Menu
A+ A A-

Izložba ''Rok muzej uživo'' u Beogradu

  • Objavio:   Miljan Rasevic

rok muzej uzivoU susret današnjoj 13. manifestaciji "Noć muzeja" u Galeriji Radio-televizije Srbije i organizaciji "Instituta za savremenu muziku", sinoć je otvorena izložba "Rok muzej uživo", na kojoj su izloženi instrumenti, muzička oprema, ploče, štampa, knjige, garderoba, a najviše fotografije iz perioda stvaranja ove vrste muzike kod nas.

''Cilj i ideja muzeja nije samo da imamo postavku starih eksponata, nego i neku vrstu kuće kulture, koja bi predstavljala rok kulturu u svim oblastima djelovanja'',  rekao je za "Novosti", Miroslav Cvetković Cvele, basista Bajaginih "Instruktora", koji je sa Srđanom Stojanovićem i Branimirom Loknerom osnovao "Institut za savremenu muziku", odakle je potekla ideja za "Rok muzej".

''Voljeli bismo da imamo salu za Kuću slavnih, pa salu u kojoj mladi i novi bendovi mogu da se afirmišu, gdje bi se održavale tribine i radionice. Planiramo da "Moderna muzička škola" bude dio "Rok muzeja", gdje će muzičari prenositi svoja znanja mladima. Naravno, tu bi morao da postoji i neki klub gdje bi se okupljali. Primjetio sam da se ljudi veoma obraduju kada se na ovim izložbama sretnu poslije dužeg vremena. Oni se, inače, teško druže bez povoda, a imaju o čemu da pričaju. Iz te komunikacije bi i neke akcije nastale. Važan segment ove priče je i to što bi ovakvo mjesto bilo vrlo atraktivna turistička destinacija'', kaže Cvele, i dodaje:

''Prva samostalna izložba "Rok muzeja" bila je u oktobru prošle godine, naredna se dogodila u februaru u Radio Beogradu, dok je treći susret sa istorijom rokenrola takođe izazvao veliko interesovanje posjetilaca i samih učesnika, čiji su predmeti i likovi na fotografijama dio postavke. Paralelno sa izložbama ekipa "Instituta za savremenu muziku" pokušava da dođe do stalne lokacije za svoj muzej. - Ima ih u Beogradu, međutim, to je vezano za administraciju, što znači mnogo vremena'', otkriva nam Cvele.

''Naoružali smo se strpljenjem i nećemo da odustanemo. Svakako ćemo istrajati u ovome. Izložbe su ujedno i otvoreni poziv svima koji na bilo koji način hoće da se uključe, ako imaju eksponate ili dobre ideje. Nas je malo, ne možemo svega da se sjetimo, a ovo je ogroman posao. Orijentisali smo se na Srbiju, ali ne možemo da razdvojimo ono što je nekada činilo jugoslovensku rok scenu. To je neodvojiva cjelina, koja u muzici i danas funkcioniše, ali, zasada, fizički ne možemo sve da sakupimo'', kaže muzičar.

Istorija života Beograda:

Stalna postavka eksponata "Rok muzeja" želja je i Vlade Jankovića Džeta, koji je duže od pola vijeka dio naše rok istorije. ''Smatram da to Beograd mora da ima. To je istorija života ovog grada, segment koji već dugo živi uz njega. Posebno je bio živahan šezdesetih i sedamdesetih, kada je to bila praktično jedina zabava na ovim prostorima. Šteta što inicijativa nije ranije pokrenuta, jer je, u međuvremenu, nestalo, raspalo se ili je bačeno mnogo muzičke opreme zanimljive za ovu postavku. Ali, ovo je tek početak, pa se nadam da ćemo naći još eksponata dok se ne otvori stalna postavka'', ističe Janković.

Besplatni koncerti ispred RTS-a: 

Izložba "Rok muzej uživo" biće otvorena do ponedjeljka, a u "Noći muzeja" na platou ispred RTS biće i svirki. Nastupaće Vlada Janković Džet, Branko Marušić Čutura, polaznici "Moderne muzičke škole" izvešće svoj repertoar, kao i tri prvoplasirana benda sa prošlogodišnjeg "Bunt rok festivala" - "Dingospo Dali", "Vrane kamene" i "Kora".

 

 

 

 

 

Izvor i foto: novosti.rs

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
nazad na vrh

Muzika