Menu
A+ A A-

Najavljen početak gradnje Pelješkog mosta

  • Objavio:   Miljan Rasevic

most peljesac ilustracijaIzvođač radova gradnje Pelješkog mosta trebalo bi da bude poznat do kraja godine, a radovi bi trebalo da počnu 2017. godine, saopštili su ministri pomorstva, saobraćaja i infrastrukture Oleg Butković i regionalnog razvoja i fondova Evropske unije Tomislav Tolušić.

Izgradnja mosta i pristupnih puteva mogla bi da počene već sljedeće godine, a tehnički ministar EU fondova Tomislav Tolušić optimističan je i dodaje da je ovo jedan od najvećih evropskih projekata.

Pelješki most bi trebalo da bude dug 2.404 metra, a na njemu su planirane dvije saobraćajne i dvije zaustavne trake. Ovo je jedan od pet najvećih mostova u Evropi.

"Ovo bi se napravilo prije ili kasnije, nismo izmisli toplu vodu, ali činjenica da smo u ovih pet mjeseci napravili posao koji bi se po meni radio godinu i više da nije bilo organizovanosti i saradnje". Konkurs je pripremljen u nekoliko faza, a u prvoj fazi vrijednost radova je 1,7 mlrd kuna. Provodiće se u nekoliko faza:

1. Izgradnja pristupnih puteva mostu; 2. Izgradnja mosta Pelješac; 3. Izgradnja dionice puta na Pelješcu (relacija Zaradeže-Prapratno); 4. Izgradnja tzv. Stonske obilaznice (relacija Đonta-Doli).

Na konferenciji je potvrđeno da uskoro biti izabran izvođač radova na izgradnji Pelješkog mosta. "Odlučili smo se za sufinancranje Pelješkog mosta od strane Evropske komisije u iznosu od 85 posto i 15 posto sredstava osiguraće država", rekao je Oleg Butković i dodao da vjeruje da će finansiranje od strane Evropske komisije biti odobreno..

Na jučerašnjoj konferenciji nije bilo riječi o tvrdnjama iz BiH da bi most mogao da ugrožava međunarodni plovni put i interese Bosne i Hercegovine. Nije pominjana ni plovna visina od 60 metara i glavni raspon od 500 metara, kao ni studija o uticaju na životnu sredinu u Bosni i Hercegovini.

Prošle godine u junu Ševal Kovačević, sudski vještak za saobraćaj i zamjenik predsjednika Pomorskog društva Bosne i Hercegovine žestoko je kritikovao planove Hrvatske o gradnji mosta u kojoj se ne uvažavaju interesi BiH:

"Spusti li Hrvatska ijedan objekt u more, država Bosna i Hercegovina, preko javnog pravobranioca, svog državnog, treba da prikupi dokaze, osnuje advokatski tim i pokrene međunarodnu tužbu u Hagu, tuži Hrvatsku za jednostrano ponašanje", ocijenio je Kovačević.

 

 

 

 

Izvor: SRNA

Foto: Screenshot

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
nazad na vrh

Radio Sa-RS

Biznis