Trinaest godina bez velikana jugoslovenskog glumišta

miodrag petrovic ckalja telefonVelikan jugoslovenske i srpske glumačke scene Miodrag Petrović Čkalja umro je na današnji dan, 2003. godine u Beogradu. Godinama nam je mamio osmijehe svojim humorom, a pamtimo ga po ulogama u kultnoj TV seriji ''Kamiondžije'', gdje je sa kolegom Pavlo Vujisićem ostavio neizbrisiv trag u jugoslovenskoj kinematografiji.

Miodrag Petrović Čkalja se rodio 1. aprila 1924. godine u Kruševcu, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Još u gimnazijskim danima je počeo da se bavi glumom i bio je član dramske sekcije. Nakon rata i demobilizacije upisao je studije veterine u Beogradu, ali je nastavio da se bavim glumom u KUD ''Ivo Lola Ribar''. 

Godine 1946. počinje njegova popularnost kada se pojavio u radijskoj emisiji ''Veselo veče''.  Prvu seriju snimio je  davne 1959. godine - ''Servisna stanica'' gdje se proslavio tumačeći lik kuvara Jordana. U pozorištu, igrao je u predstavi ''Bog je umro uzalud'' (snimljen i film) i antologijskoj komediji Dragutina Dobričanina ''Zajednički stan'' (kasnije je snimljena i TV verzija).

Ostvario je veliki broj uloga na filmu i u TV serijama. Najbolje uloge ostvario je u serijama "Servisna stanica" (1959), "Ljubav na seoski način" (1970), "Kamiondžije" (1972), "Vruć vetar" (1980) i "Kamiondžije 2" (1983), kao i u filmovima "Paja i Jare" (1973), "Avanture Borivoja Šurdilovića" (1980) i "Kamiondžije ponovo voze" (1984) i mnogim drugim.

Imao je uspješnu saradnju sa kolegom Mijom Aleksićem. Dobitnik je više nagrada: Sterijine, Sedmojulske nagrade, Nušićeve nagrade za životno delo, RTS-ove nagrade za životno delo, ''Zlatnog ćurana'' za životno djelo na danima komedije u Jagodini.

Živio je miran, skladan i porodičan život. Njegov sin Čedomir i unuka Jovana su takođe glumci. Čedomira se sjećamo po ulozi naučnika iz filma ''Vruć vjetar'', a kratke role imao je kao milicioner u ''Kamiondžijama'', kao Zriki u ''Otpisanim'' i drugo.

Čkalja je umro na današnji dan, 20. oktobra 2003. godine u 79toj godini života, a posljednje dane je proveo u najvećem siromaštvu. Zbog toga je u svom poslednjem govoru rekao: "Hvala Srbijo, ckalja i mija aleksicpustili ste me da glođem koske".

Strastveni navijač Crvene zvezde

U jednom svoj intervju iz 1970. godine Miodrag Petrović Čkalja je odao tajnu zbog čega je počeo da navija za Crvenu zvezdu. Rekao je da crveno-bijelim pristupio zbog velikog prijateljstva sa legendarnim fudbalerom Zvezde Rajkom Matićem, po kome danas stadion Crvene zvezde nosi ime.

Rajko Mitić i Čkalja su zajedno pohađali Veterinaski fakultet u Beogradu, a Mitić ga je upoznao sa istorijom Crvene zvezde pa je Čkalja vrlo često boravio na utakmicama i pomno pratio svaki meč svog velikog prijatelja.

''Ja sam zavoleo Crvenu zvezdu, počeo za nju da navijam, samo zbog Rajka Mitića. Zajedno smo studirali i ponekad zajedno igrali fudbal u dvorištu. Kažem vam, ko je tada upoznao Rajka, taj je ''morao'' da postane Zvezdaš. Istina danas u Crvenoj zvezdi nema Rajka, ali moje srce je ostalo naklonjeno crveno-beloj boji. Rajko je otišao, a Zvezda danas ima Džaju'', rekao je Čkalja u intervjuu za magazin Yugopapir.

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

Zadnji put promjenjenčetvrtak, 20 Oktobar 2016 14:44
nazad na vrh