Menu
A+ A A-

Studentska predstava ''Zojkin stan'' gostuje na Palama

  • Objavio:   Miljan Rasevic

zojkin stan printscreenStudenti treće godine Akademije umjetnosti iz Banjaluke gostovaće u četvrtak, 20. oktobra 2016. godine na Palama, gdje će u Kulturnom centru izvesti svoju ispitnu predstavu ''Zojkin stan'', po tekstu Mihaila Bulgakova.

''Zojkin stan'', okarakterisan od samog Bulgakova u novinskom intervjuu oktobra 1926. kao ''tragična bufonada'', može se posmatrati kao pozorišni izraz moskovskih feljtona iz razdoblja NEP-a u žanru srodnom ''salonskoj bouffe komediji''.

Ali kakav je to salon: otmeni bordel koji radi iza paravana krojačkog ateljea! Priča o Zojki je očigledno inspirisana novinskom reportažom o hapšenju Zoje Bujalskaje, čiji je stan bio korišćen kao kockarska jazbina skrivena iza maske krojačkog salona.

Više o radnji predstave nećemo vam otkrivati, jer je najbolje da se sami uvjerite o kakvom djelu Mihaila Bulgakova se radi. On se smatra se jednim od vodećih sovjetskih dramskih pisaca u dekadi poslije Oktobarske revolucije. Bio je napadan od strane kritičara i cenzora, ali je preživio (staljinističke) čistke.

Napisao je četiri drame od 1925. do 1928. godine, koje su sa simpatijama gledale na predrevolucionarnu inteligenciju, a na satiričan način osvjetljavale novu sovjetsku birokratiju. Nije onda čudo što su ga nazivali kontrarevolucionarom, a Glavni repertoarski komitet (Glavrepertkom) mu je drame zabranjivao.

Tema ovih komada je snalaženje onih koji nisu prilagođeni novom režimu i njihovi pokušaji da to vreme nekako prežive, u prvim godinama posle Revolucije. Predstava ''Zojkin stan'' je upravo spektakularna postrevolucionarna tragikomedija.

Ulaznice se mogu kupiti na biletarnici Kulturnog centra na dan odigravanja predstave od 16 časova, a predstava je zakazana za 19 časova.

 

 

 

 

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

Foto: youtube/printscreen

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
nazad na vrh

Pozorište

Radio Sa-RS