9. Damjan Kravljača
10.Marko Kovač
11.Vladimir Veselinović
12.Gradimir Miladinović
13.Vojislav Čelik
14.Andrej Kovačević
15.Dragan Rabota
16. Saša Kalinić
17. Aleksandar Božović
18. Miloš Golić

Ova manifestacija se održava treći put zaredom i postaje tradicija u gradu Istočno Sarajevo.

 

 

Pretukli ga u ugostiteljskom objektu na Palama

policija vrata pale sarsU toku protekla 24 časa na području Policijske uprave Istočno Sarajevo prijavljena su tri krivična djela, registrovano je jedno narušavanje javnog reda i mira, a dogodile su se četiri saobraćajne nezgode.

Policijskoj stanici Pale, 16.01.2017. godine, oko 23:45 časova, G.S., je prijavio, da su mu Đ.Nj. i M.O., u ugostiteljskom objektu u ulici Gavrila Principa, opština Pale nanijeli tjelesne povrede, a zatim oštetili putničko motorno vozilo marke "Tojota- Rav", koje koristi navdeni.

Policijski službenici Policijske stanice Istočno Novo Sarajevo, Okružnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu podnijeli su izvještaj protiv Č.B., zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo "Tjelesna povreda".

 


                                                       

SDS očekuje ubjedljivu pobjedu u izbornoj jedinici osam

sjednica sds 2018Predsjedništvo Regionalnog odbora Srpske demokratske stranke (SDS) pružilo je danas punu podršku Predsjedništvu SDS i predsjedniku stranke Vukoti Govedarici, te predstavnicima SDS u institucijama Bosne i Hercegovine.

Na sastanku održanom u Administrativnom centru Grada Istočno Sarajevo razgovarano je o pripremama za predstojeće opšte izbore i aktivnostima koje, s tim u vezi, treba da budu vođene u narednih nekoliko mjeseci.

Za predsjednika Izbornog štaba Regionalnog odbora u izbornoj jedinici broj 8 izabran je Milovan Bjelica, a konstutuisani su i pododbori za različite resore.

Predsjedništvo Regionalnog odbora SDS razmatralo je danas i trenutnu političku i ekonomsku situaciju na području regije, saopšteno je iz Gradskog odboa SDS za naš portal.

Zaključeno je da je potrebno pojačati aktivnosti i zahtjeve prema nadležnim instiutucijama Republike Srpske, koje se odnose na ravnomjeran tretman Regije i istočnog dijela Republike Srpske, koji je, kako je istaknuto na današnjoj sjednici u Istočnom Sarajevu, znatno manje razvijen u odnosu na zapadni dio Republike.

Srpska demokratska stranka očekuje ubjedljivu pobjedu u izbornoj jedinici broj 8, iz koje će se predložiti kandidati za funkciju Predsjednika Republike Srpske i srpskog člana Predsjedništva BiH.

 

 

Povratnik iz Pediša sumnja da su mu imovinu zapalile šumokradice

sokolac pozar automobili 2018Zapaljeni su mi dva vozila i garaža, ali izazivanje tog požara nema veze sa mojim statusom povratnika, već sumnjam da iza toga stoje dvojica šumokradica, potvrdio je za "Nezavisne" Ismet Vražalica iz mjesta Pediše, opština Sokolac.

Pojasnio je da kao privatnik radi za "Šumarstvo", te da mu je jednom prilikom došao šumar i ponudio da traktorom izvuče stabla koja su dvojica mladića bespravno porušila.

"Ja sam to izvukao i za pola sata su oni došli mojoj kući, da se fizički obračunaju sa mnom. Bilo je tu prepucavanja, ali nije bilo tuče. Kad su krenuli, rekli su mi: 'Izgorjećeš, bićeš zapaljen'", kazao je Vražalica za "Nezavisne".

Potom je, kaže, otišao u Policijsku stanicu u Sokolac, a kad je trebalo da protiv njih podnese prijavu, on je od toga odustao, te je predložio da se sporazumno dogovore i "da jedni druge ne diraju".

"To je trajalo sve do noći između utorka i srijede. Oni su tokom noći došli i uradili mi to što su uradili. Dakle, ja ne sumnjam da je ovo na nacionalnoj osnovi! Oni su meni tražili 1.000 maraka da im donesem za tu šumu. Samo je to razlog, ništa drugo! Ja sam to izvukao za firmu, za državu, a oni mi naprave toliku štetu", rekao je Vražalica.

Dodao je da mu je nanesena šteta od oko 11.000 maraka, a da su vozila zapaljena tako što je ubačena flaša benzina.

Vražalica kaže da su, po podacima kojima raspolaže, napadači uhapšeni, ali potvrde takve informacije nema. Iz policije kažu da je Policijskoj stanici Sokolac oko 2.20 prijavljeno da gore "golf 4" i l"ada niva", kao i garaža, a požar su ugasili lokalni vatrogasci.

Milovan Bjelica, načelnik opštine Sokolac, takođe u izjavi za "Nezavisne" potvrđuje da ovaj incident nema nacionalnu pozadinu.

"U tom selu nema nijednog nacionalnog incidenta. Tu Srbi i Bošnjaci odlično sarađuju i ovo što se dogodilo može da bude u vezi sa šumom, odnosno građom. To selo je primjer dobrih međunacionalnih odnosa. Dakle, pozadina paljevine su kriminalne radnje", kaže Bjelica.

Iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica saopštili su da su porodicu Vražalica posjetili Edin Ramić, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica, Aljoša Čampara, federalni ministar unutrašnjih poslova, i Predrag Čajić zamjenik načelnika Policijske uprave Istočno Sarajevo.

"Protiv divljaštva i banditizma naš odgovor će biti red i zakon", kazao je, između ostalog, Ramić.

U saopštenju se dodaje da je Čampara pozvao sve nadležne policijske organe RS da garantuju građanima sigurnost i zaštitu imovine, te da, s obzirom na to da je riječ o povratničkoj populaciji, ulože maksimalne napore kako bi se počinioci u odgovarajućem roku izveli pred lice pravde.

 

Članovi Udruženja "Pale 4+" ne odustaju od obećanih budžetskih sredstava

udruzenje 4 plus sarsUdruženje višečlanih porodica "Pale 4+" održalo je večeras sastanak povodom odluke rukovodstva opštine Pale da im ne isplati budžetska sredstva iz 2017. godine u iznosu od 94.000 KM, a na sastanku su poručili da se neće odreći ovog novca i tražiće da im se isplati retroaktivno.

Predsjednik ovog udruženja Željko Ninković rekao je da im je Skupština opštine Pale budžetom za 2018. godinu predvidjela oko 62.000 KM, po čemu bi 43 porodice, mogle dobiti po 120 KM mjesečno pronatalitetnog dodatka.

Ninković kaže da je prije dva dana razgovarao sa načelnikom opštine Boškom Jugovićem i predsjednikom Skupštine opštine Predragom Vučićevićem po ovom pitanju i da je od njih dobio odgovor da im ne mogu isplatiti sredstva od 94.000 KM.

"Od naše 63 porodice, koje po nama trebaju da dobiju taj pronatalitetni dodatak, postavljena je stavka da dodatak mogu dobiti sve one majke koje su rodile četvoro ili više djece, pod uslovom da imaju jedno dijete maloljetno. Ta komisija je zasjedala i niko od članova nije pozvan da bude prisutan na toj komisiji, da bi dao neku sugestiju ili neku primjedbu na to kako je raspisan konkurs i koji su uslovi konkursa", ističe Ninković.

Ninković napominje da su tada bile napravljene razne greške poput one gdje je majka sa četvoro djece, kojoj je jedno dijete umrlo, izbrisana sa tog spiska.

"Došli smo u situaciju da me pozovu i kažu da novca nema i da možemo protestovati koliko hoćemo, ali da novca nema, a na današnjem sastanku sam obavijestio članstvo šta se desilo", kaže Ninković.

Ninković dodaje da bi po novoj stavci, koju su mu Jugović i Vučićević obećali da će se sigurno isplatiti, od nepunih 62.000 KM, u ovom slučaju 43 porodice koje potpišu ugovore dobile po 120 KM.

"Na današnjem sastanku smo donijeli odluku da se članovi Udruženja i porodice, koje su trebale da dobiju ovaj dodatak od 94.000 KM, neće odreći tog novca, i tražimo da se taj dodatak isplati retroaktivno i da nađu rješenja za to, jer je ta stavka postojala u budžetu i predviđena je u budžetu, i svi budžetski korisnici su dobijali sredstva predviđena budžetom, tako da i mi tražimo da to bude isplaćeno", tvrdi Ninković.

On napominje da se protesti neće održati za sada i da će se čekati da se isplati novac po novoj stavci, a ukoliko ne dobiju ni taj novac, ići će na proteste ili druge mjere, kako kažu, jer žele ono što im je obećano.

Član Udruženja "Pale 4 plus" Svjetlana Pljevančić potvrdila je Ninkovićeve riječi i istakla da oni neće odustati od novca koji im je obećan u 2017. godini i dodala da način na koji će oni to isplatiti nije njihov problem, već problem onih koji su to obećali.

"Što su obećavali nešto što nisu htjeli ispuniti ili nisu mogli ispuniti budžetom. Oni su sami odredili taj budžet za prošlu godinu, odredili su sumu. Nisu to trebali da nam rade, a mi ćemo, ako ne budu usvojili ovo što mi tražimo, ići na proteste", poručuje ova nezadovoljna majka četvoro djece.

Učesnici današnjeg sastanka su poručili da u narednim danima očekuju poziv iz kabineta načelnika, koji će ih obavijestiti kad će sazvati konferenciju za novinare i da se svi zajedno obrate po ovom pitanju i iznesu svoje stavove.

 

U požaru izgorjela dva automobila i pomoćni objekat

122 policija pale sarsPolicijskoj stanici Sokolac, 17.01.2018. godine, oko 02,20 časova prijavljeno je da u mjestu Pediše, opština Sokolac, gore dva putnička motorna vozila marke "Volkswagen", tip "Golf-4" i marke "Lada Niva", kao i pomoćni objekat - garaža, vlasništvo I.V. iz Sokoca.

Pripadnici Vatrogasne jedinice Sokolac, ugasili su požar, u kojem su vozila i navedeni objekat u potpunostu uništeni požarom.

O navedenom je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Istočno Sarajevo i uviđaj lica mjesta je u toku, kao i preduzimanje mjera i radnji u cilju utvrđivanja okolnosti prijavljenog događaja.

 

 

 

 

 

Raspisuje se oglas za kupovinu RTV IS

rtv is ulica sarsOdluka da se raspiše oglas o izboru najpovoljnijeg strateškog partnera za kupovinu Radio-televizije Istočno Sarajevo (RTVIS) u stečaju putem reorganizacije donesena je na današnjoj Skupštini povjerilaca.

Stečajni upravnik Radoslav Bratić je rekao da će sutra u dnevnim novinama biti objavljen oglas, dok cijena zavisi od ponuđača i nije određena.

Na narednoj sjednici Skupštine povjerilaca, koja će se održati 21. februara, članovi će se izjasniti da li se prihvata stečajni plan i eventualne ponude koje stignu.

Radnici RTV IS su nezadovoljni već duže vrijeme i izražavaju ogorčenost zbog neizvjesnog radnog statusa, nakon što je gradska vlast odlučila da osnuje novi radio, a njih prepusti sudbini.

Trenutno, u ovoj medijskoj kući koja je u stečaju, danas radi četvoro radnika koji emitiju program i odlučni su u namjeri da se bore za ostanak u radnom odnosu.

Oni smtraju da se Gradska uprava "ograđuje" time što kažu da nisu krivi za stečaj, već da je za to kriv menadžement.

RTVIS duguje više od 3,5 miliona KM, od čega su dva miliona KM porezi i doprinosi, prema svakom radniku dug iznosi od 12.000 do 18.000 KM, a ukupna dugovanja prema radnicima su oko 567.000 KM.

 

 

 

 

 

Uhapšen muškarac po međunarodnoj potjernici

policija jahorina stanica sarsPolicijski službenici Policijske uprave Istočno Sarajevo, 16.01.2018. godine oko 19:30 časova, lišili su slobode lice sa inicijalima D.M. (1976) iz Tuzle, na lokalitetu Jahorina, za kojim je raspisana međunarodna potjernica.

Nakon lišenja slobode na osnovu naredbe Osnovnog suda u Sokocu izvršen je pretres apartmana, koji je navedeni koristio, u kojem su pronađeni i oduzeti predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnih djela za koja se lice sumnjiči.

Lice i oduzeti predmeti su predati iste večeri policijskim službenicima Federalne uprave policije Sarajevo na dalje postupanje.

 

 

 

Pretplatite se na RSS feed

Radio Sa-RS