Menu
A+ A A-

Kad vam nedostaje vitamin C

  • Objavila:  Ana Markovic

voce vitamin cЈak imunitet će vas štititi od virusa i bakterija. Prema tome potrebno je tijelo redovno snabdijevati različitim vitaminima i mineralima.  Јedan od tih potrebnih vitamina je i vitamin C.

Evo i kako prepoznati da li vašem organizmu nedostaje vitamin C. To je sastojak koji možemo pronaći u mnogim namirnicima. Stručnjaci i nutricinoisti će vam reći kako ovaj vitamin dio gotovo sveg voća i povrća. U prirodi se lako može naći, i naše tijelo ga rado prihvata, međutim loše životne navike kao i prehrana koja je siromašna hranljivim sastojcima može dovesti do manjka ovog vitamina kao i do zdravstvenih tegoba.

Vitamin C je od vitalne važnosti za naš imunitet, kožu čini zdravom i pomaže kod zacijeljivanja rana. Prirodni je lijek za probavu, jer čiste crijeva i ubrzava njihov rad.  Takođe, vitamin C je važan i za zdravlje kostiju, i bez njega tijelo ne može prihvatiti gvožđe, kao i određene proteine preko potrebne za zdravlje vena, ligamenata i tetiva.

Znakovi da vašem tijelu nedostaje vitamin C su:

1. Konstantan osjećaj psihičke i fizičke iscrpljenosti.

2. Promjene raspoloženja propraćene bezrazložnom ljutnjom i nervozom.

3. Pad imuniteta zbog čega se tijelo ne može boriti protiv virusa, bakterija i drugih loših mikroorganizama koji uzrokuju infekcije i alergije.

4. Krvarenje desni, kvarenje i promjena boje zuba.

5. Stvaranje modrica na tijelu bez nekog opravdanog razloga.

Iako su agrumi poznati kao riznica vitamina C, postoje namirnice koje imaju više vitamina C i od same pomorandže.

 

 

 

Izvor i foto: RTRS

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
nazad na vrh

Život i stil

Radio Sa-RS