Menu
A+ A A-

Velika akcija u Srbiji: Uhapšene 93 osobe

oruzje 1Direktor HTP "Azotara" i čelnik policijske stanice u Baču uhapšeni su danas u okviru policijske akcije koja je u toku, nezvanično saznaje "Blic".

Kako "Tanjug" saznaje, uhapšeno je još nekoliko rukovodilaca Azotare.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova su u više odvojenih akcija na suzbijanju kriminala i korupcije na teritoriji Republike Srbije uhapsili 93 osobe, dok su protiv još 38 lica podnete krivične prijave u redovnom postupku.

Osumnjičenima koji su uhapšeni na teritoriji policijskih uprava Beograd, Novi Sad, Subotica, Pančevo, Kikinda, Jagodina, Zaječar, Kraljevo, Kruševac, Niš, Leskovac i Vranje na teret se, između ostalog, stavljaju dela korupcije i privrednog kriminala poput poreske utaje, primanja i davanja mita zloupotrebe službenog položaja, pronevjere, ali i djela opšteg kriminala poput - neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, iznuda, razbojništvo, nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija i ugrožavanje sigurnosti.

U okviru suzbijanje korupcije i privrednog kriminala uhapšeno je 37 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su u periodu od 2009. godine do danas izvršili više krivičnih djela kojima su pričinili štetu budžetima Republike Srbije, AP Vojvodine, više lokalnih samouprava i drugim privrednim subjektima i fizičkim licima u ukupnom iznosu od 8.350.106 evra.

Među uhapšenima su i šest policijskih službenika, uključujući i rukovodioce PS Bač i PI Kanjiža, zatim bivši rukovodilac opštine Trstenik, inspektor Ministarstva za zaštitu životne sredine, zaposleni u Ministarstvu pravde, zaposleni u gradskim upravama u Vranju i Nišu, zaposleni u poreskim upravama u Zaječaru i Leskovcu, kao i više odgovornih lica u HIP Azotari u Pančevu i zaposleni u EDB Niš.

U oblasti borbe protiv opšteg kriminala i krijumčarenja narkotika ukupno je uhapšeno 56 osoba i tom prilikom je zaplijenjeno 3,3 kg marihuane, 170 grama heroina, 53 grama kokaina, 280 grama amfetamina, kao i 17 komada ekstazija.

Takođe, oduzeto je i 510 grama smeše koja se koristi za uvećanje količine narkotika i osam digitalnih vagica.

Policija je takođe oduzela i pet pištolja, jednu automatsku i dvije lovačke puške od kojih jedna sa optikom, 1.582 komada municije različitog kalibra, jednu eksplozivnu napravu sa oko 60 grama plastičnog eksploziva i jednu tromblonsku minu.

Od osumnjičenih je oduzeto i osam vozila, jedan motor, torba sa alatom i sofisticiranim uređajem za obijanje vozila, 16 mobilnih telefona i određena količina kompjuterske opreme.

 

Krava u Kuršumliji otelila dvoglavo tele

tele ilustracijaU selu Visoka, kod Kuršumlije, u domaćinstvu Milosava Perovića, noćas je krava otelila tele sa dvije glave. Tele je živjelo sat vremena, a Perovići su još uvek u šoku zbog nesvakidašnje prinove.

Milosav Perović je kazao agenciji "Beta" da je njegova krava simentalske rase sinoć počela da se teli i da je odmah primjetio da nešto nije u redu, pa je u pomoć pozvao vetrinare iz Kuršumlije.

"Kada je veterinar otelio kravu i iznio tele, na njegovom tijelu su stajale dve glave, iste veličine, sa ušima, očima. Spustio ga je na slamu pored krave. Obje glave su gledale i jezicima počele da oblizuju sluz na njuškama i nozdrvama. Obuzeo me je neopisiv strah, koji me i dalje ne pušta, posle sat vremena je uginulo", rekao je Perović (65).

Perović je inače, još kao srednjoškolac, počeo da se bavi storčarstvom. Uvijek je imao više krava i drugih domaćih životinja.

On je naveo da nikada nije pozvao veterinara prilikom teljenja krava i da je to uvek uspješno sam radio.

Njegove kvalitetne krave simentalske rase vrlo često su telile blizance.

"Ili su se krave same telile, zdrave i prave, nikada im nije bila potrebna intervencija. I ova krava se više puta telila sama. Parila se prirodnim putem, sa bikom iste rase. Šta se ovo desilo, ja nemam objašnjenje, zatečen sam i veoma uplašen", rekao je Perović.

Veterinar Goran Sudimac, koji je otelio Perovićevu kravu, iz veterinarske stanice u Kuršumliji, kaže da je ovo prvi slučaj da se oteli dvoglavo tele, ali da se veoma često dešava rađanje mladunaca drugih domaćih životinja s različitim deformitetima.

"Na teritoriji opštine Kuršumlija je to naročito izraženo u proteklih deset godna. Rađaju se životinje sa svakakvim deformitetima. Skoro smo u jedniom selu otelili tele sa osam nogu, četiri zadnje i četiri prednje, zatim tele bez rebara i drugim deformitetima", rekao je Sudimac.

On smatra da do deformiteta teleta u domaćinstvu Perovića nije došlo genetskim putem.

"Moguće je da u spermografiji bude neki procenat deformiteta spermatozoida ili da jajna ćelija ne bude razvijena do kraja. Takodje, u razvoju embriona može doći do deformiteta i da to bude razlog da ovo tele ima dvije glave", kazao je Sudimac.

Zbog iznemoglosti i teškog teljenja, krava simentalka u domaćinstvu Perovića je pod nadozorom veterinara iz Kuršumlije.

 

Počeo drugi krug lokalnih izbora na Kosovu

glasanje izbori iluU južnoj srpskoj pokraniji Kosovu i Metohiji jutros su tačno u 7.00 otvorena biračka mjesta za drugi krug izbora za gradonačelnike 19 opština i ponovljene izbore za odbornike i gradonačelnika Parteša.

Pravo glasa na izborima ima 1.350.613 gradjana Kosova, koji će glasati na 614 glasačkih centara sa 1.777 glasačkih mjesta.

Izbore će pratiti više od 12.000 posmatrača iz svih političkih subjekata koji učestvuju na izborima, nevladinih organizacija, ambasada akreditovanih na Kosovu kao i posmatrači Misije za posmatranje izbora Evropske unije.

Istovremeno CIK će imati i 82 pokretne ekipe koje će biti na raspolaganju osobama sa posebnim potrebama koje ne mogu da glasaju na glasačkim mjestima.

Policija tzv. Kosova ja saopštila da je sačinila poseban operativni plan za obezbeđivanje reda i mira na cijeloj teritoriji Kosova prije i tokom izbora. Posebne planove djelovanja imaju i tužilaštvo i sudovi.

U trci za gradonačelnike, Demokratski savez Kosova i Demokratska partija Kosova imaju po 10 kandidata, Samoopredeljenje i Alijansa za budućnost Kosova imaju po šest, dok Srpska lista ima dva kandidata.

Na izborima učestvuju i dva nezavisna kandidata, a Inicijativa za Kosovo, Alternativa i Alijansa novo Kosovo imaju po jednog kandidata.

 

 

Crna Gora prodaje Titovu jahtu

titova jahta crna goraVlada Crne Gore objavila je danas na Twitteru da će nekadašnja Titova jahta "Jadranka" biti ponuđena na prodaju putem javnog oglašavanja, po početnoj cijeni od 80.000 evra

"Nekadašnja Titova jahta ''Jadranka'', izgrađena u brodogradilištu u Kraljevici 1977, oglašena je suvišnom za potrebe državnih organa Crne Gore", navodi se u tvitu.

Kako se dodaje, jahta će biti ponuđena na prodaju putem javnog oglašavanja, po početnoj cijeni, na osnovu procjene vještaka, od 80.000 evra.

 

 

Zapad špijunira Srbiju zbog Kosova i Republike Srpske

hakeri tastaturaObavještajne službe Amerike i Velike Britanije pojačale su prisustvo u Srbiji i to preko makedonskih i hrvatskih agenata, pišu "Novosti".

List napominje i da je ministar unutrašnjih poslova i sekretar Savjeta za nacionalnu bezbjednost Nebojša Stefanović rekao da su strane službe u Srbiji pojačale aktivnosti.

Kako navode "Novosti", pozivajući se na dobro obavještene izvore, politički pritisak Zapada po pitanju Kosova i Metohije dobio je čvrstu podlogu i na obavještajnom terenu.

"Tako je zabilježeno djelovanje stranog faktora usmjereno prema Srpskoj akademiji nauka i umjetnosti i Srpskoj pravoslavnoj crkvi radi razbijanja jedinstva o najkrupnijoj nacionalnoj temi oko koje je upravo započet široki dijalog”, navodi list.

"Novosti" pišu i da je u "paketu očekivanja SAD" da Beograd "primiri ambicije" Milorada Dodika o nezavisnosti Republike Srpske pa je i na tom polju registrovan rad obavještajaca radi podrivanja odnosa Srbije i Srpske.

U fokusu interesovanja agenata je i saradnja sa Ruskom Federacijom u ekonomsko-energetskoj i vojno bezbjednosnoj oblasti, a pažnja u prvom redu hrvatskih obavještajaca bila je usmjerena na isporuku šest "migova 29" iz Moskve.

U ostvarivanju svojih ciljeva strani obavještajci pokušavaju da vrbuju i visoke funkcionere u političkom i bezbjednosnom sektoru.

Osim toga, britanski i američki obavještajci pokazuju interesovanje i za moguće ujedinjenje opozicije pred beogradske izbore, a bave se i navodnim kršenjem ljudskih i manjinskih prava i medijskim slobodama.

Prema nezvaničnim podacima u Srbiji djeluje 55 stranih službi bezbjednosti iz 40 zemlja.

 

Burna reagovanja povodom Izetbegovićeve najave o priznanju Kosova

beograd dunav grad sarsSjednica Savjeta za nacionalnu bezbjednost Srbije povodom izjave bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da je BiH već trebalo da prizna samoproglašeno Kosovo i da planira da to učini biće održana u četvrtak, 16. novembra, saznaje RTS.

Reagujući na današnju izjavu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, Bakira Izetbegovića, da će BiH priznati samoproglašeno Kosovo, ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović najavio je hitnu sjednicu nacionalnog Savjeta za bezbjednost.

Stefanović je ocijenio da ovakve izjave nisu dobre za situaciju u regionu. Rekao je da očekuje da će, zbog najave Bakira Izetbegovića da će BiH priznati nezavisnost samoproglašenog Kosova, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sazvati sjednicu Savjeta u narednih 48 sati.

Na sastanku će se, istakao je Stefanović, razmotriti naredni koraci Srbije i odnos prema takvom potezu Izetbegovića.

Stefanović, koji je i sekretar Savjeta za nacionalnu bezbjednost, naglasio je da bi volio da se radi o lošoj interpretaciji Izetbegovićeve izjave.

Istakao je i da, ukoliko je ova izjava dobro prenesena, ona predstavlja jedan od najtežih udaraca koji Srbiji može da nanese jedna susjedna zemlja s obzirom da takvo ponašanje ne može biti ni dobronamjerno ni pozitivno u odnosima Srbije i BiH.

"Ne znam da li Izetbegović razumije koliko komplikuje i usložnjava situaciju u regionu. Ne samo odnose između dvije zemlje, već i između dva naroda. Pogotovo poslije svih pozitivnih signala koje su predsjednik i Vlada Srbije pružili u BiH, poslije svih pozitivnih stvari koje smo učinili u međusobnoj saradnji", zaključio je Stefanović.

Đurić: Izjava Izetbegovića je skandalozna

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je da je izjava Bakira Izetbegovića skandalozna i šokantna i dodao ta ta izjava iz korjena mijenja odnose,

"Sasvim sigurno da ovo neće ostati bez odgovora. To znači da BiH napušta princip poštovanja teritorijalnog identiteta i suvereniteta ne samo u slučaju Srbije, posto ne možete u slučaju Srbije primenjivati jedne aršine, a na druge države, pa i na vlastitu, druge aršine", rekao je Đurić za Pink.

Izjava bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da će BiH priznati nelegalnu kosovsku državnost je više udar na BiH nego na Srbiju, jer je to direktno prizivanje podrivanja ustavnog poretka BiH, rekao je politički analitičar iz Beograda Dragomir Anđelković.

On je ukazao da je za takvu odluku u BiH potreban konsenzus sva tri naroda, odnosno njihovih legitimnih predstavnika, "pa je otuda jasno da je to nemoguće, jer bi srpski narod blokirao tu vrstu odluke".

Izetbegović je za "Dojče vele" rekao da je BiH već trebalo da prizna Kosovo i da planira da to učini.

 

Pahor novi-stari predsjednik Slovenije

pahor izboriSlovenački predsjednik Borut Pahor osvojio je u durgom krugu predsjedničkih izbora svoj drugi predsjednički mandat. On je na osnovu 50 odsto prebrojanih glasova osvojio 53,64 odsto glasova, saopštila je slovenačka izborna komiisja.

Njegov protivnik, gradonačelnik Kamnika Marjan Šarec, dobio je 46,36 odsto glasova i priznao poraz, prenose slovenački mediji. Kamnik je priznajući poraz rekao da treba čestitati Pahoru na osvajanju drugog mandata.

Pahor je večeras, u prvom obraćanju nakon što je odnio pobjedu u drugom krugu predsjedničkih izbora, zahvalio glasačima na "vjeri u demokratiju" obećavši da će dati sve od sebe kako bi i oni koji danas nisu glasali "vjerovali u demokratiju".

"Poruka ovih izbora glasi da pobjeđuju političke snage koje ujedinjuju", rekao je Pahor, prenosi STA.

On je, takođe, poručio da će biti predsjednik svih Slovenaca i da će češće govoriti o važnim pitanjima.

Pahor, koji je u danas održanom drugom krugu osvojio 53 odsto glasova, čestitao je svom protivkandidatu, gradonačelniku Kamnika Marjanu Šarecu, na osvojenih skoro 47 odsto glasova, ocijenivši da je to veoma dobar rezultat koji zaslužuje aplauz, navodi slovenačka agencija.

U međuvremenu, Šarec je priznao poraz i čestitao Pahoru, ali je rekao da njegov uspjeh kao relativnog novajlije u političkim vodama pokazuje da slovenački građani žele promjene, prenosi AP.

"Ponosan san što sam imao priliku da se trkam sa prvom ligom. Moj rezultat je dobar i govori sam za sebe", zaključio je Šarec.

 

 

Ubio prijatelja da bi zelenašima vratio dug

ubistvo resavska beogradStaklorezac Filip Gavranović, osumnjičeni za ubistvo pekara Nikole Ostojića u Resavskoj ulici u Beogradu, brutalno je ubio svog prijatelja kako bi zelenašima, kod kojih se duboko zadužio, vratio dug.

Kako pričaju članovi porodice ubijenog Ostojića, Gavranović je bio u "dugovima do guše" i bio je toliko očajan da je odlučio da ubije najboljeg prijatelja i od njega otme 20.000 evra.

Naime, Gavranović i Ostojić su bili jako bliski i svaki dan provodili zajedno budući da im se radnje nalaze u istoj ulici, jedna preko puta druge.

Gavranović je staklorezačku radnju naslijedio nedavno od svog oca koji je iznenada preminuo, a Ostojić je pekaru u Resavskoj držao godinama. Kako kažu članovi njegove porodice, posao mu je dobro išao i planirao je da otvori još neku pekaru u Beogradu.

Upravo zbog toga je kobnog dana kod sebe imao dio novca, oko 20.000 evra, a Gavranović je to dobro znao. Za Gavranovića članovi Ostojićeve porodice kažu da znaju da je bio u dugovima.

Čak je na dan kada je zločin otkriven, Vera, Nikolina supruga na pitanje zašto ga je ubio, rekla kratko: "Zbog čega? Zbog para."

Odmah nakon što je ubio svog prijatelja i njegovo tijelo prekrio staklom, ramovima i slikama u staklorezačkoj radnji, Gavranović se presvukao i otišao da vrati dug zelenašu. Ostale Ostojićeve stvari bacio je u kontejner.

Vijest da je staklorezac ubio svog prijatelja pekara za kojim su danima tragali porodica, prijatelji i policija šokirala je Beograđane, a slučaj su svi pratili pomno.

Užasnu vijest čuo je i zelenaš kom je Gavranović odnio Ostojićev novac i odmah je pronašao porodicu ubijenog pekara.

"On nas je pronašao i vratio nam novac koji mu je Gavranović tog dana dao", ispričala je Nikolina tašta, Milena Jelovac, a potom je dodala:gavranovic ostojic ubistvo beograd

"Taj dečko je ispao krajnje korektan. Kad je pročitao na vijestima šta se dogodilo, shvatio je odakle Filipu pare da mu napokon vrati dug. Vratio je Veri novac, ali šta će nam sada pare... da nam je samo našeg Nikole...", ispričala je kroz suze.

Kako kaže, Nikola je godinama štedio i vrijedno radio kako bi obezbjedio porodicu.

"Nikola je 15 godina bio u toj pekari, prvo kao radnik, a kasnije je i preuzeo. Za njega je 24 sata dnevno bilo je malo da radi i uspjeh u poslu činio bi ga srećnim. Želio je da obezbjedi sam sve za svoju porodicu i dijete. I kada je bio na samo korak od ostvarenja svog cilja", nastavlja Milena.

Nikolin nestanak prijavljen je prošlog petka, a njegovo tijelo pronađeno je nakon četiri dana potrage u Gavranovićevoj staklorezačkoj radnji u Resavskoj ulici. Za njime se tragalo u Starčevu u Pančevu, gdje mu je lociran telefon, koji je sa ostalim otpadom iz Beograda, đubretarskim kamionom prevezen u deponiju u Boleču.

Gavranović je saslušan u utorak u Višem tužilaštvu i određen mu je pritvor od 30 dana. On se pred tužiocem branio ćutanjem.

Potpisani sporazumi o saradnji Beograda, Sarajeva i Istočnog Sarajeva

vukovic mali skaka eyofGradonačelnici Istočnog Sarajeva, Sarajeva i Beograda Nenad Vuković, Abdulah Skaka i Siniša Mali potpisali su danas u Beogradu sporazum o saradnji u realizaciji projekta Evropskog omladinskog olimpijskog festivala (EYOF), koji će se u februaru 2019. godine održati u Istočnom Sarajevu i Sarajevu.

Skaka i Mali su potpisali Memorandum o saradnji Beograda i Sarajeva, kao i niz drugih sporazuma iz oblasti kulture, turizma i nauke, kojima će saradnja ova dva grada biti konkretizovana.

Gradonačelnik Beograda je nakon potpisivanja sporazuma rekao da je prezadovoljan napretkom odnosa u posljednjih desetak dana između Beograda i Sarajeva, jer su za vrlo kratko vrijeme potpisani konkretni sporazumi iz oblasti kulture, saradnje narodnih pozorišta, filharmonije, turističkih organizacija, organizacije EYOF-a i konkretno, saradnje dva grada.

Mali je istakao da region mora da nastupa zajedno i da tako bude konkurentniji, te da glavni gradovi BiH i Srbije moraju zajednički da nastupaju na trećim tržištima, da predstavljaju svoje zemlje i region, te potencijele koje posjeduju.

On je dodao da sporazum o saradnji između ova dva grada, uključujući i Istočno Sarajevo, a vezanim za EYOF, govori kako na pravi način mogu zajedno da se rješavaju problemi i istakao da je tak događaj odlična prilika da svi zajedno sarađuju i da cijeli region ima koristi od toga.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković izrazio je zadovoljstvo kada je riječ o potpisivanju pomenute saradnje te dodao da je za Istočno Sarajevo organizacija EYOF-a jedan od najvećih događaja u narednom periodu.

Prema njegovim riječima, EYOF nas vraća na scenu organizacije velikih takmičenja u zimskim sportovima, ali i šansa da se promovišu turistički potencijali na području Istočnog Sarajeva i Sarajeva, kao i planina Jahorine, Bjelašnice, Igmana i drugih.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka rekao je da vjeruje da je ovo početak dobre prakse koju će gradovi u regionu nastaviti u budućnosti s ciljem udruživanja regiona u zajedničko tržište.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković danas će u Beogradu prisustvovati i konferenciji "Beogradski investicioni dani" u Centru "Sava", gdje će se predstaviti gradovi Beograd, Sarajevo, Zagreb, Tirana i Podgorica.

 

Foto: internet

Vučić: Neću se više kandidovati

aleksandar vucic sarsPredsjednik Srbije Aleksandar Vučić je poručio da se više neće kandidovati na izborima za predsjednika Srbije.

On je istakao i da je izjava lidera SPS i njegovog glavnog koalicionog partnera Ivice Dačića da će beogradski izbori biti mjera Vučićevog ostanka na vlasti zapravo poziv Dačića da motiviše ljude da izađu na izbore.

"Možda Dačić zna nešto što ja ne znam, ali lokalni izbori su lokalni”, rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije i lider SNS se potom bavio temom "Šutanovac, Đilas, Šapić".

"Idu u tri kolone, a ustvari tu nema nikakve razlike, zajedno su urušavali grad, nije bilo gotovo nijednog gradilišta kada su njih trojica bili na vlasti", rekao je Vučić.

Vučić je ponovio i da se neće kandidovati na sljedećim predsjedničkim izborima, al ii da je uvjeren da će tada pobijediti onaj koga on bude podržao.

"Neće građani više da glasaju za neradnike", rekao je Vučić.

Upitan da komentarise napise o tome da će bivši predsjednik Srbije Tomislav Nikolić osnovati novu stranku i da li je možda sa Nikolićem o tome razgovarao, rekao je da tako nešto od njega nije čuo.

 

 

Dragutinović: Hag krije Mladićevo zdravstveno stanje

gradimir dragutinovic doktorPrvi neuroradiolog Srbije i pionir neuroradiobiologije u svijetu profesor dr Gradimir Dragutinović osvrnuo se na zdravstveno stanje generala Ratka Mladića, te je rekao kako je jasno da Hag krije pravo stanje.

"Zdravstveno stanje generala Ratka Mladića je dramatično, ali se na osnovu njegove medicinske dokumentacije koja je dostavljena u Beograd ne može zaključiti čak ni koliko je preživio moždanih udara. Jednostavno, ljekari iz Haga su radiološki pregled glave nekadašnjeg komandanta VRS uradili bez korišćenja kontrasta i snimak kao takav mnogo više sakriva nego što prikazuje. Da pojasnim, kada bi neki student na Medicinskom fakultetu pokušao da tumači i donosi zaključke o zdravstvenom stanju pacijenta na osnovu ovakvih snimaka, pao bi na ispitu", riječi su profesora Gradimira Dragutinovića.

Darko Mladić, sin nekadašnjeg komandanta VRS, nedavno je preko advokatskog tima podnio zvanični zahtjev Haškom tribunalu da odloži izricanje presude njegovom ocu 20. novembra, jer je njegovo zdravstveno stanje izuzetno loše.

Medicinski nalazi ih Haga, poslije devet mjeseci ignorisanja i odugovlačenja, ipak su na disku stigli u Beograd, a vještačenje je obavljeno u Dijagnostičkom centru “Hram” od najkompetentnijih srpskih ljekara.

Prošle nedjelje, u Haški tribunal je otišlo obrazloženo stručno mišljenje naših ljekara u kojem oni traže da se zdravstvene pretrage u slučaju Mladića urade po standardnim medicinskim procedurama.

Profesor Dragutinović kaže, za “Novosti”, da se pod hitno u Srbiji mora oformiti konzilijum najpriznatijih stručnjaka u sastavu neurolog, neuroradiolog, psihijatar i psiholog i za šefa konzilijuma predlaže neurologa, akademika Vladimira Kostića.

"Medicinski je nepošteno da se ovakvi nalazi uopšte smatraju validnim. U svijetu još od 1986. postoje medicinski protokoli i procedure na osnovu kojih se donose zaključci ljekara. Na osnovu onog što je nama dostavljeno, možemo da zaključimo da oni u stvari kriju pravo stanje pacijenta", rekao je Dragutinović.

General Mladić ima promjene na mozgu dok mu krvni sudovi u glavi recimo uopšte nisu snimani. Kako kaže profesor, njegovo zdravstveno stanje moralo je biti precizno dijagnostikovano po dolasku u Hag, ali to nije urađeno.

Da li Hag žuri da Mladića što prije osudi “pa da ga pusti da umre”, profesor ne zna, ali podvlači da bi bilo koja presuda njemu sada bila problematična, jer niko ne može da garantuje koliko i kako se on nečega mogao sjećati ili svjedočiti.

"Čak ni stanje njegovog srca nismo mogli da procijenimo, jer iako je u Hagu nosio holter, nije ispoštovana procedura da bi nalaz imao smisla. Definitivno, general Mladić zaslužuje medicinski pregled po evropskim standardima", dodaje Dragutinović.

Stručno i po proceduri

Vještačenje medicinskih nalaza Ratka Mladića iz Dijagnostičkog centra “Hram”, prema riječima Dragutinovića, poslati su u holandsku prestonicu i potpuno su stručno potkrepljeni.

"Čak sam natjerao Darka da pregled plati platnom karticom kako bi sud u Holandiji mogao da provjeri svaku našu proceduru. Šta će biti, ostaje da se vidi, ali nema mnogo vremena", kaže doktor Dragutinović.

 

U Srbiji više od 40 slučajeva malih boginja

male boginje dijeteOd početka oktobra tekuće godine na teritoriji Srbije do sada je registrovan 41 slučaj malih boginja, a 93 odsto oboljelih bilo je nevakcinisano ili nepotpuno vakcinisano, saopšteno je iz beogradskog Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

Većina slučajeva ima tipično kliničko ispoljavanje sa povišenom temperaturom i tipičnim promjenama na koži, a više od 70 odsto slučajeva je hospitalizovano.

U dva slučaja male boginje su praćene zapaljenjem pluća, a ova komplikacija se javlja jednom od 20 slučajeva. Riječ je o oboljenju koje se izuzetno lako širi pogotovu u zimskom periodu zbog boravka u zatvorenim prostorima i pojava malih boginja je doprinijela većoj vakcinaciji djece.

 

 

 

 

 

 

Pretplatite se na RSS feed

Region

Radio Sa-RS

facebook_page_plugin

Sarajevo-RS.com