Menu
A+ A A-

Preminula Mira Stupica

  • Objavio:   Miljan Rasevic

mira stupica crno bijelaProslavljena dramska umjetnica Mira Stupica preminula je dva dana nakon što je proslavila 93. rođendna. Glumica je pretrpjela težak moždani udar u četvrtak uveče, operisana je, ali nije uspjela da se oporavi, prenosi Kurir.

Ona je primljena na Neurološko odjeljenje Urgentnog centra u Beogradu. Prije samo dva dana Mira je proslavila 93. rođendan. Mira je živjela u staračkom domu u Zemunu. Nije primala posjete jer se nije osjećala dobro, ali se obradovala kada su je na rođendan posjetili najmiliji sa poklonima.

Tokom duge karijere ostvarila je brojne antologijske uloge, posebno u djelima Šoa, Brehta, Držića, Marinkovića, Pirandela i Kohouta, što joj je donjelo brojne nagrade i priznanja (među ostalim i Sedmojulsku nagradu SR Srbije). Ostaće zapažena njena gluma u Gospođi ministarki Branislava Nušića.

Igrala je, brojne glavne uloge, i u Narodnom pozorištu u Beogradu. Filmsku karijeru je započela u filmu Bakonja fra Brne (1951) F. Hanžekovića. Glavne likove glumila je i u filmovima Jara gospoda (1953), U mreži (1956) B. Stupice, Bila sam jača (1953) G. Gavrina, Stojan Mutikaša (1954) F. Hanžekovića, Delije (1968) M. Popovića, Krvava bajka (1969) T. Jankovića, Doručak sa đavolom (1971) M. Antića i Kako umreti (1972) M. Stamenkovića.

Niz uloga odigrala je i na televiziji, gde je posebno zapažena kao Kika Bibić u TV-seriji Bukvar. Dobila je nagradu Dobričin prsten 1981, Statuetu Joakim Vujić 1985, Nagradu Pavle Vuisić 2007. i nagradu za životno djelo festivala „Dani Zorana Radmilovića“ 2013. godine.

Njoj u čast priređena je izložba „Mira Stupica - glumica veka“ u Muzeju Narodnog pozorišta 23. septembra 2013. godine. Do 2015. je živela u stanu na Dorćolu, a potom u domu za stare. Njen rođeni brat je pokojni srpski glumac Bora Todorović.

 

 

 

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

Foto: mondo.rs

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
nazad na vrh

Film

Radio Sa-RS