Menu
A+ A A-

MUP Republike Srpske obilježio krsnu slavu

dodik slava mup rsMinistarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske obilježilo je krsnu slavu Aranđelovdan.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srpske nesumnjivo jedna od najboljih policijskih agencija u regionu, koja ostvaruje dobre rezultate u borbi protiv svih elemenata kršenja zakona.

"Naša policija se dodatno obučava i osposobljava za borbu protiv terorizma i svih ekstremnih djelovanja na ovom prostoru. Odobrili smo sredstva da se na prostoru bivše kasarne u Zalužanima u Banjaluci pripremi poseban centar za obuku koji će biti ubrzo gotov. Tu će se premjestiti najvitalniji dijelovi Policije Republike Srpske kao što je Specijalna policija", rekao je predsjednik Srpske danas novinarima u Banjaluci povodom obilježavanja krsne slave MUP-a - Svetog arhangela Mihaila.

Prema njegovim riječima, u toku je proces nabavke nove opreme i oružja za policiju.

"Obuka koja treba da uslijedi u novom centru govori o našem opredjeljenju da osposobimo policiju, kao najvažnijeg garanta i čuvara mira i stabilnosti u Republici Srpskoj i sprovođenja Ustava i zakona", istakao je Dodik.

On smatra da je važno prisjetiti se svih koji su stradali kao pripadnici Policije Republike Srpske u momentu njenog stvaranja i da im se oda počast, jer su oni ugradili svoje žiovote u njen temelj.

"Zato je važno da budemo svi ovdje i ne treba da odustajemo od ovakvih obilježavanja, jer ako se ne prisjećamo onoga na čemu je stvorena Policija Republike Srpske, gubimo i njenu snagu", smatra Dodik.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je da je opredjeljenje Vlade stalno jačanje Policije, što je i pokazala u prethodnom periodu, jer je ona sa ostalim institucijama Srpske nosilac njene vitalnosti, sadašnjosti i budućnosti.

Ona je podsjetila da je Vlada, uprkos krizi, kontinuirano ulagala u MUP.

"U posljednje dvije, tri godine, ako se zbroji sve što je uloženo i ako se doda ono što je planirano za naredni period, možemo reći da se radi o najvećim ulaganjima od nastanka Republike Srpske", ocijenila je Cvijanovićeva.

Ona je pojasnila da je toliko uloženo u MUP zbog njegove važnosti kao institucije koja je kao nosilac života u Srpskoj, ali i zbog sve većih prijetnji i globalnih bezbjednosnih izazova.

"Stalno moramo raditi i ulagati u ospobljavanje Policije, da bude bolja i efikasnija. Zadovoljna sam jer je mnogobrojnim akcijama proglašena jednom od najefikasnijih, a nekada i najefikasnijom bezbjednosnom agencijom na slava mup rs 2017prostoru regiona", poručila je premijer Srpske.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je da se danas proslavlja slava MUP-a, kao i svih prethodnih godina od kada postoji ovo Ministarstvo.

"Okupili smo se da održimo pomen i porastos našim poginulim junacima koji su ugradili svoje živote u temelje Republike Srpske, što znači da ćemo ih se vječno sjećati i svi oni koji dođu za nama da će ih isto tako pamtiti da su oni stvorili ovo što mi danas imamo", poručio je Lukač.

On je ovom prilikom svim pripadnicima MUP-a čestitao krsnu slavu - Svetog arhangela Mihaila.

Obilježavanje Svetog arhangela Mihaila - krsne slave MUP-a, danas u Banjaluci počelo je predajom raporta predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i služenjem parastosa nastradalim pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Ovom prilikom vijence su na centralno spomen-obilježje položili predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, te delegacija Vlade Srpske, koju je predvodila premijer Željka Cvijanović.

Povodom slave MUP-a na centralno spomen-obilježje nastradalim pripadnicima MUP-a vijence su položili ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač i direktor Policije Darko Ćulum.

Vijence su položile i delegacije Boračke organizacije Republike Srpske, Saveza logoraša Republike Srpske, Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, te gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Svečanosti su prisustvovali i potpredsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, poslanici u Narodnoj skupštini Srpske, ministri u Vladi, te predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović.

 

MIP BiH podnio pritužbu protiv RTRS

ministarstvo inostranih tabla sarajevoMinistarstvo inostranih poslova Bosne i Hercegovine uputilo je pritužbu Regulatornoj agenciji za komunikacije BiH na sadržaj emisije RTRS pod nazivom "Revizija", emitovane 7. i 14. novembra 2017. godine, a koja se bavila radom MIP BiH i ministra Igora Crnatka.

Pritužba se odnosi na kršenje Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija, sa zahtjevom da se RTRS-u izreknu odgovarajuće sankcije u skladu sa Zakonom o komunikacijama.

Pritužba se odnosi na kršenje člana 3, stav 1 Kodeksa u smislu nametanja mišljenja gledaocima, neobezbjeđivanja prepoznatljivosti komentara, tj. ličnog mišljenja urednika i voditelja, i vijesti, čime je direktno prekršen i Zakon o Radio televiziji Republike Srpske.

Prema navodima iz Pritužbe, RTRS je u konkretnom slučaju prekršila i odredbe člana 3, stav 4 Kodeksa, s obzirom da nisu poštovani profesionalni i opšteprihvaćeni vrijednosni i etički standardi, nego je došlo do iznošenja jednostranih stavova i manipulisanja dostupnim činjenicama, sa očiglednom namjerom nanošenja štete ugledu institucije i pojedinca, Ministarstva inostranih poslova BiH i ministra Crnatka.

Navedeno je takođe i da je RTRS odgovorna i za kršenje odredaba člana 7, stav 3 Kodeksa, kojim je pružalac medijske usluge odgovoran za profesionalne aktivnosti koje preduzimaju njegovi zaposleni, u konkretnom slučaju autori programa "Revizija".

Propuštanjem da osigura tačnost iznesenih informacija, prema navodima iz Pritužbe, u obje emisije je prekršen i član 5, stav 1 Kodeksa.

Propuštanjem da blagovremeno ispravi krupne materijalne greške uočene u prvoj epizodi emisije, i pored činjenice da je Ministarstvo inostranih poslova BiH u međuvremenu dostavilo tačno tumačenje podataka navedenih u emisiji, te činjenjem istog i iznošenjem netačnih informacija u drugoj epizodi programa "Revizija", prekršen je i član 5, stav 1 Kodeksa.

Nepoštovanje principa pravičnosti, nepristrasnosti i izbalansiranosti prilikom emitovanja informativno-političkog programa u suprotnosti je sa stavom 2 člana 5 Kodeksa. Prenošenjem informacija na vrlo pristrasan način kroz iznošenje ličnog stava, s ciljem nametanja mišljenja gledaocu o Ministarstvu inostranih poslova BiH i ministru Crnatku, prekršene su odredbe člana 5, stav 5 Kodeksa.

Izbor sagovornika u obje emisije je u direktnoj funkciji kršenja odredaba člana 5, stav 3 Kodeksa, s obzirom da su govornici bili osobe koje su imale priliku i u ranijim programima istog emitera da iznesu iste stavove, te su od ranije poznate stavove ponovili u široj verziji.

Pored toga, RTRS nije zatražila komentar nezavisnih stručnjaka, niti predstavnika Ministarstva inostranih poslova, niti ministra Crnatka, te je izostalo iznošenje suprotstavljenih stavova, čime je prekršen član 5, stav 8 Kodeksa.

Ministarstvo inostranih poslova BiH nije bilo informisano o pripremi programa "Revizija", niti je bilo upoznato sa sadržajem koji će biti iznijet i koji nosi negativnu konotaciju i prema instituciji i prema ministru, te se nije moglo izjasniti, tj. dati svoj komentar na iznesene stavove, kao što je predviđeno članom 5, stav 8 Kodeksa.

Prema navodima Pritužbe, u obje emisije prekršene su odredbe člana 5, stav 6 Kodeksa, koji jasno kaže da komentar mora biti jasno odvojen od vijesti. U obje emisije programa činjenice i "navodne činjenice" prepliću se sa komentarima na veoma manipulativan i sugestivan način, s ciljem narušavanja ugleda i dostojanstva Ministarstva inostranih poslova BiH i ministra Crnatka.

Propuštanjem da objavi reakciju Ministarstva inostranih poslova BiH na sadržaj emitovan u prvoj epizodi, RTRS je prekršio i odredbe člana 6 Kodeksa, kojim je garantovano pravo na odgovor.

 

Region u iščekivanju presude generalu Mladiću

RatkoMladicRegion je u iščekivanju prvostepene presude ratnom komandantu Vojske Republike Srpske generalu Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom.

Suđenje je počelo u maju 2012. godine, a okončano 15. decembra prošle godine. Izricanje presude zakazano je za srijedu, za 10 časova. Pitanje je, međutim, hoće li Mladić biti prisutan, jer je, prema riječima njegovih advokata, izrazito lošeg zdravlja, teško hoda i ima jake vrtoglavice.

"I ovakav kakav sam, ja branim slobodu i srpski narod, a ne Ratka Mladića"- rečenicu o odbrani srpskog naroda, koju je izgovorio narušenog zdravlja pred sudijama Haškog tribunala, general Ratko Mladić je ponavljao sve vrijeme, od časa kad je imenovan za komandata Vojske Republike Srpske u maju ž92.

Prethodno se kao oficir Jugoslovenske narodne armije suočio sa odlukom moćnika da JNA iz Bosne i Hercegovine mora biti povučena u Srbiju i Crnu Goru. Muslimani su imali vojne jedinice koje su nazivali Patriotskom ligom, Hrvati Hrvatsko vijeće odbrane, na papiru konstitutivni Srbi kratak rok da reaguju na odlazak Armije u kojoj su vidjeli zaštitnika.

"Ova odluka je Srbima razbistrila um, tako da smo bili primorani da stvorimo vojsku. Tako je stvorena sedma oružana sila bivše Jugoslavije. Sedma i posljednja", izjavio je ranije general Manojlo Milovanović.

Komandujući Vojskom Republike Srpske, general Mladić je stekao oreol srpskog junaka. Bošnjaci i Hrvati su ga smatrali najodgovornijim za većinu zločina počinjenih nad nesrbima. Nekoliko mjeseci pred međunarodno priznanje Republike Srpske kao sastavnog dijela BiH, Haški tribunal je Mladića optužio za ratne zločine. Ni ta činjenica, ni hapšenje i početak suđenja u Hagu i izneseni dokazi tužilaštva i odbrane, nisu promijenili već formirana većinska mišljenja tri naroda.

"Ja lično mogu da kažem da mi čvrsto ostajemo uz generala, bez obzira kakva će odluka biti", kaže Milovan Milutinović, predsjednik Organizacije starješina Vojske Republike Srpske.

Da je suđenje generalu Mladiću nepravedno, većinsko je mišljenje u Republici Srpskoj. Građani i predstavnici institucija ne vjeruju u objektivnost presude. Takođe smatraju da, ma kakva bila, neće uticati na promjenu stava o prvom komandantu Vojske Republike Srpske.

"Šta god Sud uradio, general Mladić će ostati upisan u istoriji ovog naroda kao čovjek koji je branio slobodu srpskog naroda,organizovao Vojsku i komandovao njome u nezahvalnim uslovima. I lični i porodični komoditet je žrtvovao za slobodu svog naroda", ističe predsjednik Srpske Milorad Dodik.

Govoreći o izricanju presude generalu Mladiću, pedsjednik Narodne Skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da je to samo još jedan pokazatelj kako se ovdje gleda na protekli građanski rat, da su Srbi odgovorni i krivi za mnogo šta, pa čak i za ono u čemu nisu ni učestvovali, niti su bili sudionici i svjedoci toga.

"Srbi su osuđeni na nekoliko desetina puta veće zatvorske kazne u odnosu na ostale narode, ne može se nikako reći da je u građanskom ratu samo jedna strana imala toliko puta veću krivicu", kaže Čubrilović.

Iz Republičkog centra za istraživanje rata naglašavaju da će i nakon prvostepene presude pomagati odbrani generala Mladića. Podsjećaju i na primjer, gotovo nevjerovatne, potpune promjene presude u žalbenom postupku.

"U predmetu "Gotovina i drugi", u prvom stepenu je izrečena dugogodišlja zatvorska kazna. Drugim stepenom su oslobođeni. Dakle, ma kakva presuda bila, slijedi i žalba i do pravosnažnosti vrijedi presumpcija nevinosti", kaže Milorad Kojić, direktor Centra.

Nevinost je nemoguće dokazati u okolnostima ovako brojnih narušavanja prava optuženog, kaže Darko, sin generala Ratka Mladića. Haški tribunal je, tvrdi, politička institucija, a to su priznale i pojedine inostrane sudije. Kao jedan od primjera nehumanog odnosa, Darko Mladić navodi zabranu da ljekari od povjerenja tima odbrane, pregledaju njegovog teško oboljelog oca.

"Bojimo se da je nekom u interesu da bude izrečena kakva-takva presuda koja bi bila politički upotrebljiva, pravno ne, ali politički svakako i da ga poslije toga puste da umre", kaže on.

Nepodijeljeno je mišljenje da će presuda generalu Mladiću dodatno zakomplikovati odnose među narodima u BiH. Bez obzira na to hoće li sudsko Vijeće prihvatiti više agrumenta strane koja tvrdi da je nekadašnji komandant VRS odgovoran za najteže oblike ratnog zločina nad Bošnjacima i Hrvatima, ili strane koja smatra da mu se sudi jer je personifikacija Republike Srpske i najzaslužniji za odbranu njenog naroda.

U Hagu predstavnici srpskih i bošnjačkih udruženja, te brojni mediji

Izricanju presude generalu Mladiću prisustvovaće delegacije Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina, Boračke organizacije i udruženja, koja okupljaju srpske žrtve rata. U Hag su doputovali i predstavnici bošnjačkih udruženja, kao i brojne medijske ekipe, među kojima i ekipa Radio-televizije Republike Srpske.

U timu odbrane generala Mladića su optimisitični, ali uz upozorenje da se nadaju da će Raspravno vijeće suditi na osnovu iznesenih dokaza, a ne politike.

S obzirom na teško zdravstveno stanje generala, proces se vodio po posebnom režimu rada ali i u tom slučaju Raspravno vijeće nije poštovalo preporuke ljekara, pa se opravdano postavlja pitanje da li je Mladić uopšte imao pošteno suđenje.

Inače, presuda generalu Mladiću, biće pretposljednja odluka Haškog suda prije nego što krajem ove godine zauvijek zatvori svoja vrata.

Podsjećamo da je general Mladić uhapšen u maju 2011. godine, a optužnica ga tereti za genocid i zločine protiv čovječnosti te kršenje zakona i običaja ratovanja. Četiri ključne tačke optužnice su navodni genocid u opštinama BiH, Srebrenica, opsada Sarajeva i pritvaranje vojnika UNPROFOR-a 1995.

U završnoj riječi, u decembru 2016. godine, Tužilaštvo je zatražilo da Mladić bude proglašen krivim po svim tačkama optužnice, dok je odbrana insistirala na tome da je general nevin i da treba bude oslobođen krivice.

Proces protiv generala Mladića je poseban za ovu instituciju i može se mjeriti još jedino sa predmetom protiv prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića. I to je evidentno. Svi resursi ove institucije su funckiji da prihvate više od 200 akreditovanih novinara, advokata, istraživača, članova nevladinog sektora.

 

Strategija ruralnog razvoja posvađala Šarovića i Vladu RS

mirko sarovic sds sarsBosna i Hercegovina do kraja godine mora da usvoji Strategiju ruralnog razvoja, inače ništa od para iz Evropske unije za poljoprivredne projekte.

Ako se entiteti ne dogovore o uslovima pod kojima će funkcionisati raspodjela 90 miliona evra, koliko bi BiH stajalo na raspolaganju do 2020, sve pada u vodu.

Dok iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH poručuju da Vlada Srpske u principu blokira proces iz Vlade odgovaraju: "Prenos nadležnosti koji hoćete da uvedete na mala vrata, nećemo dozvoliti. Ni za kakve pare".

“Nije dostavljena saglasnost zato što nije na taj način propremljena strategija, već se pokušava na neki drugi način doći do nje. Nije problem u strategiji koju je pripremilo Ministarstvo poljoprivrede RS, već u načinu kako se kreira zajednička strategija na nivou BiH”, poručuje Zoran Tegeltija, ministar finansija RS.

Kako ATV saznaje, nije sporan tekst Strategije, kojim je Vlada Srpske zadovoljna, već to što je jedan od indirektnih uslova nakon njenog usvajanja osnivanje platne agencije na državnom nivou, preko koje bi se novac raspoređivao, što je za Srpsku neprihvatljivo. Pošto je povlačenje sredstava iz EU fondova moguće do kraja 2020. godine, bliži se i rok za dogovor.

Mirko Šarović poručuje da se poštuju nadležnosti Republike Srpske i da ne shvata zbog čega se zbog jednog dokumenta podigla tolika prašina.

“Vlada RS je dala tri puta spristanak na izradu ovog dokumenta 2013, 2015 i 2016. godine, i dala svoje članove za izradu ove strategije, koji su to sa kolegama iz Federacije i napravili”, kaže Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

90 miliona evra namijenjenih za ruralni razvoj, mogla bi da koriste ministarstva, lokalne zajednice, obrazovne institucije, ali i svi poljoprivrednici sa dobrim projektima.

Poljoprivrednici iz Srpske poručuju da su u svakodnevnom kontaktu sa kolegama iz Federacije, i da nemaju dilemu – pare iz Evrospke unije itekako bi im trebale. Kažu i da nisu političari i da ne mogu da utiču na pregovore dvije Vlade i Ministarstva spoljne trgovine BiH.

Zanimljivo je da je Vlada Srpske u Programu ekonomskih reformi, za 2020. godinu planirala pristup IPARD sredstvima.

 

PDP: Malešević da podnese ostavku

dane malesevic 15Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević treba da podnese ostavku zbog posljednjih dešavanja na banjalučkom Univerzitetu, koja su rezultirala ostavkom rektora Milana Mataruge, rečeno je danas na konferenciji za novinare Partije demokratskog progresa.

Član Predsjedništva PDP-a Diana Čekić rekla je da bi Malešević ostavku trebalo da podnese iz moralnih razloga, jer je resorno ministarstvo trebalo da preduzme određene mjere da bi se utvrdila odgovornost za probleme na Univerzitetu.

Ona je dodala da PDP podržava zahtjeve studenata, ali da je simptomatična činjenica da nikada manji broj studenata nije doveo do ostavke rektora, niti je uslijedila odgovornost nadležnog ministarstva.

"Ako je nadležno ministarstvo znalo šta se sve događa na Univerzitetu, bilo bi normalno da su povukli određene mjere i da se utvrdi odgovornost ko iza toga stoji, a ako se nije znalo šta se sve dešava, onda je još gora situacija", rekla je Čekićeva.

Član Gradskog odbora PDP Banjaluka Saša Čekrlija podsjetio je da je ova partija donijela Program obnove, koji sadrži pet oblasti, među kojima je i obrazovanje.

"Budžetska izdvajanja za obrazovanje i nauku na kraju prvog mandata moraju dostići evropski nivo od 8,5 odsto BDP-a. Dugoročni cilj mora biti bolji materijalni status učitelja i nastavnog osoblja i vrednovanje njihovog rada prema zaslugama i učinku", naveo je Čekrlija.

On je dodao da bi trebalo uvesti više izbornih, a manje obaveznih predmeta, te da praktična nastava mora biti izvođena u kontinuitetu u trećem i četvrtom razredu srednje stručne škole.

 

 

Dodik "prekrojio" Balkan tokom intervjua

dodik prekraja balkan mapaMilorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, u intervjuu za DW (Dojče Vele) izjavio je da referendum o nezavisnosti tog entiteta trenutno nije institucionalna tema. On međutim tvrdi da BiH neće opstati ni u kakvom obliku.

"Referendum nije na dnevnom redu", izjavio je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske u ekskluzivnom razgovoru za DW.

"Nijedan organ, nijedna institucija u Republici Srpskoj to nema na svom dnevnom redu. Špekulacije o tome postoje, partijski stavovi o tome postoje, mišljenja pojedinaca o tome postoje, to je nesumnjivo i to nije da nije javna tema, ali institucionalna tema nije", rekao je Dodik u razgovoru koji je sniman sredinom oktobra, dakle prije nego što je region uzburkao intervju DW sa bošnjačkim članom Predsjedništva Bakirom Izetbegovićem.

Dodik istovremeno tvrdi da je BiH propala država i napominje da Srbi "nisu bez alternative".

Nismo avanturisti, niti zaglupljeni nacionalisti

"Mi nismo avanturisti kako nas mnogi predstavljaju. Nismo ni zaglupljeni nacionalisti. Dakle ja razumijem da za ostvarivanje takvih elemenata morate da stvorite politički okvir i jedno političko okruženje, da se napravi dovoljan kvantum prakse u okruženju i u Evropi i naravno da to bude barem delimično prihvaćena stvar", rekao je Dodik dodajući da radi "na stvaranju tog političkog okruženja."

Da li će održati referendum o nezavisnosti Republike Srpske ukoliko Dejtonski sporazum ne funkcioniše onako kako on misli da treba, Dodik je odgovorio da o tome sanja: "Čim imam u promilima šansu, ja bih to održao". Dodik takođe tvrdi da BiH neće opstati ni u kakvom obliku.

Ako može Kosovo, zašto ne može Republika Srpska?

Dodik je rekao kako Srbima odgovara Dejtonski sporazum onako kako je napisan, a ne kako je izmijenjen.

"Vanustavna Bosna nama ne odgovara, ustavna Bosna nam odgovara. Ali to niko neće da čuje", kaže Dodik za DW.

Na tvrdnju Izetbegovića koju su mu novinari citirali, da je spreman na rat za očuvanje cjelovitosti BiH, Dodik je rekao da Izetbegović "nema nikakvu moć".

"Mi ovdje imamo policiju koja je brojčano jača i spremnija i motivisanija za to. Drugo, svaka intervencija u Republici Srpskoj iz Sarajeva na taj način definitivno bi ojačala tu vrstu priče. Ovo nije Španija."

Predsjednik Republike Srpske u direktnu vezu dovodi nezavisnost Kosova sa nezavisnošću Republike Srpske: "Nisam protiv nezavisnosti Kosova. Ja sam za razgovor između Beograda i toga (Kosova – prim. red.) i ako Beograd tako odluči ja tu nemam ništa protiv, ali je onda moje sljedeće pitanje zašto ne može i Republika Srpska. Ako postoje prava za jedne onda moraju da postoje prava i za druge."

Dodikova mapa Balkana

Dodik kaže da Republici Srpskoj predstavlja opterećenje činjenica da je Srbija ostala u politici očuvanja teritorijalnog integriteta.

"Da je u onom trenutku Srbija, kada se Kosovo odvojilo, rekla da je to "ok", mi bismo se sigurno do sada već odvojili", kaže on.

On je na kraju razgovora nacrtao mapu Balkana kako je vidi - Republika Srpska i Srbija su ujedinjene, a Kosovo podijeljeno pri čemu sjever pripada Srbiji.

 

SNSD: Vlada RS ostvarila odlične rezultate

predsjednistvo snsd sjednicaPredsjedništvo SNSD-a zaključilo je danas da ekonomska politika RS u narednoj godini mora da bude razvojna, a budžet stabilizirajući te da su očekivanja da će BDP po glavni stanovnika iduće godine u Republici Srpskoj biti preko 9.000 KM.

"Konstatovali smo da institucije BiH nisu u funkciji podrške razvoju RS, jer preko 740 miliona KM za projekte razvoja je blokirano. Utvrdili smo da je zbog toga što nisu usvojene akcize Republike Srpske izgubila direktnih 90 miliona KM", rekao je Dodik.

Predsjedništvo SNSD-a zaključilo je da je Vlada RS ostvarila odlične rezultate i predložilo da se napravi integralni projekat ulaganja u poljoprivredu, gdje je prošle godine kroz razne projekte, vodovode, nasipe i uz subvencije uloženo preko 400 miliona KM.

"Stanje u zdravstvu je složeno i opterećeno zaostalim obavezama. Vlada RS je zadužena da napravi poseban sanacioni program, a prioritet je zadržavanje sektora likvidnim", rekao je Dodik dodajući da u javnom sektoru postoji mogućnost za bolji rad te da se traži veća odgovornost menadžmenta, posebno u oblasti šumarstva, gdje moraju da se poštuju odluke Vlade RS.

Nakon sjednice Predsjedništva SNSD-a, Dodik je rekao da će se i u idućoj godini nastaviti sa razvojnim projektima, kao što su gradnja hidroelektrana, autoputeva i bolnica te da je sa kineskim partnerima razmatrana mogućnost stvaranja posebnih ekonomskih zona, čemu će se dati prioritet.

Iduće godine biće napravljen cjelovit projekat demografskog razvoja, koji podrazumijeva, pored pronatalitetne politike, i politiku ruralnog razvoja, kako bi ljudi na periferiji imali bolje uslove za život.

"Nezadovoljni smo stanjem u oblasti obrazovanja, prije svega u visokom obrazovanju, gdje se potkralo mnogo loših i nepotrebnih stvari", rekao je Dodik, naglašavajući da je Predsjedništvo SNSD-a zaključilo da se pod lupu moraju staviti sve diplome iz Širokog Brijega, Travnika i još nekih mjesta te da je od Vlade RS i nadležnog ministarstva zatraženo da se sve isprovjerava, jer je javna tajna da se diplome dobijaju za dva dana.

 

 

Formira se Komisija za rješavanje parlamentarne krize u RS

savez za promjene vladajuci cubrilovicPredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Ćubrilović održao je danas sastanak s liderima političkih stranaka, a nakon susreta, obratio se javnosti otkrivši da je prema dogovoru svih učesnika sastanka, odlučeno da se formira Komisija koja će biti zadužena za rješavanje parlamentarne krize u Republici Srpskoj.

Sastanku su prisustvovali predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović koji je razgovarao s liderima SNSD-a Miloradom Dodikom, DNS-a Markom Pavićem, SP-a Petrom Đokićem, SDS-a Vukotom Govedaricom, PDP-a Branislavom Borenovićem i NDP-a Draganom Čavićem.

Čubrilović je u kratkom obraćanju javnosti kazao da će uskoro biti formirana komisija čiji će zadatak biti da riješi parlamentarnu krizu.

Komisija koju će formirati stranke će imati zadatak i da razmatra ''Sporazum o principima političkog djelovanja'' koji je danas predložio Savez za promjene.

 

 

Čubrilović miri vladajuću koaliciju i opoziciju

dodik govedarica 2Lideri vladajućih i opozicionih stranaka sješće sutra za isti sto, a poslije nekoliko propalih pokušaja, sastaviće ih predsjednik Narodne skupštine.

Nedeljko Čubrilović odlučio je da proba da pomiri zavađene strane. Zbog blokada posljednjih sjednica, ali i teških riječi koje su pale na obe strane, kolegama iz koalicije, ali i Vukoti Govedarici, Branislavu Borenoviću i Draganu Čaviću poručio je da treba naći kompromis, kako bi Skupština ubuduće normalno radila. Lider SDS-a definitivno dolazi.

“Govor mržnje treba zaustaviti. Mislim da Parlament treba da ima svoje dostojanstvo, ali prvenstveno treba da shvate oni koji čine skupštinsku većinu da oni svojim postupcima moraju Parlament učiniti dostojanstvenim kako opozicija ne bi imala probleme”, rekao je Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a.

Odazvaće se i lider NDP-a. Dragan Čavić poručuje da je sa Čubrilovićem i ranije razgovarao. Kaže da će opozicija izaći sa jedinstvenim stavom, ali da ne želi da prejudicira, i da izvlači bilo kakve zaključke.

“Vrijedi pokušati. Ja mislim da, ako ljudi imaju razuma, shvatiće da je većini korisno da se nađe rješenje, i da prestanu tenzije te vrste, teške kvalifikacije, teške riječi, to ne donosi korist nikome”, izjavio je Dragan Čavić, predsjednik NDP-a.

U Skupštinu bi trebalo da dođu i lideri SNSD-a, Milorad Dodik, DNS-a, Marko Pavić, i Socijalističke partije, Petar Đokić.

Lider socijalista se nije odgovarao na pozive dok je prvi čovjek DNS-a poručio da još ne zna hoće li sutra u Banjaluku i da ga nazovemo ujutro.

Posljednji pokušaj organizovanja zajedničkog susreta bio je sredinom prošlog mjeseca, kada je Dodik pozvao lidere svih stranaka, a tema je bila situacija u pravosuđu Bosne i Hercegovine. Opozicija je odbila poziv s obrazložnjem da sumnjaju u namjere predsjednika Republike. 

 

 

Majkama bolesne djece naplaćivali boravak na UKC RS

klinicki centar blRoditelji koji su plaćali usluge boravka uz svoje dijete u Univerzitetskom kliničkom centru Banjaluka u iznosu od 45 KM, a da su pritom imali preporuku ljekara za pratnju, mogu da podnesu zahtjev za refundaciju troškova. 

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske će im nadoknaditi novac, i to na teret bolnice, saopšteno je iz Fonda nakon što se u medijima i na društvenim mrežama pojavila informacija da su pojedini roditelji, uz regularno osiguranje i preporuke ljekara, ipak plaćali pomenutu uslugu.

Fond zdravstvenog osiguranja RS uputiće vanrednu kontrolu u Univerzitetski klinički centar RS, kako bi se utvrdilo zbog čega je naplaćivana pratnja roditelja uz dete za vreme bolničkog lečenja, iako Fond u potpunosti snosi te troškove kad je pratnja potrebna.

"Roditelji koji sa dietetom borave u bolnici ne plaćaju ništa ukoliko liekar preporuči pratnju, što je propisano i pravilnikom Fonda. Bolnice su dužne da poštuju prava osiguranika, a jedno od tih prava je i pravo na pratioca. Napominjemo da boravak koji Fond plaća za roditelje podrazumeva pansion, a ne "stolicu". Dakle, ne stoje konstatacije da je Fond kriv što se majkama u UKC plaćao boravak uz dijete, nego je riječ o kršenju prava osiguranika", stoji u saopštenju.

Povodom saopštenja FZO oglasio se, takođe saopštenjem, i UKC RS.

"Naša ustanova je na raspolaganju svim vanrednim i redovnim kontrolama koje se sprovode od strane nadležnih institucija, s obzirom na činjenicu da poslujemo u skladu sa zakonskom regulativom. Vlado Đajić, v. d. generalnog direktora UKC RS, donio je odluku da će naša ustanova snositi troškove boravka majki, pratioca ili staratelja u bolnici do kraja ove godine", navodi se u saopštenju.

 

 

Inspekcija utvrdila: RTRS krši Zakon o radu i zapošljava na crno

rtrsRepublička inspekcija rada izvršila je vanrednu kontrolu u JP Radio-televizija RS (RTRS) 26. oktobra ove godine i utvrdila da Javni RTV servis Republike Srpske krši Zakon o radu jer je 16 radnika u vrijeme kontrole radilo "na crno".

Iako je dolazak inspektora u RTRS bio najavljen, nije se mogla sakriti činjenica da je RTRS do kraja septembra angažovao 16 lica koja su tokom godine radila više od 140 radnih dana, odnosno duže od 90 dana u jednoj kalendarskoj godini. Time je prekršena odredba iz člana 204. Zakona o radu koji tretira poslove za koje se zaključuje ugovor o obavljanju povremenih i privremenih poslova.

Članom 204. stav 1. Zakona o radu propisano je da za obavljanje poslova koji su po svojoj prirodi takvi da ne traju duže od 90 radnih dana u kalendarskoj godini i da ne predstavljaju poslove za koje se zaključuje ugovor o radu, poslodavac može da zaključi ugovor o obavljanju privremenih i povremenih poslova.

"Republički inspektor rada je donio rješenje kojim je poslodavcu naloženo da grupi od 16 lica angažovanih putem ugovora o obavljanju privremenih i povremenih poslova ponudi zasnivanje radnog odnosa zaključivanjem ugovora o radu, odnosno da reguliše radno-pravni status imenovanih u skladu sa odredbama Zakona o radu i Kolektivnog ugovora Radio televizije Republike Srpske", navodi se u odgovoru na upit portala "Istinito" o nalazu inspekcije u vanrednoj kontroli RTRS.

Naime, poznato je da RTRS godinama nezakonito eksploatiše mlade novinare držeći ih u statusu honoraraca mjesecima i godinama, izbjegavajući obaveze prema državi u smislu uplate poreza i doprinosa.

Dokaz ove tvrdnje je i emisija "Srpska danas" od 10. oktobra ove godine, kada se direktno u program uključila novinarka RTRS Hana Hadžibegović i postavila pitanje glavnom inspektoru rada RS Zoranu Mikanoviću koji je bio jedan od gostiju emisije.

"Da li znate da upravo na televiziji na kojoj gostujete ima toliko neregularnosti, posebno koje se tiču honorarnih radnika koji preko dvije i po godine znaju potpisivati ugovore o privremenim i povremenim poslovima koji se smiju potpisivati, odnosno na osnovu kojih se smije raditi samo 90, odnosno 60 dana u godini, a mi radimo i po 8-9 godina? Konkretno, u mom slučaju, dvije i po godine", rekla je mlada novinarka u direktnom uključenju.

Teško je povjerovati da je ovo jedini primjer kršenja radničkih prava na RTRS. Ipak, budući da je ova medijska kuća pod punom kontrolom aktuelne vlasti i da je, po mišljenju mnogih, više medijsko glasilo SNSD-a nego javni medijski servis građana, uživa punu zaštitu vladajućih struktura i pošteđena je sankcija od strane nadležnih organa.

Da nije bilo javnog blama i poteza hrabre novinarke koja je otvoreno progovorila o radu na crnu koji godinama postoji na RTRS, danas ne bismo imali i zvaničan dokaz da novinari u Javnom RTV servisu Republike Srpske rade na crno.

Inspektorat je zatražio od RTRS da za svih 16 honoraraca bude ponuđen radni odnos u skladu sa Zakonom o radu, ali to se još uvijek nije dogodilo.

Inače, prema izvještaju inspektora rada, RTRS trenutno zapošljava 583 radnika, od čega je 550 zaposleno na neodređeno vrijeme, 32 radnika na određeno i jedan je pripravnik.

Uz to, RTRS angažuje još 77 stručnih saradnika na osnovu ugovora o obavljanju povremenih i privremenih poslova i 7 radnika kojima je rad na RTRS dopunski posao jer su u radnom odnosu kod drugog poslodavca. U zbiru je to 667 radnika angažovanih na RTRS.

inspektorat istinito rtrs

 

 

Savanović ostao na čelu "Željeznica RS"

dragan savanovic zeljezniceNadzorni odbor "Željeznica RS" produžio je juče mandat upravi ovog preduzeća za još dva mjeseca.

Vršiocu dužnosti generalnog direktora Draganu Savanoviću i vršiocima dužnosti direktora sektora za poslove infrastrukture i operacije Bošku Preliću i Bojanu Ristiću mandat je isticao danas.

"Još nećemo raspisivati konkurs jer su "Željeznice" u procesu restrukturiranja i čeka se i odobrenje novca od Svjetske banke za izmirenje dugova preduzeća prema radnicima. Ne znam da li će se uopšte sadašnji direktori i prijaviti kada bude raspisan konkurs, jer nemaju dobre poslovne rezultate - kazao je predsjednik Nadzornog odbora „Željeznica“ Ratko Đuričić i dodao da ne može ni da kaže kada bi mogao biti raspisan konkurs.

Na sastanku je bilo riječi i o preraspoređivanju rukovodilaca u sektoru za poslove operacija, a Đuričić je naveo da je zaključeno da iza smjene devet direktora sektora, sekcija i šefova nema političke pozadine.

"Niži rukovodioci uopšte nisu ni zainteresovani za reforme. Sve je urađeno s ciljem postizanja veće efikasnosti. Razgovarali smo i o poslovanju preduzeća u prvih devet mjeseci ove godine i planovima za idući period", kazao je Đuričić.

"Željeznice RS" su u prvih devet mjeseci ove godine poslovale sa gubitkom od 7,7 miliona, a akumulirani gubitak preduzeća dostigao je iznos od 91,6 miliona KM.

 

 

Pretplatite se na RSS feed

Radio Sa-RS