Menu
A+ A A-

Koncert ''Sjećanje na Jadranku''

  • Objavio:   Miljan Rasevic

jadranka stojakovic komemoracijaPop grupa "Bi-kam" održaće danas u Sarajevu koncert tradicionalne japanske muzike pod nazivom "Sjećanje na Jadranku" povodom 20 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Japana i BiH.

Ambasador Japana u BiH Kazuja Ogava rekao je da je prvobitna zamisao ovog koncerta bila da se kantautoru i interpretatoru Jadranki Stojaković prenesu pozdravi i podrška njenih fanova iz Japana u borbi sa teškom bolešću, međutim, kako je ona preminula, koncert je dobio drugu dimenziju, tako da će biti u znak sjećanja na nju.

On je na konferenciji za novinare u Sarajevu rekao da su članovi "Bi-kama" Jadrankini dugogodišnji prijatelji, sa kojima je ona sarađivala u Japanu, dodavši da je rezultat te saradnje bio njihov zajednički koncert 2009. godine u Banjaluci i Sarajevu.

Ogava je predstavio članove grupe - Jošiko Sakata, koja svira bivu, odnosno japansku lutnju, instrument koji je povezao grupu sa Jadrankom, a koja je svirala saz, Miva Inaba svira koto - japansku harfu, te Rjozan Sakata koji svira šakuhači, odnosno japansku flautu i Takanabu Kimura koji svira perkusije. Miva Inaba je rekla da tradicionalni japanski instrument biva po mnogome liči na saz - instrument koji je Jadranka Stojaković svirala kada je došla u Japan.

Prema njenim riječima, sličnost ovih starih instrumenata ih je povezala, nakon čega se rodila ideja o saradnji Jadranke i "Bi-kama".

"Nas i Jadranku su povezivali zajednički interesi. Od velike važnosti nam je bio taj novi impuls koji je Jadranka dala našoj muzici, tako da je ona bila producent našeg prvog albuma", istakla je Inaba.Ona je kazala da je Jadranka gajila veliku ljubav prema japanskoj kulturi, pogotov prema tradicionalnoj muzici i instrumentima, dodavši da je saradnja "Bi-kama" i Jadranke trajala punih 20 godina.

Inaba je naglasila da je spona između grupe i BiH bila upravo Jadranka, tako da će se na sutrašnjem koncertu, pored tradicionalne japanske muzike, i pjesama koje je komponovala Jadranka tokom svog boravka u Japanu, moći čuti i pjesme sa Balkana, koje je Jadranka izvodila, prilagođene japanskoj muzici.

Koncert "Sjećanje na Jadranku" održaće se u 20.00 časova, u Domu oružanih snaga, a ulaz je slobodan.

 

 

 

 

Izvor: SRNA

Foto: anadolija

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
nazad na vrh

Muzika

Radio Sa-RS