Menu
A+ A A-

Štrajkačima "Željeznica RS" srezane plate

strajk zeljeznicka stanicaRadnike preduzeća "Željeznice RS" (ŽRS) koji su prošlog mjeseca štrajkovali glađu i za to dobili disciplinske prijave dočekalo je neugodno iznenađenje i u banci jer su im plate znatno umanjene, zbog čega su najavili reagovanja.
 
Zanimljivo je da su plate umanjene svim radnicima koji su bili u višednevnom štrajku glađu, osim Zlatku Marinu, jednom od sindikalnih vođa i lideru štrajkača.
 
"Upravo pišem direktoru sekcije da mi da obrazloženje na koji način su obračunali platu. Meni je za oko 200 KM smanjena plata", rekao je Dragan Peulić, jedan od štrajkača. Istakao je da će se, kada dobiju platne liste, obratiti advokatu.
 
"Svima nama je plata smanjena osim Zlatku Marinu, koji nije dobio ni disciplinsku prijavu za razliku od nas, a zašto je to tako, nikome, pa ni njemu, nije jasno", dodao je Peulić.
 
Marin je potvrdio za "Nezavisne" da jedino njemu od svih kolega sa kojima je štrajkovao nije smanjena plata niti je dobio disciplinsku prijavu.
 
"Ne znam zašto je to tako. Mislim da hoće da naprave gužvu između mene i ostalih štrajkača, zato što sam ja jedini sindikalac koji je štajkovao. Ne znam šta bi drugo bilo. Niko od sindikata niti je podržao štrajk niti se uključio. Vjerovatno iz tih razloga nisu ništa protiv mene pokrenuli", rekao je Marin.
 
Zoranu Ćućiću odbijeno je oko 170 KM, a kako ističe, njegove kolege i on nisu očekivali da će im toliko biti odrezano.
 
"Još ne znam šta se tačno desilo jer nismo dobili platne liste, ali je nama koji smo štrajkovali odbijeno od plate. Neke kolege koje su imale kredite nisu dobile ništa, jedan je dobio nekoliko KM", rekao je Ćućić i dodao da im nije jasno zašto u martu nisu odbili ništa, a sada kada su sve uradili na isti način i unaprijed najavili štrajk dobili su umanjenu platu.
 
Ističe da im je u martu rečeno da će im biti plaćeno 12 dana štrajka, dok sada to nije bio slučaj, te da će reagovati čim dobiju i platne liste.
 
"Tražićemo sastanak da na neki pristojan način potražimo odgovore zašto nam je odbijeno", istakao je Ćućić.
 
I njegovom kolegi  Borisu Šukalu, koji je štrajkovao, plata je umanjena  za oko 200 KM, dok su, kako kaže, njegovim kolegama plate umanjene za različite iznose.
 
Broj mobilnog telefona Dragana Savanovića, direktora preduzeća "Željeznice RS", juče je bio nedostupan, a zbog neradnog dana nismo mogli kontaktirati upravu ovog preduzeća.
 
Podsjećamo, protiv radnika koji su štrajkom glađu tražili isplatu zaostalih primanja nedavno su pokrenuti i disciplinski postupci, ali oni tvrde da je štrajk bio u skladu sa zakonom. Ipak ih u disciplinskim prijavama terete zbog nedolaska na posao šest dana isprekidanih vikendima i neradnim danima u periodu

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Počeo protestni skup u zvorničkoj bolnici

ljekariTačno u podne, kako su i najavili ljekari  zvorničke bolnice, počeo je još jedan protestni skup zaposlenih zbog pravnog nasilja i torture koju je izazvala vlada Republike Srpske smjenom direktora te zdravstvene ustanove u Zvorniku Milorada Drljevića. Kako javlja dopisnik BN u bolnicu je i danas stigla vladina komisija koja treba da "ustoliči" novog direktora Jovana Okuku, koga je vlada imenovala umjesto Drljevića.

Ljekari zvorničke bolnice onemogućeni su jutros da održe stručni kolegij jer se v. d direktora Jovan Okuka zaključao u svoju kancelariju dok su ostali ljekari sa bivšim direktorom Miloradom Drljevićem ispred vrata, javlja dopisnik BN televizije.

"Ovo je nečuveno , onemogućeni smo da održimo stručni kolegij i veoma smo zabrinuti za dalji rad bolnice. Htjeli smo da vidimo šta i kako dalje ali smo u tome spriječeni“ , kaže ljekar Zoran Komljenović koji još nije dobio nikakvo rješenje o svojoj smjeni sa funkcije zamjenika direktora Opšte bolnice Zvornik . 

Za zamjenika bolnice postavljena je Ivana Prodanović.

Oko pola devet u krugu bolnice pojavila su se dva policajca , a  danas bi trebalo da se održi primopredaja dužnosti direktora bolnice .

Ljekari i drugi zaposleni u toj bolnici protive se smjeni direktora bolnice u Zvorniku, navodeći da iza toga stoje lični interesi poslanika SNSD u PD PS BiH Lazara Prodanovića, koji gradi  privatnu bolnicu vrijednosti od jedan milion KM.

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

"Putevi RS" plaćaju 18 miliona KM za održavanje puteva

jahorina put zima arhiva"Putevi RS" pronašli su način da plate izvođačima radova oko 18 miliona maraka za zimsko održavanje puteva, iako su radili bez ugovora jer tenderi, ni do danas nisu okončani.
 
 
"Izvođači su prijetili tužbama pa smo organizovali arbitražu i platili", kaže direktor Nenad Nešić koji je problem naslijedio od prethodnika Duška Gojića.
 
Mjesecima nije bilo pravnog osnova da ih plate, a sada je sve je riješeno jer, kako kaže, arbitraža ima snagu sudske presude.
 
"Oni su imali svoje stavove. Mi smo imali svoje stavove. Arbitraža je donijela odluku da se putarskim preduzećima koja su vršila radove izvrši isplata dugova. To su sredstva koja su predviđena za redovno zimsko održavanje puteva. Da oni nisu održavali puteve Republika Srpska bi bila blokirana", rekao je Nenad Nešić, direktor JP “Putevi Srpske”.
 
U prijedorskoj “Niskogradnji” Marijanović ne misle da arbitraža može da ima snagu sudske odluke pa su sve prijavili tužilaštvu. U dopisu, zbog koga je MUP već pokrenuo istragu, navode da je arbitraža bila fiktivna kako bi se stvorio osnov za plaćanje. Oni su na tenderu za prijedorsku oblast nudili duplo nižu cijenu ali nisu prošli, pa su posao  zimus odradile firme koje su sve papreno naplatile. Ista priča je i u ostalim putarskim oblastima a odluka “Puteva” da se izvođačima iskešira 18 miliona bez ikakvog tendera predstavlja apsurd, kažu u Udruženju građana “Tender”.
 
– Vidimo u ovom slučaju da su “Putevi RS” u stvari doveli do toga da bez ikakve provedene nabavke naručuju radove odnosno usluge čišćenja i zimskog održavanja puteva. Svakako da se za zimsko održavane puteva može provesti javna nabavka ako se na vrijeme pokrene i ako to želi ugovorni organ i ako to radi na pošten način. Svakako da je to bilo nezakonito i takvu nabavku je trebalo poništiti – rekao je Igor Vukajlović iz Udruženja građana “Tender”.
 
Kako isplatiti izvođače dugo vremena nije znala ni Vlada Srpske, pa je početkom godine došla na ideju da smijeni cijelo rukovodstvo “Puteva”, od direktora do nadzornog odbora. I ministar Neđo Trninić priznao je tada da su putarska preduzeća napravila račun bez krčmara i pojasnio da je uprava “Puteva” tražila od Vlade da tu odgovornost preuzme na sebe i naredi isplatu.
 
"Sad su došli u situaciju da kad imaju želju i volju da riješe taj problem svi bježe malo od tog problema jer su došli u nelegalnu i nelegitimnu situaciju. Niko neće tu odgovornost. Uprava i nadzorni odbor moraju da snose odgovornost i da rješavaju taj problem", komentarisao je Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza u Vladi RS.
 
Koliko je situacija apsurdna potvrđuju i u Transparensiju jer su odmah uputili dopis Putevima čim su  čuli za blokadu tendera. Pitali smo ko zimus održava saobraćajnice i odbili odgovor da to ne radi niko, kažu u Transparensi internešnalu.

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Dodik: Erdoganova izjava opasna po BiH

milorad dodik kabinet1Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je izjava turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana opasna i neprihvatljiva po mir i stabilnost u BiH, te da otkriva sve neootomanske ambicije Turske na Balkanu.

Dodik je istakao da Erdogan možda jeste potomak sultana Fatiha, ali da prostor BiH nije sultanat niti će to ikad biti.

"Sve što Erdogan može da čuva u BiH je imovina Izetbegovića, jer su mu i otac i sin Izetbegović samo to mogli dati u, kako kaže, amanet", rekao je predsjednik Republike Srpske komentarišući izjavu Erdogana da nikad neće ostaviti BiH, te da je ona "amanet" koju mu je na samrti ostavio Alija Izetbegović

"Erdogan zaboravlja da dva od tri konstitutivna naroda vladavinu Turaka u BiH pamte po krvi koju je ovde prolilo hrišćansko stanovništvo i koje je tek njihovim dolaskom upoznalo islam na najbrutalniji način", istakao je predsjednik Srpske.

On je naglasio da "politika odnošenja djece u sepetima i 'danka u krvi' nije nikakvo civilizacijsko dostignuće, već svjedočenje o krvavom pohodu i boravku Turaka na ovom prostoru, koje je i nakon više od stotinu godina živo u našem istorijskom pamćenju.

 

 

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Učenici proizvode sok od vlastitog voća

jabuka ilustracijaPoljoprivredno-prehrambena škola Prijedor u prvoj polovini septembra dobila je liniju za proizvodnju prirodnog soka, kojeg učenici prave od voća iz sopstvenog voćnjaka.

Pored toga prave polutvrdi sir, zimnicu te marmeladu, čijom prodajom finansiraju i pokrivaju osnovne troškove održavanja prakse, te time daju dobar primjer svim srednjim stručnim školama u BiH.

Suzana Mršić, profesor stručnih predmeta za prehrambenu struku u ovoj školi, kaže da prave 100 odsto prirodne sokove.

"Linija je manjeg kapaciteta isključivo za potrebe praktične nastave, ali da bi se praksa sama finansirala, radićemo i uslužno za stanovništvo. Baziraćemo se na sok od jabuke i eventualno od kruške, ali ćemo u zavisnosti od sezone praviti i sok od višnje, mrkve, cvekle", rekla je Mršićeva.

Škola posjeduje svoj voćnjak u okviru prakse za poljoprivredne tehničare, koji je zasađen jabukama različitih sorti, od kojih će prehrambeni tehničari i prehrambeni prerađivači praviti sok.

Mršićeva kaže da prave i sir, zimnicu, te da prerađuju paprike i paradajz iz vlastitog plastenika. Takođe planiraju praviti marmeladu od mušmula koje sada pristižu.

"Nemamo veliki kapacitet proizvodnje pa nam je kvalitet broj jedan. Nije nam interes velika količina i zarada, nego da djeca imaju stručnu praksu. Njihova spremnost nakon završene škole neće biti upitna", kaže Mršićeva.

Oni svoje proizvode prodaju u opremljenom prodajnom prostoru u školi, gdje sok prodaju u povratnim staklenim ambalažama od 1,5 KM, odnosno 2,5 KM za nepovratnu ambalažu.

Mladen Dražić, direktor škole, kaže da je veliki broj časova praktične nastave zastupljen u školi, te da učenike šalju i u preduzeća koja mogu obezbijediti kvalitetnu praktičnu nastavu.

Linija za proizvodnju soka je pomoć Vlade Švajcarske koju implementira Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća i program "Prilika plus", posredstvom projekta Agencije za razvoj "Preda", te da generalno rade na sektoru obrazovanja i privrede. Vrijednost donacije je oko 21.000 KM.

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Sindikat doktora medicine traži Bogdanićevu ostavku

sindikat doktora rs bogdanicStrukovni sindikat doktora medicine Republike Srpske zatražiće ostavku ministra zdravlja Republike Srpske Dragana Bogdanića zbog odluke o smjeni direktora bolnice u Zvorniku Milorada Drljevića i imenovanja Jovana Okuke, kao i loše situacije u bolnici u Doboju.

Iz Sindikata tvrde da ih je posebno naljutilo objašnjenje ministra Bogdanića da smjena mora biti provedena zbog neuplaćenih doprinosa, zbog čega će tražiti njegovu ostavku.

"Mi ćemo u pismenoj formi to dostaviti već u ponedjeljak Vladi Republike Srpske sa razlozima i obrazloženjem, a pogotovo zato što smo revoltirani samim tim što dešavanja koja su nastala u Zvorniku i Doboju su ostala bez ikakvog odjeka od strane resornog ministra", rekao je Miodrag Femić predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine RS.

Femićš ističe da Bogdanić do sada sve što je obećao nije uradio, da je urušio sve što se moglo urušiti u smislu kolektivnog pregovaranja i da nije ispoštovao ono što je obećao u vezi sa pravilnikom zdravstvenih ustanova i kolektivnim ugovorom koji je potpisan a ne poštuje se.

"S obzirom da nikad više nismo razgovarali iako smo tražili da razgovaramo sa resornim ministrom, s obzirom da smo dali masu prijedloga kako da ovaj naš zdravstveni sistem podignemo na zdrave osnove, resorni ministar nikad nije našao uviđavnosti da s nama razgovara i da krenemo u rješavanje situacije u zdravstvenom sistemu", kategoričan je Femić.

Bivši ministar zdravlja Slobodan Stanić kaže da je Bogdanić sam trebao podnijeti ostavku još ranije, jer je, kako ističe, on prvi ministar zdravlja koji je imao negativan revizorski izvještaj.

"Mislim da je sada krajnje vrijeme i da je to medicinskim žargonom rečeno sanitarna mjera da se on udalji. Međutim to je nedovoljna mjera i jako zakašnjela. U ovom trenutku potrebno je da se promijeni i Vlada RS koja u svom sastavu drži takvog ministra i podržava njegove odluke", istakao je bivši ministar zdravlja RS Slobodan Stanić.

Dodaje da je potrebno prvo priznati da postoji problem u zdravstvu, a zatim pristupiti reformi Ministarstva zdravlja i donošenju svih zakonskih i podzakonskih akata koja su potrebna da bi sistem mogao normalno funkcionisati.

"Zatim treba reformisati ustanovu u koju odlazi najveći dio novca za zdravstvo, a to je Fond zdravstvenog osiguranja, da se izvrše različita regulisanja u zdravstvu, različiti normativi i standardi do kliničkih puteva, što je potrebno da se izradi, a što je kompleksan posao", zaključuje Stanić.

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Zvornički ljekari: Okuka nam prijetio svilenim gajtanom

doktori zvornik bolnica 1Zbog haosa u zvorničkoj bolnici policija je imala pune ruke posla. Direktor tvrdi da su mu pobunjeni radnici rano jutros upali u kancelariju pa je morao da zove policiju. I mi smo zvali policiju jer nam je direktor pretio svilenim gajtanom, tvrdi doktor

"Pozvao sam policiju, odmah su poslali patrolu. Dao sam izjavu da se moje kolege i ja ne osjećamo bezbjedno. Da smo zabrinuti za ličnu bezbjednost, bezbjednost naših porodica i naše imovine, to je sve. Sve to radi prijetnje da se "steže" svileni gajtan. Ne znam da li je to neka metafora, da li je to šala, ali zvuči jako ozbiljno", rekao je hirurg Zoran Komljenović.

Sve ćemo provjeriti u saradnji sa Tužilaštvom, kratko poručuju u zvorničkoj policiji.

Jovan Okuka sve negira i tvrdi da ga je Komljenović sa svojom grupom napao ljut zbog njegove odluke da smijeni dosadašnjeg zamjenika direktora.

"Napali su mene i moju novu zamjenicu. Počeli su dobacivati, šta je tačno ko rekao nije ni bitno, ja sam izašao i pozvao policiju. Tu je ostala moja zamjenica, doktorka Ivana Prodanović koja je tu preživjela salve uvreda. To da sam ja spominjao nekakav svilen gajtan, to su čiste budalaštine", rekao je v.d. direktora Opšte bolnice Zvornik Jovan Okuka.

I dok Okuka očekuje novu posjetu Vladine komisije koja će u ponedjeljak pokušati ponovo da obavi primopredaju, podrška pobunjenim radnicima stiže od ministra bezbednosti BiH.

Dragan Mektić sazvao je konferenciju za novinare i optužio SNSD-ovog poslanika Lazara Prodanovića, da stoji iza odluke Vlade o smjeni Milorada Drljevića.

"Žele da unište i dovedu drugog čovjeka, a znate zašto. Zato što ovaj sad direktor neće da šalje pacijente u privatnu kliniku Lazara Prodanovića, poslanika SNSD u Parlamentarnoj skupštini BiH. Zato, evo idite pa ćete vidjeti da je Lazar Prodanović otvorio kliniku od milion evra. Odakle?", upitao je ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić.

"Smjenu direktora nisam tražio ja nego boračka udruženja", prvi put progovara za "ATV" Lazar Prodanović. lazar prodanovic snsd

Mektića podsjeća da direktora imenuje i razriješava Vlada i to se, kaže Prodanović, mora poštovati. Iako mu iste optužbe pripisuju i radnici, tvrdi da sa zvorničkom bolnicom nema ništa.

"Dakle, nema nikakva smjena veze sa mnom, to su bezočne laži. Ali je vrlo simptomatično da gospodin Mektić govori o nečemu što upućuje na umješanost takvog intrigantskog odnosa u zbivanja u Zvorniku. Vlada Republike Srpske imenuje i razriješava direktore. Ono što ja mogu reći je da pozdravljam odluku Vlade koja je rezultat izričitog zahtijeva gradske boračke organizacije i gradske organizacije ratnih vojnih invalida", rekao je poslanik SNSD u PDPS BiH Lazar Prodanović.

Na kraju su se u sve uključili i sindikati, a obe strane danas dobijaju podršku.

Dok Sindikat doktora medicine Miodraga Femića podržava pobunjene radnike, smjenu direktora Drljevića pozdravlja sindikat Milenka Granulića.

Granulić kaže da nekolicina radnika pravi predstavu za medije, narušavajući tako ugled bolnice, piše "ATV".

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Borcima Srpske obećavali sve, a ostali praznih džepova

krst zastave sarsBoračka organizacija Republike Srpske traži da se hitno penzioniše 3.500 nezaposlenih demobilisanih boraca Vojske Republike Srpske, koji imaju više od 65 godina života i manje od 15 godina staža.

"Ne smijemo ih ostaviti da lagano umiru, bez ikakvih primanja i ikakve nade. Oni to nisu zaslužili. Ako se to desi, onda nema nikakvog smisla postojanje ne samo Boračke organizacije Republike Srpske nego i svega ostalog u Republici Srpskoj", kaže predsjednik BORS Milomir Savčić.

Podsjeća da su početkom prošlog mjeseca premijer Željka Cvijanović i još troje ministara predstavnicima BORS obećali da će status ovih boraca biti riješen.

"Tada je ministar finansija Zoran Tegeltija rekao da bi za minimalne penzije za ove naše saborce bilo potrebno oko 8 miliona KM godišnje. Ne vjerujem da se u budžetu Republike Srpske ne može naći toliko za ljude koji su je stvarali", poručuje Savčić.

Poseban status

Predsjedništvo BORS ultimativno zahtijeva i da do kraja godine Boračka dobije "poseban status" u odnosu na ostala udruženja od posebnog interesa za Republiku Srpsku, ali i u odnosu na druge organizacije proistekle iz rata.

Ako se njihovim zahtijevima ne udovolji, ratni veterani prijete da će sazvati Sabor srpskih boraca, koji bi okupio na jednom mjestu oko 3.000 izabranih predstavnika boračke populacije, od mjesnih do republičkih odbora BORS, a ne isključuju ni organizovanje boračkih protesta.

Podsjećaju da je ovaj zahtjev prvi put upućen još 2015. godine, ali je već pripremljeni tekst novog Zakona o udruženjima i fondacijama “zapeo u proceduri” i nikako da dođe na dnevni red Narodne skupštine RS.

Čelnici Boračke organizacije Republike Srpske su ubijeđeni da je u pitanju “političarenje” i stranačko potkusurivanje preko leđa boraca.

 

 


Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Suspenzija referenduma u novembru

narodna skupstina rsPosebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske o suspenziji referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH biće održana početkom novembra, saznaje "EuroBlic".

Budući da je već sada izvjesno da opozicija neće ispoštovati zahtjev vlasti i u roku od 10 dana podržati održavanje referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, izvori "EuroBlica" tvrde da bi sjednica skupštinskog kolegijuma trebalo da bude održana do kraja mjeseca i da će na njoj najvjerovatnije biti donesena odluka o održavanju posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske.

Šef poslaničkog kluba SNSD Radovan Višković ne krije razočarenje zbog ponašanja opozicije, "koja čini sve kako bi optužila SNSD i Milorada Dodika za neuspjeh referenduma".

"Oni nama nisu bitni da bi izveli ljude da izađu na referendum. I sa njima i bez njih, sigurno će izaći 620.000, koliko je potrebno da bi referendum uspio. Međutim, bitni su koraci poslije referenduma, a oni su u zajedničkim institucijama BiH, gdje su oni vlast. Zaista je ružno da oni ne žele da učestvuju sa nama u implementaciji referenduma, a cijelo vreme potenciraju priču o tome šta poslije referenduma. Zna se šta ide poslije, borba u institucijama BiH da se neke stvari u pravosuđu BiH menjaju", rekao je Višković.

Prikupljanje potpisa

Ukoliko Nanrodna skupština Republike Srpske donese odluku u suspenziji referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, Višković kaže da se neće odustati od prikupljanja potpisa protiv Suda i Tužilaštva BiH, kako su to na sastanku kod predsjednika Srpske tražili predstavnici organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata.

"Ti potpisi će se dostaviti u zajedničke institucije, Sudu i Tužilaštvu BiH i visokom predstavniku kako bi se pokazalo da je u Republici Srpskoj veći dio naroda nezadovoljan radom tih institucija", rekao je Višković.

Provesti odluku

U opoziciji i dalje ostaju pri stavu da vlast treba da provede referendum o čemu je i donela odluku.

"Odluka o referendumu postoji, stupila je na snagu i treba je sprovesti. Mi smo legalisti, poštujemo odluke Narodne skupštine Republike Srpske i izaći ćemo na glasanje. Ovo što radi predsjednik Republike Srpske, proziva nekoga, ostavlja rokove i tome slično, to je čisto politikanstvo, jer on nema namjeru da provede referendum. Da je imao, ne bi odluku držao dvije i po godine u ladici", kaže poslanik SDS u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nedeljko Glamočak.

Ukoliko vlast zakaže posebnu sjednicu Narodne skupštine, Glamočak kaže da će Savez za promjene, nakon posljednjih dešavanja u Narodnoj skupštini RS zauzeti stav hoće li uopšte više učestvovati u njenom radu.

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Novi katastar u pet opština Srpske

katastar zemljisteKonačno je odzvonilo lutanju od vrata do vrata i beskonačnoj papirologiji koja vas čeka kada krenete u misiju dokazivanja da ste vlasnik nekretnine.

Za dokaz vlasništva biće dovoljan samo jedan papir, ali samo u nekoliko opština. Tako tvrde u Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove i, do kraja godine, obećavaju da će Sokolac, Han Pijesak, Rogatica, Bileća i Čajniče, ali i pola Banjaluke imati novi katastar.

"Uspostavlja se jedinstvena evidencija o nepokretnostima, dakle na jednom mjestu, kod jednog organa, građani sami dobijaju jedinstvenu evidenciju, odnosno jedinstveni list o nepokretnostima, jedan izvod iz zemljišne administracije, koji je za njih jednostavniji, pregledniji, ali što je najbitnije i jeftiniji", rekla je Mariana Šarčević, portparol RUGIP-a.

Sve će sada ići brže i efikasnije, uvjeravaju u RUGIP-u. Podaci iz katastra i gruntovnice biće pod jednim krovom, pa zemljišno-knjižni izvodi i posjedovni listovi odlaze u prošlost.

Biće potrebno da građani donesu važeći dokument o vlasništvu, čime će im imovina biti uknjižena i to besplatno.

"Ono što je najbitnije je da dobijanjem jedinstvene ažurne evidencije dobijamo veću pravnu sigurnost. Sami građani su sigurniji, njihovo zemljište, odnosno sva imovina, nepokretnosti su puno time vrijedniji, a pristup kreditima je puno lakši", pojašnjava Šarčević.

Projekat obrade 190 katastarskih opština dovršava se uz pomoć kredita Svjetske banke od 17 miliona dolara. Ipak, u Srpskoj ih ima više od 1.600, tako da će mjerenje i knjiženje da potraje, naročito ako to budemo sami morali da platimo.

 

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Povećana penzija za tri odsto

penzijeNajniža penzija u Republici Srpskoj iznosiće 179,67 KM. Vlada Srpske je donijela Odluku o određivanju iznosa najniže penzije od 1. oktobra 2017. godine, od kada se penzije povećavaju za tri odsto.
 
Najniža penzija za penzijski staž od 15 do 20 godina iznosiće 215,61 KM, a najniža penzija za penzijski staž od 40 godina i više biće 359,37 KM.
 
"Osnovni razlog za donošenje ove odluke je poboljšanje materijalnog položaja najugroženije kategorije korisnika prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, odnosno korisnika kojima je iznos penzije određen po opštim propisima niži od najniže penzije, pa im se isplaćuje najniža penzija", saopšteno je iz Vlade.
 
Na sjednici je odobreno i 1.942.270 KM za isplatu druge od predviđenih dvanaest mjesečnih rata neutuženih obaveza po osnovu naknada za zaposlene u oblasti obrazovanja, unutrašnjih poslova i pravosuđa.

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Putari spremni za zimu, građani se uzdaju u blagu zimu

ciscenje puteva vozaci kamioniIako meteorolozi najavljuju blagu zimu, bez ekstremnih padavina koje su lani okovale RS, iz zimskih službi kažu da su već sada spremni za snježne pokrivače i zvanični početak zimske sezone.

Kako su "Nezavisnim" potvrdili u preduzeću "Putevi RS", u toku je priprema plana Zimske službe, koja zakonski počinje sa radom 15. novembra i traje do 15. marta iduće godine.

"Mi održavamo oko 4.200 kilometara puta, što je podijeljeno u 12 oblasti i ovih dana trebalo bi da održimo sastanak kako bismo utvrdili konačan plan", kažu u ovom preduzeću.

Iako se snijeg već bio zabijelio na romanijskom platou, prvi susret sa snježnim pokrivačem spremno su dočekali u preduzeću "Romanijaputevi".

Zasad, kako kažu, imaju dovoljno materijala za nove padavine, a mehanizacija za čišćenje koristi se kada padne više od 10 cm snijega.

"Spremni smo reagovati u najkraćem roku, imamo mehanizaciju i svu opremu, a već smo reagovali na Sokocu i novi snijeg neće nas iznenaditi", kazao je Bogdan Đukanović, rukovodilac radne jedinice "Romanijaputevi".

On je dodao da u skladištu imaju oko 1.000 tona soli zaliha, a nova količina soli je prema planu naručena.

Kako ističe, za oblast Višegrada naručeno je oko 1.500 tona soli, dok je od 2.000 do 2.500 tona naručeno za Sokolac.

Aleksandar Bajić, direktor banjalučkog preduzeća "Čistoća", rekao je da je u toku nabavka materijala, ali do početka sezone biće potpuno spremni.

"Imamo zalihe od lani i imamo dovoljno materijala ako bi sada pao snijeg. Dosta radimo na poboljšanju mehanizacije i dosta ulažemo u rad Zimske službe, međutim kada su pitanju velike padavine, radimo punim kapacitetom, ali tempo zavisi i od samih građana koliko čiste ono što je u njihovoj nadležnosti", kazao je Bajić.

Nebojša Kuštrinović, meteorolog, rekao je da je pred nama blaga zima sa višim temperaturama, iznad prosjeka i nižim stepenom padavina.

Manje količine snijega očekuju se polovinom novembra, međutim, kako je dodao, nekih ekstremnih padavina, prema sadašnjim prognozama, neće biti.

Mještani, posebno oni iz prigradskih naselja i sela, kažu da se više uzdaju u najave meteorologa da će zima biti blaga nego u spremnost zimskih službi, jer se dešavalo da čim padne veći snijeg neki putevi, teže pristupačni, ostanu neprohodni.

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Pretplatite se na RSS feed

Radio Sa-RS