Menu
A+ A A-

Sahrana Olivera Ivanovića danas u Aleji zaslužnih građana u Beogradu

oliver ivanovicSrpski političar i lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović, koji je ubijen prije dva dana u Kosovskoj Mitrovici, biće sahranjen danas u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, piše Tanjug.

Tijelo Olivera Ivanović sinoć je stiglo iz Kosovske Mitrovice u glavni grad Srbije i smješteno u kapelu na Novom groblju, gdje bi danas trebalo da bude sahranjen.

Olivera Ivanoviće prije dva dana je ubilo nepoznato lice ili više njih u sačekuši ispred prostorija njegove stranke u Kosovskoj Mitrovici, u ranim jutarnjim časovima.

Policija na Kosovu je formirali tim koji radi na tome da se ubice srpskog političara i velikog borca za Kosovo i Metohiju što prije otkriju, a navodno za to su zainteresovani i predstavnici takozvane vlasti Kosova.

Inače, još 2005. godine na Ivanovića je bio izvršen napad, koji se mogao shvatiti i kao opomena kada je eksplozivom raznijet njegov automobil.

On nije bio u blizini i prošao je nepovrijeđen. Počinioci nikad nisu indetifikovani – ali krug potencijalnih atentatora je već tada bio popriličan.

Nacionalističkoj albanskoj eliti u Prištini je Ivanović bio trn u oku jer se svojim najčešće mirnim i na činjenicama baziranim stilom komuniciranja bespogovorno borio za prava srpske manjine na KiM.

Zastranjivanja je ovaj političar, koji je tečno govorio engleski, javno žigosao.

Euleks je 2014. godine pokušao da ga u jednom, najblaže rečeno, čudnovatom sudskom procesu žigoše kao ratnog zločinca i da ga na 9 godina strpa u kazamat.

To je mnoge iznenadilo, jer čak ni albanski nacionalisti Ivanovića nisu optuživali za ratne zločine.

Pokušaj da ga u to naknadno pretvore je propao u apelacionom postupku, ali je nevino optuženog koštao dragocijene tri godine života, koje je Ivanović proveo u istražnom zatvoru, a poslije štrajka glađu u kućnom pritvoru.

Inače, vladika raško-prizrenski Teodosije služiće sutra u Crkvi Svetog Marka u Beogradu parastos Ivanoviću, a potom i opijelo u Crkvi na Novom groblju, gdje će biti sahranjen.

Prema posljednjim informacijama, sahrana Olivera Ivanovića počinje u 12:30 časova.

 

 

Ja se borim za Srbiju, a oni su se borili za fotelju!

oliver ivanovic crnobijelaU autorskom tekstu koji je objavio Pobeda-info u oktobru prošle godine, Oliver Ivanović je pokušao da razobliči bahatost beogradskih vlasti u tretmanu Srba u južnoj pokrajini, igrarije oko izbora, ali i objasni da je “bitka za Srpsku listu gotova, a za njega i Srbe tek počinje”.

Tekst prenosimo u cjelosti.

"Živ sam, i dalje – a, Srbija?

Da sam birao samo bitke u kojima se dobijao, verovatno se nikada ne bih bavio politikom. Da sam u tim bitkama branio samo svoje lično dobro, verovatno bih danas proslavljao, ili bi oni proslavljali tih 10:0 u moje ime.

Kada sam najavio kandidaturu, znao sam, dovoljno znanja i iskustva imam, da će iz razumu nepoznatih razloga, protiv mene biti kompletna Vlada Srbije, svi državni resursi, svi paradržavni resursi i konačno svi „crni resursi“, oličeni u sumnjivim momcima i kriminalcima koji su proteklih dana po zadatku preplavili Mitrovicu, a siguran sam da tu nisu došli turistički ili na izlet.

Istovremeno sam znao da će, da se ponovim, iako to ne volim, Vlada, državni, paradržavni i posebno ti crni resursi, biti na stranu teletabis liste, sačinjene od klimoglavaca, figurica koje se ne vrpolje puno u rukama gazda sposobnih toliko da ne mogu i ne smeju ni sami da proslave tih famoznih 10-0, već to neko drugi mora da radi, telefonski, u njihovo ime.

Pa, zašto sam, onda ušao u tu bitku? Zato što, od prvog dana mog delovanja, nije neka tajna, pri izborima se ne vodim privilegijama do kojih nečastan čovek može doći, nego obavezama koje častan čovek ne može izbeći. Tako sam i sada smatrao da je obaveza zaštiti građane, komšije, prijatelje, Mitrovicu, pa ako ćemo šire, onda i srpski nacionalni interes – tužno je, istina, ali nije prvi put da srpski nacionalni interes moramo čuvati od zvanične Srbije. Apsurd koji je postao pravilo.

Čuo sam da se u pojedinim kancelarijama, u Beogradu, dokle sežu konci od teletabis-marioneta, otvarao šampanjac, jer je eto, Oliver propao.

Nisam, pogrešna vest. Jer, za njih su izbori završeni u nedelju – a meni ti izbori traju čitav život. Iz Mitrovice će se povući i državni i paradržavni i crni resursi – otići će i do glave obrijani „turisti“ – ostaće Oliver. I ostaće Srbi, koji treba ovde da žive, što puno ne tangira one koji u tim kancelarijama u Beogradu, ali tangira mene.

Živ sam i dalje – mrdam, dišem se i nastavljam borbu. Nemam, istina, tu fotelju – ali bi ona meni bila sredstvo da se borim upravo za te Srbe i tu bi priča tek počinjala, a njima je ona bila cilj i tu se priča završava. Jesu li živi oni koji nemaju više ni svoj stav, ni svoje ime, ni pravo na postupke, pa čak ni da slave u svoje ime, ali zato imaju tu fotelju?

I, konačno, je li živa Srbija, dok o Srbima na Kosmetu odlučuju takvi, a oni iz kancelarija sa šampanjcima ih podržavaju?

Neću i nemam pravo da klonem duhom, ni na sekund – jer je moja obaveza da budim Srbiju, a njihov izbor da je uspavljuju. Vostani Srbijo, davno si zaspala, u mraku ležala…"

Oliver Ivanović

 

Identifikovan vlasnik zapaljenog automobila

oliver ivanovic ubistvo traka1Kosovska policija saopštila je da je došla do nekih novih informacija o ubistvu političara Olivera Ivanovića.

Navedeno je da se do informacija došlo nakon razgovora sa nekoliko svjedoka, snimaka sigurnosnih kamera i informacija dobijenih putem zaštićene komunikacije, povjerljivih telefonskih razgovora, mejlova i zapisa sa društvenih mreža.

Istražni tim, kako je navedeno, čine specijalizovani pripadnici službi za ovakve slučajeve, slučajeve teških krivičnih djela, forenzičara, obavještajnih službi i zvaničnika Direkcije za međunarodnu saradnju.

Tim je, dodaje se, maksimalno angažovan na obradi svih podataka vezanih za ubistvo Ivanovića.

Navodi se da je u dosadašnjoj istrazi identifikovan vlasnik zapaljenog automobila tipa "Opel Astra", koji se dovodi u vezu sa ovim ubistvom.

Sve aktivnosti koje se obavljaju u okviru Kosovske policije, koordiniraju se i sprovode pod nadležnošću Osnovnog tužilaštva u Mitrovici.

Takođe, paralelno sa istražnim radnjama Kosovske policije preduzete su i određene mjere na povećanju stepena bezbjednosti, uključujući povećano prisustvo pripadnika policije na nekoliko lokacija koje su identifikovane kao osjetljive kako bi se spriječo bilo kakav incident.

Kosovska policija i dalje poziva na saradnju sve građane i zahvaljuje svima na informacijama koje su do sada dostavljene policiji

Ivanović, lider Građanske inicijative Sloboda, demokratija, pravda, ubijen je juče ujutru u ulazu zgrade, gdje se nalazi ta stranka u Sjevernoj Mitrovici.

Ivanovića je ubila, za sada, nepoznata osoba/e sa šest metaka iz vatrenog oružja kalibra 9k19 mm, a sumnja se da je oužje imalo prigušivač.

"Sada smo u procesu analize svih do sada prikupljenih dokaza. Posebno se ekstrahuje, analizira i ocjenjuje video snimak sigurnosnih kamera koje su bile u blizini mjesta ubistva i drugi materijalni dokazi", navodi se u saopštenju Kosovske policije.

 

Vučić: Ubistvo Ivanovića teroristički akt

vucic brnabic 2018Za državu Srbiju ubistvo Olivera Ivanovića je teroristički akt, kaže predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i dodaje da u ime države i svoje ime izražava porodici najdublje saučešće.

Naveo je i da je "Euleksu" upučeno pismo sa zahtjevom da i organi Republike Srbije učestvuju u istrazi.

"Ako pogledate, i kome bi ubistvo Olivera Ivanovića odgovaralo, sve će vam biti jasno", kaže Vučić.

Navodi i da su ubice ostavile određene tragove, i da je to razlog zašto Srbija traži aktivno učešće u istrazi.

"Nisu ni Hašim Tači ni Ramuš Haradinaj glavni na Kosovu, već je to gospodar Kosova Kadri Veselji, koji govori da će Kosovo stiži do Niša. Neće stići", poručio je Vučić.

Predsjednik Srbije je naveo da postoje ideje jedne zemlje unutar KFOR-a da prekine kontrilu administrativne linije.

"Moje upozorenje danas je da neki ne pokušaju da to koriste za uvođenje kosovskih bezbjednosnih snaga ni na sjever, niti na Kosovo uopšte", naveo je Vučić.

On je kazao da je za to potrebno pronaći "po njihovim standardima" više od 250 Srba koji žele da učestvuju u njima, ali ih nemaju toliko.

"Oni koji u Prištini govore da im je stalo do Ivanovića u Prištini, gonili su ga četiri godine", rekao je Vučić.

Onima koji u Srbiji rade interesa zemlje mogu da kažem samo "bednici jedni, jadnici jedni".

"Ovo se nije dogodilo na teritoriji koja je pod našom kontrolom, ali ćemo da vodimo istragu i da završimo sve što treba. To je posao u prvoj liniji KPS-a, ali ako nisu sposobni da urade šta treba, mi ćemo uraditi", rekao je on.

Naveo je i da ovaj teroristički akt neće proći nekažnjeno, i da će počinioci biti uhapšeni.

"Niko Srbiji neće dijeliti packe. Taj film nećete da razvijate", naveo je srpski predsednik.

Teška situacija

Vučić je naveo da je razgovarao i sa gradonačelnikom sjeverne Kosovske Mitrovice Goranom Rakićem, da je situcija teška, ali da će ubice biti pronađene.oliver ivanovic

"Ko god da je ubio Olivera Ivanovića nije Srbin, pa makar imao srpsko ime i prezime. Srbi u sjevernom delu misle da je sve došlo sa južne teritorije. Namjerno je automobil ostavljen u južnoj Mitrovici. Neko je sve ovo dugo osmišljavao", rekao je Vučić.

Govoreći o budućnosti dijaloga između Beograda i Prištine, Vučić kaže da je Srbija uvijek bila za razgovor.

"Svaki dan ću da im odgovaram na sve što pričaju, na svaku laž. I njima na Kosovu, i ovima odavde. Neću da govorim o tome kakve sve ovo veze ima sa raznim sudovima i suđenjima u njima", naveo je predsjednik Srbije.

"Interesantno" poklapanje datuma

Kako je naveo, "interesantno" je i poklapanje datuma, i istakao da smatra da je sve ovo što se danas desilo, osmišljeno ranije.

"Ovo je urađeno na teritoriji gde nema naše efektivne vlasti, gdje oni mogu da sprovode istragu... Mi ćemo svakako saznati ko je", naveo je Vučić.

On je rekao da će u ovom slučaju biti istraživan svako za koga postoji "kamičak sumnje" da bi mogao da ima bilo kakve veze.

Uskoro idem na Kosovo

"Da sačekamo sa odgovorom da li je etnički motivisano ubistvo ili nije. Mi ćemo dati sve od sebe da ubicu pronađemo", rekao je Vučić, istakavši da će uskoro na Kosovo zato što želi da "razgovara sa našim narodom".

Predsjednik Srbije rekao je da ne zna u ovom trenutku ko je ubica, ali i naveo da neki cijelu situaciju koriste u neke druge svrhe.

"To rade i u Prištini, to rade i kada je riječ o Briselskom dijalogu, to rade i ovdje, to rade i neki ovdje... Sve su to poremećeni umovi, riječ je o čistim, lažljivim psihopatama koji bi sve uradili za vlast. Nećemo dozvoliti ni Prištini da se poremeti mir i stabilnost, a neću dozvoliti lažnim prevarantima u Beogradu i Srbiji da nas optužuju za smrt Olivera Ivanovića", naveo je Vučić.

Vidio se sa Ivanovićem

On je kazao i da se dopisivao sa Ivanovićem oko podrške na prošlogodišnjim lokalnim izborima na KiM, kao i da su se vidjeli i razgovarali u vezi sa zapaljenim automobilom.

"Rekao sam mu tada da ću sve da učinim da se otkrije ko je to uradio", naveo je Vučić.

 

Policija na Kosovu ima određene dokaze, nađeno zapaljeno vozilo

ubistvo olivera ivanovica uvidjajPolicija na južnoj srpskoj pokrajini Kosovu i Metohiji je na mjestu napada na Olivera Ivanovića našla "određene dokaze koji će se korisititi u daljem toku istrage".

To je rekao regionalni šef operative Kosovske policije Željko Bojić.

Bojić je agenciji "Beta" rekao da je jutros oko 9.15 sati u ulici Vojvode Putnika našla i zapaljeno vozilo za koje se sumnja da može biti povezano sa ubistvom Ivanovića.

Po Bojićevim riječima, zapaljena "opel astra" je bila bez registarskih tablica.

Bojić je naveo da je Ivanović ranjen vatrenim oružjem jutros oko 8.10 sati, potom je odnijet u "KBC sever" radi ukazivanja pomoći i reanimacije, ali su ljekari konstatovali smrt.

Policija je odmah došla na mjesto napada, gdje je uviđaj i dalje u toku.

Da podsjetimo, Oliver Ivanović je više od dvije godine proveo u pritvoru zbog navodnog ratnog zločina. Pušten je da se brani sa slobode u aprilu prošle godine.

U julu je Ivanoviću zapaljen automobil u Ulici Lole Ribara u Kosovskoj Mitrovici. Iz njegove stranke istupilo je četiri člana zbog zastrašivanja, kako je tada objašnjeno, tokom kampanje za lokalne izbore održane na Kosovu pred kraj prošle godine.

 

 

Crnogorci žele odvojiti manastir Ostrog od SPC

ostrog manastir sa rsGrupa građana Crne Gore, većinom pristalica kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve, pokrenula je inicijativu za ukidanje vlasništva Srpske pravoslavne crkve “nad crnogorskim manastirima i crkvama”.

Akcija je oživela nakon što je raščinjeni Miraš Dedeić na Božić ponovo zatražio od države da vrati “otetu crkvenu imovinu”.

Pokretači, između ostalog, navode da je nezavisnu i međunarodno priznatu Kraljevinu Crnu Goru 1918. godine okupirala i anektirala Srbija.

Crkvenom imovinom, čiji je titular Mitropolija crnogorsko-primorska, baviće se tužilaštvo u Podgorici, i to po tužbi kanonski nepriznate CPC.

Stevo Vučinić, potpredsjednik ove organizacije koja je osnovana na Cetinju u policijskoj stanici, podnio je više krivičnih prijava zbog navodno nezakonitog upisa crkvene imovine na Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori.

U tim papirima našao se i manastir Ostrog, koji je dugo na nišanu malobrojnih pristalica okupljenih oko Miraša Dedeića.

Uprkos pokušajima da putem društvenih mreža i medijske kampanje pridobiju naklonost građana, u tome nemaju nimalo uspjeha. Posljednje istraživanje CEDEM-a, prije nekoliko dana, pokazalo je da Crnogorci imaju najmanje povjerenja u tu družinu – svega 18,6 odsto.

Uprkos zanemarljivoj podršci među crnogorskim vernicima, grupa Miraša Dedeića redovno ispostavlja zahtjeve za crkvenu imovinu. Već godinama oni zastupaju tezu da je CPC jedini legitimni naslednik crkvene duhovnosti i da bi ona trebalo da bude titular svih hramova i crkvenih dobara.

Posebno su im privlačni najpoštovaniji manastiri, kakav je Cetinjski manastir ili Ostrog.

Dedeićeve pristalice su prije nekoliko godina lansirale tezu da se u manastir posvećen Svetom Vasiliju Ostroškom, nedaleko od Nikšića, od hodočasnika i priložnika godišnje slije oko 50 miliona evra, što je više puta demantovano iz Mitropolije crnogorsko-primorske. Bez obzira na prenaduvane iznose, nesumnjivo je da je umesto brige o duhovnosti novac najvažniji pokretač inicijative za transfer svojine nad crkvenom imovinom.

Nepriznata CPC “nišani” i bogomolje u koje se sliva mnogo manji iznos od dobrovoljnih priloga. Razlog za to je manjak bogoslužbenih objekata u Crnoj Gori. Ova verska zajednica, koju hrišćanski svet ne priznaje, djeluje u svega nekoliko objekata u nekim od većih crnogorskih gradova – Cetinju, Kotoru, Danilovgradu…

Mitropolit crnogorsko-primorski pozvao je na pomirenje među braćom u Crnoj Gori.

"Rusija se vratila sebi, hoće li se vratiti Crna Gora sama sebi? Daće Bog u novoj godini. Crna Gora, koja se gradi na lažnim temeljima, na lažnoj veri, ne može imati budućnost. Neophodno je da dođe do pomirenja među braćom, ne deleći se ni na ove ni na one, nego da se vratimo zajedništvu. Nije to Crna Gora kralja Nikole. Treba da se oslobodimo laži, obmana, prevara. Diobe među braćom pretočile su se u jezičke i nacionalne deobe", kazao je Amfilohije na molebanu u hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

 

Vučić posjetu premijera Japana Šinza Abea ocijenio istorijskom

vucic sinzo abu beogradPredsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da posjeta premijera Japana ima veliki značaj za unapređenje odnosa dvije zemlje s ozbirom da je riječ o prvoj posjeti japanskog premijera poslije 31 godine.

Vučić je na sastanku delegacija Srbije i Japana rekao i da nikad nije vidio toliku gužvu kada dolazi neki stranački zvaničnik kao što je to danas slučaj.

"Za nas vaša poseta Srbiji ima istorijski značaj jer dolazi tačno 31 godinu posle poslednje posete japanskog premijera Srbiji", rekao je Vučić obraćajući se japanskom premijeru Šinzo Abeu.

Rekao je i da je veoma ponosan na činjenicu da Japan i Srbija imaju dugu tradiciju dobrih međusobnih odnosa koje karakteriše uzajamno poštovanje, te podsjetio na prvu diplomatsku korespodenciju između Milana Obrenovića i japanskog cara Mei Ðija 1882. godine, te poručio da je još od tog vremena uzajamne odnose dva naroda obilježilo međusobno razumjevanje, poštovanje, kao i pomoć Japana narodu Srbije.

U tom je smislu podsjetio da je Japan pružio veliku pomoć Srbiji tokom poplava 2014. godine, na čemu je posebno zahvalio premijeru Abeu, te ponovio da je posjeta japanskog premijera novi vjetar u leđa odnosima dvije zemlje.

Vučić je rekao i da nam predstoji period razvoja bilateralnih odnosa dvije zemlje i istakao da je sve više japanskih kompanija zaintresovano za ulaganje u Srbiju.

Premijer Japana, Šinzo Abe rekao je da mu je izuzetno drago što se kao premijer nalazi u prvoj posjeti Srbiji koja je, kako je ocijenio, ključna za stabilnost regiona, te primijetio da srpski predsjednik dobro poznaje Japan.

"Zapadni Balkan je važan ne samo za stabilnost Evrope već i cijele međunarodne zajednice. Japan smatra da su odnosi sa Srbijom, koja je ključna za stabilnost regiona, produbljuju. Japanske firme koje imaju interes da sarađuju sa Srbijom došle su sa mnom", rekao je Abe.

Od ove posjete kaže da očekuje dalji razvoj odnosa u ekonomskoj i svim drugim sferama, a pomenuo je i ono što nas je povezalo u prošlosti.

"U Prvom svjetskom ratu 1914. godine mi smo pomogli vama, a mi nikada nećemo zaboraviti pomoć koju ste nam pružili nakon zemljotresa i cunamija 2011. godine", rekao je Abe, te naglasio da su mnoge evropske države nakon cunamija uvele sankcije na uvoz iz Japana, što je Srbija prva ukinula.

Japanski premijerje rekao i da će tokom posjete biti razmatrana različita pitanja, a govorio je i o opasnosti od Sjeverne Koreje, koja lansira balističke rakete i može time predstavljati veliku opasnost i za Beograd.

Nakon uvodnog obraćanja premijera Japana Abea Vučić je rekao da Srbija ima dobru saradnju sa japanskim ambasadorima, kao i da je reagovala u Generalnoj skupštini UN prošle godine nakon što su balističke rakete Sjevrne Koreje preletjele sjeverni dio japanskog ostrva Hokaido.

Hrvatska pokušava da otme imovinu bivših republika

zagreb trg bana jelacicaNovosadski advokat Zoran Ristić ocijenio je da Hrvatska Prijedlogom zakona o podsticanju ulaganja, o kojem se Sabor treba izjasniti u februaru, pokušava da preduprijedi presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu po tužbama srpskih preduzeća čija je imovina oteta.

Ristić, čija je advokatska kancelarija "Ristić i partneri" uputila čak četiri predstavke srpskih firmi i banaka protiv zvaničnog Zagreba i o kojim bi sud u Strazburu trebao uskoro odlučivati, smatra da Zagreb ovim potezom želi da spriječi odluku Suda, za koju vjeruje da će biti pozitivna.

"Pošto se očekuju pozitivne odluke u korist srpskih firmi kojima je nezakonito oduzeta imovina, Zagreb je riješio da te odluke praktično spriječi još pre nego što su donete", rekao je Ristić za današnje "Večernje novosti".

Tako će, kako je naglasio, srpske firme imati presude u svoju korist, ali će u njihovim hotelima i lokalima biti novi zakupci sa ugovorima na 10 godina.

"Ovaj zakon je diskriminatorski i mi smo pred Božić od Suda u Strazburu tražili da donese privremenu meru kojom će sprečiti donošenje i primenu ovog zakona, jer on sprečava rad i sprovođenje presuda samog suda", objasnio je Ristić.

Vlada Hrvatske usvojila je ove sedmice i poslala u skupštinsku proceduru konačne izmjene Zakona o podsticanju ulaganja prema kojima bi srpske firme koje su za vrijeme bivše Jugoslavije imale imovinu u toj državi i definitivno mogle da ostanu bez nje.

Novim zakonom, o kojem će se Sabor izjašnjavati u februaru, predlaže se da se "državna imovina koja nije u funkciji i na kojoj se ne obavlja nikakva ekonomska djelatnost" može dati u zakup preduzetnicima na 10 godina, i to bez plaćanja najamnine.

Uslov je da investitor u roku od tri godine uloži u projekat tri miliona evra i da se istovremeno vrijednost državne imovine poveća za 50 odsto. 

Poslije isteka roka preduzetnik stiče pravo i na trajan otkup na način i pod uslovima koji će se odrediti posebnim pravilnikom.

 

 

Beogradu trebaju novi hoteli, uskoro "Hilton" i "Mona Plaza"

beograd ljeto sars2Beograd nema dovoljno hotela, ali ni drugih smještajnih kapaciteta u odnosu na broj turista koji ga posjećuju, ocjenjuje za Tanjug direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović i najavljuje da će ove godine biti otvoreni novi hoteli.

"U prvoj polovini ove godine trebalo bi da budi otvoreni "Hilton" na Slaviji i "Mona Plaza Hotel" na Dorćolu, čija je izgradnja započela krajem prošle godine", najavljuje Popović.

Kaže da ne može da procijeni koliko je novih hotela potrebno glavnom gradu, jer "Beograd brže raste kao turistička destinacija nego što se otvaraju novi smeštajni kapaciteti", ali ocjenjuje da 94 hotela, koliko ih sada ima, nisu dovoljna, kao i da nedostaju i drugi smještajni kapaciteta.

"To se najbolje vidi u periodu od polovine decembra do polovine januara kada je gotovo sve popunjeno", kaže Popović, a oslanjajući se na podatke iz novembra prošle godine, gdje se navodi da je Beograd prešao "začaranu brojku" od dva miliona noćenja, što je u odnosu na prošlu godinu rast od 20 odsto.

Popović napominje da preciznih podataka o broju gostiju tokom novogodišnjih praznika još nema, jer statistika nije gotova, ali navodi da su procjene Turističke organizacije da je manifestaciju "Beogradska zima", koja je počela 1. decembra, posjetilo između 100.000 i 130.000 gostiju.

Upitan ko je od turizma u ovom periodu najviše profitirao, ocjenjuje da je pored ljudi iz sektora turizma i ugostiteljstva koji direktno zarađuju, najviše profitirao Beograd, navodeći da je prihod koji se očekuje za ovaj broj gostiju između 24 i 30 miliona evra.

Da turizam postaje jedna od najvažnijih privrednih grana u prestonici, prema njegovim riječima, pokazuje i podatak da će Grad za 2017. godinu imati prihod od turizma između 750 i 800 miliona evra.

Dodaje i da je Beograd grad "manifestacionog turizma", te da su upravo manifestacije proteklih godina privukle veliki broj turista, što je učinila i "Beogradska zima" koja je u glavni grad dovela značajan broj gostiju iz zemlje i prije svega iz inostranstva, te doprinjela da se "o Beogradu piše, govori i da je svako iz Beograda poneo lepe utiske koje će preneti dalje", zaključio je Popović.

 

 

Budva blokirala imovinu Rusima

budva 2018Opština Budva stavila je hipoteku na više od 100 stanova i poslovnih prostora, da bi obezbijedila da će naplatiti poreski dug od vlasnika - Rusa, Ukrajinaca i državljana drugih republika bivšeg Sovjetskog Saveza.

U lokalnoj upravi tvrde da je to bio jedini način da se osiguraju da dugovanja ne bi zastarjela, a vlasnici, do čijih adresa je u većini slučajeva bilo nemoguće doći, natjeraju da izmire obaveze na ime poreza na nepokretnost.

Većinom je riječ, ističu, o dugovanjima od po nekoliko hiljada evra.

U lokalnoj upravi tvrde da nakon donošenja rješenja poštom obavještavaju sve vlasnike nekretnina na teritoriji opštine da izmire obaveze.

- Dosta vlasnika ima adresu u Rusiji, zato im je jako teško uručiti rješenja, a samim tim i naplata ide teže - rekao je za sekretar za finansije Petar Odžić.

On ne isključuje mogućnost da će biti prinuđeni da primjenjuju i zakonom predviđene mjere izmirenja poreskih potraživanja - prodaju nekretnina.

- Zbog otežanih uslova naplate poreza koju imamo za ove inostrane državljane, možda će u budućnosti dolaziti i do prodaja nepokretnosti radi naplate duga. Za crnogorske državljane poreska potraživanja naplaćujemo preko javnih izvršitelja, što kod drugih nije moguće - rekao je Odžić.

On je naglasio da je lani ostvarena procentualno veća naplata poreza, ukupno 17 miliona evra, ali da još ima dosta mjesta za poboljšanja, u evidentiranju objekata i prinudnoj naplati.

- Naplata poreza je na zadovoljavajućem nivou. Nema prema kome nije neki pravni lijek upotrijebljen, zaključak o prinudnoj naplati, hipoteka ili blokada računa. To je rezultovalo da i pored 30 odsto manjeg razreza imamo izvrsnu naplatu. Već sada možemo reći da će u 2018. biti rigoroznija prinudna naplata, fizičkim licima preko izvršitelja, a pravnim preko blokade računa - kaže Odžić.

Građani država bivšeg Sovjetskog Saveza, prije svih Rusi i Ukrajinci, vlasnici su više od 2.000 nekretnina na području Budve. Mnogi od njih godinama ne dolaze u Crnu Goru, a nerijetko izdaju stanove i pokušavaju da prodaju nekretnine.

Rusi prodaju stanove

Doskora najveće interesovanje za nekretnine u Crnoj Gori dolazilo je od Rusa, ali je poprilično splaslo. Sada, naime, vile i stanove ruski državljani, koji su ih kupili u vrijeme buma investitora 2007-2008. godine, prodaju po duplo nižim cijenama.

U agencijama koje se bave prometom nekretnina ističu da je ekonomska kriza jedan od glavnih razloga slabe prodaje. No, tu je i još jedan razlog: nerealne cijene, koje su važile prije dvije-tri godine, odbile su i one koji bi htjeli da trguju stanovima i vilama.

Moguća imena za BJR Makedoniju

skoplje rijeka zastavaKrajem januara će se održati sastanak pregovarača Grčke i Makedonije i posrednika iz UN Metjua Nimica, a tada bi na stolu mogla da se nađu tri prijedloga za ime Makedonije.

To su Nova Makedonija, Sjeverna Makedonija i Gornja Makedonija, ali se ne isključuje ni neki novi prijedlog.

Juče su pojedini albanski mediji prenijeli da je postignut dogovor oko toga da se država nazove Republika Nova Makedonija ili kraće Nova Makedonija.

Otkud baš ovaj naziv?

Kalipso Nikolaidis iz Grčke, profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu Oksford, i Veton Ljatifi iz Makedonije, profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu jugoistočne Evrope u Tetovu su 12. decembra na sajtu Evropskog savjeta za spoljne odnose objavili zajedničku viziju mogućih rješenja spora između dvije zemlje.

U analizi pod nazivom “Rješavanje makedonskog spora oko imena: izgledi za transformacije uzajamnog priznavanja,” dva autora su navela da je ime “Nova Makedonija” najbolje rješenje.

Nekoliko dana kasnije, ovaj se naziv pojavio u nekoliko grčkih i makedonskih medija, kao jedna od mogućih opcija za rješavanje decenije starog spora.

Ljatifi i Kalipso su tom tekstu analizirali razne varijante kompleksnijeg imena, počevši od “Republike Makedonije (Skoplje)”. Ovo ime kao opciju, kako kažu autori, prihvatile su obe strane. Međutim, Grci su se ipak predomislili jer strahuju da će se dodatak Skoplje vremenom izgubiti iz naziva.

Prijedlog “Slovenska Makedonija” je proglašen problematičnim sa aspekta neslovenskog stanovništva i drugih etničkih zajednica u Makedoniji.

Tu su i prijedlozi na osnovu geografskih odrednica, kao što su Vardarska Makedonija, Sjeverna Makedonija, Centralna Makedonija, Gornja Makedonija, pa čak i Evropska Makedonija.

Najspornija – Vardarska Makedonija

Riječ je o jednostavnim geografskim opisima koje je neko vrijeme favorizovala grčka strana na sastancima u toku prethodnih pregovora. Naziv Vardarska Makedonija stvara više problema nego što rješava.

Tako se zvao dio Makedonije koji je pripao Bukureškim mirom iz 1913. godine Kraljevini Srbiji. Danas većina teritorije Vardarske Makedonije odgovara teritoriji Republike Makedonije (98,09%), dok se ostatak nalazi na teritoriji Republike Srbije (1,91%). To je posebno problematično za Albance, jer neke mape Vardarske Makedonije obuhvataju i dijelove Albanije.

Mnogo su prihvatljiviji nazivi Gornja i Sjeverna Makedonija.

Ipak, Ljatifi i Kalipso smatraju da je najprihvatljiviji naziv Nova Makedonija, jer se radi o relativno mladoj, novoj državi, a i pridjev Nova ima pozitivnu konotaciju, pa tako navode primjere Njujork i Novi Zeland.

Kako su rekli taj naziv govori da je Makedonija građanska, a ne etnička država i “moderna država koja gleda u budućnost, a ne u prošlost”.

Međutim, iz Makedonije i Grčke su rekli da se još uvek nije došlo do rješenja ovog problema. Pregovori o iznalaženju rješenja spora Atine i Skoplja u vezi sa nazivom Makedonija vode se od 1992. godine.

Posrednik UN u sporu Metju Nimic do sada je održao više sastanaka sa pregovaračima, a posljednji put se sastao početkom decembra u Briselu.

 

Otac i sin brutalno pretučeni u Požegi

policija srbija novo 2017B.K. (59) iz Požege i njegov sin F.K. (27) pretprošle noći brutalno su pretučeni i izbodeni nožem od strane trojice mladića koji su juče ujutro uhapšeni.

Sa teškim povredama opasnim po život, nanijetim nožem, pajserom, udarcima rukama i nogama, otac i sin su zbrinuti na hirurškoj intenzivnoj njezi užičke bolnice.

Krvavom sukobu na jednom pješačkom prelazu, nasred ulice nedaleko od požeške gimnazije, prethodnila je svađa u jednom lokalu kada se F.K. iz još uvijek nepoznatih razloga verbalno sukobio sa S.G. (27), A.Đ. (23) i M.S. (22). Potom su ova trojica napustila lokal.

U strahu da će ih mladići sa kojima je došao u konflikt pretući na ulici, F.K. je oko tri sata iza ponoći pozvao oca da po njega dođe kolima, rekavši mu da ga napolju čeka zasjeda.

Potom je izašao iz kafića, ali su u tom trenutku ova trojica izletjela iz mraka i počela besomučno da ga tuku pajserom i bodu nožem.

Utom je naišao B.K. i opazio kako tuku njegovog sina. Izašao je iz automobila i pokušao da mu pomogne, ali su se huligani ustremili na njega i, takođe nožem i pajserom, naneli mu teške povrede.

Izgrednicima to nije bilo dovoljno, pa su još i demolirali njegov automobil. Otac i sin su ostali da leže u lokvi krvi, a napadači su se razbježali.

"Probudilo me je nečije zapomaganje i kroz prozor sam pogledala na ulicu videvši dvojicu na asfaltu i oko njih ljude koji ih biju. Nisam mogla da vidim koliko je bilo batinaša, tek čula sam da je jedan od njih nekome od dovikivao: "Nemoj, nemoj". Jedan je prišao automobilu koji se nalazio na ulici i počeo da udara po njemu", priča Požežanka koja živi nedaleko od mjesta gdje je došlo do tuče.

Tokom jutra, dok su se ljekari Opšte bolnice Užice borili za živote oca i sina, huligani su uhapšeni i njima je pred Osnovnim sudom u Požegi određeno zadržavanje zbog nanošenja teških tjelesnih povreda.

Prema saznanjima "Blica", sva trojica uhapšenih ranije su osuđivana zbog učestvovanja u tuči, ometanja službenog lica u vršenju službene dužnosti i krivičnih djela vezanih za narkotike. A.Đ. je kako se navodi, nedavno izašao iz zatvora.

 

 

Pretplatite se na RSS feed

Region

Radio Sa-RS

facebook_page_plugin

Sarajevo-RS.com