Menu
A+ A A-

Saobraća se na mokrom i klizavom kolovozu

stanje na putevima klizavostUprkos nepovoljnim i nestabilnim vremenskim prilikama, putni pravci u Republici Srpskoj su prohodni. Kolovozi su mokri i klizavi, a na dionicama u usjecima i pored kamenih kosina skrećemo pažnju na učestale odrone kamenja i zemlje na kolovoz, kao i na mogućnost obrušavanja sniježnih lavina.

Posebno izdvajamo putni pravac M-18 Dobro Polje-Brod na Drini- granica BiH i Crne Gore (Šćepan Polje). Pored niske oblačnosti i magla smanjuje vidljivost i preglednost puteva u kotlinama i preko prevoja.

Na svim putnim pravcima vozačima savjetujemo maksimalno opreznu vožnju prilagođenu stanju i uslovima na putu, te da na put ne kreću bez zimske opreme koja je i zakonski obavezna.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Upozorenje vozačima zbog mogućih odrona

putevi odroniZbog jakih udara vjetra, na području Kneževa i dalje je vanredno stanje, pa se na regionalnom putu R-414 Banja Luka-Kneževo još uvijek ne preporučuje kretanje.

Na jake udare vjetra  i opasnost od urušavanja stabala na kolovoz, kao i na povećanu opasnost od odrona, vozače upozoravano i u ostalim krajevima RS, posebno u višim predjelima,te na putevima koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina.

Na jugu i zapadu RS ponegdje pada slaba kiša.

FEDERACIJA BiH

Jaki udari vjetra bilježe sei  na  putevima u FBiH, a posebno na dionicama u planinskim predjelima. Vozače upozoravamo na mogućnost urušavanja stabala, kao i na učestale odrone zemlje ili kamenja na kolovoz.

Savjetujemo maksimalno opreznu vožnju i podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Zbog sanacionih radova na autoputu A-1 Sarajevo sjever-Sarajevo zapad na ulazu u tunel Oštrik, saobraćaj je preusmjeren iz vozne u preticajnu traku.

Molimo vozače da na ovoj dionici voze smanjenom brzinom i da poštuju privremeno postavljenu signalizaciju.

GRANIČNI  PRELAZI

Na GP u BiH zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Vozačima se ne preporučuje putni pravac ka Vlasenici

stanje na putevima kartaKako smo upravo obaviješteni od policijskih uprava Zvornik i Kneževo, na području Vlasenice i Kneževa, zbog jakih udara vjetra je proglašeno vanredno stanje. Ne preporučuje se korištenje saobraćajnica na ovom području, saopšteno je iz AMS Republike Srpske.

Putni pravci u RS su prohodni, kolovozi pretežno mokri i klizavi, a u višim krajevima skrećemo pažnju na poledicu i na jake udare vjetra. U kotlinama i uz rijeke ima magle.

Na dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina upozoravamo na moguće odrone kamenja i zemlje na kolovoz, upozoravaju iz AMS Republike Srpske.

Vozačima savjetujemo opreznu vožnju prilagođenu uslovima na putu, te da na put ne kreću bez zimske opreme koja je i zakonski obavezna.

 

 

Han Pijesak ponovo bez vode i struje

han pijesak snijegKompletno područje opštine Han Pijesak od sinoć je ponovo bez električne energije zbog nestanka struje na dalekovodu Zalukovik, a zbog snježnog nevremena.

Građani Han Pijesak više od 12 časova nemaju struju, ali njihovim mukama tu nije bio kraj, jer su jutros ostali i bez vode zbog prekida napajanja crpnih pumpi na izvorištima Kraljeva gora i Štekavac.

Ni putna mreža na području ove opštine nije u najboljem stanju. Glavna saobraćajnica kroz centar opštine je prohodna i očišćena, ali problem stvaraju snježni nanosi koji službama za čišćenje puteva otežavaju pristup selima Džimrije, Karaula i ka izvorištu Kraljeva gora.

Mehanizacija će i danas čistiti puteve prema udaljenim selima Rubnici, Kape i Krivače, kao i za nekoliko sela do Gođenja.

 

 

 

 

 

Do kraja sedmice promjenljivo i uglavnom kišovito vrijeme

Spasovdanska mart2015Narednih pet dana u Republici Srpskoj biće česte promjene vremena, sa smjenom kiše i sunčanih perioda, te temperaturom iznad prosjeka za ovo doba godine.

Iz Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske rekli su da će tokom današnjeg dana biti uglavnom suvo i toplije vrijeme, osim na krajnjem jugu i jugozapadu, gdje će biti povremene kiše i oblačno.

Jak vjetar duvaće na zapadu i povremeno olujni jugo na planinama. Zbog naglog porasta temperature i jakog južnog vjetra, snježni pokrivač će se brzo topiti.

Najviša dnevna temperatura vazduha danas će se kretati od 6°C do 16°C.

Utorak, 12.12.2017:

Vjetrovito, toplo i oblačno vrijeme preovladavaće i u utorak, 12. decembra. Kiša će padati u Hercegovini i ponegdje u Krajini i Posavini, dok će u ostalim predjelima biti uglavnom suvo, saopšteno je iz Hidrometeorološkog zavoda Srpske.

U prvom dijelu dana duvaće jak, ponegdje i olujni vjetar, koji će uveče i popodne postepeno slabiti na zapadu, dok se na istoku očekuje vjetar olujne jačine.

Tokom večeri može se očekivati naoblačenje sa zapada koje će donijeti kišu.

Srijeda, 13.12.2017:

Jutro kišovito na zapadu, a kiša će jačati tokom dana i u drugim dijelovima Srpske. Na zapadu na planinama snijeg i susnježica tokom jutra.

U srijedu će biti oblačno i svježije sa kišom i snijegom na planinama, ali će padavine kasno poslije podne i naveče prestati. Jutarnja tepmeratura od 5°C do 13°C, nakon čega će doći do pada dnevne temperature.

Četvrtak, 14.12.2017:

U četvrtak jutro svježije i pretežno vedro uz malo oblaka. Tokom dana malo toplije uz sunčane periode i postepeno naoblačenje na jugu i zapadu koje krajem dana donosi povremenu kišu, saopšteno je iz Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske.

Najviša dnevna temperatura biti od 7°C do 13°C.

Petak, 15.12.2017:

U petak se očekuje oblačno vrijeme sa kišom, a dnevna temperatura vazduha kretaće se od 7°C do 13°C.

Vanredno stanje u Kneževu, udari vjetra do 90 km/h

oboreno drvece knezevoGrađani BiH se upozoravaju na oprez pri kretanju na otvorenom zbog jakih udara vjetra. U Kneževu je proglašeno vanredno stanje.

"U Kneževu je zbog posljedica nevremena i jakog vjetra proglašeno vanredno stanje i prekinuto redovno snabdijevanje električnom energijom", rekao je načelnik opštine Goran Borojević.

Put Banjaluka-Kneževo duže vrijeme je bio neprohodan zbog srušenih stabala, koja su uklonjena uz pomoć preduzeća koje održava puteve. Snažan vjetar oborio je drveće na ovoj dionici na skoro svakih pet metara.

"Međutim, i dalje postoji rizik od padanja stabala, pa smo u pripravnosti", napomenuo je Borojević.

On je dodao da je jak vjetar uzrokovao i mnogo oštećenja na objektima, te da će u narednom periodu biti više informacija o šteti.

Prema informacijama s terena, Kneževo je ostalo bez električne energije, škole i ostale javne ustanove su zatvorene.

Kako je saopšteno iz Hidrometerološkog zavoda BiH u regijama Banjaluka, Bihać i Tuzla udari vjetra se kreću i do 60 do 90 kilometara na sat, a u Livnu i Sarajevu duva vjetar brzine između 60 i 85 kilometara na čas.

Nešto slabiji vjetar duva na području Višegrada i Mostara, dok je na području Trebinja i Foče brzina vjetra i do 80 kilometara na sat.

Najmanje udare doživjeće stanovnici Prijedora gdje će vetar da duva brzinoma između 60 i 70 kilometara na sat.

 

 

Foto: "Kneževo na dlanu" (facebook)

Saobraća se po mokrom kolovozu

stanje snijeg romanija suma sarsNa regionalnom putu R-414 Banja Luka - Kneževo saobraćaj je trenutno pušten,ali zbog velike opasnosti od novih obrušavanja korištenje ove dionice se ne preporučuje.

Svi ostali putni pravci u RS su prohodni, kolovozi pretežno mokri i klizavi, a u višim krajevima skrećemo pažnju na poledicu i na jake udare vjetra. Na dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina upozoravamo na moguće odrone kamenja i zemlje na kolovoz.

Vozačima savjetujemo opreznu vožnju prilagođenu uslovima na putu, te da na put ne kreću bez zimske opreme koja je i zakonski obavezna.

Zabrane

Na magistralnom putu M-18, dionica Brod na Drini-granica BiH/CG (Šćepan Polje), zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Na regionalnom putu R-454 a Bratunac 3-Drinjača i dalje ostaje na snazi zabrana za teretna vozila ukupne mase preko 3,5 t i autobuse klase M3, dok se zabrana ne odnosi autobuse prevoznika ad Holding "Drinatrans" Zvornik, koji saobraćaju na redovnim autobuskim linijama Zelinja-Zvornik, Bratunac-Polom-Zvornik, Bratunac-Polom-Bijeljina i Polom-Bratunac.

Zbog aktiviranja klizišta na magistralnom putu M-16 Banja Luka-Jajce, lokalitet Srpskih Toplica saobraćaj se odvija usporeno, naizmjeničnim prouštanjem vozila, jednom saobraćajnom trakom.

FEDERACIJA BiH

Ovoga jutra skrećemo pažnju na mjestimično jake udare vjetra, a koji povremeno formira sniježne nanose. Izdvajamo magistralne puteve Ključ-Bosanski Petrovac- Bihać, Bosanski Petrovac- Drvar, Bugojno- Novi Travnik, Kupres-Šuica-Livno i Tomislavgrad-Šuica.

U nižim predjelima naše zemlje kolovoz je pretežno mokar, dok u višim predjelima mjestimično ima zaostalog snijega ili leda. Osim odrona zemlje i kamenja može biti i granja te srušenih stabala, zbog jakog vjetra. Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Zbog sanacionih radova na autoputu A-1 Sarajevo sjever-Sarajevo zapad na ulazu u tunel Oštrik, saobraćaj je preusmjeren iz vozne u preticajnu traku. Molimo vozače da na ovoj dionici voze smanjenom brzinom i da poštuju privremeno postavljenu signalizaciju.

GRANIČNI PRELAZI

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

 

Foto: arhiva

Jaki udari vjetra počinju noćas i trajaće do utorka

kisobran djevojka vjetarJaki udari vjetra zahvatiće BiH tokom noći i trajaće sve do utorka naveče, upozoravaju iz Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) i Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ).

Maksimalna jačina vjetra, prema prognozama ne bi trebala prelaziti 110 kilometara na sat, međutim poslijepodne je na Bjelašnici izmjerena jačina vjetra od 144 kilometra na sat, čime je svrstan u orkanske vjetrove u koje, prema Boforovoj skali spadaju svi vjetrovi koji prelaze 125 kilometara na sat.

Prema riječima direktora Federalne uprave Civilne zaštite FBiH, Fahrudina Solaka, vjetar ne bi trebao prelaziti maksilamalnu prognoziranu brzinu, a olujni vjetar može se očekivati samo na pojedinim planinskim vrhovima i na visoravnima.

"Takav vjetar se može očekivati na mjestima za koja je to karakteristični kao što su Kupres i put Jajce – Bosanski Petrovac. Svi trebaju skloniti stvari koje se nalaze na otvorenom, a koje bi mogle ugroziti imovinu, ali i živote građana", upozorava Solak, napominjući da su sve civilne zaštite spremne odreagovati odmah u slučaju vanrednih okolnosti.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda poručuju da će vrijednosti vjetra iznositi od 40 do 60 kilometara na sat, a tokom noći postepeno će rasti i na 70.

 

 

Vjetar na Bjelašnici duva brzinom od 144 km/h

mecava planinaNa Bjelašnici večeras duva vjetar brzinom od 144 kilometra na čas, objavljeno je na sajtu Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Na Beaufortovoj skali ovaj vjetar prema svojoj jačini spada u orkan s obzirom na to da mu je brzina veća od 118 kilometara na čas.

Federalni hidrometeorološki zavod ranije je izdao upozorenje na olujne udare vjetra od 10. do 12. decembra. Najavljeno je da će udari vjetra biti brzine od 60 do 80, a lokalno do 90 kilometara na čas.

 

 

 

Otežan saobraćaj na planinama

jahorina snijeg olimpijski sarsZbog ugaženog snijega i poledice, otežano se saobraća u višim planinskim predjelima i preko prevoja. Izdvajamo putne pravce Sarajevo-Rogatica, preko Romanije, Trnovo-Foča, preko Rogoja i Vlasenica-Han Pijesak, preko Han Pogleda, gdje se za teretna vozila sa prikolicom i za šlepere preporučuje upotreba lanaca.

I u ostalim krajevima Republike Srpske vozi se po mokrim i klizavim kolovozima. Napominjemo, da su dežurne ekipe preduzeća za puteve na terenu, vrše čišćenje i posipanje, tako da su za sada svi putni pravci prohodni.

Vozačima savjetujemo da vožnju prilagode ovim zimskim uslovima na putevima, te da na put ne kreću bez zimske opreme koja je i zakonski obavezna.

Na magistralnom putu M-5, u tunelu Kalovita Brda na dionici Ljubogošta – Pale, saobraćaj je, zbog sanacionih radova, potpuno obustavljen i odvija se obilaznicom u neposrednoj blizini tunela.

FEDERACIJA BiH

Zbog ugaženog snijega na kolovozu sporije se saobraća na većini puteva u FBiH. Posebnu pažnju skrećemo na dionice koje prolaze preko planinskih prevoja. Izdvajamo putne pravce: Sarajevo - Olovo-Kladanj, Tarčin - Konjic, Tuzla - Bijeljina, Bugojno - Novi Travnik, Bugojno-Prozor, Livno-Kupres i Livno-Glamoč-Mrkonjić Grad.

Zbog niskih temperatura upozoravamo na moguću poledicu. Pojačan oprez savjetujemo na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima. Na dionicama koje prolaze kroz usjeke učestali su odroni zemlje ili kamenja na kolovoz. Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Zbog sanacionih radova na autoputu A-1 Sarajevo sjever-Sarajevo zapad na ulazu u tunel Oštrik, saobraćaj je preusmjeren iz vozne u preticajnu traku. Molimo vozače da na ovoj dionici voze smanjenom brzinom i da poštuju privremeno postavljenu signalizaciju.

GRANIČNI PRELAZI

Na GP Brod na izlazu iz BiH čeka se 40 minuta, a na GP Gradiška oko 30 minuta. Na ostalim GP za sada nema dužih zadržavanja.

 

Policija reguliše saobraćaj preko Romanije

snijeg voznja jahorina sarsNa putnom pravcu Bijeljina-Banja Brdo je trenutno usporen i otežan saobraćaj zbog slijetanja sa puta teretnog vozila, saopšteno je iz AMS Republike Srpske.

Na putnom pravcu Sarajevo - Sokolac, preko Romanije, službenici saobraćajne policije regulišu saobraćaj na način da trenutno ne dozvoljavaju teretnim vozilima promet, dok se ne steknu ulovi normalnog odvijanja saobraćaja, dok se putnička vozila kreću usporeno.

Saobraćaj se u Republici Srpskoj odvija po mokrim i klizavim kolovozima. Na zapadu i sjevero-zapadu kolovozi su zasnježeni, a upozoravamo i na povremeno jake udare vjetra.

Na dionicama koji prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina, skrećemo pažnju na opasnost od odrona.

Na području donjeg Podrinja, upozoravamo na mogućnost obrušavanja sniježnih lavina na kolovoz, posebno na putnom pravcu M-18 Dobro Polje-Brod na Drini-Šćepan Polje.

Vozačima savjetujemo opreznu vožnju, prilagođenu stanju i uslovima na putu,uz obavezno posjedovanje zimske opreme.

FEDERACIJA BiH

Zbog ugaženog ili raskvašenog snijega na kolovozu, kao i poledice, te povremeno intenzivnijih padavina, otežano se saobraća u sjeverozapadnim i mjestimično u sjevernim i jugozapadnim krajevima.

U ovim područjima, posebno na dionicama preko prevoja, za teretna vozila preporučuje se korištenje lanaca.

Na magistralnom putu M-16.2 Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje, preko prevoja Makljen, trenutno ne mogu saobraćati teretna vozila sa prikolicom i šleperi. Skrećemo pažnju na učestale odrone na brojnim dionicama, a u sjeverozapadnim krajevima, kao i na širem području Kupresa, Glamoča i Bosanskog Grahova, upozoravamo na povremeno jače udare vjetra.

Savjetujemo oprezniju vožnju, prilagođenu trenutnim uvjetima i stanju na putevima. Apelujemo na vozače da na put ne kreću bez zimske opreme, saopšteno je iz BiHAMK-a.

 

 

 

Naredne sedmice crveni meteoalarm zbog udara vjetra

kisa kapljice princessFederalni hidrometeorološki zavod izdao je crveni meteoalarm za ponedjeljak i utorak naredne sedmice, odnosno 11. i 12. decembar 2017. godine, zbog olujnog vjetra, a udari orkanske jačine mogli bi na teritoriji cijele BiH da dostignu brzinu od 110 km/h.

Gorska služba spašavanja Sarajevo apelovala je na sve građane i stanovnike BiH da u navedenim danima ne odlaze na planine i izlaze napolje bez prijeke potrebe, te da ne potcjenjuju moć vjetra.

U saopštenju se dodaje da građani treba da prate izvještaje i saopštenja nadležnih službi, a da, ako uoče nesreće i potencijalnu opasnost, o tome odmah obavijeste nadležne službe.

Neki od savjeta građanima su da se za vrijeme udara vjetra ne kreću tik uz saobraćajnicu ili šine, da se drže za rukohvate, gdje god je to moguće i da izbjegavaju kretanje na uzvisinama. 

 

 

 

 

Foto: Princess Photography

Pretplatite se na RSS feed

Radio Sa-RS