Menu
A+ A A-

Književno veče posvećeno Andriću

  • Objavio:   Redakcija

knjizevno vece posveceno andricu visegradU Domu kulture u Višegradu večeras je održano književno veče povodom 124 godine od rođenja nobelovca Ive Andrića, pod motom "Sve su Drine ovog svijeta krive, nikada se one neće moći ispraviti i nikada ne smijemo prestati da ih ispravljamo".Predsjednik društva bibliotekara Republike Srpske Stojka Mijatović rekla je da se Andrićem pokušalo na ovoj večeri inspirisati, maštati i razumijeti ljudsko biće.

"Pripovjedač snažne imaginacije, izuzetan poznavalac Bosne, sjajan slikar psihologije i mentaliteta ovdašnjeg čovjeka, odlikovao se izvanrednom čistotom jezika i stilom, te prefinjenim psihološkim analizama", rekla je Mijatovićeva o Andriću.

Besjedu o Andriću govorila je predsjednik Srpskog provjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" Danka Mitrović, koja je istakla da se roman "Na Drini ćuprija" sastoji od novelističkih cjelina, od kojih svaka ima sopstvenu temu i glavnog junaka, pri čemu se svako poglavlje uklapa u širu cjelinu.

"Da kulturni obrazac u bitnom determiniše oblike neverbalnog komuniciranja u romanu `Na Drini ćuprija` uvjerili smo se na primjerima obreda pri sahranjivanju predstavnika različitih religija, hrišćanstva i islama", istakla je Mitrovićeva.

Ona je dodala da sve to dovodi do konačnog zaključka da je neverbalna komunikacija neizostavan element Andrićevog umjetničkog izraza, koji u čitaocu stvara osjećaj potpune bliskosti sa vremenom i predstavljenim likovima.

U programu književne večeri učestvovali su recitatori Srednje škole "Ivo Andrić" i članovi Literarne sekcije višegradske Biblioteke. Iste večeri, u holu Biblioteke postavljena je izložba Andrićevih djela prevedenih na veliki broj svjetskih jezika.

Organizator književne večeri je Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta", Narodna biblioteka "Ivo Andrić" i Dom kulture Višegrad.

 

 

 

 

 

 

Izvor i foto: SRNA

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
nazad na vrh

Književnost

Radio Sa-RS