Menu
A+ A A-

Ministar Malešević otvorio ''Filmski kampus''

  • Objavio:   Miljan Rasevic

dane malesevic filmski kampus sa rsMinistar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević otvorio je večeras u Kulturnom centru Pale ''Filmski kampus'', koji se će se održati od 10. do 15. oktobra na Palama i Andrićgradu, u pokriviteljstvu Vlade Republike Srpske i Kinoteke Republike Srpske.

''Filmski kampus je vrlo značajan, a ove godine rekao bih, posebno, zato što je posvećen dokumentarnom filmu. Republika Srpska je već postala poznata po dokumentaristima, nedavno je film ''Djeca'' dobio odličnu nagradu za režiju. To je dokaz da imamo šta pokazati i da imamo dobre stvaraoce, koje možemo poslati u inostranstvo i koji nam mogu donijeti nagrade. Važno je što na kampusu učestvuju studenti koji će moći da razmijene mišljenja sa odličnim predavačima, koji su nagrađivani višestruko. Tako da će kroz te susrete studenti moći mnogo toga da nauče'', rekao je novinarima ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević.

Direktor Kinoteke Republike Srpske Milovan Pandurević rekao je novinarima da je ''Filmski kampus'' postao već uveliko tradicionalna manifestacija Kinoteke Srpske, jer je večeras otvoreno šesto izdanje filmskog kampusa.

''Filmski kampus je postala naša tradicionalna manifestacija, a ovogodišnji je sastavljen od predavanja poznatih profesora, umjetnika i akademika, i to je u suštini skup predavača i studenata. Ovdje sa nama se nalazi tridesetak studenata Filozofskog fakulteta iz Pala, Akademije umjetnosti iz Banjaluke, studenti Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja i studenti Fakulteta Dramskih umjetnosti iz Beograda'', rekao je Pandurević.

Pandurević je dodao da će profesori i studenti sutra imati priliku da posjete filmski kampus i arhiv Kinoteke Republike Srpske u Palama, gdje će moći da vide kako se čuva filmski arhiv. Filmski kampus će se nastaviti u Andrićgradu, gdje će se održati devet predavanja, jedna radionica, prikazaće se pet dokumentarna i četiri igrana filma.

 

Program za studente, učesnici i teme:

- Aleksandar Saša Erdeljanović, upravnik Arhiva Jugoslovenske kinoteke;
- Božidar Marjanović, viši stručni saradnik u Arhivu Jugoslovenske kinoteke;
- Vuk Ršumović, scenirsta i reditelj (u razgovoru sa autorom filma ''Ničije dete'' uestvuje Slavko Milanović, dramaturg Narodnog pozorišta u Beogradu;
- Goran Radovanović, scenirista i reditelj;- Marija Perović, vanredni profesor filmske, TV režije i scenarija na FDU Cetinje;
- Milovan Pandurević, direktor Kinoteke Republike Srpske;
- Nikola Lorencin, filmski i TV reditelj, scenirasta i pedagog;
- Predrag Veselinović, redovni profesor filmske i TV režije na FDU Beograd, režiser Master-klas (učestvuje i profesor kamere na FDU Beograd Milorad Glušica);
- Zoran Simjanović, kompozitor, master klas ''O filmskoj muzici'';
- Drago Vejnović, kompozitor;

Studentski program - projekcije studentskih filmova:

- Akademija umjetnosti Univerziteta u Banja Luci;
- Fakultet dramskih umjetnosti na Cetinju;- Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu.

U prilogu galerije možete vidjeti i filmski program na ''Filmskom kampusu''.

 

 

 

 

 

Izvor i foto: sarajevo-rs.com

 

Poslednji put izmenjenoponedeljak, 10 oktobar 2016 21:11

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
nazad na vrh

Film

Radio Sa-RS