Menu
A+ A A-

Prodavci "online" obuće i odjeće pod istragom

kupovina na internetuU BiH je najezda neregistrovanih trgovaca koji prodaju odjeću, obuću i druge proizvode putem interneta.

Oni naručuju robu iz inostranstva takođe putem interneta, a potom je prodaju građanima, uglavnom posredstvom društvenih mreža “fejsbuk” i “instagram”, pri čemu ih većina nisu registrovani i ne plaćaju nikakve obaveze.

Građani naručuju robu na osnovu fotografija i plaćaju je nakon preuzimanja, ali u slučaju da nisu zadovoljni nemaju kome da se žale.

"Naručila sam neku odjeću preko fejsbuka i dobila nešto što uopšte nije ni blizu onog što sam vidjela na slikama, a osim toga bila je i oštećena. Kada sam se obratila trgovcu nije bio spreman da mi vrati novac ili zamijeni robu, a nakon mog insistiranja samo me je blokirao na fejsbuku", požalila se jedna Banjalučanka.

Prodaja na daljinu

U Inspektoratu Republike Srpske kažu da prodaju preko interneta, koja se definiše kao prodaja na daljinu, može da organizuje samo trgovac koji se registrovao za tu vrstu trgovine i koji mora da posjeduje odgovarajući poslovni prostor, kao i skladište robe koju prodaje.

Međutim, primjećeno je da sve više fizičkih lica, koja putem društvenih mreža, u vlastitim domovima, nelegalno nude različite proizvode i usluge.

Inspekcija nema nadležnost da ulazi u privatne stanove ili kuće, zbog čega su pitanje nelegalne trgovine fizičkih lica putem interneta pokrenuli u saradnji sa Upravom za indirektno oporezivanje BiH.

"Uvidom u evidencije jednog poštanskog operatera identifikovani su građani koji su u kratkom vremenskom periodu imali veliki broj dostava pošiljki, te postoji sumnja da se radi o nelegalnoj trgovini. Informacije do kojih smo došli dostavili smo nadležnim javnim tužilaštvima u BiH, jer se ovo pitanje mora riješavati na nivou oba entiteta", istakla je Dušanka Makivić, portparol Inspektorata RS.

Ona napominje da za uslugu ili proizvod kupljen od fizičkog lica na društvenim mrežama potrošači nemaju mogućnost da traže zaštitu svojih potrošačkih prava putem inspekcije.

"U slučaju da dođe do oštećenja zdravlja ili materijalne štete, potrošači nemaju nijedan materijalni dokaz o kupovini", istakla je Makivićeva.

Carina

U UIO kažu da je naručilac proizvoda putem interneta, čija vrijednost prelazi 50 KM, dužan da plati carinu.

Za devet mjeseci ove godine u BIH je na tri carinske ispostave pri poštama u Banjaluci, Sarajevu i Mostaru ocarinjena roba u vrijednosti od 3,7 miliona KM na koju su plaćene dažbine od oko 780.000 KM.

"Od plaćanja carine oslobođeni su državljani BiH i strani državljani za predmete koje prime iz inostranstva u pismima i poštanskim paketima u vrijednosti do 50 KM, isključujući alkoholne proizvode, parfeme i toaletne vode, duvan i duvanske prerađevine". navodi Ratko Kovačević, portparol UIO.

Pravo na reklamaciju

Po Zakonu o zaštiti potrošača u RS, ukoliko potrošač koji kupuje robu od registrovanog trgovca preko interneta, nakon kupovine proizvoda primeti nedostatak na proizvodu, ima prava na reklamaciju, na način i u rokovima kako je to propisano u slučaju reklamacije pri „klasičnoj“ trgovini, kažu u Ministarstvu trgovine i turizma RS.

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Vojnici ostaju pet godina duže u stroju

oruzane snage bih vojskaMinistarstvo odbrane BiH uputilo je u dalju proceduru prijedlog kojim je predviđeno da vojnici u Oružanim snagama BiH mogu ostati u službi do navršetka 40. godine života, odnosno pet duže u odnosu na postojeća rješenja.

Sudbina tog prijedloga trebalo bi da bude poznata do kraja godine.

Resor odbrane je apsolutni rekorder u potrošnji među institucijama BiH sa budžetom koji godišnje premašuje 250 miliona maraka, a većina novca odlazi za lična primanja zaposlenih. Stav mnogih, posebno zvaničnika i političkih partija u Republici Srpskoj, je da BiH nisu potrebne Oružane snage u ovom obimu i da bi novac koji se rasipa za njihovo funkcionisanje trebalo da bude preusmjeren u razvojne i infrastrukturne projekte.

Oružane snage BiH trenutno imaju 8.733 pripadnika među kojima je 3.819 vojnika, 3.016 podoficira i 1.898 oficira. Posljednje projekcije iz Ministarstva odbrane pokazuju da će zbog nemogućnosti produženja ugovora usljed starosne granice iz vojne službe iduće godine otići 219 vojnika.

S druge strane, uniformu bi u periodu od 2017. do 2019. godine trebalo da zaduži 1.571 osoba, od čega je 171 oficir, 150 podoficira te 1.250 vojnika. Trenutna popunjenost pozicija u Oružanim snagama BiH je oko 85 odsto.

U Ministarstvu odbrane kažu da su svjesni da vojnici sve češće napuštaju profesionalnu službu i prije navršenih 35 godina života, uglavnom zbog malih plata i loših uslova za rad. Mnogi su svjesni da će sa navršenih 35 godina života biti prinuđeni da odu te i prije nego što ostanu bez posla pronalaze novo zaposlenje.

Ministarstvo odbrane je, kako bi pokušalo da amortizuje ove probleme, pristupilo izmjeni Zakona o službi u Oružanim snagama BiH, odnosno odredaba koje se tiču dužine trajanja profesionalne službe vojnika. Tim prijedlogom je predviđeno podizanje starosne granice vojnika sa sadašnjih 35 na 40 godina.

"Analizom stanja u oružanim snagama zemalja u okruženju i zemalja članica NATO-a utvrđeno je da je u njima zastupljena navedena starosna granica. Prijedlog izmjena i dopuna zakona je u proceduri", kazali su u Ministarstvu odbrane.

Zamjenik ministra odbrane Boris Jerinić kaže da stalno rade analize na osnovu kojih prave procjene u vezi sa tim koliko će vojnika biti primljeno, a koliko njih će razdužiti uniformu.

"Odluka o podizanju starosne granice je u rukama parlamentaraca. Do parlamentarne većine je da li će prijedlog proći ili ne. On će sigurno biti na dnevnom redu do kraja godine", rekao je Jerinić.ministarstvo odbrane zgrada

Ministarstvo odbrane BiH usvojilo je nedavno prvi jedinstveni pravilnik o zdravstvenoj sposobnosti u vojnoj službi. Svi koji požele da zaduže uniformu moraju zadovoljiti na testu opšteg znanja i fizičke sposobnosti, ali i proći brojne zdravstvene preglede, od osnovnih pa sve do analize DNK uzorka kojoj će biti podvrgnuti svi koji odlaze u vojne misije. Kandidati koji žele da postanu pripadnici vojne službe moraju da prođu i test opšteg znanja koji sadrži 350 pitanja.

Radni dan

Radni dan vojnih lica, odnosno raspored dnevnog vremena je utvrđen pravilima službe. On počinje ustajanjem u šest časova, a raspored je posebno zgusnut u jutarnjim časovima kada je na programu vježbanje, doručak, dizanje zastave i postrojavanje.

Prosječna starost lica u Oružanim snagama BiH

Generali - 52

Oficiri - 44 i pet mjeseci

Podoficiri - 44 i mjesec

Vojnici - 28 i četiri mjeseca

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Uzbuna zbog zagađenog vazduha u Lukavcu

zagadjen vazduh zenaNa području opštine Lukavac, u FBiH, proglašena je "epizoda uzbune" zbog visokog stepena zagađenosti vazduha, a građanima se ne preporučuje duži boravak na otvorenom, prenose federalni mediji.

Građanima se preporučuje da, ukoliko vrijeme provode napolju, dišu isključivo kroz nos, a da osobe sa hroničnim bolestima, trudnice, starija lica i djeca podliježu rizičnoj grupi stanovništva.

Resorno kantonalno ministarstvo apeluje na sve vozače da smanje upotrebu motrnih vozila i ne pale otpad u domaćinstvima.

Takođe, oni pozivaju pravna lica, vlasnike ili korisnike kotlovnica i ložišta da preduzmu sve tehnički neophodne mjere kako bi se emisija štetnih gasova na području Lukavca smanjila.

U ovaj slučaj uključena je i Služba Civilne zaštite opštine Lukavac, a Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoline Tuzlanskog kantona proglasilo je "epizodu uzbune" na osnovu podataka dobijenih sa Sistema za praćenje kvaliteta vazduha u ovoj opštini, prenose federalni mediji.

 

 

 

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Tadić predsjedava u Domu naroda PSBiH

ognjen tadic1U sklopu redovne rotacije, od 17. oktobra 2017. godine predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) je Ognjen Tadić, koji će tu funkciju obavljati narednih osam mjeseci.
 
U istom periodu prvi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH biće Safet Softić, dok će drugi zamjenik predsjedavajućeg biti Bariša Čolak.

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ferrari od 386.200 KM najskuplje uvezen automobil u BiH

ferari crveniNajskuplji automobil uvezen u Bosnu i Hercegovinu u prvih devet mjeseci ove godine je ferari 488 spajder, tip F142. Ponosnog vlasnika skupocjeni četvorotočkaš koštao je 386.200,13 KM, plus dažbine od 65.800,46 KM.

Rekli su ovo u Upravi za indirektno oporezivanje BiH, dodajući da je u prvih devet mjeseci ove godine uvezeno 51.817 automobila.

"Od toga, uvezeno je 8.319 novih i 43.398 polovnih vozila, ukupne vrijednosti 625.354.903,90 KM, sa dažbinama 137.819.671,36 KM", rekao je Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Tako je ukupna vrijednost automobila ove godine u prvih devet mjeseci već premašila čitavu 2015. godinu, kada je uvezeno 65.121 vozilo ukupne vrijednosti 538.476.507,44 KM.

Po svemu sudeći, za pojedine građane ove godine nema krize, jer će vrijednost uvezenih automobila do kraja godine vjerovatno premašiti i proteklu godinu, kada su uvezena 67.834 automobila, ukupne vrijednosti 759.199.884,55 KM, i dažbina 162.304.233,91 KM.

Adis Kepeš, direktor firme "STARline" Sarajevo, koji je ovlašteni "Mercedes-Benz" uvoznik, rekao je da su zadovoljni prodajom automobila, te da je ova godina bolja nego prošla što se tiče prodaje vozila.

"Najveću zaslugu za prodaju 'Mercedes-Benz' vozila imaju novi modeli, posebno GLC i E klasa. Prodaja rabljenih vozila je blago uvećana. Nismo zadovoljni uvozom rabljenih mercedesa starih nekoliko godina, jer ih lica kupuju i van granica BiH. Oni kupuju na taj način i nova vozila, što je nama svakako trn u oku", rekao je Kepeš.

Željko Vasilić, prodajni radnik u auto-salonu "Braća Đukić" Derventa, koji, kako je rekao, radi isključivo s polovnim vozilima ne starijim od šest godina, kaže da se i njihova prodaja ove godine osjetno povećala, te da je prodaja inače zadnjih godina u malom porastu.

"Generalno smo zadovoljni prodajom vozila, jer je sve manje kupaca koji daju novac da bi dobili 'mačka u vreći'. Danas svako svašta radi i petlja, pa su građani izgubili povjerenje, traže garanciju na vozilo i na kilometre, a kod nas je mogu dobiti na 12 i 24 mjeseca", rekao je Vasilić.

Zoran Pavlović, ekonomski analitičar, kaže da kupovina skupocjenih automobila nije pokazatelj da li ima krize kod naših građana, nego je suština raslojavanje koje postoji u našem društvu između ljudi koji kupuju najjeftinija vozila i onih koji su u stanju da potroše gotovo nezamislive cifre za jednog četvorotočkaša.

"Danas živimo u vremenu u kojem su sa jedne strane oni koji su došli lako do novca, pa se međusobno dokazuju koliko su poslovno sposobni. Onaj ko je teško zaradio pare ili ih stvorio radom, teško će odvojiti toliki novac za automobil", rekao je Pavlović.

Istakao je da nije protiv skupih vozila, ali da se treba jasno definisati da li je novac koji je za to iskorišten prethodno bio oporezovan i po tom osnovu da li su plaćene obaveze prema državi.

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Internacionalni Univerzitet u Sarajevu partner u organizaciji EYOF-a

eyofSporazum o saradnji između Internacionalnog Univerziteta u Sarajevu, gradova Istočno Sarajevo i Sarajevo i "EYOF"-a 2019. d.o.o. potpisan je danas u prostorijama pomenutog univerziteta.

Potpisivanjem ovog sporazuma "EYOF 2019" je stekao još jednog strateškog partnera, čija će se saradnja ogledati kroz promociju značaja organizovanja EYOF 2019, razmjenu akademskog i stručnog osoblja, te angažman i stipendiranje studenata kroz volonterski rad u sklopu EYOF 2019.

Svečanom potpisivanju sporazuma o saradnji i partnerstvu prisustvovali su rektor Internacionalnog Univerziteta u Sarajevu Erkan Ture, predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić, zamjenik gradonačelnika grada Sarajevo Milan Trivić, te rukovodstvo firme "EYOF 2019" d.o.o.

Prema riječima rektora Internacionalnog Univerziteta u Sarajevu Erkana Turea radi se o jednom od najvećih projekata u BiH za mlade ljude, te ga treba smatrati društveno odgovornim.

"EYOF ima već 25 godina dugu tradiciju i jedan je od događaja pod pokroviteljstvom međunarodnog olimpijskog komiteta. Jako je bitan za nas, budući da ovaj olimpijski festival okuplja više od 1.600 mladih sportista koji će učestvovati u zimskim igrama. Trudimo se da naše studente ohrabrimo i motivišemo da uzmu učešće u mnogim sportskim aktivnostima. Sretni smo da možemo podržati "EYOF" i biti dio ove organizacije jer mi ovo vidimo kao događaj gdje svi dobijamo", rekao je Ture.

Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić izrazio je zadovoljstvo zbog potpisanog sporazuma koji treba da doprinese što boljoj i uspješnijoj organizaciji Zimskog olimpijskog festivala za mlade 2019. godine.

"Današnji događaj jeste jedan kontinuitet naše želje da organizaciju ovog evropskog, a ja bih rekao i svjetskog događaja, uključimo i IUS s obzirom da smo ranije potpisali protokole o saradnji sa dva javna univerziteta u Sarajevu i Istočnom Sarajevu", istakao je Lučić.

Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Milan Trivić izjavio je da je ovaj događaj "plemenita misija sporta".

"EYOF na ovaj način postavlja i trasira novo vrijeme u saradnji na ovom prostoru, prije svega, između dva grada unutar BiH. Angažovanje volontera, mladih ljudi je takođe lijepa priča koja podsjeća na Olimpijadu. Najviše pamtim Olimpijadu po entuzijazmu građana", rekao je Trivić.

Direktor EYOF-a Senahid Godinjak zahvalio se IUS-u jer su na samom početku prepoznali značaj ovog projekta i da je činom potpisivanja ovog Sporazuma saradnja sa Univerzitetom samo ozvaničena, obzirom da je i do sada bila veoma uspješna.

"Projekat EYOF-a u suštini jeste projekat mladih ljudi i zbog toga je naša intencija da nosioci, ljudi koji treba da implementiraju ideje kroz ovaj projekat upravo budu mladi i to je zaista prilika ovdje da budu uključeni ne samo studenti nego i asistenti i profesori", istakao je Godinjak.

Cilj potpisivanja Sporazuma je saradnja Univerziteta, kao i mladih ljudi, koji su ključ za uspješnu realizaciju projekta EYOF 2019. Naime, u sklopu projekta EYOF 2019 planirano je da se angažuje oko 1500 volontera, od čega će najviše biti studenata. Za studente je ovo odlična prilika da steknu stručnu praksu i dobiju potvrdu za istu.

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Pucnjava u Hitnoj pomoći

hitna sarajevoU prostorijama Hitne pomoći u Sarajevu danas oko 16 sati došlo je do pokušaja samoubistva.
 
Nepoznata muška osoba starije životne dobi u hodniku Hitne pomoći ispred laboratorijske službe pokušala je izvršiti samoubistvo.
 
 
Ova informacija za N1 je potvrđena u Hitnoj pomoći. Muškarac, prema riječima zaposlenih Hitne, nije pacijent.
 
Na mjesto događaja upućeno je nekoliko policijskih patrola, koji rade uviđaj, a muškarac je prevezen na Klinički centar Univerziteta u Sarajevu.
 
 
 
 
 
 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Protest na ulicama Sarajeva zbog redukcije vode

sarajevo gradU organizaciji Vodoodbrana Sarajeva danas će biti održan protest za vodu od 15 do 16:30 sati ispred Vlade Kantona Sarajevo, a Anes Podić iz Udruženja Eko akcija je za N1 kazao kako je jedini izlaz iz problema sa vodom u glavnom gradu Bosne i Hercegovine upravo protest građana.

"Problem sa vodosnabdijevanjem u Sarajevu postoji duže od decenije, a stručnjaci su još prije pet godina opisali da će se desiti ovo što se dešava danas, ali niko prstom nije mrdnuo u vezi toga i sve se svelo u kadrovskim promjenama. Više nisu ni redukcije vode u pitanju, već je sada došlo i do preraspodjele vode. Nema vode u školama, djeca se šalju s vlažnim maramicama na nastavu i jedini izlaz iz ovoga jeste protest. Vlada Kantona je navodno u stalnom zasjedanju o vodi od augusta, no jednom se izmišljala voda iz Hadžića, drugi put iz Kijeva, treći put je bila zakazana vanredna sjednica Vlade posvećena vodi, a vodi se nije posvetilo nijedan jedini put. Nakon svega toga mi smo dobili anketu o jeziku. Sve se svelo na čekanje kiše. Vlast mora početi raditi svoj posao svakog dana i građani moraju dobiti informacije zašto nema vode, kada će doći, ko će je dobiti, kakav je kvalitet vode; tražimo da se kontrole dramatično povećavaju", istakao je Podić zahtjeve za N1.

Naveo je i kako je teško reći koji broj ljudi očekuju na protestu, ali da je interes na društvenim mrežama ogroman.

"Teško je procijeniti o broju ljudi koji će doći ispred Vlade KS, jer je nažalost Sarajevo na razne načine ubijeno u pojam, ali građani moraju biti svjesni da moraju sudbinu uzeti u svoje ruke i mimo izbora i danas je jedan od tih dana", komentarisao je.

Naveo je i kako su do sada organizovali četiri javne rasprave u vezi problema sa vodom, te da su pozivali ministre i premijera ali da se niko nije pojavio.

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ljekari bježe sa Koševa zbog Sebije Izetbegović

sebija bolnica sarajevoEgzodus uglednih stručnjaka koji su napustili Klinički centar Univerziteta u Sarajevu nastavljen je odlaskom prof. dr. Azre Alajbegović, uglednog neurologa i neuropshijatra.

Ona je potvrdila da napušta KCUS nakon višedecenijskog rada, a razloge odlaska navela je u samo jednoj rečenici.

"Moj status izgubio je adekvatnu donju granicu mere poštovanja i dostojanstva", kazala je dr. Alajbegović.

Prije nekoliko dana trojica vrsnih hirurga Hasan Tanović, Semin Bećirbegović i Senad Maksić podnijeli su zahtjev za raskid radnog odnosa u KCUS, u kojem su proveli više od 15 godina i operisali na hiljade pacijenata. Kao glavne razloge odlaska iz najveće zdravstvene ustanove u BiH naveli su pritiske, mobing i nezdrav odnos koji vlada nad zaposlenima, otkada je na čelo došla Sebija Izetbegović.

Inače, najveću medicinsku ustanovu u BiH od januara 2016. do danas napustilo je više od 40 vrsnih lekara, a sudeći prema najavama, egzodus ljekara biće nastavljen.

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Počinje EYOF Ideathon za izradu maskote

eyof bijeli 2019Evropski omladinski olimpijski festival (EYOF) održaće se u periodu od 9. do 16. februara 2019. godine u Istočnom Sarajevu i Sarajevu, a do tad organizatori trebaju da osmisle idealno rješenje za novu maskotu za ovaj festival.

Zbog toga su pozvali sve zainteresovane koji se bave grafičkim dizajnom, arhitekturom, fotografijom, slikanjem, vajanjem i sve druge kreativce, da se u periodu od 13. do 15. oktobra uključe u radionicu „Networks“, te pruže najbolju ideju za maskotu, koja će biti zaštitno lice EYOF-a.

Izabrana maskota će činiti jedan od najoriginalnijih segmenata i identitet EYOF festivala, koji bi nakon OI 1984. u BiH trebao da bude najveći zimski sportski festival u državi.

U nedjelju, 15. oktobra 2017. godine sa početkom od 14:00 do 16:00 časova stručni žiri će izabrati tri najbolja prijedloga, od kojih će publika i žiri odabrati zvaničnu maskotu za EYOF 2019.

Žiri čine profesori sa likovnih akademija sa univerziteta u Sarajevu i Trebinju, kao i predstavnici gradova Istočno Sarajevo i Sarajevo, te predstavnici EYOF-a i Networks-a.

Evropski omladinski olimpijski festival (EYOF) predstavlja najveći sportski olimpijski festival za mlade sportiste između 14 i 18 godina u Evropi. EYOF 2019 uključuje osam sportova, a to su alpsko skijanje, biatlon, nordijsko skijanje, snowboard, umjetničko klizanje, brzo klizanje, hokej i karling.

 

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Javni parking u Sarajevu naplaćivaće se 24 sata dnevno

sarajevo panorama sars 2Javni parking u Sarajevu naplaćivaće se 24 sata dnevno radnim danima, ali i nedjeljom i praznicima, potvrđeno je iz KJKP Rad.

Kako je rekao portparol ovog preduzeća Mirza Ramić, parking se sada naplaćuje 24 sata prema članu 20 Uredbe o načinu naplate saobraćaja u mirovanju koja je donesena 2016. godine.

„Iako je Uredba donesena još u junu prošle godine, parking se tek sad počeo naplaćivati 24 sata dnevno zbog kašnjenja s isporukom novih parkomata koji imaju ugrađen novi sistem naplate“, navodi Ramić.

Naglašava da se cijene parkinga neće mijenjati, te da će KJKP Rad i dalje vršiti kontrole na javnim parkinzima od 7 do 20 sati radnim danima i subotom.

Blokade na automobile iz ovog poduzeća neće stavljati u periodu kada ne rade banke i pošte, jer građani tako ne bi mogli platiti kaznu za skidanje lisica s automobila. Ipak, pauk-službe mogu raditi i u noćnim satima, ali i vikendom.

„Ovom uredbom je i određeno kako su općine dužne donijeti propise uređenja parkiranja kod objekata kolektivnog stanovanja, poslovnih prostora i objekata na svom području“, napominje Ramić.

Područja parking zona usvaja Vlada Kantona Sarajevo i biće obilježene različitim bojama:

„O zona“ će biti obilježena zelenom bojom, „I parking zona“ crvenom, a „II zona“ žutom bojom.

Cijene parking karata za pojedine zone se sastoji od, pojašnjava Ramić, cijene komunalne usluge, zatim naknade za unapređenje i investiciono održavanje parkirališta koja će biti korištena za unapređenje komunalne infrastrukture na području opštine gdje se nalazi parking, od naknade za čisti prevoz kojom se želi stimulisati parkiranje izvan užeg centra grada te unapređenje čistih vidova prevoza.

Po riječima Ramića, Ministarstvo saobraćaja KS je po donošenju Uredbe najavilo da će objediniti evidencije raspoloživih parking mjesta na javnim i privatnim parkinzima, a koja će biti objavljena na vidljivom mjestu.

„Kako bi sve invalidne osobe koje koriste za njih obilježena parking mjesta imale jednak pristup tim mjestima, Uredba propisuje ograničeno vrijeme korištenje tog mjesta na dva sata“, rekao je.

Uredba definira i vrste parking karata, njihovo korištenje, mogućnosti rezervacija parking mjesta i propisuje uslove za otvaranje privatnih parkirališta.

Takođe, Uredba predviđa bolju kontrolu nad parkiranjem vozila na javnim parking površinama koju će vršiti ovlašteni kontrolori.

Uredba takođe propisuje da su vlasnici privatnih parkinga i garaža dužni plaćati naknadu za čisti prijevoz u iznosu od pet posto od utvrđene cijene parkiranja.

Obračun te naknade vršiće resorno Ministarstvo na osnovu pismenog izvještaja o sredstvima prikupljenim naplatom za korištenje usluga. Ramić navodi da je Ministarstvo saobraćaja KS najavilo da će ovim biti ostvareno, zbog bolje kontrole i uvedenih sankcija, značajno povećanje ovih vrsta prihoda koji će biti uplaćivani u budžet KS-a.

„Po prvi put bi i lokalne zajednice trebale učestvovati u raspodjeli dijela prihoda od parkiranja što će se regulirati posebnim sporazumom. Najavljeno je i da će sva ostala sredstva biti usmjerena u izgradnju podzemnih garaža i povećanje broja novih parking mjesta na području Kantona što ostaje da se vidi nakon što se Uredba počne u potpunosti provoditi“, kazao je Ramić.

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Zmija duga nekoliko metara u sarajevskoj školi

zmija skola sarajevoSarajevski osnovci ostali su zatečeni kada su sinoć u fiskulturnoj sali ugledali zmiju dugu nekoliko metara.

Iz škole je poručeno da je zmija uhvaćena i da niko nije povređen, a kako piše Avaz ovo nije prvi put da je zmija viđena u školi.

Zmija je primećena pre nekoliko dana, a nakon što su reagovali roditelji učenika koji je prvi primetio zmiju, iz škole su im rekli da će pratiti situaciju i reagovati kada se opet pojavi. Zmija je ponovo primećena u fiskulturnoj sali, nakon čega je bačena u vodu, piše avaz.

Iz škole poručuju da na vanjskim zidovima sale ima zelenila, te je zmija mogla doći odatle ili iz kanalizacije.

Zmija je uhvaćena u OŠ „Musa Ćazim Ćatić“, koja se nalazi u sarajevskoj opštini Centar.

 

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Pretplatite se na RSS feed

Radio Sa-RS