Menu
A+ A A-

Dokumentarac ''Ja mogu da govorim'' otvorio takmičarski program

  • Objavio:   Miljan Rasevic

mirza prvi kadarDokumentarnim filmom "Ja mogu da govorim", autora Mirze Skenderagića iz Sarajeva, otvoren je danas takmičarski program 10. Međunarodnog filmskog festivala ''Prvi kadar''.

"Film je priča o ljudima koji imaju govornu manu, a i ja spadam među te ljude, s obzirom da mucam kad govorim. Krenuo sam da pravim film o mucanju, ali sam uvidio da ta tema izrasta u priču o govoru i važnosti govora, važnosti odgovora", rekao je Skenderagić na konferenciji za novinare.

On je čestitao organizatorima "Prvog kadra", koji su ovaj jubilarni festival posvetili filmu i autorima, bez prevelike gužve, nepotrebne pompe i glamura.

O svom dokumentarnog filmu "Potop", odnosno o temi potopljeni gradovi, govorila je srpska rediteljka Jelena Jovčić, ističući da su njen život i film čvrsto povezani, isprepleteni.

"Moj film je film za buduće generacije, za sve one koji su izgubili nekog svog, nešto svoje. Riječ je o ekološkoj temi o potapanju grada, koju su političari krili od svog naroda. Ovo je upozorenje kako ljudi iskorištavaju prirodne resurse, a ne vode računa o svojoj budućnosti", navela je Jovčićeva novinarima.

 

 

 

 

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
nazad na vrh

Film

Radio Sa-RS