Firme u stečaju ostale dužne 184 miliona KM

Napišite komentar

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH potražuje od firmi u stečaju 188,7 miliona KM, a od tog iznosa do sada je uspjela da naplati tek dva osto, odnosno četiri miliona KM, potvrdili su za portal CAPITAL u UIO.

uprava za indirektno oporezivanje

Najveća potraživanja su u regionalnim centrima Banjaluka i Sarajevo gdje UIO ima nenaplaćenih 79,1 miliona KM, odnosno 53 miliona.

Listu najvećih stečajnih dužnika UIO predvodi Republička direkcija za robne rezerve RS, odnosno Robne rezerve RS čija dugovanja iznose 9,6 miliona KM, zatim firme “Palace group” iz Sarajeva (6,9 miliona KM), “NBI Ćurić” iz Žepča (5,8 miliona KM) te “Modi-šped” ( 4,5 miliona KM).

Tu je i slovenački trgovački lanav „Tuš-trade” iz Bihaća koji je prije nekoliko godina naprasno zatvorio markete u BiH, a domaćim dobavljačima ostao dužan milione KM. Njegova dugovanja prema UIO iznose 3,7 miliona KM.

UIO BiH potražuje čak 21,5 miliona KM od Fabrike cijevi “Unis” iz Dervente u kojoj se sprovodi postupak restrukturiranja.

Načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO Ratko Kovačević rekao je danas za CAPITAL da je prema ovim podacima potpuno jasno da je bilo kakva naplata od firmi koje se nalaze u stečaju izuzetno teška.

"Veoma teško je očekivati da bi se neki veći iznos tih sredstava mogao naplatiti“, rekao je Kovačević.

stecajni duznici1

On je istakao da se kod svih firmi primjenjuju mjere prinudne naplate, ali da je veliki problem što mnoge od njih nemaju imovine, pa je i nakon što odu u stečaj naplata nemoguća.

Kazao je da je više od milijardu KM dugovanja prema UIO ušlo u prinudnu naplatu, te da je tim putem naplaćeno oko 70 odsto duga, dok 30 odsto nije naplaćeno i u taj dug spadaju i potraživanja od firmi u stečaju.

stecajni duznici2

Profesor Ekonomskog fakulteta u Istočnom Sarajevu Aleksandar Stojanović kaže za CAPITAL da su stečajni postupci spori i da je knjigovodstvena vrijednost preduzeća precijenjena, što značajno otežava naplatu.

"To je generalno problem UIO. Ona ima prevnstvo naplate, ali problem je i kada firma ima imovinu što su tržišne vrijednosti male u odnosu na knjigovodstvenu. UIO, kao i Poreska uprava RS, ima princip da pokušava održavati u životu firme, pa im zbog toga prolongira rokove naplate, jer ima tu mogućnost da se na kraju stečajnog postupka naplati, ali problem je što je tržišna vrijednost imovine mala“, kazao je Stojanović i dodao da je možda jedno od rješenja formiranje posebnog odjela koji bi se bavio praćenjem ovih rizika.

 

Građani Banjaluke peti dan tragaju za Davidom Dragičevićem Istaknuto

Napišite komentar

Danas je nastavljena potraga za nestalim mladićem Davidom Dragičevićem iz Banjaluke. Roditelji nude 100 000 maraka za informacije.

potraga za davidom

– Mi roditelji Davida Dragičevića želimo podijeliti naše sumnje. David je to veče drugu poslao poruku da ako mu se to veče nešto desi kriv je F. Ć, policija ga je ispitala i prošao je, međutim mi roditelji smatramo da naše dijete nije to napisalo iz čista mira!!! Nešto se desilo, David nije odlutao! Ko nam dostavi informaciju gdje je David dobiće nagradu od 100 000 maraka!!! Molim vas dijelite – napisala je majka nestalog mladića na FB profilu.

Ovo je peti dan potrage za Dragičevićem, čiji je nestanak prijavljen 18. marta.

Grupa građana okupila se danas kod “Euro Benz” pumpe u naselju Starčevica odakle su se zaputili prema Poniru gdje su zajedno s policijom krenuli u potragu za ovim mladićem.

Dragičević je od kuće otišao 17. marta oko 19 časova, a posljednji put je viđen u nedjelju oko 3.30 časova kada je izašao iz jednog noćnog kluba u Banjaluci, a nestanak je prijavljen sutradan.
Foto: 6yka.com

U momentu nestanka Dragičević je na sebi imao crnu jaknu, tamno plave farmerke i smeđe cipele. Ima i prepoznatljivu frizuru, takozvane dredove.

Portparol Policijske uprave Banjaluka Marija Markanović rekla je da policijski službenici u skladu sa uputstvom o potražnoj djelatnosti preduzimaju sve potrebne mjere i radnje sa ciljem pronalaska osobe.

– Policija radi na ovom slučaju dok se ne pronađe osoba – rekla je Marija Markanović.

Kada je riječ o konkretnim tragovima o ovom slučaju Marija je rekla da nemaju ništa konkretno sa čim bi mogli istupiti u medije.

Ovaj mladić posljednji put je viđen u noćnom klubu Fabrika u Banjaluci, dok je prije toga sa društvom bio u lokalu “Down town” u Banjaluci.

Nezvanično se saznaje da mu je telefon posljednji put bio uključen u subotu naveče, od kada je nedostupan, a porodica ga opisuje kao mirnog mladića i nekonfliktnu osobu.

Iz PU Banja Luka su pozvali sve građane da, ukoliko primijete ili imaju bilo kakvu informaciju u vezi sa osobom za kojom se traga, odmah to prijave najbližoj policijskoj stanici ili na besplatan telefonski broj 122.

Danas je u Banjaluci organizovana i prva veća potraga sa nestalim Davidom Dragičevićem. Dvadesetak građana okupilo se kako bi pokušali pronaći svog prijatelja i drugara. Potraga je organizovana na nekoliko lokacija u Banjaluci a novinar portala Buka bio je na licu mjesta.

potraga za davidom1

Marko Čolić rekao je kako se danas pretražuje ruta od Ponira, naselje Starčevica prema Šehitlucima i Trešnjiku.

– Ja sam pričao sa momcima koji su radili u klubu u obezbjeđenju, tuča koja se pominje je riješena, on se pozdravio sa svima. Tu mu se gubi trag. Stalno stižu informacije, svi smo na vezi, na telefonima smo, sad svi obilazimo tražimo, hoćemo da pomognemo našem prijatelju i drugaru. Mi se svi nadamo da je on tu negdje – rekao je Marko.

Igor Kremenović je među prvim pokrenuo građansku akciju preko društvenih mreža da se krene u potrag za nestalim Davidom. Kaže, dosta mu se ljudi javlja sa informacijama gdje je David viđen. Neke informacije govore da je viđen kod prodavnice namještaja Lesnina, u blizini autobuske i željezničke stanice.

Igor apeluje na građane da ne daju lažne ili neprovjerene informacije. Potraga se, kaže, zbog mnoštva dojava, na neki način proširila na cijeli grad.

Ne poznaje Davida, ali je ovo bilo prvo što mu je palo na pamet da uradi, da pozove ljude da krenu u potragu.

– Na sve dojave koje dobijamo, imamo grupu momaka koja odmah ode i provjeri. Znam da je David momak iz grada, sa Lauša, nismo se sretali ranije, ali to nije razlog da ga ne počnemo tražiti – ističe on.

Jedna grupa danas je krenula prema željezničkoj i autobuskoj stanici u Banjaluci, da pretraže napuštene vagone, dok je druga ekipa otišla prema području brda Ponir, a prije dvije večeri Banjalučani su pretraživali područje oko Novog groblja.

Igor ističe da je tu danas dvadesetak prijtelja, poznanika, drugara koji su došli da traže Davida. Prije dvije noći bilo je desetak ljudi. Nakon pretrage na željezničkoj stanici, gdje su provjerili sve napuštene vagone, Igor je poručio vlastima i organima da se uključe još više u samu potragu.

– Apelujemo na sve organe, da li gorsku službu, policiju, vidjeli smo za Dan Republike da ih imamo, da se organizujemo da svi zajedno krenemo u potragu. Što nas bude više, zajedno sa ljudima koji znaju više, lakše ćemo se između sebe koordinisati kako bi potraga bila uspješna – poručio je Igor.

 

Foto: buka.com

Bahaćenje: Službenim automobilom u privatne svrhe!

Napišite komentar

Građani koji su se danas zatekli ispred banjalučkog UKC-a ostali su zatečeni bahatošću vozača jednog visokog funkcionera iz Srpske, koji je našao za shodno da parkira automobil ispred samog ulaza, tik uz vrata ambulantnih kola!

 

sluzbenim vozilom hitna


"Dolazi i staje na mjesto koje služi isključivo za bolnička kola! Izlazi sam, ne vozi ni jednog državnika, već je došao privatno, ali službenim vozilom i gorivom koje svi mi plaćamo, te sa knjižicom i papirima odlazi kod doktora", ističe jedan od očevidaca.

Nakon par minuta, dodaje, izlazi vozač ambulantnih kola i ne može da uđe u vozilo.

"Obilazi i ulazi sa suvozačeve strane u vozilo da bi mogao otići i osloboditi prostor za ostala ambulantna vozila. Pa koliko bahat i bezobrazan čovjek mora biti, da u već haotičnom stanju ispred UKC-a, kada obezbjeđenje mora da tjera taksiste i ostale koji staju na sred glavnog ulaza, stane na mjesto koje nekom možda život znači i odlazi da obavi privatne poslove?!", ističe sagovornik portala SrpskaCafe, i dodaje da automobil već više od 40 minuta stoji na pomenutom mjestu.

Dodik: Nema organizovanih bandi i kriminalnih grupa u Srpskoj Istaknuto

Napišite komentar

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je ponosan na bezbjednost i stabilnost u Srpskoj, te istakao u Srpskoj trenutno nema organizovanih bandi i kriminalnih grupa.

milorad dodik 2018 sars2Dodik je istakao da su "razbili" auto-mafiju, a da se bore i protiv kriminalaca koji "proturaju" drogu u tranzitu, te da pokušavaju da ih "razbiju" koliko mogu u saradnji sa drugima.

Dodik je ponovio da u Republici Srpskoj nema paravojnih organizacija, ali da ima paradžemata, 113 vehabijskih i selafijskih grupa koji ovdje povremeno dolaze, ističući da je Republika Srpska spremna u svakom trenutku da djeluje, te da je za to potrebna obučena i naoružana policija.

On je za RTRS rekao da je sve legitimno i legalno kada je riječ o nabavci naoružanja za policiju Republike Srpske, jer policajac koji se na terenu suočava sa terorizmom mora imati na raspolaganju sredstva da djeluje preventivno i, ako je potrebno, silom.

Dodik je ponovio da Republika Srpska jedina funkcioniše u BiH.

 

 

Posao u Poreskoj upravi RS samo za kadar SNSD-a

Napišite komentar

poreska upravaKonkurs za prijem 26 radnika u Poresku upravu Republike Srpske, koji je juče objavljen, prema pisanju portala BN televizije, rezervisan je samo za kadrove SNSD.

Radi se o radnim mjestima u sjedištu Poreske uprave u Banjaluci, ali i po drugim područnim centrima širom Republike Srpske.

Kako tvrdi izvor BN-a, jedan SNSD-ov koalicioni partner je bezuspješno pokušao da se ovih dana izbori za bar jedno radno mjesto u Poreskoj upravi RS, kojom rukovodi kadar SNSD-a.

Ovo je još jedan od dokaza da su preduzeća podijeljena po stranačkoj pripadnosti i radna mjesta se dijele po partijskoj knjižici a ne po stručnosti.

Radi se o radnim mjestima u centrali, Banjaluci, Prijedoru, Doboju, Bijeljini, Istočnom Sarajevu, laktašima, Sokocu, Zvorniku, Kotor Varoši...

Zanimljivo je da je najavljeno da će Poreska uprava za nekoliko mjeseci zaposliti i određen broj poreskih savjetnika i to na osnovu zakona koji je donesen prije deset godina.

Šta se do sada čekalo od nadležnih nema odgovora.

Ovim se samo potvrđuje da će i ove godine koja je izborna ponovo biti "talas" udomljavanja stranačkih ljudi u administraciju i javna preduzeća, koja grcaju u gubicima.

 

 

Vlada povećava naknadu za nezaposlene Istaknuto

Napišite komentar

posao cekanjeVlada će povećati iznos i dužinu primanja naknade za vrijeme nezaposlenosti. To je kompromis socijalnih partnera postignut nakon usvajanja Akcionog plana zapošljavanja za tekuću godinu.

Poslije jednog propalog pokušaja, Savez sindikata rekao je “da”, ali uz jedan uslov.

Tražili su formiranje zajedničke grupe koja će raditi na izmjenama Zakona o posredovanju u zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti. Tako bi se, tvrde, ispunio njihov zahtjev star više od tri godine.

– Kako bi konačno i radnici Republike Srpske koji ostanu, ne svojom krivicom, bez posla, mogli imati veću naknadu. Sada je najniža naknada 250, a najviša naknada je u visini prosječne plate u Republici Srpskoj, sve u skladu sa brojem godina staža koji imate i iznosom plate koju ste primali kada ste bili u radnom odnosu – istakla je Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske, prenosi ATV.

Savez sindikata ranije je izračunao da se za nezaposlene godišnje prikupi oko 38 miliona maraka, a da, zbog propisanih uslova, na naknade ode samo 15 miliona. Iz Ministarstva rada poručuju da se još ne zna koliki će biti novi iznosi naknada.

– Ja bih prejudicirala sad kad bih rekla koliko će se povećati. Povećaće se, možda, recimo 50 odsto. To je samo možda, dok god radna grupa ne izađe sa prijedlogom, odnosno nacrtom Zakona ka Vladi odnosno Narodnoj skupštini – istakla je Mira Vasić, pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Sindikalci su potegli i pitanje najniže plate. Tvrde da pojedini poslodavci pogrešno tumače zakon, i da u najnižu platu uključuju minuli i prekovremeni rad, kao i neke druge naknade.

Zato će, kažu, pisati Zakonodavnom odboru Narodne skupštine, i tražiti tumačenje tih odredbi.

 

Bitka s poplavama: Sava buja, domaćinstva zaplavljena

Napišite komentar

poplave gradiska1Prinuđeni smo da djecu iz Gašnice u školu u Vrbašku prevozimo traktorom, jer je sve oko nas poplavljeno, a škola radi pa đaci moraju nekako na nastavu, kaže Aleksandar Bjelovuk, mještanin sela Gašnica, koje je jedno od najugroženijih mjesta u poplavama koje su zadesile opštinu Gradiška.

"Ljudi su ovdje nemoćni i odsječeni, stanje je katastrofalno, a dodatni strah nam stvara sjećanje na poplave iz 2014. godine. Dvadesetak domaćinstava je znatno oštećeno i ugroženo", istakao je Bjelovuk za "Nezavisne".

Kako je rekao, ugroženo je sve, počevši od kuća, zemljišta, njiva do usjeva.

"Mještani se sami organizuju i pomažu jedni drugima, a kao pomoć smo dobili nekoliko flaša vode i nekoliko vreća pijeska. Prema Gradišci ne možemo ni preći", tvrdi Bjelovuk.

Gašnica je, kako kaže, puna starijih lica kojima je neophodna pomoć.

Dragana Stević, sekretar Opštinske organizacije Crvenog krsta, rekla je Srni da svakodnevno stanovništvu Gašnice dovoze vodu za piće i hranu, kao i ostale potrepštine.

Rajna Soldat, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola područja opštine Gradiška, istakla je da područna OŠ "Mladen Stojanović" u Vrbaškoj radi zbog djece koja su u prilici da idu na nastavu.

"Djeca koja dolaze iz poplavljenih područja ne moraju doći u školu i niko ne smije kazniti dijete koje je iz poplavljenog područja što nije došlo na nastavu", rekla je Soldatova.

Miladin Branković, direktor područne OŠ "Mladen Stojanović" u Vrbaškoj, kazao je da većina učenika koji idu u tu školu nije iz poplavljenih područja, te da zbog toga škola radi i nije proglašeno vanredno stanje.

"Veći dio Vrbaške je u brdu i manji dio učenika je u poplavljenim područjima", pojasnio je Branković.

Zoran Adžić, načelnik opštine Gradiška, rekao je da vanredno stanje u Gradišci nije proglašeno jer za to, kako tvrdi, nema potrebe.

"Vanredno stanje se proglašava kada dođe do pucanja nasipa i kada se vidi da će voda izliti ili ima ugroženih ljudskih života. Situacija na području Gradiške je u potpunosti pod kontrolom i nema potrebe da se širi panika", istakao je Adžić.

On je dodao da se dešava da pojedine opštine uveče proglase vanredno stanje, a ujutro ga prekinu, te da ne vidi svrhu toga.

Dalibor Švraka, predsjednik MZ Bistrica, kaže da je u ovoj MZ zaplavljeno 11 domaćinstava, od kojih su tri kuće poplavljene, a jedna porodica evakuisana.

Ilija Grbić, predsjednik MZ Vrbaška, rekao je da je u ovom selu poplavljeno sedam domaćinstava. On je naveo da je jedna porodica evakuisana i da su mještani složno pomogli ugroženima da sklone namještaj i evakuišu stoku.

Domaćinstvo Milana Lajića iz Vrbaške je peti dan pod vodom. On kaže da nivo vode u kući iznosi oko 30 centimetara i da je 2014. godine bio u sličnoj situaciji.

Slobodan Knežević, šef Odsjeka civilne zaštite Gradiška, kaže da je vodostaj Save u Gradišci u porastu te da prelazi sve ranije mjerne vrijednosti, a iznosi 883 cm.

"Najugroženije su nebranjene zone u Vrbaškoj, Bistrici i Gašnici, gdje je izvršena evakuacija dva starija lica, a poplavljeno je tridesetak domaćinstava" istakao je Knežević za "Nezavisne".

Naveo je da su dva čamca civilne zaštite na tim područjima, te da je saobraćaj prema Kozarskoj Dubici zatvoren.

I dok je u Srpcu i Gradišci na snazi vanredna odbrana od poplava, na nizvodnom dijelu rijeke Save od Broda, Šamca i Bijeljine na snazi je redovna odbrana od poplava.poplave gradiska2

Kako je navedeno, kota vanredne odbrane od poplava je u Gradišci premašena za 153 centimetra, u Srpcu za 53 centimetra, a specijalizovane jedinice Civilne zaštite s pumpama velikog kapaciteta, angažovane su u Srpcu i Gradišci.

Na području gornjeg toka rijeke Save u RS prošla je, kako su rekli u "Vodama Srpske", velika opasnost od poplava.

Nivo Save kod Brčkog porastao je u posljednja 24 časa dvadesetak centimetara, a zaplavljeno je šest kuća i nekoliko dvorišta.

Usljed obilnijih kišnih padavina prethodnih dana, u Hercegovačko-neretvanskom kantonu došlo je do porasta vodostaja rijeka jadranskog sliva.

Iako vodostaj Sane opada, na području Prijedora aktivna su četiri klizišta, a u Kostajnici šest klizišta.

Zbog obilnih padavina u Trebinju i dalje je poplavljen lokali put Strujići - Orašje u Popovom polju, pa mještani Orašja koriste alternativne pravce.

 

 

 

Pavić demantuje SNSD: Još uvijek bez dogovora!

Napišite komentar

pavic dodik2Predsjednik DNS-a Marko Pavić demantovao je u izjavi za "Vijesti" da je postignut dogovor koalicionih partnera u RS o zajedničkom nastupu na predstojećim izborima, te o podršci kandidatima iz SNSD-a za inokosne funkcije, kako je danas saopštio portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

"Ako on to tako kaže, nemam ništa protiv, ali ne mogu to potvrditi. Sljedeće nedjelje završavamo proces pregovora, a u međuvremenu ćemo imati sjednice stranačkih organa. Stoga, mogu samo reći ono što je realno i trenutno važeće, a to je da još ništa nije dogovoreno", kazao je Pavić za "Vijesti.ba".

Na upit koje će eventualno funkcije DNS tražiti u zamjenu za podršku SNSD-ovim kandidatima za inokosne funkcije, Pavić je odgovorio da nije proročica, te da ne želi baviti predviđanjem i nagađanjem.

Podsjećamo, portparol SNSD-a je izjavio da koalicija SNSD-DNS-SP ostaje jedinstvena i da će zajedno nastupiti na predstojećim izborima, te da će kandidati SNSD-a za predsjednika RS i člana Predsjedništva BiH imati podršku svih koalicionih partnera.

S druge strane, DNS je ranije insistirao na tome da neko iz ove političke partije bude kandidat za člana Predsjedništva BiH ili predsjednika RS.

SNSD-ov kandidat za člana Predsjedništva BiH je lider stranke i aktuelni predsjednik RS Milorad Dodik, dok ime predsjedničkog kandidata na oktobarskim izborima još nije poznato, mada se špekuliše da bi to mogla biti premijerka RS Željka Cvijanović.

 

 

Kabinet predsjednika za ordenje izdvaja 135.000 KM

Napišite komentar

ordenje predsjednik rsKabinet predsjednika Republike Srpske 16. marta pozvao je zainteresovane da dostave ponude za izradu 31 ordena, 235 medalja i 300 mapa za povelje. Srebro, pozlate, koža i moarirana svila kraljevsko plave boje građane RS koštaće 135 000 KM.

Služba je u tenderskoj dokumentaciji precizno navela šta svaki od ordena treba da sadrži, a onda pobrojala Orden RS na lenti, pet Ordena zastave RS sa zlatnim vijencem u kutiji, tri Ordena Karađorđeve zvijezde RS prvog, drugog i trećeg reda, tri Ordena časti sa zlatnim zracima, isto toliko Ordena časti sa srebrnim zracima, deset Ordena Njegoša prvog, drugog i trećeg reda, šest Ordena krsta milosrđa.

Za rokovnike, memorandume, koverte, ukrasne kese, reklamne kutije za papir, brošure, kalendare, povelje, plakete, vizit karte i biltene Predsjednik RS spreman je da plati gotovo 50 000 KM.

I vozni park na vrijeme mora da se pripremi za toplije dane pa će 98 guma visokih performansi koštati 28 000 KM. Ljetne gume prve klase, neprotektovane, moraju biti proizvedene 2017. godine.

Za vozni park 400 000 KM, u predsjedničkoj kasi 10,7 miliona KM

Galantnosti nema kraja, što se najbolje vidi na ulaganjima u vozni park koji će ove godine, kako je CAPITAL pisao, „progutati“ ukupno 395 000 KM

Prema planu nabavki Službe predsjednika RS za ovu godinu, koji je potpisao generalni sekretar Siniša Karan, građani RS samo za troškove servisiranja i održavanja vozila izdvojiće 110 000 KM, za gorivo 190 000 KM, a za nabavku novih automobila 95 000 KM

Prošlogodišnji tenderski plan, pak, bio je da se za servisiranje vozila potroši 120 000, za gorivo 205 000 KM, a za nabavku automobila 70 000 KM.

Obavezno i kasko osiguranje vozila u Službi predsjednika koštalo je 20 000 KM, nabavka ljetnjih autoguma 23 000 KM, a pranje vozila 22 500 KM. Krajem 2017. godine kupljen je i novi automobil po cijeni od oko 63 000 KM.

Služba predsjednika RS od 2007. do kraja 2017. godine nabavila je 24 automobila. Kupljeno je deset „VW Passat“, četiri „Audija A6“, jedan „Audi A8“, jedan „Mercedes“, četiri „VW Golfa“ i četiri vozila „VW Polo“. Vozila su plaćena čak 1 715 290 KM sa uračunatim PDV-om.

Od ovog broja vozila, 17 se koristi, šest je prodato i jedan automobil je rashodovan, podaci su Službe predsjednika dostavljeni nedavno na poslaničko pitanje u Narodnoj skupštini RS.

Kasu Predsjednika RS nije zahvatila ekonomska kriza njegovih građana, pa je Služba prošle godine imala na raspolaganju 10,7 miliona KM. Ista cifra navedena je i ove godine. Kako je RS, prema posljednjem popisu, izbrojala 1 170 342 stanovnika, to znači da svaki građanin za budžet Predsjednika RS izdvaja 9,1 KM.

Balabanu za ''bijeli hljeb'' 51.000 KM!

Napišite komentar

budimir balabanBudimiru Balabanu, doskorašnjem predsjedniku Skupštine grada Banja Luka, na ime “bijelog hljeba“ do danas je isplaćeno 30.776 KM ili iznos ravan čak 86 prosječnih penzija, pošto je predsjednik novoformirane partije „Sloboda“ odlučio da ovu privilegiju iskoristi u potpunosti, saznaje Blmojgrad.

Kako tvrde naši izvori, Balabanov „bijeli hljeb“ je gradsku kasu, međutim, koštao mnogo više, pošto se na ovaj iznos usplaćuju i svi pripadajući doprinosi, tako da je za ove svrhe potrošeno više od 51.000 KM.

Balaban je 20. jula prošle godine smijenjen sa pozicije predsjednika gradskog parlamenta, poslije turbulencija unutar vladajuće koalicije i izlaska iz DNS-a, na čijoj je listi ušao u parlament.

Svega desetak dana nakon smjene, skupštinska komisija za izbor i imenovanja donijela je rješenje kojim je naloženo da se Balabanu isplati šest plata. Ispred komisije, rješenje je potpisao njegov stranački kolega Nenad Šibarević.

Ovo pravo, koje funkcioneri mogu ali i ne moraju da iskoriste, proističe iz Zakonu o statusu funkcionera jedinica lokalne samouprave. Prema ovom zakonu, svi funkcioneri poslije napuštanja fotelje mogu da iskoriste pravo da dobiju još šest plata.

Da ironija bude veća, Balaban je poslije smjene javno najavljivao da će se najvjerovatnije uzdržati od korištenja bijelog hljeba. Na to je upućivala i njegova izjava „Euroblicu“ iz jula 2017. godine kad je, na pitanja novinara o tome da li će primati primati „bijeli hljeb“, kazao da „to neće biti tako ako u međuvremenu nađe posao i time mu prestane zakonsko pravo na isplatu funkcionerskih plata“.

Balabana je na mjestu predsjednika Skupštine grada Banjaluka, naslijedio Zoran Talić koji se nije izjašnjavao kako će se on ponašati kada mu istekne ili bude prekinut mandat.

Talić je mandat u Skupštini grada Banjaluka osvojio kao kandidat PDP-a koji je u kampanji vatreno najavljivao hapšenja kadrova SNSD-a u Upravi grada Banjaluka.

Nedugo nakon izbora, do juče najljući neprijatelji ili kako ih je on nazivao “kriminalci” postali su mu najbliži saradnici, a on predsjednik Skupštine grada Banjaluka.

 

Banjalučanin optužen za terorizam u Srpskoj: Po meni će se zvati škole

Napišite komentar

zimzogradMilan Macura (33) iz Banjaluke, koji je optužen je da je prijetio da će se opasati eksplozivom i raznijeti u “Zimzogradu” na banjalučkom Trgu Krajine, u prijetećoj poruci, postavljenoj na Instagram profil “Zimzograda”, naveo je da bi volio da se njegov natpis shvati jako ozbiljno.

Piše to u optužnici protiv njega, a koja je u posjedu “Nezavisnih”.
“Cijenim da bi sve dobrotvorne organizacije na ovim prostorima koje se bave uvozom C4 eksploziva, nafte, bombi, minobacača, kalašnjikova i tako dalje, a nije da ih nema, imali korist od sljedećeg… Odgovorno tvrdim da sam prvoklasan materijal za samoubicu i voljan sam da to pokažem na primjeru ‘Zimzograda'”, naveo je Macura.

On je dodao da bez problema može natovariti na sebe “150 kilograma C4, bez da iko posumnja”, te da ga, kada postigne potrebno ubrzanje – niko ne zaustavlja.

“Vjerujem da sa tom količinom mogu obuhvatiti prečnik Brko – Royal Plaza, umro sam presretan. A zašto to radim?! Riječima pjesnika: moja žrtva je mala u odnosu na dobrobit naroda. Zahvaljivaćete mi za cca 20 godina. Oslobodiću vas pogani, smrdljivih kobasica, razrijeđenog piva, vina i rakija, primitivizma banjalučkih gazda, droljetina i svih ostalih piz……”, naveo je Macura.

Po njemu će se, dodao je, zvati škole, ustanove, javna dobra.

“Djeci ćete davati moja imena i tjerati ih da dižu sirov čelik. O meni će se učiti, pričati bajke”, naveo je Macura u svojoj poruci koju je napisao 8. decembra 2016. godine u Banjaluci.

Protiv njega je optužnicu, koja ga tereti za terorizam, podiglo Republičko javno tužilaštvo, a potom ju je potvrdio sudija za prethodno saslušanje Okružnog suda u Banjaluci.

Konkretno, optužnica ga tereti da je 8. decembra 2016. godine prijetio terorističkim činom, odnosno da će staviti na sebe veću količinu eksploziva i aktivirati ga na “Zimzogradu” i tako ubiti više lica, te izazvati veliku štetu na infrastrukturi.

U optužnici piše da je to učinio s ciljem ozbiljnog zastrašivanja građana, nezadovoljan političkim, ekonomskim i društvenim uređenjem RS, veličajući sebe kao heroja u borbi protiv stvari kojim je nezadovoljan.

Sava ne prestaje da prijeti domaćinstvima

Napišite komentar

SAVA1 111Rijeka Sava ne prestaje da prijeti domaćinstvima. Dramatično je u selima između Gradiške i Kozarske Dubice gdje je Sava podivljala, a gotovo sve kuće sa desne strane puta iz pravca Gradiške u Donjoj Vrbaškoj, Bistrici i Gašnici, poplavljene.

Na području Gradiške, premašen je rekord iz 1947. godine. Vodostaj Save sinoć je iznosio je 877 centimetara, što je 147 iznad kote vanredne odbrane od poplava.

Rijeka Sava u Srpcu kotu vanredne odbrane od poplava premašila je za 49 centimetara, i vodostaj je sinoć bio 989 centimetara.

Poplavljena području u opštini Srbac, juče je posjetila i prdsjednica Vlade Željka Cvijanović koja je najavila izradu programa podrške najugroženijim opštinama.

U selima Vrbaška, Bistrica i Gašnica, uz magistralni put Gradiška-Kozarska Dubica, voda je ušla u desetak kuća, a zaplavljena su dvorišta i pomoćni objekti dvadeset domaćinstava.

Saobraćaj na magistralnom putu Gradiška-Kozarska Dubica je u prekidu u mjestu Gašnica.

Nasip ugrožen klizištem u Kozarskoj Dubici na vrijeme je saniran i izdržao je nalet nabujale Moštanice. U ovoj opštini ukinuta je odluka o vanrednom stanju.

Vodostaj Sane u Prijedoru opada, ali klizišta i dalje prijete. Slično je i u Kostajnici, gdje je aktivno šest klizišta.

U Јasenovcu, u susjednoj Hrvatskoj, oboren je rekord, a očekuje se i dodatni porast vodostaja. Voda je počela da ulazi u domaćinstva, a nasip u blizini Јasenovca je popustio.

Semberija: Sava raste, Drina u opadanju

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić rekao je danas da u Semberiji ne treba očekivati velike probleme u vezi sa poplavama jer je smanjen nivo rijeke Drine, dok je Sava u posljednja 24 časa porasla 30 centimetara.

Mićić je konferenciji za novinare rekao da je Sava za posljednja 24 časa porasla 30 centimetara, što je 66 centimetara više od početka redovne odbrane od poplava, koja je trenutno na snazi, a koju je proglasila Javna ustanova “Vode Srpske”.

“Trenuto su izlivanjem Save ugrožene mjesna zajednica Novi, dijelom je zaplavljena, ali nisu ugrožena domaćinstva i kuće. Zaplavljeno je oko 500 hektara zemljišta, na nebranjenom dijelu”, rekao je Mićić.

On je naveo da su u stalnomo kontaktu sa ljudima iz Civilne zaštite u Novom i da su tamo već preduzete određene mjere.

Mićić je rekao da su rječice Janja, Gnjica i Likavac daleko od redovne odbrane od poplava jer njihov vodostaj nije prevelik.

“U petak, 23. marta, ćemo imati pravu sliku stanja u vezi sa vodostajem Save, a s obzirom na to da je savski nasip popravljen i izdignut na neophodni nivo ne očekujemo da će se poplave ponoviti”, rekao je Mićić.

On je dodao da je rijeka Drina danas manja nego što je bila juče i protok na Hidroelektrani Zvornik je 1.271 metar kubni u sekundi.

“Vodostaj Drine je juče bio nešto viši, ali on zavisi i od puštanja i regulacije Hidroelektrane Zvornik te, gledajući i uzvodno, smatram da tu neće biti nekih većih problema, te da će Drina ostati u normalnim granicama”, rekao je Mićić.

Šef gradske Civilne zaštite Drago Ristić rekao je da su od početka porasta vodstaja u Semberiji pristupili provođenju mjera Civilne zaštite.

“Preduzeli smo mjere neprekidnog praćenja stanja, redovno obilazimo područja koja mogu da budu izložena plabljenju. Sada nam je u fokusu nebranjeno područje uz rijeku Savu, mjesne zajednice Vršani i Novi, koje su najbliže koritu rijeke Save”, rekao je Ristić.

On je dodao da su u redovnom kontaktu sa jedinicama civilne zaštite u ovim selima, i da su dobili sve ono što im je bilo neophodno, kada je riječ o opremi za zaštitu.

“Naš apel za oprez i pripravnost uslišen je u svim mjesnim zajednicama i uz rijeku Drinu i Savu”, rekao je Ristić i napomenuo da se i dalje prate vodostaji rijeka i da je gradska Civilna zaštita u neprestanom kontaktu sa JU “Vode Srpske”.