Menu
A+ A A-

Bob Dilan dobio Nobelovu nagradu za književnost

  • Objavila:  Jelena Guja

bob dilanAmerički folk i rok muzičar Bob Dilan ovogodišnji je dobitnik Nobelove nagrade za književnost zbog "kreiranja novog poetskog izraza u velikoj tradiciji američke pjesme", saopštila je danas Švedska akademija.Dilan je rođen 24. maja 1941. godine u mjestu Dulut, u američkoj državi Minesoti.

Kao tinejdžer svirao je u različitim bendovima i vremenom razvio strast prema američkoj folk muzici i bluzu. Preselio se u NJujork 1961. godine i počeo da nastupa u klubovima i kafićima. Prvi album pod nazivom "Bob Dilan" objavio je 1962. godine, a u narednim godinama snimio je seriju albuma koji su izvršili ogroman uticaj na popularnu muziku.

Njegove turneje iz 1965. godine i 1966. godine privukle su veliku pažnju, a o njima je snimljen i dokumentarni film 1967. godine. Dilan je snimio mnogo albuma u kojima se bavio socijalnim pitanjima pojedinca, religijom, politikom i ljubavlju. Uporedo je objavljivao zbirke pjesama.

Kao umjetnik bio je višestran i aktivan kao slikar, glumac i scenarista. Od kraja osamdesetih Dilan je često bio na turnejama, a danas ima status ikone. Njegov uticaj na savremenu muziku je dubok i čest je predmet sekundarne literature.

Dilan će dobiti novčanu nagradu od osam miliona švedskih kruna (927.000) dolara. Nagrada za književnost posljednja je u nizu Nobelovih priznanja koja se dodjeljuju.

Nagrada je dobila ime po izumitelju dinamita Alfredu Nobelu, a priznanja se uručuju od 1901. godine u skladu sa njegovim testmentom.

 

 

 

 

 

 

Izvor: SRNA

Foto: Vulture

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
nazad na vrh

Književnost

Radio Sa-RS