Menu
A+ A A-

Bakir Izetbegović se odavno kreće u pogrešnom smjeru Istaknut

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da se bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović odavno kreće u pogrešnom smjeru i da on nije pozvan ni da predlaže ni da određuje kada će biti Dan Republike Srpske.
 
Na pitanje Srne da prokomentariše Izetbegovićevu izjavu da je "reagovanje Narodne skupštine Republike Srpske na mogućnost da Ustavni sud BiH eventualno donese odluku kojom se pojedine odredbe Zakona o praznicima Srpske proglašavaju neustavnim - krenulo u pogrešnom smjeru", Dodik je rekao da u potpunosti podržava i pozdravlja današnju odluku poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske o usvajanju Deklaracije i pozvao ih da pokrenu inicijativu za ocjenu ustavnosti navodnih praznika BiH. 
 
"Nedopustiva je praksa prema kojoj Ustavni sud BiH, glasovima stranaca i Bošnjaka, u čemu Izetbegović ima svoje prste, preglasavaju sudije iz reda Srba i Hrvata. To onda nije sud, to je još jedno mjesto u BiH sa koga se donose političke, a ne pravne odluke i tome moramo konačno da se suprotstavimo", istakao je Dodik . 
 
Komentarišući tvrdnju Izetbegovića da je raspakivanje Dejtonskog sporazuma vrlo opasna stvar i to po Republiku Srpsku i da Srpske nema ako nema Dejtona, Dodik je rekao da je Izetbegović zamijenio teze. 
 
"Nije Republika Srpska nastala u Dejtonu. Republika Srpska je proglašena 9. januara 1992. godine, dakle prije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali je BiH nastala u Dejtonu", istakao je Dodik. 
 
On je podsjetio da je Republika Srpska u Dejtonski mirovni sporazum ugradila svoju teritoriju nad kojom je bila uspostavljena efiksana vlast uz plebiscitarnu podršku naroda. 
 
"Republika Srpska se u Dejtonu odrekla dijela svog suvereniteta zarad mira, i na ustupcima koje smo učinili u Dejtonu stvrena je BiH. Zato, ako nema Dejtonskog mirovnog sporazuma - nema BiH. 
 
Dejtonski sporazum su godinama devastirali razni viskoi predstavnici, od kojih su neki korumpirani novcem bošnjačke političe elite. Ali to tada Izetbegovića nije ponukalo da stane u zaštitu Dejtonskog mirovnog sporazuma", naglasio je Dodik. 
 
Govoreći o Izetbegovićevim komentarima na njegovu jučerašnju posjetu Potočarima i Srebrenici, predsjednik Republike rekao je Srni da ta posjeta nije događaj na kojem bi bilo ko, pa ni Izetbegović trebalo da skuplja jeftine političke poene. 
 
"Nažalost, Bakir Izetbegović je svoju političku promociju gradio, između ostalog, koristeći stradanje svog naroda. Žrtve su uvijek i svugdje žrtve, bilo da su srpske, bošnjačke ili jermenske", poručio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.
 
Izvor: SRNA

Željka Cvijanović u Vašingtonu Istaknut

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović nastavlja posjetu SAD u okviru koje bi rtebalo da prisustvuje proljećnoj skupštini MMF-a i Svjetske banke.
 
Proljećnoj skupštini MMM-a i Svjetske banke prisustvovaće i ministar finansija Srpske Zoran Tegeltija. 
 
Cvijanovićeva je juče, tokom razgovora sa grupom američkih kongresmena u Vašingtonu, da će institucije Srpske nastaviti da pružaju aktivnu podršku u borbi protiv terorizma i rješavanju bezbjednosnih pitanja sa kojima se susreće BiH, ali i druge države. 
 
Na sastanku premijera Srpske sa grupom američkih kongresmena u Vašingtonu bilo je riječi o bezbjednosnim temama sa posebnim osvrtom na terorizam kao bezbjednosnu prijetnju na globalnom nivou. 
 
Predsjednik Vlade Republike Srpske posjetu Vašingtonu počela je 15. aprila učešćem na svečanom radnom ručku - "First Lady’s Luncheon 2015"- koji tradicionalno organizuju supruga predsjednika SAD Mišel Obama i supruge senatora i kongresmena za žene lidere iz političkog, ekonomskog i kulturnog života. 
 
U okviru posjete Vašingtonu, predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović i ministar finansija Zoran Tegeltija u odvojenim susretima sastali su se i sa predstavnicima nevladinih organizacija, analitičarima i privrednicima iz SAD.
 
Izvor: SRNA

Predsjednik položio vijenac u Potočarima Istaknut

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik posjetio je danas Memorijalni centar u Potočarima, položio vijenac na centralno spomen-obilježje i odao poštu nastradalim Srebreničanima.
Predsjednika Srpske u Potočarima dočekao je načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković. 
 
Nakon posjete Potočarima, u zgradi opštine počeo je sastanak predsjednika Republike sa Durakovićem i predsjednikom Skupštine opštine Milošem Milovanovićem. 
 
Sastanku prisustvuju i ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Stevo Mirjanić i ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić. 
 
Izvor i foto: Srna
 

Neprihvatljivo ukidanje Dana Republike Srpske Istaknut

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović poručio je da Srpska nikada neće odustati od Dana Republike Srpske - 9. januara i njegovog obilježavanja.
"Odlučno upozoravamo organe i institucije BiH i sve one koji ovakvim i sličnim incijativama i djelovanjem ne doprinose pomirenju i toleranciji među narodima i građanima da nikada nećemo odustati od Dana Republike Srpske i njegovog obilježavanja", istakao je Čubrilović u Narodnoj skupštini Republike Srpske.
Obrazlažući Prijedlog dekaracije povodom zahtjeva bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima Republike Srpske pred Ustavnim sudom BiH, Čubrilović je rekao da bi deklaracija trebalo da posluži kao osnov za djelovanje svih organa, institucija i političkih stranaka u Republici Srpskoj, kao i zakonodavnih organa i institucija BiH.
"Naša namjera je da pošaljemo jasnu poruku o opredijeljenosti za iskrenu toleranciju, ravnopravan status i poštovanje dostojanstva svakog čovjeka i građanina u ovoj zemlji", istakao je Čubrilović.
Dodaje da će Republika Srpska osporiti saradnju i postojanje političkim strankama i njihovim liderima koji BiH i njene entitete posmatraju samo sa stanovišta različitog tumačenja državnog uređenja, uzroka, karaktera i posljedica tragičnih sukoba.
"Oni bi konačno morali da prihvate dejtonski model BiH. U protivnom, ova zemlja će ostati stalno prikovana na samo dno evropskih procesa i uporno sputavana zahtjevima za centralizovanim i unitarnim uređenjem što bi trebalo da opravda produženje protektorata i starateljstvo međunarodnih predstavnika u BiH", istakao je Čubrilović.
On je rekao da je podneseni zahtjev lidera bošnjačke političke stranke sa sjedištem u Sarajevu isključivo politički, a ne akt koji je zasnovan na pravu i u njemu je sadržana neskrivena namjera rušenja legaliteta i legitimiteta Republike Srpske i dejtonskog ustavnog poretka BiH.
"Praznici Republike Srpske zasnovani su na načelu nediskriminacije, najviših međunarodnih i evropskih vrijednosti, tekovina i pozitivnih iskustava", naglasio je Čubrilović.
Čubrilović je rekao da se ustavnim i zakonskim rješenjima 9. januar - Dan Republike Srpske ne povezuje se sa Svetim arhiđakonom Stefanom, niti sa bilo kojim drugim vjerskim praznikom, što je potvrdila i Venecijanska komisija 14. oktobra 2013.
"Nema potrebe da se i dalje problematizuje Dan Republike Srpske, jer bi njegovo eventualno poništenje bilo negiranje nastanka i postojanja Republike Srpske, što je potpuno neprihvatljivo", istakao je on.
Čubriović je rekao da bi Ustavni sud BiH trebalo da usvoji prethodni prigovor Narodne skupštine Republike Srpske i ustanovi da je član 14. Evropske konvencije neprimjenjiv u predmetnom zahtjevu za ocjenu ustavnosti osporenih članova Zakona o praznicima Republike Srpske.
"Ustavni sud BiH morao bi da odbije zahtjev bošnjačkog člana Predsjedništva BiH i da donese odluku kojom potvrđuje da ne postoji diskriminacija u odnosu na primjenu osporenih odredaba Zakona o praznicima Republike Srpske", kaže Čubrilović.
On je rekao da predložena Delaracija ima za cilj da podstakne mjere i aktivnosti koje je neophodno preduzeti ukoliko bi eventualno bila donesena odluka o negiranju Dana Republike Srpske.
Čubrilović je rekao da Narodna skupština Republike Srpske zahtijeva donošenje Zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH kojeg bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, što je Parlamentarna skupština BiH mogla učiniti još 2001. godine.
On je rekao da Narodna skupština traži zauzimanje stava o izmjeni Krivičnog zakona BiH u dijelu o krivičnim sankcijama za neprovođenje odluka Ustavnog suda BiH, provođenje ranije utvrđenih pravila u vezi sa vođenjem strukturalnog dijaloga.
Čubrilović je rekao da Narodna skupština traži utvrđivanje odnosa prema brojnim odlukama Ustavnog suda u pogledu promjena Ustava BiH i ustavnog statusa Republike Srpske, zauzimanje stava o eventualnom provođenju plebiscitarnog izjašnjavanja građana u vezi sa odlukama Ustavnog suda BiH i ostalih organa i institucija BiH, kojim se narušava ustavni status Republike Srpske i osporava Dan Republike.
On je istakao da parlament Srpske traži i razmatranje zakona i drugih odluka koje je nelegalno nametnuo visoki predstavnik i utvrđivanje mogućnosti da se ospori njihovo pravno dejstvo.
Čubrilović je rekao da Narodna skupština traži poboljšanje stanja u pravosuđu da bi se nakon reformi i donošenja zakona u Ustavnom sudu BiH onemogućilo postojanje njihove nadležnosti da preispituju odluke entitetskih sudova.
On je dodao da je Ustavni sud BiH obavijestio parlament Srpske da je povodom navedenog zahtjeva zakazao javnu raspravu za 27. maj.
"Narodna skupština Republike Srpske će u predviđenom roku do 25. aprila obavijestiti Ustavni sud BiH o učešću naših predstavnika na javnoj raspravi koja bi trebalo da bude na najvišem naučnom i stručnom nivou", naglasio je Čubrilović.
 
Neprihvatljivo ukidanje Dana Republike Srpske
 
Poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske ocijenili su neprihvatljivim ukidanje 9. januara - Dana Republike Srpske i poručili da Srpska nikada neće odustati od njegovog obilježavanja.
Šef Kluba poslanika SNSD-a Radovan Višković napominje da se neće odustati od obilježavanja Dana Srpske, te navodi da će SNSD podržati Prijedlog deklaracije povodom zahtjeva za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima Republike Srpske pred Ustavnim sudom BiH.
"Ovo je pravo vrijeme da bude zauzet jedinstven stav u Narodnoj skupštini Republike Srpske o ovom pitanju. Zahtjevom, koji je Ustavnom sudu BiH podnio Bakir Izetbegović, želi se urušiti i negirati Republika Srpska, a samim tim i Dejtonski mirovni sporazum", rekao je Višković.
Šef Kluba poslanika DNS-a u parlamentu Srpske Spomenka Stevanović kaže da apelacija Bakira Izetbegovića nema veze sa pravom.
"To je jedan od pokušaja osporavanja legitimnog postojanja Srpske. Ustavni sud BiH nema jasno utvrđene nadležnosti i funkcioniše u zavisnosti od određenih politika", upozorila je Stevanovićeva.
Šef Kluba poslanika SP-a u Narodnoj skupštini Srpske Slobodan Protić istakao je da je cilj zahtjeva za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima Republike Srpske pred Ustavnim sudom BiH rušenje legitimiteta i legaliteta Srpske, te da je neprihvatljivo ukidanje Dana Republike Srpske.
"To rade institucije koje su pod političkim uticajem. Nakon ovog zahtjeva mogla bi u pitanje da bude dovedena Republika Srpska, ali i postojanje srpskog naroda u BiH", rekao je Protić i naglasio da je ova partija za potpuno poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.
Šef Kluba poslanika PDP-a u parlamentu Srpske Branislav Borenović naglasio je da ova partija podržava Prijedlog deklaracije i da je veoma važno potpuno poštivanje Dejtonskog sporazuma.
Poslanik NDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Dragan Čavić kaže da se Ustavni sud BiH političkim sredstvima pokušava iskoristiti za rušenje Srpske.
Čavić je napomenuo da je u BiH teško razdvojiti pravna i politička pitanja, te da je aposlutno neprihvatljivo ukidanje Dana Republike Srpske.
 
Izvor i foto: SRNA

Izgradnja gasovoda sa Srbijom jedina šansa i za Srpsku Istaknut

Ministar ndustrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić smatra da će se pitanje izgradnje ruskog gasovoda u regionu jugoistočne Evrope rješavati u punoj saradnji sa Srbijom, jer je to jedina mogućnost rješavanja i pitanja učešća i Republike Srpske u ovom projektu.
 
"Uprkos tome što je projekat `Južni tok` došao u krizu, mi se nadamo da postoje rješenja. I dalje smo veoma zainteresovani da budemo dio projekata kojim bi se ovaj region obezbijedio ruskim gasom", rekao je Đokić za časopis "Energetika i industrija Rusije". 
 
On je dodao da je Republika Srpska do sada pokazala da u ekonomskom, ali i političkom smislu, Rusiju doživljava kao partnera i prijatelja, koja je, poslije Srbije, drugi investitor u Srpskoj. 
 
Đokić je naglasio da je Rusija velika zemlja, a samim tim i veliko tržište, koje otvara i brojne mogućnosti za saradnju. 
 
"Postoji poseban interes za plasman proizvoda iz oblasti drvne i metalne industrije, elektroenergetske opreme, mašina i alata, motora, mjenjača i njihovih komponenti, elektronske opreme, proizvoda i usluga iz namjenske vojne industrije. Prehrambeno-prerađivačka industrija i agrarna privreda u cjelini sigurno mogu da pronađu dobre partnere u Rusiji", rekao je Đokić. 
 
On je podsjetio na ruske investicije u izgradnju Termoelektrane "Ugljevik 3", kao i na činjenicu da je kompanija "Zarubežnjeft", koja je vlasnik Naftne industrije Republike Srpske od 2007. godine, u ovaj privredni subjekat uložila oko 300 miliona dolara i sada zapošljava 3.000 radnika, što je jak oslonac privredi Republike Srpske. 
 
"Takođe, ruski investitori, kompanije `Zarubežnjeft` i `Gasprom`, putem zajedničke firme `Jadran naftagas` uspješno nastavljaju projekat istraživanja i eksploatacije nafte i gasa u Republici Srpskoj ukupne vrijednosti 345 miliona KM. Ruski biznismen Oleg Burlakov realizuje projekat pokretanja rudnika mrkog uglja i bentonita u okolini Novog Grada procijenjene investicije od oko 23,5 miliona KM", naveo je Đokić. 
 
Prema njegovim riječima, uz pomoć ruske investicije u Istočnom Sarajevu uspješno je nastavljena proizvodnja elektroenergetske opreme visokih napona koja se može plasirati na izvozna tržišta, ali i na tržište BiH.
 
Izvor: Srna

Danas doček Svetog ognja u hramovima u Republici Srpskoj Istaknut

U pravoslavnim hramovima u Republici Srpskoj danas, na Veliku subotu, biće organizovan svečani doček Blagodatnog ognja ili plamena sa groba Isusa Hrista, koji će ove godine prvi put iz Jerusalima biti prenesen u Republiku Srpsku.
 
Ispred Sabornog hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci biće organizovan doček Blagodatnog ognja, koji će biti donesen u organizaciji Eparhije banjalučke i Republičkog sekretarijata za vjere. 
 
Svečani doček biće organizovan u 23.30 časova, a Blagodatni plamen će po dolasku biti predat NJegovom preosveštenstvu episkopu banjalučkom Jefremu, uoči vaskršnje Svete arhijerejske liturgije koja počinje u ponoć, najavljeno je iz Republičkog sekretarijata za vjere. 
 
Na Sokocu će ispred crkve Svetog proroka Ilije biti organizovan svečani doček Blagodatnog ognja u 23.30 časova. Potom će u crkvi Svetog proroka Ilije u ponoć biti služena vaskršnja sveta liturgija. 
 
Iz Mitropolije dabrobosanske saopšteno je Srni da će Blagodatni oganj biti dočekan u Sabornoj crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu sutra, u 8.00 časova, prije vaskršnjeg jutrenja i Svete liturgije. 
 
Doček Blagodatnog ognja biće organizovan i u hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Istočnoj Ilidži sutra u 6.00 časova, a u hramu Svetog Save u Foči u 5.00 časova, prije vaskršnjeg jutrenja i Svete liturgije. 
 
U Višegradu će Blagodatni oganj biti dočekan u hramu Svetog kneza Lazara u Andrićgradu 12. aprila u ponoć, prije vaskršnjeg jutrenja i Svete liturgije, i u hramu Rođenja Presvete Bogorodice na Megdanu u 5.00 časova. 
 
Blagodatni oganj biće dočekan i u Bijeljini u Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice. 
 
Blagodatni oganj, plamen sa Hristovog groba u Jerusalimu, u Saborni hram u Trebinje stiže na Vaskrs, prije prazničnog jutrenja koje počinje u 5.00 časova. 
 
Na Vaskršnji ponedjeljak, 13. aprila, Blagodatni oganj bi trebalo da bude prenesen u Prebilovce na prvu slavu Hrama. 
 
Liturgija u Prebilovcima počeće u 9.00 časova, a služiće je umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije. 
 
Oganj, koga nazivaju i najvećim čudom u Jerusalimu, pojavljuje se svake godine uoči Vaskrsa, prilikom molitve patrijarha jerusalimskog i sve Palestine u crkvi Hristovog Vaskrsenja. 
 
Plamen se pali sam od sebe, odnosno ne pali ga patrijarh. 
 
Patrijarh ulazi u crkvu čija su vrata bila zapečaćena, nakon što su sva kandila u crkvi pogašena, a komisija je utvrdila da se u njoj ne nalazi ništa čime bi se vještački izazvao plamen. 
 
Sveti oganj koji se na Veliki petak pojavljuje nad Hristovom grobnicom stići će iz Tel Aviva na aerodrom "Nikola Tesla" u Beogradu, odakle će svečano biti prenesen do Hrama Svetog Save na Vračaru i hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci. 
 
Svečani doček Blagodatnog ognja ispred hrama Svetog Save biće organizovan uz postrojenu gardu Vojske Srbije, gdje će biti predat NJegovoj svetosti patrijarhu Irineju koji će ga sa sveštenstvom i u prisustvu najviših državnih predstavnika podijeliti građanima. 
 
Osim Blagodatnog ognja, iz Jerusalima stižu i dva časna krsta, što predstavlja nastavak tradicije njihovog donošenja koja je započeta sa blagoslovom patrijarha Pavla 2006. godine. 
 
Ove godine jedan časni krst namijenjen je za manastirsku crkvu Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu i biće joj predat 22. aprila na 70-godišnjicu proboja Jasenovačkog logora, a drugi je namijenjen hramu Vaskrsenja Hristovog u Prebilovcima i biće joj predat 9. avgusta.
 
Izvor: SRNA

Vinko Pandurević na slobodi

Haški tribunal odobrio je prijevremeno puštanje na slobodu bivšeg oficira Vojske Republike Srpske Vinka Pandurevića pošto je odslužio više od dvije trećine kazne.
 
Odluka, koju je potpisao predsjednik Haškog suda Teodor Meron, stupa na snagu odmah, saopšteno je iz ovog suda. 
 
Pandurević, koji je pravosnažno osuđen na 13 godina zatvora zbog zločina u Srebrenici, zatražio je u februaru da bude prijevremeno oslobođen, pošto je odslužio više od dvije trećine kazne. 
 
"Iako su zločini za koje je Pandurević osuđen teški, činjenica da je odslužio više od dvije trećine kazne i da je pokazao znake rehabilitacije govore u prilog njegovom prijevremenom oslobađanju", naveo je Meron u obrazloženju odluke. 
 
Pandurević, bivši komandant Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske, dobrovoljno se predao u martu 2005. godine.
 
Izvor: RTRS

Cvijanović: Naredne sedmice u Vašingtonu o uslovima kreditnog aranžmana

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je danas u Banjaluci da će sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/, krajem naredne sedmice u Vašingtonu, razgovarati o uslovima kreditnog aranžmana.
 
"Vidjećemo koji su to uslovi i dinamika. Naš cilj jeste da se dođe do aranžmana koji će biti fleksibilniji o pitanju rokova, odnosno intenzitetu pregleda koji bi trebalo da bude na šestomjesečnoj osnovi", rekla je novinarima Cvijanovićeva.
 
Ona je naglasila da će u Vašington na sastanak sa predstavnicima MMF-a putovati i ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija, te predstavnici Vlade Federacije BiH.
 
Svrha drugog seta reformi uspostavljanje više discipline
 
Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je u Banjaluci da je svrha drugog seta reformskih zakona uspostavljanje više discipline i reda, te da se prevashodno vodilo računa o dobrim poslodavcima, potrebama i interesima radnika.
 
"Želimo da radnici mogu koristiti prava po osnovu zaposlenja, a to znači da budu prijavljeni, da im budu uplaćeni porezi i doprinosi, te da zapravo budu prepoznati u tom sistemu. Mnogo stvari je važno u okviru seta ovih zakona za šta smo dobili podršku socijalnih partnera", rekla je novinarima Cvijanovićeva.
 
Ona je istakla da je drugi set reformskih zakona upućen u parlamentarnu proceduru i da bi trebalo da bude razmatran na sjednici u maju.
 
"Efekti reformskih zakona će se osjetiti veoma brzo - kada budu u konačnoj formi i kada stupe na snagu, odnosno za nekoliko mjeseci", rekla je Cvijanovićeva.
 
Prema njenim riječima, ovi zakoni su uvod u treći paket reformskih zakona.
 
"Moguće je da će ovaj set reformskih zakona biti podijeljen. Prioritet nam je da bude završen posao koji se odnosi na zakon o stečaju, gdje će morati mnogo stvari da bude promijenjeno, a zatim i na zakon o državnim službenicima", dodala je Cvijanovićeva.
 
Govoreći o usvajanju novog zakona o radu, Cvijanovićeva je rekla da ne zna zašto bi Vlada Srpske odustala od njegovog donošenja.
 
"Vlada nikada neće podržati zakon koji bi trebalo da bude na štetu bilo koje grupacije u društvu, a pogotovo radnika. Svjesni smo da određene izmjene moraju da budu napravljene, s obzirom na to da živimo u sistemu koji je mnogo drugačiji od svih ranijih perioda", istakla je Cvijanovićeva.
 
Ona je napomenula da Vlada pokušava da održi na okupu socijalne partnere koji su potrebni u tom poslu - sindikat i poslodavce.
 
"Vjerujem da se može doći do dobrog rješenja u kome će pobjednici biti svi. Mnogo stvari u našim zakonodavstvima se nalazi, a da je preuzeto iz prethodnog perioda", dodala je Cvijanovićeva.
 
Ona je navela da veoma često, u nerazumijevanju poslodavaca i sindikata, prema Vladi budu usmjerene otrovne strelice, za šta nema mjesta.
 
"Pomogli smo da bude uspostavljena ekspertska grupa koja je trebalo da prouči postojeće zakonodavstvo i vidi šta se treba poboljšati, bez ikakve ambicije da daju rješenja, što nije uspjelo i za šta Vlada ne snosi odgovornost", zaključila je Cvijanovićeva.
 
  
U procesu integracija Srpska ima 73 odsto nadležnosti
 
Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas u Banjaluci da na osnovu pregovaračkih poglavlja u procesu evorpskih integracija Srpska ima 73 odsto nadležnosti.
"Postoji projekat koji je radila Evropska komisija sa Direkcijom za evropske integracije BiH i kojim su identifikovane institucije i njihove nadležnosti na putu ka EU. Oblasti i teme pregovaračkih poglavlja su referentna tačka koliko ko ima nadležnosti", rekla je Cvijanovićeva novinarima.
 
Ona je istakla da plan evropskih integracija mora da ima svaka zemlja u ranoj fazi procesa pridruživanja, da je njime definisano koje su obaveze i nadležnosti, te ko su nosioci određenih aktivnosti i rokovi kada to treba da bude urađeno.
 
Cvijanovićeva je navela da program integrisanja u BiH nije mogao da bude izrađen, jer nema uspostavljenog mehanizma koordincije.
 
"Usvajanje mehanizma koodinacije je pretpostavka za sve, ne samo za plan integrisanja, nego i za definisanje sektorskih strategija, koje su osnov za povlačenje sredstava iz IPA programa dva", dodala je Cvijanovićeva.
 
Izvor i foto: Glas Srpske

Zukorlić prijetio, Dodik odgovorio Istaknut

Mediji u Sandžaku prenijeli su izjavu muftije sandžačkog Muamera Zukorlića izrečenu u Malmeu u Švedskoj gdje je bio na proslavi osnivanja Bošnjačke nacionalne fondacije (BNF) za Švedsku.
 
Na pitanje šta misli o Miloradu Dodiku i njegovim izjavama o budućnosti Republike Srpske, Zukorlić je rekao:
 
- Odgovoriću ja Miloradu Dodiku kad dođem u Bijeljinu, a doći ću uskoro, odgovoriću mu tako da više nikada neće progovoriti. Neće on cijepati Bosnu i Hercegovinu, u to budite sigurni. On dobro zna da ima puno onih koji neće to dozvoliti. Takvih je na hiljade, rekao je Zukorlić.
 
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je muftija sandžački Muamer Zukorlić ostrašćeni vjerski fanatik koji pokušava da izgradi svoju političku karijeru, ali da ne vidi razloga zbog kojih se miješa i u dešavanja u BiH i zašto ga proziva.
 
Odgovarajući na pitanje novinara o navodima koje je objavio sajt "Sandžak pres" iz Novog Pazara da mu je Zukorlić uputio prijetnje, govoreći da će "odgovoriti Dodiku kad dođe u Bijeljinu, tako da više nikada progovoriti neće", Dodik je pozvao Zukorlića da dođe u Banjaluku, pa da kaže šta ima.
 
Povodom prijetnji koje mu je uputio Zukorlić prije nekoliko dana u Malmeu na osnivanju Bošnjačke nacionalne fondacije, reagujući na riječi jednog od govornika na skupu koji je Dodika optužio za cijepanje BiH, Dodik je naglasio da stoji iza svake svoje izjave u vezi sa BiH.
 
- BiH žele nasilno da izgrade i u toj funkciji su sada vidimo i muftija, i Mladen Ivanić i Mladen Bosić, i drugi. Po njima smo mi opozicija, remetilački faktor i meni je drago zbog toga, jer nismo izdajnici, rekao je Dodik.
 
On je naglasio da onako kako Bošnjaci politički hoće BiH, to nije moguće, bez obzira da li je Milorad Dodik predsjednik ili ne.
 
- Nikada neću dozvoliti da se smanji uloga Republike Srpske, a poveća BiH. Ne vjerujem u BiH, jer je ona promašeni međunarodni, politički i pravni projekat, rekao je Dodik.
 
On je istakao da BiH nije dobra ni Bošnjacima, jer ne osigurava život nikome ko ovdje živi i apsolutno ne vodi računa, čak ni da zaštiti domaću proizvodnju što se, kako je rekao, ponovo pokazalo i sada kada je riječ o situaciji sa proizvodnjom mlijeka.
 
 
Izvor: Sandžak press/SRNA Foto: ilustracija: AVAZ

Čavić: Imamo razloga za zadovoljstvo

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić izjavio je da ova stranka ima razlog za zadovoljstvo, jer je ostvarila zacrtane ciljeve iz izborne godine i trenutno je parlamentarna stranka u Republici Srpskoj i na nivou BiH.
 
Čavić je na obilježavanju krsne slave NDP-a Blagovijesti rekao da ta stranka ima pet poslaničkih mandata u Narodnoj skupštini Republike Srpske i jedan mandat u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. 
 
"U okviru Saveza za promjene učestvujemo u vršenju vlasti u Savjetu ministara, kao opozicija u Republici Srpskoj aktivni smo u svakom smislu riječi", rekao je Čavić. 
 
On je dodao da je NDP jasan u svim svojim stavovima i među najaktivnijim u Narodnoj skupštini. 
 
"Nemamo nikakvih zakulisnih ciljeva i potpuno smo jasni i nedvosmisleni prema svima u političkom životu Republike, a u svim drugim političkim strankama ne vidimo neprijatelje i nipta drugo nego konkurenciju. Želimo svima najbolje, a iznad svega građanima i Republici Srpskoj", poručio je Čavić. 
 
Obilježavanju krsne slave NDP-a, osim stranačkog rukovodstva i brojnih članova, prisustvovali su i predstavnici SDS-a, PDP-a, SRS-a Republike Srpske i DNS-a.
 
Izvor: SRNA; Foto: ndprs.org

Vlada RS obezbijedila sredstva za identifikaciju

Vlada Republike Srpske odobrila je 32.000 KM za identifikaciju šest skeletnih ostataka ekshumiranih na području planine Ozren, rekao je ministar pravde Anton Kasipivić.
 
Kasipović je istakao da se opravdano sumnja da je riječ o licima koja su bila zarobljena i kasnije ubijena u Gostoviću. 
 
Prema njegovim riječima, u tri spomen-kosturnice u Republici Srpskoj na identifikaciju čeka još 657 tijela. 
 
Kasipović je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da je Vlada Republike Srpske opredijeljena da oprema institucije koje rade u ovom poslu i da sarađuje sa porodicama nestalih, ali je ukazao i na nedosljednost i nekonzistentnost međunarodnih institucija koje učestvuju u procesu traženja nestalih, jer ovaj proces predugo traje. 
 
Direktor Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske Milorad Kojić rekao je da su otklonjene sve pravne, tehničke i materijalne prepreke da bi se krenulo u proces identifikacije. 
 
On je naveo da će u Zavodu za sudsku medicinu Republike Srpske biti obavljena identifikacija posmrtnih ostataka šest lica koji se nalaze u spomen-kosturnici u Banjaluci. 
 
Kojić je naglasio da će Republičko tužilaštvo izdati naredbu za identifikaciju, da je Zavod potpuno tehnički i stručno osposobljen za ovaj posao, a da je Vlada obezbijedila neophodna finansijska sredstva. 
 
On je najavio da će u saradnji sa Crvenim krstom Republike Srpske najvjerovatnije biti uzeti krvni uzorci srodnika nestalih lica. 
 
Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Nedeljko Mitrović rekao je da Srpska nikada nije dobila od Haškog tribunala, niti od bošnjačkih predstavnika, satelitske snimke grobnica u kojima bi bila vršena ekshumacija, dok je u ranijem periodu tim stranama Srpska dostavila 32 lokacije. 
 
"Sa Međunarodnom komisijom za nestala lica, kao organom koji ima monopol u ovoj oblasti, već duže vrijeme polemišemo na različitim sastancima i pisano, sa vrlo jasnom sumnjom da je posrijedi projektovan sistem, osim ekshumacije, i identifikacije", konstatovao je Mitrović. 
 
Republika Srpska traga za još 1.672 nestala lica.
 
Izvor i foto: SRNA

Staviti moratorijum na političke sukobe Istaknut

SDS je pozvao sve političke strukture u Republici Srpskoj i Federaciji BiH da stave moratorijum na bilo kakvu vrstu političkih sukoba koji su potpuno neplodotvorni za interese građana i da se primarno usredsrede na rješavanje ekonomskih i socijalnih problema i borbu protiv korupcije.
 
Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Ognjen Tadić rekao je na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu da SDS poziva sve političke aktere iz Republike Srpske da zajedno sa njima otvore borbu protiv korupcije. 
 
Tadić je istakao da je korupcija najozbiljnija prijetnja Republici Srpskoj i naglasio da ukoliko vlasti Srpske, predvođene SNSD-om, žele da se uključe u borbu protiv kriminala i korupcije, treba odmah da stave na dnevni red zakon o ispitivanju porijekla imovine, usvoje ga i tako se pridruže borbi protiv korupcije. 
 
Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Marinko Božović ukazao je na probleme koje će imati građani ukoliko dođe do povećanja cijene električne energije, te najavio da će narodni poslanici SDS-a inicirati sazivanje posebne sjednice parlamenta Srpske o ovoj temi. 
 
"Nadam se da će narodni poslanici usvojiti ovaj dnevni red i da ćemo donijeti zaključak koji će usloviti Vladu Srpske da iskoristi svoje mehanizme i da stopira povećanje cijene električne energije", dodao je Božović. 
 
Božović je naglasio da će se SDS pridružiti ako građani izađu na proteste, ukoliko dođe do poskupljenja električne energije. 
 
On smatra da je razlog povećanja električne energije "nedomaćinsko poslovanje u "Elektroprivredi" posljednjih godina i povećanje broja radnika, za čije plate su izdvajanja u 2009. godini bila 138 miliona, a u 2014. godini 100 miliona više". 
 
Izvor i foto: Srna
Pretplatite se na RSS feed

Republika Srpska

Radio Sa-RS

facebook_page_plugin

Sarajevo-RS.com