Menu
A+ A A-

Počinje 17. ''Lut fest'' Istočno Sarajevo

  • Objavio:   Miljan Rasevic

lut fest arhivaMeđunarodni festival profesionalnih pozorišta za djecu ''Lut fest'' Istočno Sarajevo po specifičnoj formi predstavlja jedinstven pozorišni festival u BiH. Ovogodišnji 17. po redu ''Lut fest'' počinje u ponedjeljak 16. maja i trajaće do petka, 20. maja 2016. godine.

Na festivalu će nastupiti Dječije pozorište iz Subotice, Pozorište lutaka iz Niša, Pozorište lutaka iz Mostara i mini teatar iz Ljubljanje. Prvog dana festivala nastupiće gosti iz Subotice sa predstavom ''Par cipela''. Predstava počinje u 19 časova.

Dječije pozorište iz Subotice osnovano je 1953 godine i od tada gradi svoj put institucije, koja danas, svojim profesionalnim i umjetničkim dometima spada u sam vrh scenskog stvaralaštva za djecu. Godine 1960. izveli su prvu predstavu ''Dečaci Pavlove ulice''. Izvode predstave na srpskom i mađarskom jeziku, a od 2002. godine svom nazivu pridodaju naziv i ''kazalište''. Čime je ovo pozorište postalo jedino u Srbiji, koje radi na tri različita jezika.

- U utorak 17. maja sa početkom u 18 časova gosti iz Ništa sa predstavom ''Zlatokosa'' nastupiće u Istočnom Sarajevu. Lutkarsko pozorište iz Niša osnovano je 1951. godine najprije kao amatersko, a kasnije, 1958. godine prerasta u profesionalnu ustanovu - Dječje pozorište, sa lutkarskom i živom scenom.

Od osnivanja do danas Pozorište lutaka je izvelo 252 premijerne predstave, učestvovalo na 164 takmičarska i revijalna festivala u zemlji i inostranstvu i osvojilo 163 nagrade i 18 specijalnih priznanja.

- Trećeg dana trajanja festivala, građanima Istočnog Sarajeva predstaviće se Pozorište lutaka iz Mostara sa predstavom ''Ljepotica i zvijer''. Ovo pozorište osnovano je 1952. godine, a sjedište pozorišta je u jevrejskoj sinagogi u naselju Brankovac, od samog osnivanja. Za sve ove godine postojanja, Mostarci su napravili pravi hram lutkarstva i najbolji su predstavnik kulturne scene ovog grada.

Dobitnici su brojnih pohvala, nagrada i priznanja na međunarodnim i domaćim festivalima, a njihove predstave do sada je vidjelo skoro dva miliona gledalaca. Gostuju često u inostranstvu, ali i u regionu.  Predstava Pozorišta lutaka iz Mostara počinje u 18 časova.

- U četvrtak 19. maja sa početkom u 18 časova odigraće se posljednja predstava na reportoaru ''Lut festa'' u izvođenju Mini teatra iz Ljubljanje, a nosi naziv ''Snježana''. Mini teatar je osnovan 1999. godine, a u do sada su nastupali oko 500 puta u svojoj zemlji, ali i na brojnim međunarodnim takmičenjima. Za desetu godišnjicu teatra nastupili 180 puta na raznim turnejama po bivšoj Jugoslaviji i učestvujući na prestižnim festivalima.

''Lut fest'' se, učešćem najpoznatijih svjetskih lutkara iz cijelog svijeta, prestižnih lutkarskih pozorišta iz preko 30 zemalja, promocije kapitalnih izdanja o lutkarstvu, prisustvo najvećih imena nauke o lutkarskoj umjetnosti, našao na listi vodećih međunarodnih pozorišnih manifestacija.Sve predstave će se odigrati u Kulturnom centru u Istočnom Novom Sarajevu.

Organizator festivala je ''Forum teatar'', a pokrovitelji su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Grad Istočno Sarajevo, opštine Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo, Turistička organizacija Grada Istočno Sarajevo. Medijska podrška je Radio-televizija Republike Srpske (RTRS).

 

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

Foto: arhiva

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
nazad na vrh

Pozorište

Radio Sa-RS