Kusmuk: Počastvovan sam pozivom u Andrićgrad

Napišite komentar

marko kusmuk fotografijaAkademski slikar sa Pala Marko Kusmuk počastvovan je pozivom proslavljenog režisera Emira Kusturice da bude gost "Kustendorfa", u okviru koga će biti izložena njegova postavka "Lica i naličja". On će se u nedjelju, 24. januara, u galeriji Andrićevog instituta "Lubarda" predstaviti samostalnom izložbom slika velikog formata.

"Izložba je dio moje doktorske disertacije koju ću braniti sljedećeg mjeseca u Beogradu. 'Lica i naličja' predstavljaju povod da kreiram vlastitu umjetničku notu kojom mogu da vladam i da je prenesem u likovnu formu" kaže Kusmuk. Polazeći od apstraktnih slika, ploha i materije uopšte, on u svoje likovno djelo uključuje i lica kao posve novu "notu", kojoj pridružuje i svojevrsnu "istorijsko-vremensku psihoanalizu portreta i likova, nakon čega pristupa predstavljanju i analizi naličja".

"Dugi put koji sam prešao s ciljem analize svog glavnog motiva - 'uva', koje se pojavljuje i provlači kroz moje slike, nastavlja se analizom 'srednjeg uva', kao organa koji se razvijao kroz istoriju i koji nam je pomogao da čujemo i shvatimo sve srpske velikane", precizira Kusmuk za Srnu. Kusmuk će se likovnoj publici u "Kamengradu" predstaviti sa 30 slika, ulja na platnu, iz ciklusa "Lica i naličja", velikog formata, koja su nastala u posljednje tri godine.

Riječ je o Kusmukovoj 11. samostalnoj izložbi, a njegovi radovi nalaze se u kolekcijama od Italije do Kine.Izložba, koju će u nedjelju otvoriti Kusturica, trajaće do kraja februara. U Katalogu koji prati ovu izložbu, Kusturica navodi da je, gledajući Kusmukove slike, stekao prvi utisak da se radi o slikaru koji "neobično snažnom figuracijom i crtačkim djelovanjem podsjeća na ono što je upravo u toj BiH valjalo".

"Između neke lakoće i Magritovske kombinacije u koju je lako ulazio LJubović, do dobrog zamaha koji je imao Berber, rekao bih one grafike koje je nama pred oči donio Aleksić, i kada nismo znali koliko je popularan, a bio je popularniji u Beogradu, nego u Sarajevu.Znači, ovdje imamo mladog slikara koji ne samo da nam je osvježio sjećanja na bivšu domovinu, nego nam je ono što je u njoj, donio pred oči...", zapisao je idejni tvorac i osnivač Andrićgrada.Likovni kritičari Aleksandra Stolić i Ivana Ljubimirović primjećuju da se u Kusmukovim djelima "apstrahovanjem, raščlanjivanjem i destrukcijom lica, javljaju segmenti naličja, koji se kroz cijeli ovaj ciklus, javljaju kao krucijalna komponenta". Marko Kusmuk rođen je 15. februara 1985. godine u Sarajevu.

Završio je Gimnaziju na Palama 2003. godine, a diplomirao je na Fakultetu likovnih umjetnosti u Sarajevu, odsjek: slikarstvo u klasi profesora Nusreta Pašića 2007. godine. Magistrirao je u Rimu na Akademiji lijepih umjetnosti 2008. godine. U 2011. godini u Beogradu upisuje Doktorske umetničke studije, Fakultet za umetnost i dizajn, odsjek slikarstvo u klasi profesora Miloša Šobajića. Priprema odbranu doktorske disertacije sa radom/tezom pod nazivom "Lica i naličja".

Samostalni je umjetnik, izražava se slikarstvom, skulpturom, grafičkim dizajnom, a 2010. godine Kusturica ga je angažovao na projektu izrade voštane figure Džonija Depa na Mećavniku. Kusmuk je kolektivno izlagao na više od 40 žiriranih izložbi u zemlji i inostranstvu /Kina, Italija, NJemačka, Crna Gora, BiH i Srbija/, a autor je i više samostalnih izložbi u Italiji, BiH, Srbiji i Crnoj Gori.

 

 

 

 

Izvor: SRNA

Foto: artistday.com

Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh