Menu
A+ A A-

Nastavlja se uhljebljavanje partijskih kadrova u Vladi RS

vlada rs logo na vratimaVlada Republike Srpske nikada "crno na bijelo" nije donijela odluku o zabrani zapošljavanja u javnom sektoru, dok u Federaciji BiH postoji zvanična odluka, koja je nepotpuna.

U Srbiji su moratorijum na sva zapošljavanja u državnoj službi ozvaničili izmenama potrebnih zakona i precizirali tačan datum do kojeg će da važi zabrana. Rok je posljednji put produžen do kraja ove godine jer se pokazalo da kontrolisano zapošljavanje doprinosi fiskalnoj stabilizaciji.

U Srpskoj zvanično zabrana zapošljavanja u javnom sektoru nikad nije donesena, niti je preciziran rok. Sve se svelo na usmena obećanja zvaničnika iz Vlade da je zapošljavanje u javnom sektoru zamrznuto, što nije ispunjeno, jer su javni konkursi nastavljeni da se raspisuju.

Agencija za državnu upravu Republike Srpske je ove godine raspisala na desetine konkursa za prijem državnih službenika, a koliko je primljeno nameštenika, čije zapošljavanje ne ide preko ove agencije, ostaje tajna.

Nepopularna mjera:

Pitali smo Vladu Republike Srpske da li namjerava da donese odluku o zabrani zapošljavanja u javnom sektoru i kada, ali odgovor nismo dobili.

U Federaciji BiH su stavili zabranu na prijem državnih službenika, namještenika i ostalih zaposlenika u javnom sektoru i nedavno ga produžili do kraja ove godine. Međutim zabrana je nepotpuna, jer se ne odnosi na prijem radnika u federalna ministarstva.

Stručnjaci ocjenjuju da vlast u BiH još nije spremna da zaustavi zapošljavanje u javnom sektoru niti da preduzme nepopularne mjere smanjena broja zaposlenih, jer su svjesni da time gube naredne izbore.

U prilog toj tezi je činjenica da entiteti u BiH nisu kreirali registre zaposlenih službenika, koji je jedan od uslova MMF i osnova za smanjenje broja zaposlenih u državnoj službi i njihovih primanja.

Podrška na izborima:

Ivana Korajlić, portparol Transparency International BiH, kaže da je zapošljavanje u javnom sektoru glavni način sticanja podrške na izborima zbog čega ni u Republici Srpskoj ni u FBiH ne žele da se uhvate u koštac s problemom preglomazne administracije.

"U Srpskoj se još nisu zvanično obavezali da će zamrznuti zapošljavanje u javnom sektoru, dok u FBiH postoji zvanično opredjeljenje, koje se ne poštuje. Sve ovo ukazuje da ni jedni ni drugi nisu spremni da prekinu uhljebljavanje stranačkih kadrova", ističe Korajlićeva.

Zabrana na ugovore o djelu:

U FBiH su obustavili zaključivanje svih ugovora o djelu.

"U slučaju neodgodive potrebe za zaposlenima, saglasnost za raspisivanje javnog konkursa treba da se dobije od Federalnog ministarstva finansija, dok za zaključenje ugovora o djelu daje isključivo Vlada FBiH", kažu u ovom entitetu.

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Novinarka RTRS-a progovorila o stanju u Javnom servisu Srpske

rtrs emisija srpska danasNovinarka koja se 10. oktobra uživo javila u program RTRS i javno priznala da ona i njene kolege godinama rade na crno zove se Hana Hadzibegović.

Ona je postala zvijezda društvenih mreža i medija u regionu nakon što je u vremenskoj prognozi u Dnevniku RTRS objavila fotografije polugolog Nikole Špirića kako sakuplja krompir.

Emisija "Srpska Danas", emitovana na programu RTRS u utorak 10. oktobra, bavila se temom rada na crno, a u studiju su o toj temi sa voditeljem Markom Vejićem razgovarali Božana Radošević iz Saveza sindikata RS, Saša Trivić iz Unije udruženja poslodavaca RS, Zoran Mikanović, glavni republički inspektor rada i Mira Vasić, pomoćnica ministra za rad.

Kada su na red došla pitanja gledalaca, u program se direktno javila Hana Hadžibegović i upitala goste u studiju da li im je poznato da se u televiziji čiji su gosti ne poštuje Zakon o radu i da mnogi novinari rade na crno.

"Da li znate da upravo na televiziji na kojoj gostujete ima toliko neregularnosti, posebno koje se tiču honorarnih radnika koji preko dvije i po godine znaju potpisivati ugovore o privremenim i povremenim poslovima koji se smiju potpisivati, odnosno na osnovu kojih se smije raditi samo 90, odnosno 60 dana u godini, a mi radimo i po 8-9 godina? Konkretno, u mom slučaju, dvije i po godine", rekla je mlada novinarka u direktnom uključenju.

Na pitanje voditelja Marka Vejića: Kako se vi zovete? – djevojka je kratko odgovorila: "Ja sam vaša koleginica. Hvala Marko što ste mi omogućili da se javim u program!"

Nakon što je ovaj skandal dospio u medije, na RTRS-u je provedena opsežna istraga i utvrđeno da je ovaj neviđeni blam Javnog RTV servisa Republike Srpske priredila upravo voditeljka vremenske prognoze u Dnevniku RTRS, Hana Hadžibegović.

Hana je, kako navode izvori "Istinito", tražila od generalnog direktora RTRS Draška Milinovića da je primi u stalni radni odnos, jer već dvije i po godine radi kao honorarac, a u međuvremenu se udala i planira porodicu. Do sada je radila po ugovorima o privremenim i povremenim poslovima, ali je Milinović odbio da je primi u radni odnos na neodređeno vrijeme, zbog čega je odlučila da izađe u javnost i progovori o svemu.

U kratkom razgovoru za Istinito kazala je da ne želi da govori za medije na tu temu i da je rekla sve šta je imala, kao i da ne vjeruje da bi to nešto promijenilo u vezi sa stanjem na RTRS. Takođe je rekla da je trudna i da ne planira više produžavati ugovor sa RTRS-om kada istekne.

Nesvakidašnji javni istup Hane Hadžibegović većina mladih novinara smatra hrabrim potezom, ali su očito svi svjesni da jedna lasta ne čini proljeće i da se stanje u vezi sa poštovanjem Zakona o radu na RTRS neće uskoro promijeniti.

Na upit portala "Istinito" Republičkoj upravi za inspekcijske poslove o javno iznesenoj tvrdnji da na RTRS novinari godinama rade na crno i to pred glavnim republičkim inspektorom za rad Zoranom Mikanovićem, još niko nije odgovorio.

Naše pitanje je glasilo: Šta je Inspektorat preduzeo u vezi sa konkretnim slučajem, odnosno javno iznesenom tvrdnjom o radu na crno na RTRS?

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Nova ulaganja u razvoj Rogatice

dodik sa privrednicima rogatica 9.16Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je juče da će nadležne institucije Srpske obezbijediti značajna sredstva za podršku Rogatici i to 300.000 KM za sanaciju zgrade osnovne škole, 80.000 maraka za nabavku sanitetskog vozila, kao i 250.000 za izgradnju trotoara pored magistralnog puta koji prolazi kroz ovu opštinu, prenosi "Glas Srpske"

Glavna pitanja su kako doći do dugoročnih radnih mjesta, te osigurati podsticaj za rješenje osnovnih problema građana. Animiranjem investitora da ulažu u razvoj riješio bi se jedan od gorućih problema.

Dodik je pozvao drvoprerađivače da ispunjavaju svoje zakonske obaveze i sprovode politike Vlade, a za uzvrat će dobiti podršku institucija Srpske.

Opštinsko rukovodstvo očekuje pomoć od resornog ministarstva pri donošenju strateškog plana za razvoj poljoprivrede u Rogatici, a posebno za ulaganje u poboljšsanje proizvodnje mlijeka, krompira, krmnog bilja i sjemena.

Jagodić je istakao da su glavni problemi ove opštine devastirane zgrade privrednih subjekata, izgradnja infrastrukturnih objekata, posebno vodovoda, kao i snabdijevanje drvoprerađivača sirovinom.

"Osim što smo danas definisali ove probleme, utvrdili smo i konkretne načine za njihovo rješavanje", dodao je Jagodić.

Dodik je radnu posjetu Rogatici započeo polaganjem vijenca na spomenik palim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata, gdje su ga dočekali mnogobrojni građani.

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Zdravstveni radnici u Zvorniku protestuju zbog smjene direktora

bolnica zvornikLjekari, medicinske sestre i ostali zdravstveni radnici bolnice u Zvorniku i danas su održali mirne proteste zbog smjene direktora Milorada Drljevića, kojeg je Vlada Republike Srpske smijenila navodno zbog "loših međuljudskih odnosa" u ovoj bolnici.

Zaposlenici u zvorničkoj bolnici kategorično tvrde da to nije tačno i punu podršku daju smijenjenom direktoru ove zdravstvene ustanove.

Oni zahtijevaju da se opozove smjena doktora Drljevića, da ministar Bogdanić dođe u Zvornik kako bi se upoznao sa stanjem u ovoj ustanovi i da delegacija iz ove bolnice razgovarala lično sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, kako bi ga lično upoznali sa problemima u bolnici.

Zdravstveni radnici ove bolnice ne mire se sa smjenom dosadašnjeg direktora, ali ni imenovanjem Jovana Okuke na njegovo mjesto.

"Pozivamo čelnike Gradskog odbora SNSD Zvornik da se izjasne, da li su za ove promjene koje mogu doprinijeti samo narušavanju poslovanja ove ustanove", poručeno je sa današnjeg okupljanja.

Prema riječima doktora Bjekovića, dosadašnji direktor Drljević je odolijevao stranačkom zapošljavanju.

"Bojimo se da će dolaskom novog direktora po stranačkoj liniji u predizbornoj godini doći do velikog priliva novih radnika i nemedicinskog osoblja", istakao je doktor Bjeković.

On je rekao da je sada pitanje šta će se od toga dešavati.

"Nije ovo samo borba za Drljevića već za nas, naš položaj i ustanove u kojoj radimo",ističe doktor Goran Bjeković.

Ljekari i drugi zdravstveni radnici u ovoj bolnici su poručili da će biti drugih primjena u vidu bojkota novog direktora, ukoliko se njihovi uslovi ne ispune.

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Direktorska fotelja posvađala odbornike DNS-a

dns logoDirektorska fotelja posvađala je vlast u Ljubinju. Načelnika Darka Krunića iz DNS-a u Skupštini ne podržavaju upravo odbornici DNSa, a sve zbog mjesta direktora i članova nadzornog odbora ljubinskog vodovoda.

Umjesto da tamo sjedi naš kadar, vodovodom upravlja SDS-ovac, žale se u DNS-u. Od načelnika očekuju da što prije ispuni njihove zahtjeve, u suprotnom podršku u Skupštini neće imati.

“Hoće ako se povinuje odlukama OO DNS-a. Mi smo donijeli odluku sa 90%, ubjedljivom većinom da nastavimo sa smjenom nadzornog odbora u Vodovodu”, rekao je predsjednik OO DNS Ljubinje Risto Mićić.

U ratu protiv načelnika odbornicima DNS-a podršku pružaju i SNSD-ovci. Na strani Darka Krunića ostala je samo predsjednica Skupštine u Ljubinju, SNSD-ova Persa Klimenta. Krunić tvrdi da su po srijedi lični interesi, a nadaju se, kaže, da će preovladati zdrav razum.

“Ipak mislim da ljudi imaju toliko dovoljno svijesti da mogu da razumiju da je ovdje u pitanju narod Ljubinja a ne samo jedan ili dva lična interesa”, rekao je načelnik opštine Ljubinje Darko Krunić.

Rat u DNS-u iz prikrajka posmatraju opozicionari. SDS-ovci kažu da je skupštinska većina toliko klimava da je pitanje dana kada će se sve promijeniti. Vodovod je samo kap koja je prelila čašu. Sva predizborna obećanja, kažu u siromašnoj opštini nije lako ispuniti.

“Očito da ne mogu da ispune nikakva obećanja i onda su došli problemi. Znate oni nisu bili na vlasti pa su koristili onu floskulu 'Obećanje najveće dostignuće današnjice', pomaže mnogo a ne košta ništa”, rekao je predsjednik OO SDS Ljubinje Stevo Drapić.

Zato postoje dva rješenja, promjena skupštinske većine ili opoziv načelnika, kaže Drapić. Da u ljubinjskoj vlasti slabo šta štima najbolje govori to da su dva posljednja skupštinska zajedanja prekinuta prije nego što su počela. Omjer snaga u ovom parlamentu bio je 9-6. Skupštinsku većinu čini koalicija DNS, SNSD, SP i NDP.

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Dodik: Nadam se da ću dosanjati nezavisnu Srpsku

milorad dodik 20Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se nada da će dosanjati san o nezavisnosti Srpske i ocijenio da i opozicija želi nezavisnost, ali ne želi da se eksponira.

"Građani Srpske su za to da se otcijepimo od BiH. Kada bismo sproveli referendum, ovdje bi bila dramatično visoka izlaznost i podrška otcjepljenju. To je ono čega se boje u Evropi", rekao je Dodik za beogradske "Večernje novosti".

On je uvjeren da će referendum o nezavisnosti Republike Srpske doći jednog dana na red.

"Sanjam taj dan, pošto mi ne mogu zabraniti da sanjam. Mi u Srpskoj moramo da imamo konsenzus o tome. U opoziciji isto razmišljaju da budemo nezavisni, ali ne žele da se eksponiraju. Spreman sam da to guram, i po cijenu vlastite žrtve. Vjerujem u ideju nezavisne Republike Srpske i u to vjeruje i narod", rekao je Dodik.

On je poručio da živi za Srpsku, da je njen čovjek i da neće dozvoliti nikome da je gazi.

"Uvijek ću biti prvi u odbrani Srpske i od toga ne bježim kao pojedinci", rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske ocijenio je da je neprihvatljivo to što je Sud BiH oslobodio komandanta muslimanskih ratnih snaga u Srebrenici Nasera Orića, kojeg su i Bošnjaci označili kao učesnika u zločinima, ističući da to vrijeđa dostojanstvo i poginulih i živih Srba.

"To nas vraća u stara vremena, potvrđujući izreku – `Kadija te tuži, kadija ti sudi`", kaže Dodik.

On je ocijenio da je Orić oslobođen i zato da bi se održao mit o Srebrenici i stradanju Bošnjaka, ukazujući da, istovremeno, niko nije odgovarao za ubistvo 3.500 Srba na tom području.

Dodik je istakao da srpski narod sada traži da se reaguje na ovu odluku, a rješenje je da se odbace Sud i Tužilaštvo BiH na referendumu.

"Opozicija u Srpskoj izvrgavala je ruglu moju ideju o referendumu, a sada ih pitam za jedan argument da to ne uradimo. Ako nas opozicija podrži, idemo na referendum. Jedinstvom iz Srpske možemo to uraditi", poručio je Dodik.

Odgovarajući na pitanje plaši li se osvete SAD ako Republika Srpska sprovede referendum, Dodik je rekao da nema nikakvog straha ako su jedinstveni vlast i opozicija.

"Nismo ovdje bitni mi političari, već narod koji predstavljamo. Već godinama je na sceni ozbiljna okupacija Srba preko Suda i Tužilaštva BiH", rekao je Dodik.

On smatra da, poslije referenduma u Kataloniji, više ništa u Evropi neće biti isto. "Čuli smo Evropu koja kaže da je to unutrašnje pitanje Španije, a kada to pitanje potegne Republika Srpska – onda je to pitanje Evrope. To su dupli aršini", rekao je Dodik.

Dodik je naveo da ima kontakte sa nekim ljudima u novoj američkoj administraciji i poručio da mu je sada "lakši život jer ne mora da gleda američku ambasadorku i sluša izmišljene razloge kako Srbi moraju na nešto da pristanu".

On je poručio da se ne želi odreći dobre saradnje sa Rusima kako god na Zapadu mislili i istakao da njemu Rusija nikada nije tražila da uradi nešto za nju ili u njeno ime, ali da su ga veoma uvažili kada je tražio da Rusija nešto uradi za Srpsku.

"Nisam ni ruski, ni čovjek Zapada. Ja sam čovjek Srpske i borim se za njene interese. Mada, priznajem da nisam imao uspjehe sa Zapadom, kao što ih nije imao nijedan Srbin", rekao je Dodik.

On ističe da je ruski predsjednik Vladimir Putin korektan čovjek koji razumije situaciju.

"Nema nikakvog avanturizma Rusije na ovom području, niti destabilizacije. To su sve laži Zapada i propaganda. Na susrete sa predsjednikom Putinom sam ponosan. Sastajao sam se i sa američkim predsjednicima, evropskim zvaničnicim, pa nisam dobijao etiketu da sam njihov čovjek. Ovdje je na sceni podanički gen koji traži da budete svrstani, ali čim ste svoji – onda niste normalni", naglasio je Dodik.

On je rekao da je pozvao Putina da posjeti Banjaluku kada bude otvaranje rusko- srpskog vjerskog i kulturnog centra, koji će se prostirati na 6.500 metara kvadratnih.

"Želja mi je da on otvori taj centar koji je san srpskog naroda već 100 godina. Vjerujem da možemo očekivati posjetu Putina ili važnih ruskih zvaničnika", rekao je Dodik.

On je informacije u medijima o navodnoj izgradnji ruske baze nazvao budalaštinama koje služe da privuku pažnju Zapada kako bi kažnjavao Srpsku i ukazao da "nažalost, u tome učestvuju i Srbi".

Dodik je rekao da su odnosi Srpske i Srbije unaprijeđeni. "Svidjelo se to ili ne nekome u Srbiji, ovo je najbolji period saradnje Republike Srpske i Srbije i to je velika zasluga predsjednika Aleksandra Vučića. Kao odgovoran političar, Vučić podržava Srpsku", rekao je Dodik.

On je istakao da Srpska poštuje Srbiju, da su odnosi Banjaluke i Beograda dobri i da nikada nije bilo više zajedničkih projekata na kojima se radi kao što je to sada slučaj.

Predsjednik Republike Srpske rekao je da je proslavljeni srpski trener Duško Vujošević za njega "diskvalifikovan za cijeli život" zbog izjava da su Srbi krivi za rat u BiH.

"Naravno, i ljudski i na svaki drugi način. Ako je ikada trebalo da prestane da se bavi košarkom, to je sada. Ne želim mu ništa loše, ali zašto je, da bi održao svoju bijednu i podaničku poziciju u Sarajevu, kazao tako nešto? Nakon te izjave za mene je diskvalifikovan za cijeli život", rekao Dodik.

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Čavić pozvao Dodika da održi referendum

dragan cavic1Predsjednik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić pozvao je danas predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, predsjednika Narodne skupštine RS Nedeljka Čubrilovića, te druge predstavnike vlasti u RS da ispune njihovu dužnost i održe referendum o Sudu i Tužilaštvu.

"Referendum se mora održati. Pozivam Dodika, Čubrilovića, Stevandića i sve njihove predstavnike koji su glasali ZA referendum, da ga održe i narodu omoguće pravo da se izjasni o ukidanju Suda i Tužilaštva BiH. Evo im prilike da pokažu svoje izraženo, srpsko i patriotsko osjećanje. Donijeli ste odluku, sprovedite je. To ste dužni prema zakonu. Vaša obaveza je da poštujete odluke Narodne skupštine RS", naglasio je Čavić.

Nakon što je Dodik danas rekao kako je potrebno da se što prije u Krivični zakon RS utvrdi krivična odgovornost za nepoštivanje odluka RS na nivou BiH, Čavić mu ogovara kako prvo trebaju krenuti od RS kada to urade.

"Krivično treba goniti one koji ne provode odluke Narodne skupštine RS i oni to ne rade", istakao je Čavić.

Lider NDP-a dodao je kako je u RS potrebno obezbijediti politiku koja će ponuditi rješenja jer je, kako je kazao, iza njih već 13 godina neprikladnog vladanja. Potom je predstavio buduće planove opozicije u Republicic Srpskoj.

"Insistiraćemo na tome da se svi riješe sujeta jer vrijeme za sujete ne postoji. Naša je procjena da bi listu trebali završiti do kraja novembra i onda će se tačno znati koja imena predstavljaju tim koji ima namjeru da pobijedi i dođe na vlast u RS", rekao je Čavić.

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

„Šume Srpske“ u plusu, a devet gazdinstava u minusu

sjeca sume„Šume Republike Srpske“ ostvarile su prvih devet mjeseci ove godine dobit od 3,74 miliona KM, ali je povećan broj gazdinstava koja su poslovala u minusu i njih je sada devet, tvrdi direktor „Šuma RS“ Risto Marić.

Marić je danas nakon sastanka sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Inspektorata i Privredne komore RS rekao da su gazdinstva koja su poslovala pozitivno ostvarila dobit od 6,74 miliona KM, dok su negativna ostvarila gubitak od tri miliona KM.

“To znači da je na nivou javnog preduzeća ostvarena ostvarena dobit od 3,74 miliona KM. Uprava i reseorno ministarstvo radi na tome da ovaj broj  gubitaša svede na najmanju moguću mjeru“, kazao je Marić.

On je istakao da su gubitaši uglavnom isti kao i oni na polugodištu, a da su najveći gubitaši na kraju septembra bili ŠG „Visočnik“ iz Han Pijeska i ŠG „Romanija“ Sokolac.

On je istakao da su mjere koje je Vlada RS naložila zbog bolesti šuma uticale na ova dva šumska gazdinstva da iskažu gubitak, jer su morala da da rade na vanrednim mjerama, zbog čega nisu imale redovnu sječu.

 

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Opozicija neće na sastanak sa Dodikom

dodik govedarica 2Lideri opozicionih partija u Republici Srpskoj neće prisustvovati konsultativnom sastanku, u organizaciji predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji je najavljen za subotu, 14. oktobra, a odnosi se na rad Suda i Tužilaštva BiH.

Predsjednik Srpske je na sastanak pozvao predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljka Čubrilovića, premijera Željku Cvijanović, ministre u Vladi Republike Srpske i predsjednike političkih stranaka u Narodnoj skupštini Republike Srpske, kao i predstavnika Srba u zajedničkim institucijama BiH.

Poziv na sastanak poslat je i predstavnicima boračkih i udruženjima ratnih vojnih invalida, bivših logoraša, Udruženju žena žrtava rata i predstavnicima Centra Vlade Republike Srpske za istraživanje rata.

Na sastanak je pozvan i mitropolit dabrobosanskih Hrizostom.

 

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Auto-put Sarajevo - Beograd „sele“ na Tuzlu

autoput beograd sarajevo sa mapomJedan od potpisanih dokumenata sa Turskom je i Pismo o namjerama za jačanje i proširenje saradnje u oblasti saobraćaja i infrastrukture, kojim se Turska i zvanično uključuje u realizaciju projekta autoputa Beograd-Sarajevo.

Ideja za taj autoput stara je nekoliko decenija, a njegova trasa povezala bi Požegu i Užice preko Kotromana sa Sarajevom, i bila bi logičan nastavak i krak Koridora 11, koji polazi od Beograda ka Crnoj Gori i Sandžaku.

U Saobraćajnom institutu Srbije - Cip napravljen je generalni projekat autoputa kojim će biti povezani Požega i Užice.

Dalja trasa ide ka Republici Srpskoj, ali ne postojećim putem, već, zbog zahtjeva ekologa, zaobilazi nacionalni park Mokra Gora.

Autoput će imati dvije vozne i jednu zaustavnu traku. Projektanti kažu da će dio autoputa kroz Srbiju biti najteži za izgradnju, pa će 60 kilometra koštati čak 760 miliona evra.

„Ovaj autoput dugačak je 60, 65 kilometara i na ovoj trasi imamo 62 mosta i 22 tunela“, kaže Dragoslav Dragićević, odgovorni projektant Cipa.

Dakle, Srbija računa da se trasa autoputa Sarajevo - Beograd proteže ka zapadnoj granici sa BiH kako bi cesta naposljetku u BiH ušla na području Višegrada.

S druge strane, načelnici Tuzle, Bijeljine i Brčkog sastali su se početkom sedmice, a zaključak je bio da tri grada računaju na trasu autoputa Sarajevo - Beograd koja bi išla preko tog dijela BiH.

BiH u cjelini još uvijek nema jasan stav o budućoj trasi autoputa.

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Putem „SMS servisa“ provjerite status ličnih dokumenata

licna karta1Podsjećamo građane da putem „SMS servisa“ mogu da izvrše provjeru podataka i dobiju obavještenja iz registra Ministarstva unutrašnjih poslova RS o statusu ličnih dokumenata, novčanim kaznam, uplatama, te kaznenim bodovima.

„SMS servis“ omogućava jednostavnu i brzu provjeru dobijanja podataka o trenutnom statusu lične karte, vozačke dozvole ili putne isprave, odnosno zahtjeva za njihovim izdavanjem, registraciji vozila, pojedinačnim ili svim neplaćenim novčanim kaznama te pojedinačnom ili ukupnom iznosu kaznenih bodova.

Za svaku od navedenih usluga postoji tekst koji se šalje na jedinstven broj 091-110-122. Za provjeru statusa lične karte šalje se poruka „LK“, za vozačku dozvolu „VD“, za pasoš „PI“, za registraciju vozila „registracija“, razmak i registarska oznaka.

Uslov za korišćenje ovog servisa je da građanin lično prijavi broj svog mobilnog telefona organizacionoj jedinici MUP-a Republike Srpske, nadležnoj za izdavanje ličnih dokumenata u kojoj ima prebivalište ili boravište. Cijena usluge 0,10 KM po poslanoj poruci, a uslugu servisa mogu koristiti svi građani bez obzira na mobilni operater čiji su pretplatnici.

Detaljne infomracije o korišćenju servisa mogu se dobiti na veb stranici MUP-a Republike Srpske.

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Dugoročno zaduženje Srpske zbog novog helikoptera

helikopter republika srpskaVlasti Republike Srpske izdvojile su 9,4 miliona KM koji će biti utrošen za kupovinu novog višenamjenskog helikoptera.

Helikopterski servis Republike Srpske potpisao je sa italijanskom kompanijom „Leonardo S.P.A.“ ugovor o kupovini helikoptera po cijeni od 9.336.000 KM.

Od 1. januara do 30. septembra ove godine, Helikopterski servis je izveo 29 medicinskih transporta, a novim helikopterom koji će imati savremenu navigacijsku opremu, znatno se povećavaju mogućnosti izvođenja ovakvih operacija u složenim vremenskim uslovima.

Riječ je o vazduhoplovu čiji je kapacitet pilot i sedam putnika, medicinski transport, kao jedna od najzahtjevnijih operacija, dobija mogućnost proširenja medicinskog tima zaduženog za zbrinjavanje pacijenata, čime se znatno povećava nivo zdravstvene njege prilikom vršenja ovakvih operacija.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je u aprilu odluku o ovoj investiciji i dugoročnom zaduživanju Srpske za nabavku helikoptera u iznosu od 9,4 miliona KM.

 

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Pretplatite se na RSS feed

Republika Srpska

Radio Sa-RS