Menu
A+ A A-

Duži život uz zeleni čaj

  • Objavila:  Ana Markovic

zeleni caj soljicaOdrasle osobe koje su dnevno pile bar pet šoljica ovog napitka, imale 16 odsto manju stopu smrtnosti i 26 odsto manji rizik za oboljevanje od vaskularnih bolesti. Tajna dugog i zdravog života krije se u zelenom čaju, tvrde japanski naučnici.

Istraživanje sprovedeno na uzorku od 40.000 osoba pokazalo je da su odrasle osobe, koje su dnevno pile bar pet šoljica ovog napitka, imale 16 odsto manju stopu smrtnosti i 26 odsto manji rizik za oboljevanje od vaskularnih bolesti, u poređenju sa ispitanicima koji su unosili manje ovog napitka.

Uočeno je i da su pozitivniji efekti izraženiji kod žena. Dobro upućeni, inače, tvrde da je zeleni čaj najzdravije piće na planeti. U Јapanu se često služi poslije ručka, jer osim što osvježava dah, sprječava stvaranje zubnog plaka i razmnožavanje bakterija u usnoj šupljini, pa samim tim onemogućava stvaranje karijesa.

Bogat je antioksidansima, posebno kvercetinom, EGCG-om i teaninom, kao i drugim sastojcima korisnim za očuvanje vitalnosti organizma. A da bi se postigao željeni efekat, svakodnevno treba piti makar dvije do tri šoljice ovog napitka.

Djelotvoran je u očuvanju kardiovaskularnog sistema, kao i u sprejčavanju nastanka dijabetesa i Alchajmerove bolesti.

 

 

 

Izvor: novosti.rs

Foto: flickr.com

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
nazad na vrh

Život i stil

Radio Sa-RS