Pozorištem do svakog djeteta u Srpskoj

vitomir mitric dec.umjetnostiRealizacija projekta decentralizacije kulture, čiji je moto "Pozorištem do svakog djeteta u Republici Srpskoj", počinje u četvrtak, 6. oktobra, u Istočnom Sarajevu, nakon čega će i na Sokocu, Han Pijesku, u Kalinoviku, Rogatici, Kneževu i Petrovu biti održane pozorišne predstave i stvaralačke radionice za djecu.

Umjetnički direktor "Forum teatra" iz Istočnog Sarajeva Vitomir Mitrić rekao je da se, zahvaljujući osmišljenoj kulturnoj politici Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, ovim projektom koji podržava Lutrija Republike Srpske pružaju mogućnosti da i djeca u manjim sredinama, kao i u većim kulturnim centrima, uživaju u pozorišnim predstavama i učestvuju u stvaralačkim radionicama pod simboličnim nazivom "Svima treba kultura".

Prema njegovim riječima, realizacija projekta počinje u okviru Dječije nedjelje, a pozorišne predstave i kreativne radionice "Forum teatar" realizovaće za djecu i mlade 6. oktobra u Istočnom Novom Sarajevu, 7. oktobra na Sokocu i Han Pijesku, a potom do kraja godine i u Kalinoviku, Rogatici, Kneževu i Petrovu.

"Radionice za djecu i mlade direktno će uključiti učesnike u proces stvaranja scenografije, lutaka i same predstave. Od svih tehnologija koje postoje u lutkarskoj umjetnosti, izabrali smo da sa djecom radimo teatar sjenki i papirni teatar. Ove tehnike se mogu upotrijebiti prilikom predavanja u školama za djecu svih uzrasta, kao i djecu sa posebnim potrebama", pojasnio je Mitrić.

On je istakao da djeca pomoću lutaka mogu da izraze sva osjećanja i misli koje riječima ponekad teško mogu da iskažu. U realizaciju ovog jedinstvenog projekta uključeni su umjetnici različitih profila, reditelji, pisci, glumci, kompozitori, scenografi i glumci dramskog studija "Forum teatra".

U prvom ciklusu, u Istočnom Novom Sarajevu, Sokocu i Han Pijesku biće odigrana lutkarska predstava "Kvarna farma", koju u saradnji sa "Forum teatrom" izvodi "Putujuće lutkarsko pozorište" iz Novog Sada.

"Igranjem ove lutkarske predstave za djecu želimo da približimo pozitivne modele i jasno predočimo trajne vrijednosti kojima težimo u razvoju i nastojanju ka boljem i srećnijem odrastanju. Duhovita, zabavna predstava, poučna priča o drugarstvu, značaju zdrave ishrane, puna muzike će djecu nasmijati do suza", najavio je Mitrić.

On je naveo da je projektom planirano da lokalne zajednice sklope sporazume o saradnji sa "Forum teatrom" za manifestacije koje organizuje, a odnose se na Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta i Festival poezije za djecu i mlade, kako bi još jednim segmentom približili pozorišnu umjetnost i pisanu riječ najmlađima Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, "Forum teatar" sprovešće anketu o kulturnim potrebama mladih i djece u opštinama gdje bude realizovao ove programe, na osnovu kojeg će se dobiti potpuna slika o kulturnim aktivnostima i potrebama djece i mladih.

"Odgovornost prema djetetu je velika, njegovom razvoju u porodici, obrazovanju i vaspitanju u školi. Sa pozorištem odrastamo, postajemo ljudi, ono čuva ljubav i poeziju u nama. Pozorište je utočište nekog boljeg svijeta", dodao je Mitrić.

 

 

 

 

 

Izvor: SRNA

Foto: arhiva

nazad na vrh