Menu
A+ A A-

Predstavljena nova novčanica od 50 evra

  • Objavio:   Miljan Rasevic

nova novcanica 50 evraEvropska centralna banka (ECB) predstavila je danas novu novčanicu od 50 evra, koja bi trebalo da zamijeni najčešće falsifikovanu banknotu i potvrdi ECB-ovu posvećenost korišćenju gotovine. Nova novčanica, sa portretom boginje Evrope, lika iz grčke mitologije, ima poboljšane bezbjednosne karakteristike i prozor koji postaje transparentan kada se okrene ka svjetlu, a biće puštena u opticaj u aprilu 2017. godine.

Svaka novčanica će imati životni vijek od oko četiri godine, i njena izrada će koštati između šest i deset evrocenti. Korišćenje apoena od 50 evra se učetvorostručilo u proteklih 15 godina, pri čemu je trenutno u opticaju više od 8,5 milijardi tih novčanica, što ukazuje na stabilan rast korišćenja gotovine u zemljama kao što su Njemačka i Austrija, gdje su mnogi potrošači sumnjičavi prema elektronskom načinu plaćanja koje vlasti mogu pratiti.

Prosečan Nijemac će, u bilo kom trenutku, imati oko 100 evra u novčaniku, a oko 80 odsto Nijemaca i Austrijanaca još uvijek obavlja kupovinu plaćanjem u gotovini, prema procjenama njemačke centralne banke (Bundesbanke).

Taj procenat u SAD se kreće ispod 40 odsto, a u Švedskoj oko 20 odsto.

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: TANJUG

Foto: AP

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
nazad na vrh

Radio Sa-RS

Biznis