Odigrana predstava ''Kvarna farma''

predstava kvarna farma lukavica 2016Putujuće lutkarsko pozorište iz Novog Sada, u saradnji sa "Forum teatrom" iz Istočnog Sarajeva, izvelo je danas u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo lutkarsku predstavu "Kvarna farma", najprije za predškolsku djecu, a potom i za najmlađe osnovce sa područja ovog grada.

"Riječ je o lutkarskoj predstavi koja se bavi dešavanjima na kvarnoj farmi, na kojoj su uvedene mjere štednje i ukinuti redovni obroci za njene stanovnike, zbog čega najviše ispaštaju pijetao Peta i macka Maca, koji se na razne načine bore sa nestašicom hrane, dok u izobilju uživa jedino prase Groki koje nerazumni farmer hrani jer u njemu vidi način da zaradi kroz prodaju kavurme, slaninice, pihtija", rekao je umjetnički direktor "Forum teatra" Vitomir Mitrić.

On je istakao da je ova lutkarska čarolija duhovita i zabavna predstava, poučna priča o drugarstvu i značaju zdrave ishrane, koja je puna muzike i koja je djecu nasmijala do suza.

Mitrić je podsjetio da je ova predstava dio velikog projekta decentralizacije kulture, čiji je moto "Pozorištem do svakog djeteta u Republici Srpskoj" i koja će sutra biti odigrana u Sokocu i Han Pijesku, a do kraja godine i u Kalinoviku, Rogatici, Kneževu i Petrovu.

U okviru ovog projekta biće održane i radionice za djecu i mlade koje će direktno uključiti učesnike u proces stvaranja scenografije, lutaka i same predstave.

"Od svih tehnologija koje postoje u lutkarskoj umjetnosti, izabrali smo da sa djecom radimo teatar sjenki i papirni teatar. Ove tehnike se mogu upotrijebiti prilikom predavanja u školama za djecu svih uzrasta, kao i djecu sa posebnim potrebama", pojašnjava Mitrić.

U realizaciju ovog jedinstvenog projekta uključeni su umjetnici različitih profila, reditelji, pisci, glumci, kompozitori, scenografi i glumci dramskog studija "Forum teatra".

Projekat je dio kulturne politike Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, uz podršku Lutrije Republike Srpske.

 

 

 

 

 

Izvor i foto: SRNA

nazad na vrh