Menu
A+ A A-

Nedostatak zakona koči drvnu industriju

  • Objavio:   Redakcija

balvaniDrvnoprerađivačka industrija jedna je od najznačajnijih industrijskih grana u Bosni i Hercegovini, pogotovo zbog ostvarenog izvoza i broja radnika koji su u njoj zaposleni.

Iako se bilježi rast proizvodnje i izvoza, drvna industrija suočena je s problemom nedostatka sirovine. Da bi se plasirao domaći kauč ili regal na tržište Evropske unije, potrebno je da namještaj ima certifikat o porijeklu sirovine.

Dva problema

Strogi propisi Evropske unije nalažu da šumska gazdinstva moraju imati FSC sertifikat (Forest Stewardship Council). Ovaj sertifikat podrazumijeva da se šumom upravlja na održiv način, da su u skladu s ekonomskim, sociološkim, ekološkim i drugim principima.

Drvoprerađivački kapaciteti potom otkupljuju sirovinu od sertifikovanih šumskih gazdinstava, izrađuje proizvode i plasira ih na strana tržišta. U FBiH su tek tri šumska gazdinstva sertifikovana.

Drugi veliki problem drvne industrije u Federaciji BiH je nedostatak zakona o šumama, zbog čega nije uređena oblast nabavke sirovine. Novim zakonom trebao bi se riješiti ovaj problem na način da se destimuliše izvoz rezane građe i balvana, te da prednost dobiju pogoni s većim stepenom finalizacije proizvoda poput fabrika namještaja.

Upravo je ovo bio povod sastanka premijera FBiH Fadila Novalića, predsjednika Privredne komore FBiH Mirsada Jašarspahića i predsjednika Grupacije šumarstva i drvne industrije u Privrednoj komori FBiH Ante Begića.

Novalić je podvukao da će dosljedno i pravovremeno provođenje Reformske agende omogućiti poboljšanje poslovanja kompanija iz FBiH i očekivano dovesti do povećanja investicija i obima proizvodnje i u ovom prerađivačkom sektoru.

Sekretar Grupacije šumarstva i drvne industrije u Privrednoj komori FBiH Šemsa Alimanović izjavila je za Faktor da je nedostatak zakona jedna od najvećih kočnica razvoja ove grane:

"Radna grupa nedavno je predala kriterijume za raspodjelu sirovine. Kriterijumi su u proceduri i na Vladi FBiH je sada da završi proces".

Loš pravilnik

Izvoz drvne industrije Bosne i Hercegovine u 2015. godini premašio je milijardu KM. Predstavnici ove privredne grane u Federaciji BiH kažu da posla ima i da strana tržišta žele namještaj iz BiH, ali da im postojeći pravilnik o raspodjeli sirovine otežava proizvodnju, jer nemaju kontinuirano snabdijevanje sirovinom.

 

 

 

 

Izvor: faktor.ba

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
nazad na vrh

Radio Sa-RS

Biznis