Poljoprivrednici iz Rogatice očekuju rekordan rod krompira

krompir rogaticaPovrtari iz opštine Rogatica već su počeli zadovoljno da trljaju ruke jer očekuju rekordan rod krompira. Prema podacima iz opštinskog Odjeljenja za privredu tokom ovogodišnje proljećne sjetve krompir je zasijan na 341 hektar zemljišta.

Najviše ovog povrća je zasijano na Borikama, a ne zaostaju mnogo ni Stjenice, Gučevo i ostala područja. Zemljoradnici iz ovih sela ističu da krompir ne tretiraju nikakvim hemikalijama, već isključivo stajskim đubrivom, pa zemljište nije zagađeno. Kažu da su zbog toga njihovi proizvodi nadaleko poznati po kvalitetu.

Stanjem na njivama veoma je zadovoljan i vlasnik preduzeća "Agros" Ozren Planojević, koji je posijao sjemenski krompir na 44 hektara.

''Ako usjeve sačuvamo od plamenjače i drugih biljnih bolesti i štetočina, može se očekivati rekordan rod'', kazao je on.

I vlasnik preduzeća "Tehnoprom" Milan Đerić očekuje odlične prinose krompira, te dodaje da im te planove jedino mogu pomutiti divlje svinje, koje sve češće posjećuju njive.

Sjetvu krompira i ostalih poljoprivrednih kultura i ove godine podržalo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS regresiranim dizel-gorivom. Ratari su dobijali 100 litara goriva za hektar zasijane površine.

 

 

 

 

 

Izvor: glassrpske.com

nazad na vrh