Menu
A+ A A-

Prirodni lijek za naše tijelo

  • Objavila:  Jelena Guja

grejpfrut ilustracijaGrejpfrut je od pamtivijeka poznat kao voće koje djeluje blagotvorno na naš probavni trakt, pomaže kod raznih zdravstvenih problema i pruža nam puno vitamina.

Ovo čudesno voće jedan je od najboljih lijekova protiv povišenog holesterola zbog svojih mekanih membrana u mesu voćke koje obiluju pektinom, a on topi holesterol.Grejp, kao i ostali njemu srodni agrumi, sadrži limonen, a to je citrusno ulje za koje je dokazano da značajno smanjuje rast tumora dojki, a uz to sprječava i nastajanje novih tumora.

On također sadrži i fenole koji mogu pomoći tijelu da detoksiciraju karcinogene (mutageni koji izazivaju rak). Najvažniji vitamin kojim grejp obiluje jeste vitamin C.

Razlika između žutog i crvenog grejpa jeste ta da crveni grejp još sadrži i likopene koji mogu pružiti zaštitu od raka grlića maternice, mokraćnog mjehura i gušterače.

Stručnjaci su otkrili i nisku glikemijsku vrijednost grejpfruta, pa je stoga postao popularan kod mršavljenja, a poznat je i po tome da učinkovito topi masnoće u organizmu.

 

 

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

Foto: ilustracija

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
nazad na vrh

Život i stil

Radio Sa-RS