Menu
A+ A A-

Nestala Sonja Tešanović iz Istočnog Sarajeva

sonja tesanovicSonja Tešanović sa područja Istočnog Sarajeva nestala je juče u ovom gradu, a posljednji put je viđena juče u 16:10 časova na autobuskom stajalištu na Kuli, opština Istočna Ilidža.

Tešanovićeva je najvjerovatnije stopirala na tom mjestu, a od tada joj se gubi svaki trag. Na sebi je imala crni kaput.

Mole se svi koji je poznaju ili su je vidjeli, te ukoliko imaju bilo kakve informacije da se jave na broj telefona 065/429-429. Radi se o osobi koja je bolesna i kojoj je pomoć potrebna.

 

 

 

 

 

 

 

PU Istočno Sarajevo obilježava krsnu slavu MUP-a RS

policijska uprava istocno sarajevo tabla sarsPredstavnici Policijske uprave Istočno Sarajevo, lomljenjem slavskog kolača u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Palama, obilježiće krsnu slavu Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske Svetog arhangela Mihaila, u narodnu poznatog kao Aranđelovdan, koji se slavi 21. novembra.

Obilježavanjem krsne slave MUP-a Republike Srpske, policijski službenici Policijske uprave Istočno Sarajevo će zapaliti svijeće uz pomen poginulim pripadnicima Policijske uprave u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu i periodu, a proslava će se nastaviti u prostorijama Uprave u 12:00 časova.

 

 

 

 

 

Skupština grada protiv osnivanja odsjeka ETF-a u Milićima

univerzitet logo pale sarsOdbornici u Skupštini grada Istočno Sarajevo nisu za to da se u Milićima osnuje odsjek Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, te su zbog toga zadužili gradonačelnika Vukovića razgovara sa rukovodstvom Univerziteta i prenese njihov stav po tom pitanju.

Gradonačelnik Nenad Vuković u nedavnoj posjeti Rektoratu Univerziteta u Istočnom Sarajevu izrazio je podršku rukovodstvu ovog univerziteta ističući da, kao javna visokoškolska ustanova, ima strateški interes za grad Istočno Sarajevo.

Inicijativa opštine Milići i eventualne aktivnosti u tom pravcu, suprotne su Zaključku Skupštine grada Istočno Sarajevo sa četvrte redovne sjednice kojim se insistiralo od Univerziteta da ne dozvoli izmještanje bilo kojeg fakulteta ili studijskog programa van opština grada Istočno Sarajevo.

Takođe, stav je da se razmotri mogućnost vraćanja određenih fakulteta i smijerova u okvire grada Istočno Sarajevo.

 

 

 

 

 

"Ramer" na području PU Istočno Sarajevo do 3. decembra

ramer 10 automobil1Na području Policijske uprave Istočno Sarajevo, u periodu od 17.11. do 03.12.2017. godine vršiće se pojačana kontrola učesnika u saobraćaju, automatskim mjerenjem prekoračenja dopuštene brzine kretanja motornih vozila, pomoću radarskog sistema "Ramer 10".

Savremeni radarski sistem omogućava vršenje kontrole brzine vozila bez zaustavljanja od strane policijskih službenika, koji može da mjeri brzinu vozila u više saobraćajnih traka u oba pravca, bez obzira na doba dana i vremenske prilike.

Vozaču koji učini prekršaj evidentiran ovim radarskim sistemom, obavještenje o učinjenom prekršaju dostavlja se na adresu prebivališta, saopšteno je iz Policijske uprave Istočno Sarajevo.

Policijska uprava Istočno Sarajevo apeluje na vozače motornih vozila da poštuju saobraćajna pravila i propise, posebno kada su u pitanju ograničenja brzine kretanja. 

 

 

 

 

Teže povrijeđen u udesu kod Mokrog

policija 2 pale sarsNa magistralnom putu Ljubogošta - Cmiljeva Stijena, u mjestu Mokro , opština Pale, 14.11.2017. godine, oko 20,50 časova dogodila se saobraćajna nezgoda u kojoj su učestvovali putničko motorno vozilo marke "VW Caddy" kojim je upravljao M.R. iz Pala i putničko motorno vozilo marke "Kia Sportage", kojim je upravljao R.A. iz Crne Gore.

U ovoj saobraćajnoj nezgodi, vozač u putničkom motornom vozilu "Cady" je zadobio teške tjelesne povrede.

Uviđaj na mjestu saobraćajne nezgode izvršili su policijski službenici Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja i obaviješten je dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Istočno Sarajevo.

 

 

 

Budžet opštine Istočna Ilidža uvećan za 612.810 KM

marinko bozovic skupstina izjavaOdbornici u Skupštini opštine Istočna Ilidža usvojili su danas Nacrt rebalansa budžeta u iznosu od 6.131.653 KM, što je povećanje za 612.810 KM u odnosui na plan za ovu godinu.

Prema riječima načelnika opštine Istočna Ilidža Marinka Božovića do povećanja budžeta je došlo zbog naplate neporeskih prihoda koji su bili planirani u 2016. godini od strane investitora "Nevesinje putevi", koji je nedavno uplatio 364.000 KM.

Božović je dodao da je opština Istočna Ilidža od firme "Marković invest" koja gradi novu zgradu Bolnice Istočno Sarajevo naplatila 115.000 KM na ime troškova rente i 301.000 KM na ime troškova uređenja gradskog građevinskog zemljišta.

"Sva sredstva koja su naplaćena na osnovu rente i uređenja zemljišta za novu bolnicu biće iskorištena iduće godine u skladu sa ranijim obećanjima za poboljšanje zdravstvene zaštite građana", dodaje Božović.

On pojašnjava da je obračun bio napravljen na 770.000 KM, ali da je opština izašla u susret investitoru i dala mu sve moguće popuste, te da je uplaćeno 416.0000 KM.

Na sjednici je razmatrana i opcija kupovine zemljištra na lokaciji sportskog igrališta u Vojkovićima za potrebe Fudbalskog kluba "FAMOS".

Božović je objasnio da se u nabavku zemljišta ne ulaže 252.000 KM, kako tvrde odbornici opozicije, već 36.000 KM kako se navodi u usvojenoj skupštinskoj odluci.

On dodaje da će, u skladu sa ugovorom koji će se naći pred odbornicima na jednoj od narednih sjednica, strani investitor preuzeti obavezu održavanja sportskog kompleksa i ulaganja u omladinske kategorije.

Protiv Nacrta rebalansa budžeta glasali su odbornici opozicije koji ističu da im ništa nije jasno.

Šef Kluba odbornika SNSD-a Milica Ristović Krstić kaže da ne zna da li Opštinska uprava dobro pripremi materijale na osnovu kojih se odbornici pripremaju za sjednicu Skupštine opštine, s obzirom na to da načelnik govori nešto drugo.

Krstićeva ističe da nigdje u dokumentu o Nacrtu budžeta nije decidno navedeno koliko je naplaćeno od firme "Marković invest" po osnovu rente i uređenja zemljišta, dok načelnik tvrdi da su ta sredstva na računu.

Ona kaže da je opština iz ovih sredstava planirala samo 50.000 KM za izgradnju parking prostora ispred Bolnice Istočno Sarajevo i pita se kada će i gdje ostatak biti uložen.

"Načelnik kaže da će ostatak sredstava uložiti iduće godine, ali mi ne znamo od čega jer je novac koji je naplaćen rebalansom raspoređen po stavkama", kaže Krstićeva.

 

 

Koncert Željka Joksimovića - novogodišnji poklon OC "Jahorina"

zeljko joksimovic press jahorina sars1Srpski pop-pjevač Željko Joksimović održaće veliki muzički koncert za doček Nove 2018. godine ispred hotela "Bistrica" na Jahorini, a koji je zapravo novogodišnji poklon Olimpijskog centra "Jahorina" za sve posjetioce ove planine.

Joksimović je danas na Jahorini potpisao ugovor o saradnji sa direktorom OC "Jahorina" Dejanom Ljevnaićem i tom prilikom novinarima rekao da mu je drago što će po prvi put nastupiti na našoj olimpijskoj ljepotici.

"Drago mi je što sam ponovo na Jahorini, nisam dugo dolazio i nikada nisam imao koncert ovdje. Siguran sam da će ove godine Jahorina i Olimpijski centar napraviti pravu zimsku, lijepu, razglednicu, koja će krasiti ovu planinu u narednim godinama", istakao je Joksimović.

On je dodao da je srećan što će njegovi sugrađani imati još jednu destinaciju za skijanje i odmor, ali i fenomalni doček Nove 2018. godine, koji on najavljuje u najluđoj noći.

"To su moje impresije po pitanju svega što nas očekuje u noći 31. decembra i jako sam radostan što ću biti deo te manifestacije", istakao je pop-pjevač.

Direktor Olimpijskog centra "Jahorina" Dejan Ljevnaić zahvalio se Joksimoviću što je izdvojio vrijeme da posjeti našu planinu, te podsjetio da je koncert besplatan za sve posjetioce i da očekuje dobru zabavu i odličan provod.

"Pored naših obaveza na pripremanju staza, na organizaciji sistema za vještačko osnježavanje, produžetku sezone, bavimo se i organizacijom događaja na planini. Zato smo se potrudili da dovedemo što poznatijeg i boljeg muzičara", rekao je Ljevnaić novinarima.

On je pozvao sve ljude iz Republike Srpske, FBiH, regiona i Evrope da dođu za Novu godinu na Jahorinu.

Predsjednik Nadzornog odbora OC "Jahorina" Nedeljko Elek dodao je da je menadžment OC napravio dobru sinergiju brenda olimpijske planine, te uz koncert Željka Joksimovića, koji je i sam brend za sebe, te kompaniju "M:tel" kao generalnog sponzora, veliku zahvalnost izrazio i Vladi i predsjedniku Republike Srpske, koji su finansijski pomogli sve dosadašnje projekte.

Direktor za marketing i prodaju kompanije "M:tel" Radmila Bojanić istakla je da je impresionirana time kako OC "Jahorina" posluje i da će ih ova kompanija podržati u narednim projektima.

"Naša kompanija je tržišno orijentisana i osluškuje korisničke zahtjeve, mi smo se odlučili da učestvujemo u narednim projektima OC "Jahorina" i da im budemo podrška u tome", kaže Bojanićeva.

Ona napominje da su osnovne vrijednosti na kojima se zasniva kompanija "M:tel", neprestani razvoj i kvalitet usluga sa širokom paletom, a kako navodi, to su prepoznali i kod rukovodstva OC "Jahorina".

 

Humanitarni koncert "Da li nekad sanjaš san?"

humanitarni koncert da li nekadUdruženje roditelja prijevremeno rođene djece u Republici Srpskoj "Mrvice" u saradnji sa "Basics" školom, zajedničkim snagama će realizovati Humanitarni koncert u Istočnom Novom Sarajevu.

Riječ je o humanitarnom i tematski osmišljenom koncertu učenika "Basics" škole pod nazivom "Da li nekad sanjaš san?", koji će se održati u srijedu, 15. novembra, sa početkom u 19.00 časova u prostorijama Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo.

Ulaznice po cijeni od 5 konvertibilnih maraka možete kupiti u prostorijama „Basics“ škole i Dječije biblioteke Istočno Sarajevo.

Sav prihod od prodatih ulaznica ide u fond Udruženja roditelja prijevremeno rođene djece u Republici Srpskoj "Mrvice".

 

 

 

Planirani projekti od novca iz Srbije počinju na proljeće

opstina istocno n sarajevo zgrada sars2U okviru donacije u vidu novčanih sredstva iz budžeta Vlade Srbije koji je uplaćen 13. septembra u iznosu od 11 miliona KM (5,5 miliona evra) biće finansirano nekoliko važnih projekata u gradovima i opštinama Republike Srpske.

Rukovodstvo Republike Srpske u septembru se dogovorilo sa čelnicima lokalnih zajednica u Srpskoj i FBiH, koje su ušle u projekat, o redoslijedu koraka koje treba da preduzmu radi što bolje realizacije projekata.

Najveća donacija u iznosu od dva miliona konvertibilnih maraka otići će u kasu opštine Istočno Novo Sarajevo, a od tog novca rukovodstvo opštine će da pravi gradski trg i završi sanaciju urušene sportske dvorane.

Prema ranijim najava načelnika opštine Ljubiše Ćosića, gradski trg u Istočnom Novom Sarajevu nosiće ime "Trg Republike Srbije", kao znak zahvalnosti na novčanu pomoć.

Kako tvrdi Ćosić, tender bi trebao biti raspisan za mjesec dana, da bi se tokom zime završile te procedure i radovi počeli na proljeće.

On je naglasio da ne stoje nikakve ucjene iz opština na čelu kojih je kadar "Saveza za promjene" da je novac dijeljen samo onima kojima rukovodi SNSD.

Ostatak novca biće podijeljen gradovima Zvornik (1,2 miliona), Trebinju (milion KM), Brčkom (milion KM), te opštinama Vlasenica (1,5 miliona), Pale (milion KM), Jezero (400.000), Srbac (200.000), Trnovo (200.000), Kostajnica (100.000), Brod (100.000), Prnjavor (100.000), Novi Grad (100.000) i Oštra Luka (100.000).

Opštine i gradovi koje se nalaze u FBiH, a u kojima živi srpsko stanovništvo dobile su ukupno 2 miliona KM, pa je tako Drvaru pripalo 700.000 KM, Bosanskom Grahovu 400.000, Glamoču 400.000, Bosanskom Petrovcu 200.000, Mostaru 200.000 i Bosanskoj Krupi 100.000.

 

 

Kupuju li Arapi Novu Romaniju?

nova romanija soVlada Republike Srpske već deceniju prodaje preduzeće „Nova Romanija'' u Sokocu raznim investitorima, ali rezultat tih aktivnosti su milionski gubici i dugovanja "Šumama Srpske", radnicima i Poreskoj upravi.

Sada su našli novog, arapskog investitora, što se domaćim drvoprerađivačima nimalo ne dopada.

Kada je 2008. godine, uoči lokalnih izbora, Vlada Republike Srpske preuzela sokolačku "Romaniju", obećala je novi početak za Sokolac i radnike tog nekada industrijskog giganta. Od svega obećanog ostalo je samo novo ime "Nova Romanija", ali i novi dugovi.

Vlada je prvo postavila svoje rukovodstvo, ali je fabrika propala. Zatim su je navodno prodali italijanskom investitoru, koji je iza sebe ostavio ogromne dugove, a ništa bolje nisu prošli ni sa investitorom iz Danske.

"Ovo preduzeće je samo sredstvo za pranje para", tvrdi sokolački drvoprerađivač Drago Lopatić.

"Prodali su je jednom, Vlada uložila milion-dva, to je propalo i nikom ništa. Prodali su je drugom, ponovo Vlada uložila 5-6 miliona i to je propalo", kaže Lopatić.

Drvoprerađivač Miladin Trifunović smatra da su pokušaji oživljavanja "Nove Romanije" glupost.

"Oni staricu koja je umrla prije 20 godina otkopavaju i pokušavaju da ožive", slikovito objašnjava Trifunović.

"Nikave koristi nema od te fabrike. Koristi se samo za pljačku. Ko god tu dođe ostane dužan Šumskom gazdinstvu, zato što neko naredi da im se da roba, a oni to ne plate, pa ne plate struju, ne plate radinike. Ništa ne plaćaju", kaže Trifunović.

Domaćim drvoprerađivačima smeta što je "Nova Romanija" svaki put imala prednost pri raspodjeli šumske građe, dok za njih nije ostalo ništa.

Pritom oni sirovinu plaćaju avansno dok "Nova Romanija", ko god njome upravlja, ima privilegiju odgođenog plaćanja, koje se na kraju pretvori u neplaćanje i nikom ništa. Sumnjaju da će tako biti i sa novim vlasnikom "Nove Romanije".

"Sad su navodno obećali nekom Arapinu to da daju i da mu na mjesečnom nivou obezbijede 10 hiljada kubika građe. Meni je to sve sumnjivo", kaže Drago Lopatić.

Slično razmišlja i Miladin Trifunović.

"Doveli su tu nekog Arapina i obećali mu, a to nam je potvrdio direktor "Šuma Srpske" Risto Marić, do nove godine 10 hiljada kubnih metara trupaca", kaže Trifunović i dodaje da niko nije provjerio ko je taj Arapin i čime se bavi.

"Ono što ja znam jeste da je došao prije nekoliko godina u Stupčanicu i tamo sve rasturio i uništio. Onda je otišao u Sanu, a kad je i tamo uništio protjerali su ga. Sad ga je neko doveo ovdje", tvrdi Trifunović.

Zbog nedostatka sirovine i izvoza trupaca u ostale krajeve Republike Srpske, ali i van nje, drvoprerađivači Sarajevsko-romanijske regije proljetos su izašli na proteste i blokirali saobraćaj.

Nakon toga od rukovodstva "Šuma Srpske" i Vlade dobili su obećanja da će im se obezbijediti dovojna količina sirovine, te da će biti zabranjen izvoz građe iz Srpske. Ispostavilo se da su to bila lažna obećanja.

"Ta su nas obećanja dovela dotle da više nećemo moći da se ponašamo normalno", ističe predsjednik Udruženja drvoprerađivača istočne regije Brane Vitomir.

"Neko misli da smo izašli na proteste, jer smo bili besposleni. Mi to sve radimo iz nevolje, tražimo naša prava. Šuma je resurs koji nama pripada po svim zakonima. Pogrešno se tumači da mi u Sokocu tražimo nešto posebno. Ne, mi samo tražimo da se zadovolje naši proizvodni kapaciteti, a ako ima viška šume na regiji, nije problem da ide drugima", ističe Vitomir.

Dvoprerđivači tvrde da se, uprkos zabrani, šuma sa ove regije i dalje nesmetano izvozi preko granice a time se, ubijeđeni su drvoprerađivači, bave finkcioneri "Šuma Srpske" i ljudi bliski Vladi Srpske.

Najnoviji primjer zabilježen je nedavno kada je policija u Sokocu zaustavila dva kamiona natovarena trupcima.

Kamioni registrovani u susjednoj Srbiji, u Prijepolju, imali su prateću dokumentaciju izdatu na stovarištu u Han Pijesku, kojoj je istekao rok skoro 10 dana i koja je glasila na domaćeg drvoprerađivača. Te trupce domaći prevoznik trebalo je da prevede do Rudog, a ne do Priboja.

U takvim situacijama, prema Zakonu, oduzima se i roba i kamioni, ali inspekcija "Šuma Srpske" je utvrdila da nije bilo prekršaja, pa su kamioni nesmetano otišli van granice, doduše bez trupaca.

Čudno je da ni policija nije podnijela prijavu, iako se očigledno radilo o kriminalu.

 

Početak saradnje opštine Pale i Ambasade Italije u BiH

ambasador italije kod jugovicaAmbasador Italije u BiH, Njegova ekselencija Nikola Minazi, posjetio je danas opštinu Pale po prvi put, gdje se sastao sa načelnikom opštine Boškom Jugovićem. 

Gosti su obišli i zavičajni muzej Mitropolije dabrobosanske "Cekovića kuću", te nekoliko najznačajnijih turističkih destinacija opštine Pale.

"Zahvalan sam što ćemo biti u mogućnosti da malo bolje upoznamo Pale pogotovo kada su u pitanju mogućnosti investiranja. To je uvijek drvni sektor ali i turizam je veoma interesantan, bilo bi jako dobro ako bismo mogli malo više privući turiste, pogotovo one koji dolaze iz Italije da posjećuju Sarajevo da dođu i na Pale. Postoji tu već jedan ekonomski sektor koji je poprilično razrađen i koji se još može poboljšati", navodi Minazi.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović kaže da od ovog sastanka očekuje posjetu privrednika iz Italije te da se saradnja nastavi na privrednom planu

"Nakon ovoga obilazimo još nekoliko destinacija na području opštine Pale. Ono o čemu smo razgovarali prije svega je poslovna saradnja, obzirom da ulazimo u priču oko stvaranja poslovne zone na lokalitetu Famos i poslije toga ćemo obići određenje kulurne znamenitosti tj. rimokatoličku crkvu, Jahorinu, Univerzitet, sve ono što može na određen način Pale da prezentuje kao jednu dobru i kvalitetnu sredinu za življenje", rekao je Jugović.

Minazi je poručio da je zahvalan na pozivu i da se raduje budućoj saradnji sa opštinom Pale.

 

 

 

 

Bjelica i opština Sokolac domaćini slave Pećke patrijaršije

pecka patrijarsija crkvaPećka patrijaršija danas obilježava ktitorsku slavu manastira Svetog Arsenija Sremca, drugog arhiepiskopa srpskog, a tim povodom će biti služena Sveta arhijerejske liturgija.

Ovogodišnji domaćin slave Pećke patrijaršije biće opština Sokolac i njen načelnik Milovan Bjelica.

Sveti Arsenije Sremac bio je drugi arhiepiskop srpski, koji je na tronu sjedio od 1233. do 1263. godine. Za arhiepiskopa je izabran voljom svog prethodnika Svetog Save, koji se 1233. godine povukao sa trona pred drugi polazak za Jerusalim.

U vrijeme njegove uprave 1253. godine, sjedište arhiepiskopije prebačeno je iz manastira Žiča u Pećku patrijaršiju.

 

Pretplatite se na RSS feed

Radio Sa-RS