Menu
A+ A A-

Tri srpska filma u Torontu

  • Objavio:   Redakcija

zemlja bogova paskaljevicNa filmskom festivalu A kategorije u Torontu (TIFF), osim novog ostvarenja Gorana Paskaljevića "Zemlja bogova", učestvovaće još dva filma srpskih rediteljki.

 U okviru selekcije Short Cuts, u kojoj se za nagradu takmiče 44 kratka igrana naslova iz svijeta, biće prikazan film "Tranzicija", rediteljke Milice Tomić, koji je učestvovao na festivalima u Lokarnu i Sarajevu, gdje je osvojio nagradu "Srce Sarajeva".

Film se sastoji od desetak prizora iz života glavne junakinje, a u glumačkoj ekipi su Ivana Vuković, Boris Isaković, Anita Mančić, Milica Stefanović, Nikola Rakočević. U trci za nagradu u ovoj selekciji je i kratki film "Flafi", srpsko-kanadska koprodukcija po scenariju i u režiji Li Filipovski, koja će biti premijerno prikazana.

Rediteljka koja je porijeklom iz Srbije, u filmu prati sudbinu srpske porodice koja namjerava da se odseli u Kanadu, a glavne uloge povjerila je Tamari Krcunović, Srđanu Miletiću i djevojčici Heleni Јakovljević. U selekciji eksperimentalnih filmova, premijerno će biti prikazan film o Beogradu "Čudne vizije priviđanja".

Ova neobična priča govori o "nevidljivim" zgradama srpske prestonice i svemu onom što je skriveno od očiju turista. Reditelj filma je Rajan Ferko, umjetnik iz Toronta, poznat po video-radovima i instalacijama (izlagao je u Berlinu, San Francisku, Montrealu), koji se proslavio i svojim eksperimentalnim ostvarenjima.

 

 

 

 

 

 

Izvor: RTRS

Foto: K. Paskaljević

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
nazad na vrh

Film

Radio Sa-RS