Izložba najljepših fotografija konkursa ''Tragom duše''

tragom duse izlozba sokolac 2016U organizaciji Vikimedijine zajednice Republike Srpske, u saradnji sa Ustanovom za kulturu “Pero Kosorić”, u Sokocu je nedavno održana foto- tura u sklopu konkursa “Tragom duše 2016”, s ciljem promovisanja kulturne i istorijske baštine ovog podneblja.

U toku trajanja takmičenja, oko osamdeset učesnika poslalo je preko dvije hiljade fotografija zaštićenih prirodnih i kulturnih dobara koja se nalaze na teritoriji Republike Srpske. Među dvadeset najboljih fotografija našle su se i dvije fotografije sa područja opštine Sokolac.

Fotografija autora Bojana D.Tošića – Jahijino turbe u Bjelosavljevićima ušla je među deset najboljih u kategoriji Kulturna doba Republike Srpske, dok je fotografija - Izvor Bioštice, autora Dejana Đukića, osvojila drugo mjesto u kategoriji - Prirodna dobra Republike Srpske.

U Andrićgradu, 24. sepetmbra, organizovana je Svečana izložba dvadeset najljepših fotografija foto- konkursa “Tragom duše 2016”. Po mišljenju žirija, koji je bio sastavljen od stručnjaka iz oblasti fotografije, arhitekture i masovnih komunikacija, tri najbolje fotografije u kategoriji Kulturna dobra Republike Srpske su:

Višegradska ćuprija autora Janka Samoukovića, Manastir Svetog Nikole , čiji je autor Samir Zahirović i Nekropola stećaka Velike Grebenice +, autora Jovana Vidakovića.

U kategoriji Prirodna dobra Republike Srpske, prvo mjesto osvojila je fotografija Orlovačko jezero, Zelengora autora Borisa Petkovića, druga nagrada pripala je Dejanu Đukiću za fotografiju – Izvor Bioštice, dok je treće mjesto osvojila fotografija Dejana Paspalja pod nazivom Park prirode Krupa na Vrbasu. Nagradni fond konkursa bio je 2.400 KM.

Kako navode iz Vikimedijine zajednice Republike Srpske, projekat “Tragom duše” je organizovan po ugledu na dva velika takmičenja Vikimedija Fondacije - “Wiki voli spomenike” i “Wiki voli zemlju” koji se održavju na svjetskom nivou.

Projekat “Tragom duše” za cilj je imao popularizaciju kulturnih i prirodnih dobara Republike Srpske i unapređenje dostupnosti riznice kulturnog i istorijskog nasljeđa zemlje na internetu. Fotografije će biti objavljene pod uslovima slobodne Creative Commons licence. Na taj način se omogućava njihovo slobodno korišćenje, čime se fotografije dobara Republike Srpske pridružuju konceptu otvorenog i slobodnog znanja i obrazovanja.

- Zahvaljujući ovom projektu, jedan dio našeg nasljeđa je trajno sačuvan od zaborava. Takmičenje je prevazišlo sva očekivanja u pogledu broja prikupljenih fotografija i broja učesnika, što ga, kada se u obzir uzme i bogat nagradni fond, postavlja na prvo mjesto u kategoriji ovakvih takmičenja ikada organizovanih u Republici Srpskoj, ističu organizatori.

Podršku projektu pružili su: Zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske, Turistička organizacija Republike Srpske, Turistička organizacija Višegrada, Foto- kino klub Trebinje, Opština Novo Goražde, Opština Sokolac i Ustanova za kulturu “Pero Kosorić” iz Sokoca.

 

 

 

 

 

U prilogu fotografije Bojana D. Tošića i Dejana Đukića:

 

Autor teksta: Svetlana Rajić za portal Opština Sokolac

Zadnji put promjenjenutorak, 27 Septembar 2016 13:43
nazad na vrh