Menu
A+ A A-

''Petrovdanski vijenac'' pripao pjesniku Đorđu Nešiću

  • Objavio:   Redakcija

djordje nesicPjesnik Đorđe Nešić dobitnik je tradicionalne nagrade "Petrovdanski vijenac" za 2015/2016. godinu za knjigu pjesama "Bolje je biti u manjini", a nagrada mu je dodijeljena danas u Kalinoviku, u okviru obilježavanja i proslave Petrovdana - krsne slave i Dana ove opštine.

Nešić, koji radi kao upravnik Kulturno-naučnog centra "Milutin Milanković" u Dalju u Hrvatskoj, rekao je da je počastvovan i da se osjeća nedostojnim da bude u probranom društvu srpskih pjesnika.

"Ova nagrada je specifična po tome jer se prve godine dodjeljuje određenom autoru, druge godine se održava književno-kritički okrugli sto o pjesnikovom djelu, a treće godine bude štampana knjiga izbora iz pjesnikove poezije sa izlaganjem sa književnog skupa", istakao je Nešić.

Rajko Petrov Nogo, jedan od ranijih dobitnika nagrade, rekao je da kalinovački poetski vijenac predstavlja "malo čudo".

"Nismo ni slutili da će već nakon 10 godina održavanja manifestacije nastati biblioteka kakvu danas posjedujemo. Na ovome bi nam pozavidio i mnogo veći grad", kaže Nogo.

Načelnik Kalinovika Mileva Komljenović navela je da ova opština, bez obzira što je mala, podržava velike ideje i projekte.

"Neprocjenjiva je vrijednost što možemo da ugostimo eminentna imena srpske kljiževnosti, da budemo njihov domaćin i uživamo u poeziji i vrhunskoj kritici. Dogodine ćemo pokušati da okupimo dobitnike `Petrovdanskog vijenca` iz prethodnih 10 godina", istakla je Komljenovićeva.

Nagrada koja je uručena Nešiću sastoji se od vijenca petrovdanskog cvijeća, povelje, kandila i novčanog iznosa. Nakon dodjele nagrade održano je i poetsko veče u čast dobitnika.

 

 

 

Izvor: SRNA

Foto: arhiva

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
nazad na vrh

Književnost

Radio Sa-RS