Menu
A+ A A-

Zdravstvena zaštita povratnika i raseljenih osoba

BOROVACMinistar za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac prisustvovat će Drugoj sjednici posvećenoj tematskom razmatranju realizacije Revidirane strategije Bosne i Hercegovine za provedbu Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma pod nazivom „Zdravstvena zaštita povratnika i raseljenih osoba“, a koja će biti održana sutra i prekosutra (14. i 15. decembra) u Tesliću.

Organizator ove sjednice je Odbor za povratak izbjeglih i raseljenih osoba Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH u saradnji sa Misijom OSCE-a i Predstavništvom UNHCR-a u Bosni i Hercegovini, a učešće su potvrdili i Mario Karamatić, drugi zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH, predsjedavajući Senad Bratić i članovi Odbora za zaštitu prava izbjeglica, raseljenih lica i povratnika Narodne skupštine RS, entitetski ministri raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić i Davor Čordaš, te predstavnici Delegacije Evropske unije u BiH, Komisije za zaštitu ljudskih prava Brčko disktrikta BiH, Ministarstva civilnih poslova BiH, Ministarstva zdravstva FBiH, Ministarstva zdravlja RS, zavoda i fondova zdravstvenog osiguranja, kantonalnih ministarstava zdravlja, kantonalnih ministarstava rada, socijalne politike i izbjeglica te nevladinih organizacija.

Cilj ovog zasjedanja je sagledati realizaciju preporuka iz Revidirane strategije BiH za provedbu Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma u oblasti zdravstva, preostale izazove sa kojima se suočavaju povratnici i raseljene osobe u pristupu zdravstvenoj zaštiti i ostvarivanju zdravstvenog osiguranja u BiH, kao i mjere kojima bi se omogućila zdravstvena zaštita svih raseljenih osoba i povratnika.

BiH prijeti pojava tornada

tornado jagodinaPodručje Bosne i Hercegovine izloženo je uticaju vjetrova koji imaju orkansku snagu i koji će se sve češće u narednom periodu dešavati, upozoravaju stručnjaci.

"Ovo će se u budućnosti dešavati sve češće i češće. Možemo očekivati mala tornada, kakvi su nedavno zabilježeni u Gradišci. Za ovo možemo kriviti klimatske promjene, promjenu energetskog bilansa u atmosferi, kao i naš geografski položaj. Udari vjetrova mogu biti i jači nego što su sada zabilježeni, pogotovo u mjestima više nadmorske visine", rekao je za "Nezavisne" Goran Trbić, dekan Prirodno-matematičkog fakulteta u Banjaluci i član Klimatskog ekspertskog tima.

Prema riječima meteorologa Nebojše Kuštrinovića, do sada su urađena dva nacionalna klimatska izvještaja u kojima je navedeno da će doći do pojačanja intenziteta vjetrova na našem području, što potvrđuju i tri mala tornada koja su proteklih godina pogodila Prijedor, Maglajane i Popovo polje.

"Vjetar sa olujnim udarima će tokom sutrašnjeg jutra jenjavati, biće slab do umjeren, uglavnom sjevernih smjerova", izjavio je juče Igor Kovačić, meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

On napominje da će trenutna fronta donijeti i obilnije padavine, oko 20 do 30 litara po metru kvadratnom.

Mladići upali u Miljacku

snijeg miljacka vilsonovo sarsDvije osobe upale su noćas u korito rijeke Miljacke u sarajevskom naselju Dolac Malta, a prema podacima Kantonalne uprave civilne zaštite KS, za njima se još uvijek traga.

Kako ''Kliks'' saznaje na mjestu nesreće, u rijeku je prvo upao jedan mladić, a konobar iz obližnjeg kafića je skočio za njim. Obojica su nestala u nabujaloj Miljacki. 

Na terenu su pripadnici Gorske službe spašavanja, Civilne zaštite, sarajevske policije i vatrogasci. 

Nezvanično, riječ je o dva muškarca mlađe životne dobi. Vodostaj Miljacke je povećan u proteklim danima zbog naglog topljenja snijega.

Dispečerski centar Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo primio je dojavu o incidentu u 02:28 sati od Policijske stanice Novo Sarajevo.

"Kantonalni operativni centar civilne zaštite je odmah obavijestio direktora Uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo i njegovog pomoćnika za mjere zaštite i spašavanja, koji su odmah izašli na teren, kao i pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo s jednim vatrogasnim vozilom sa specijalnom opremom za spašavanje na vodi te pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo", saopšteno je iz Kantonalne uprave civilne zaštite.

Takođe su obaviještene i opštinske službe civilne zaštite Novo Sarajevo i Novi Grad. 

U pripravnost je stavljena i Gorska služba spašavanja čiji će se pripadnici u jutarnjim satima uključiti u akciju pretrage i spašavanja dvije nepoznate osobe.

Obuka "Finansijsko upravljanje i kontrola"

obuka dgsU cilju jačanja finansijskog upravljanja i kontrole u Graničnoj policiji BiH 12.12.2017. godine održana je jednodnevna obuka.

Obuku u organizaciji Centralne harmonizacijske jedinice Ministarstva finansija i trezora BiH vodili su predavači Akademije za ekonomiju i finansije Kraljevine Holandije.

Polaznici obuke bili su rukovodioci osnovnih organizacijskih jedinica, članovi Komisije za praćenje funkcionisanja finansijskog upravljanja i kontrole i njihovi zamjenici, komandiri jedinica GPBiH i njihovi pomoćnici i interni revizor.

Obuku je otvorio pomoćnik direktora za organizaciju i operacije GPBiH Slobodan Krstić, a finansijsko upravljanje i kontrolu GPBiH prezentovao je načelnik Uprave za administraciju Mustafa Ovčina.

 

 

EU priprema strategiju za Zapadni Balkan

evropska unija kartaU strukturama Evropske unije priprema se dokument koji bi trebalo da jasnije i preciznije definiše EU perspektivu šest država Zapadnog Balkana. U ovoj svojevrsnoj strategiji, između ostalog, govori se i o modelu 2+2+2, tačnije o grupsanju država koje još nisu članice EU na tri grupe.

Ove informacije za TV1 potvrdili su dobro obaviješteni diplomatski izvori iz Brisela i BiH.

U prvom nacrtu ove strategije u prvoj grupi za prijem su Srbija i Crna Gora, u drugoj Makedonija i Albanija, dok su u trećoj grupi BiH i djelimično priznato Kosovo.

Strategija EU za Zapadni Balkan trenutno je u fazi pripreme, a javnosti bi trebalo da bude poznata u februaru ili martu naredne godine, kažu izvori.

Bitno je naglasiti da se ne radi o dokumentu koji će biti osnova ili plan za dalji proces proširenja EU, već da predstavlja trenutnu procjenu stanja na terenu u državama Zapadnog Balkana koje još nisu dio evropske porodice.

Model 2+2+2 jedna je od opcija u pomenutom dokumentu, ali je, prema tvrdnjama upućenih izvora, on neprihvatljiv i nepovoljan za BiH te bi moglo doći do značajnih promjena.

"Nedopustivo je da BiH prihvati pristup u kojem će biti svrstana iza Srbije, Crne Gore, Makedonije i Albanije, te da bude u istom košu sa Kosovom, koje čak nije ni dobilo međunarodno priznanje na odgovarajući način", kaže za TV1 izvor iz diplomatskih krugova.

Budući da se strategija za Zapadni Balkan nije decidan plan EU o procesu proširenja, BiH bi poboljšanjem političkih prilika i slanjem odgovora na Upitnik Evropske komisije mogla da bude i prvoj ili drugoj grupi zemalja u modelu 2+2+2.  A za to ima i podršku brojnih država članica EU.

Predstavnici bh. diplomatije, kako TV1 saznaje, aktivno se u evropskim krugovima zalažu za princip koji neće podrazumijevati grupe i vezivanje država u procesu pristupanja EU. Umjesto toga, za BiH prihvatljiv je princip u kojem će se o članstvu u EU odlučivati na osnovu dostignuća i postignutih rezultata.

"U tom smislu, BiH je u interesu da se na putu ka EU približi Srbiji i Crnoj Gori, jer od toga može imati samo korist", tvrde dobro obaviješteni izvori iz diplomatije.

Olujno nevrijeme nanijelo veliku štetu širom BiH

drvo izvaljenoJak vjetar stvara ogromne probleme u cijeloj BiH. Olujno nevrijeme prouzrokovalo je materijalnu štetu na 30 odsto domaćinstava na području opštine Petrovo, rekla je portparol opštine Slađana Lazarević.

Lazarevićeva je istakla da je šteta pričinjena i na privrednim objektima, te zgradama opštine, Osnovne škole "Sveti Sava" Kakmuž i Doma kulture Karanovac, a uništen je i kompletan krov objekta Fudbalskog kluba "Ozren".

Prema njenim riječima, procjenjuje se da je 50 odsto plasteničke proizvodnje uništeno, a velika je šteta i na pčelinjacima.

Ona kaže da je olujno nevrijeme počelo juče i trajalo je do kasnih jutarnjih časova sa najjačim udarom vjetra od 23.00 do 4.00 časa.

MILIĆI: OŠTEĆENI KROVOVI NA VIŠE DESETINA OBJEKA

Olujno nevrijeme praćeno jakim vjetrom, koje je pogodilo opštinu Milići, oštetilo je krovove više desetina privatnih i javnih objekata, a najveću štetu pretrpjela je zgrada Osnovne škole "Aleksa Jakšić", gdje je uništen krov na fiskulturnoj sali, te objekti Doma rudara i milićke Sportske dvorane.

"Naš zadatak je da procijenimo štetu i što prije obezbijedimo sredstva za obnovu školskog krova", rekao je načelnik opštine Milići Momir Lazarević.

On je dodao da je formirana komisija za procjenu štete koja je danas sa predstavnicima mjesnih zajednica angažovana na terenu kako bi utvrdila obim pričinjene štete na individualnim i javnim objektima.

Vjetar je uzrokovao i paljenje dimnjaka i požare na više stambenih objekata, pa su tokom noći intervenisali milićki vatrogasci.

TESLIĆ: OŠTEĆENI KROVOVI NA DOMAĆINSTVIMA

Olujno nevrijeme u Tesliću pričinilo je veliku materijalnu štetu na stambenim objektima i plastenicima, dok su putevi prohodni.

Borić je naveo da još ne raspolaže potpunim informacijama o šteti, s obzirom na to da nevrijeme i dalje traje, ali smanjenim intenzitetom.

On je istakao da su najviše oštećeni krovovi na stambenim objektima i plastenici na poljoprivrednim gazdinstvima, dok su pojedina naselja ostala bez struje.

Borić kaže da će nadležna komisija u narednom periodu sačiniti izvještaj o ukupnoj pričinjenoj šteti.

KRUPA NA UNI: SANIRANA VEĆINA KVAROVA

Na području opština Novi Grad i Krupa na Uni sanirana je većina kvarova na dalekovodima, a počela je i sanacija oštećenja na niskonaponskoj mreži izazvanih jakim vjetrom.

Tehnički rukovodilac "Elektrodistribucije" Novi Grad Zoran Plavšić rekao je da su ekipe kompletno sanirale dalekovode Dobrljin i Svodna, a da su u toku radovi na dalekovodu Blatna u dijelu Rašće-Osredak-Bušević.

"Na području opštine Krupa na Uni ekipe rade u pravcu prema Buševići i prema Hašanima. Počela je sanacija niskonaponske mreže gdje je zaista mnogo kvarova. Prijavljeno je oko 150 kvarova", naveo je Plavšić.

U TEŠNJU PAO MINARET NA DŽAMIJI

Snažan vjetar srušio je noćas minaret na Čaršijskoj džamiji u Tešnju.

Kako je za Avaz.ba potvrđeno iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), do obrušavanja munare na Ferhad-begovoj džamiji, u narodu poznatijoj kao Čaršijskoj džamiji, došlo je oko jedan sat iza ponoći.

 

U ovom incidentu u ulici Enesa Galijaševića nije bilo povrijeđenih osoba.

Munara je pri padu oštetila samu džamiju, ali i nekoliko objekata koji se nalaze pored.

Uviđaj će biti obavljen u jutarnjim satima.

Delegacija PS BiH u Buenos Airesu

svjetska trgovinska organizacijaPredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Ognjen Tadić, predsjedavajući Komisije za spoljnu trgovinu i carine Predstavničkog doma PSBiH Šemsudin Mehmedović i predsjedavajući Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma PSBiH Predrag Kožul razgovarali su u Buenos Airesu sa potpredsjednicom Predstavničkog doma Kongresa Argentine Patriciom Gimenez o unapređenju bilateralnih odnosa dvije prijateljske zemlje.

Zahvaljujući se na, kako je ocijenio, odlično organizovanoj Parlamentarnoj konferenciji o Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO), kao i na gostoprimstvu koje je Kongres Argentine pružio svim delegacijama zemalja učesnica Konferencije, predsjedavajući Tadić naglasio je da je misija Delegacije PSBiH u Buenos Airesu bila da utiču na parlamentarce iz zemalja članica WTO, kao i na predstavnike vodećih multilateralnih parlamentarnih organizacija u svijetu da pomognu kako bi BiH što prije okončala pregovore i postala punopravni član WTO.

S tim u vezi, predsjedavajući Tadić upoznao je gospođu Gimenez o tome da BiH još uvijek vodi bilateralne trgovinske pregovore sa Brazilom, Rusijom i Ukrajinom, te zamolio za podršku Argentine, kao države koja igra značajnu ulogu u WTO.

Prema riječima Tadića, članstvo BiH u WTO predstavlja dokaz ispunjavanja određenih standarda u oblasti spoljne trgovine, zbog čega se tretira kao važan dio integrativnog procesa koji našu zemlju vodi ka članstvu u Evropsku uniju.

Izrazivši razumijevanje za težnju BiH da postane punopravni član WTO, gospođa Gimenez obećala je da će zvaničnici najviše zakonodavne institucije Argentine pomoći BiH da dostigne svoj cilj i uspješno okonča pregovore o članstvu u WTO sa preostale tri države.

Tokom sastanka zajednički je konstatovano da je saradnju između dva državna parlamenta potrebno podići na viši nivo. S tim u vezi, dogovoreno je da se pojača angažman poslaničkih grupa prijateljstva koji bi trebalo da dovede do razmjene posjeta na nivou rukovodstava i radnih tijela PSBiH i Kongresa Argentine

Rekordan broj institucija bezbjednosti u BiH učestvovao u uništavanju oružja

unistavanje oruzja 2017

Ukupno 11 policijskih agencija je 09. decembra uništilo preko 2.400 komada malog oružja i lakog naoružanja (SALW) u industrijskoj topionici željeza u Banja Luci, što je do sada rekordan broj institucija sigurnosti koje su učestvovale u jednom ovakvom događaju.

Uništavanje malog oružja i lakog naoružanja je finansirala Evropska unija (EU), uz podršku Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH), Centra za kontrolu malokalibarskog i lakog naoružanja u istočnoj i jugoistočnoj Evropi (SEESAC), i institucija vlasti u Bosni i Hercegovini.

SALW su prikupile policijskih agencija kroz različite aktivnosti provođenja zakona i kroz određen broj dobrovoljnih predaja oružja građana Bosne i Hercegovine.

Cilj događaja je da podigne nivo javne sigurnosti kao i da smanji rizik nelegalne trgovine SALW-a, značajno umanjujući broj oružja u Bosni i Hercegovini.

Događaj su otvorili g. Ermin Pešto, predsjedavajući Koordinacijskog odbora za kontrolu SALW-a u Bosni i Hercegovini, g. Richard Wood, šef Odjela za vladavinu prava pri Kancelariji specijalnog predstavnika EU u BiH i g. Slobodan Tadić, rukovodilac odsjeka Pravda i sigurnost, UNDP BiH.

Sa preko 6.000 komada oružja uništenog od početka godine i rekordnog broja javnih institucija koje su učestvovale u događaju uništavanja, Bosna i Hercegovina još jednom naglašava svoje opredjeljenje za borbu protiv nelegalne trgovine oružjem, te za sigurnost svojih građana i cijelog regiona.

 

 

Priveden vojni ataše ambasade BiH u Holandiji zbog ratnog zločina u Konjicu

vojniatase1Vojni ataše ambasade BiH u Holandiji, pukovnik Enes Jahić priveden je danas na graničnom bh. prelazu, te je predat Tužilaštvu BiH.

Kako je rekao portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić, Jahić je saslušan i postupajući tužilac će za njega predložiti mjere zabrane.

Jahić je priveden u okviru predmeta "Bradina" u okviru kojeg je ranije uhapšeno 13 osoba koje se terete za krivično djelo zločin protiv čovječnosti na području opštine Konjic tokom 1992. godine. On je obuhvaćen istragom kao bivši komandir specijalne jedinice konjičke policije.

Akciju je izvela SIPA 4. decembra na području Konjica i Sarajeva.

Sporne bebi-hrane nema na BiH tržištu

flasica bebeBebi-hrane francuskog proizvođača “Laktalis” u kojoj je pronađena salmonela, prema saznanjima Agencije za sigurnost hrane BiH nema na domaćem tržištu, potvrđeno je u ovoj Agenciji.

"Putem sistema za uzbunjivanje za hranu i za hranu za životinje (EU RASFF), Agencija za sigurnost hrane BiH do sad nije obaviještena da su na tržište BiH isporučeni proizvodi mliječne bebi formule i proizvodi za ishranu beba koje “Laktalis” povlači sa tržišta više zemalja, zbog utvrđenog prisustva bakterije salmonele", istakli su u Agenciji.

Prema njihovim riječima, s obzirom da je sporna hrana namijenjena najosjetljivijoj populaciji, Agencija je, kako kažu, od nadležnih inspekcijskih organa zatražila da žurno preduzmu mjere i utvrde da li je došlo do eventualne distribucije, iako se, kako su rekli, trenutno ne rapolaže saznanjima da se na listi zemalja u koje je došlo do distribucije nalazi i BiH. 

Šarović: Kasnimo za susjedima 10-15 godina

mirko sarovicMinistar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH Mirko Šarović rekao je danas u Sarajevu da se u BiH nedovoljno, odnosno veoma malo ulaže u turizam.

On je izjavio da BiH u oblasti turizma za regionom zaostaje i da su je svi njeni susjedi pretekli i nalaze se ispred nje za 10-15 godina.

Šarović je istakao da je projekat „Via Dinarika“ podsticaj svima u BiH da ulažu više u turizam.

"Ovo je prilika da drugačijim očima gledamo na ovaj veoma važan sektor koji može da bude motor za razvoj ekonomije u BiH uopšte", rekao je Šarović medijima uoči konferencije „Via Dinarika – platforma za održivi razvoj turizma i lokalni ekonomski rast u BiH“.

Prema njegovim rijelima, turizam i turistička privreda moraju se naći u svim planovima kantona, entiteta i na nivou BiH, mora da bude dio svih reformskih agendi, svih budžeta u BiH kako bi možda napravili ključni iskorak i sustigli susjede i došli do prve milijarde evra od turizma.

"BiH ima potencijal da to ostvari u narednih nekoliko godina", tvrdi Šarović.

On smatra da, prije svega, u BiH treba mijenjati imidž, percepciju i sliku zemlje i da se, umjesto percepcije kao zemlje izašle iz rata, gradi percepciju poželjne turističke destinacije.

Rezidentni predstavnik UNDP-a u BiH Sezin Sinanoglu rekla je da se turizam u BiH razvija velikom brzinom.

"Ove godine zabilježeno je povećanje broja turista koji su poosjetili BiH za 18 odsto i to je najveći porast broja turista u jednoj zemlji Evrope ove godine", navela je Sinanoglu.

Ona je istakla da razvoj turizma znači poboljšanje infrastrukture, otvaranje novih radnih mjesta i rast ekonomije.

"Turizam uopšte znači poboljšanje životnog standarada i dobrobiti svih ljudi u BiH. žVia Dinarikaž je jedinstven proizvod, ona povezuje ljude Balkana, globalne turiste, te ljude sa prirodom", izjavila je Sinanoglu i dodala da su UNDP i USAID u ovaj projekat koji traje tri i po godine uložile milion i po dolara.

Prema njenim rijelima, ovaj projekat pomogao je poboljšanju života i životnog standarda u ruralnim područjima BiH i pružaocima usluga u oblasti turizma.

"Ovim projektom obilježeno je 800 kilometara staza u dinarskim Alpama, pružena edukacija ljudima u poboljšanju turističke ponude u ruralnim područjima, pružanju novih usluga noćenja i hrane, zahvaljujući njemu obnovljene su neke planinarske kuće i pružena pomoć u nekim drugim uslugama", navela je Sinanoglu.

Ona je istakla da je kroz ovaj projekat izgrađeno veoma uspješno i snažno partnerstvo sa vlastima na svim nivoima, a on je prepoznat i u mnogim turističkim medijima.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH Mirko Šarović rekao je danas u Sarajevu da se u BiH nedovoljno, odnosno veoma malo ulaže u turizam.

On je izjavio da BiH u oblasti turizma za regionom zaostaje i da su je svi njeni susjedi pretekli i nalaze se ispred nje za 10-15 godina.

 

Prihodi od indirektnih poreza veći za 428 miliona KM

uio bihPrihodi od indirektnih poreza u jedanaest mjeseci 2017. godine iznosili su 6 milijardi i 477 miliona KM i veći su za 428 miliona KM ili 7,07 % u odnosu na isti period 2016. godine kada su iznosili 6 milijardi i 49 milliona KM.

Samo u novembru 2017. godine prikupljen je 631 milion KM indirektnih poreza (PDV, akciza, carina i putarina), što je za 41 milion KM više u odnosu na novembar 2016. godine.

UIO je u periodu 01.01.-30.11.2017. godine privredi vratila 1 milijardu i 180 miliona KM što je za 180 miliona KM više u odnosu na isti period prošle godine.

Nakon izvršenih povrata PDV-a poreskim obveznicima koji su u u periodu 01.01.-30.11.2017. godine iznosili 1 milijardu i 180 miliona KM, neto prikupljeni prihodi koji su otišli u raspodjelu korisnicima, a to su država, entiteti i Distrikt Brčko, iznosili su 5 milijardi i 297 miliona KM i veći su za 247 miliona KM u odnosu na prihode koje su sa Jedinstvenog računa korisnici dobili u istom periodu 2016. godine.

Za finansiranje državnih institucija u periodu 01.01.-30.11.2017. godine raspoređen je iznos od 689 miliona KM. Ostatak sredstava završio je kod entiteta i Brčko distrika.

Tako je Federacija BiH u jedenaest mjeseci 2017. godine ukupno dobila 2 milijarde i 938 miliona KM, Republika Srpska 1 milijardu i 488 miliona KM i Brčko distrikt 161 milion KM

Pretplatite se na RSS feed

Radio Sa-RS