Pale: ,,Art vikend'' posvećen dokumentarnom filmu

Napišite komentar

simo brdarPrikazivanjem kratkometražnih dokumentarnih filmova, na Palama je počela manifestacija "Art vikend" koju organizuje Udruženje ljubitelja umjetnosti Pale /ULJUP/.

Prve večeri, gledaoci su imali priliku da vide dokumentarne filmove "A, Bog je ćutao" i "Malo mi fali", reditelja i scenariste Sime Brdara, koji je bio i gost večeri. Film "A, Bog je ćutao" je potresno svjedočenje Cadika Danona o ustaškom zločinu u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini za vrijeme Drugog svjetskog rata, dok se film "Malo mi fali" bavi, kako kaže njen autor, životno radosnim temama i govori o neizmjernoj ljubavi jednog čovjeka prema rodama.

"To su dvije suštine kojima se bavim - beznađem, stravom i užasom koji se desio u Donjoj Gradini i Jasenovcu i filmovima koji daju nadu i vjeru u život", rekao je Brdar. On je istakao da je priča o Jasenovcu privukla izuzetnu pažnju, te da je prikazana na filmskim festivalima širom svijeta od NJujorka do Irkutska, kao i u jevrejskom parlamentu.

"Za mene je najveća satisfakcija što je film prikazan u jevrejskom parlamentu – Knesetu. Tu priču sada ne mogu prekinuti, jer je izazvala veliku pažnju", rekao je Brdar. LJubitelji filmske umjetnosti imali su priliku da pogledaju i grčki kratkometražni film "Partneri" i bjeloruski "Naši".

Predsjednik ULJUP-a Goran Šinik podsjetio je da je ovo četvrti "Art vikend" koje je organizovalo ovo udruženje s ciljem promocije svih oblasti umjetnosti, te da, zahvaljujući entuzijazmu njenih članova, svaku manifestaciju uspijevaju organizovati na respektabilnom nivou.

On je napomenuo da je Udruženje koncipiralo četiri manifestacije u toku godine, a to su četiri art vikenda posvećena književosti, pozorištu, filmu, muzici, te likovnoj umjetnosti. Večeras će biti prikazani kratkometražni filmovi "Devet dana" iz Srbije i "Plavooki dječak" iz Irana, te dokumentarni film iz Republike Srpske "Još sam cura, bolan" i "Kad bi ovce bile roze" iz Srbije. Gosti večeri biće režiser Đurđija Radivojević i producent Filip Orlanić Stojanovski.

 

 

Izvor i foto: SRNA

Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh