Menu
A+ A A-

Godišnji koncert KUD ''Slavija''

  • Objavio:   Miljan Rasevic

kud slavija postavaKulturno-umjetničko društvo  “Slavija” iz Istočnog Novog Sarajeva, organizuje godišnji koncert, koji će biti održan 9. juna u Sportskoj dvorani “Slavija” sa početkom u 20:00 časova.

Specijalni gosti koncerta su: KUD “Stevan Štrbac” iz Beograda i KUD “Una” iz Novog Grada. Ulaz će biti slobodan za sve posjetioce ove manifestacije.

Četrnaest godina postojanja KUD ''Slavija''

Kulturno umjetničko društvo ''Slavija'' osnovano je i počelo sa radom u septembru 2002. godine, a ove godine proslaviće svoj 14. rođendan. Rezultat je potreba i postojanja jednog ovakvog oblika kulturnog djelovanja i na prostoru grada Istočno Sarajevo.

Grupa ljudi, u prvom redu entuzijasta i zaljubljenika u folklor, na čelu sa pokojnim Vladimirom Jovančićem, registrovali su društvo i počeli sa radom. Odmah na početku odziv je bio veliki i priča je krenula. Planom aktivnosti utvrđen je program rada kao i ciljevi Društva.

Folklorni ansambl, kao najbrojnija sekcija unutar Društva, u svojim koreografijama obrađuje igre i pjesme srpskog naroda, naročito iz šire okoline Sarajeva, kao i drugih naroda iz Bosne i Hercegovine. Za protekli period, koji je uzgred vrlo kratak za ozbiljnije rezultate, Društvo se sa ponosom može pohvaliti, kada je u pitanju uigranost ansambla kao i sam repertoar.

U svom vlasništvu posjeduje pet kompleta narodnih nošnji, od kojih su neki orginalni i autentični primjerci sa područja Sarajeva od prije sto godina. Izvođački ansambl na svom repertoaru trenutno ima deset koreografija. Članovi narodnog orkestra su uglavnom, studenti Muzičke akademije i učenici Škole za muzičko obrazovanje iz Istočnog Sarajeva.

KUD ''Slavija'' u folklornoj, muzičkoj i sekciji izvorna ženska i muška pjevačka grupa okuplja oko 150 članova. Do sada je KUD ''Slavija'' u više navrata, na smotrama, koncertima i festivalima predstavio svoj rad kako naprostorima bivše Jugoslavije tako i van njenih granica.

Posebno se ističu učešća na međunarodnim festivalima folklora u Budvi (Crna Gora), Beogradu (Srbija ), Varni (Bugarska), Ohridu (Makedonija), Eger (Mađarska) i Ajud-u (Rumunija). Ograničavajući faktor u radu KUD ''Slavija'', kao i u mnogim drugim, je nedostatak finansijskih sredstava i to je problem sa kojim su suočeni od samog početka rada. I pored svega KUD ''Slavija'' živi i radi, a i mi se nadamo se da će još dugo godina igrati, pjevati, putovati, slaviti jubileje te sticati nova poznanstva i prijatelje.

 

 

 

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

Foto: facebook.com/page_kud_slavija

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
nazad na vrh

Muzika

Radio Sa-RS