Menu
A+ A A-

Otvorena izložba grafika Salvadora Dalija

  • Objavio:   Miljan Rasevic

izlozba dali tbU izložbenom prostoru novog hotela "Platani" sinoć je otvorena izložba grafika Salvadora Dalija, jednog od najvećih slikara 20. vijeka, koje su vlasništvo galeriji "Viskonti fajn art" kolekcionara umjetnina Lazara Vujića iz LJubljane.

Na izložbi "U svjetu Lafontenovih basni" predstavljeno je 13 Dalijevih grafika dorađenih akvarelom, koje je najpoznatiji umjetnik nadrealizma radio kao ilustracije basni Žana Lafontena. Vujić je rekao da je ova serija bakroreza nastala 1974. godine i da je štampana u 250 grafičkih tabli, koje se danas čuvaju u muzejima i galerijama širom svijeta.

"Svijet literature je uvijek bio Dalijeva inspiracija - od Biblije, preko Dantea Aligijerija, Markiz de Sada, do Lafontena", rekao je Vujić, ističući da je ovaj umjetnikov projekat interesantan, te da je uglavnom u muzejima i da ga nema na tržištu.

Publika je imala priliku da pogleda i dio opusa inspirisanog Dantoevom "Božanstvenom komedijom", kao i radove iz serije "Galin meni", a ovaj dio izložbe je prodajnog karaktera. Izložba je priređena u okviru trebinjskih "Dana kulture", čiji je organizator pokret Pozitivna Srpska.

Otvaranju izložbe prisustvovao je i NJegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije. Predsjednik trebinjskog odbora Pozitivne Srpske Milan Tomanović rekao je da će Dalijeva izložba u Trebinju biti otvorena narednih mjesec dana, te da je ona jedinstvena prilika za građane da se upoznaju da dijelom stvaralaštva velikog umjetnika.

Tomanović je najavio da će danas u okviru "Dana kulture" od 13.00 časova u amfiteatru Fakulteta za proizvodnju i menadžment biti organizovan forum "Misli pozitivno" sa proslavljenim glumcem Branislavom Lečićem, dok program završava koncertom grupe "Bist bit", tribjut benda kultnih "Bitlsa", koji u Andergraund baru počinje u 21.00 čas.

 

 

Izvor i foto: SRNA

Poslednji put izmenjenoSubota, 26 Septembar 2015 09:31

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
nazad na vrh

Art