Za novi krov zgrade Predsjedništva BiH 1,4 miliona KM

Napišite komentar

predsjednistvo zgrada krov 2018Obnove nacionalnog spomenika – zgrade Predsjedništva BiH, koja je u veoma lošem stanju, još nema ni na vidiku.

Kako "EuroBilic" saznaje objavljeni su tenderi za projektovanje, sanacije, rekonstrukciju i adaptaciju objekta, ali do realizacije još uvijek nije došlo.

Iako je za projektovanje planirano 355.000 KM, u Službi za zajedničke poslove institucija BiH navode da će tek po potpisivanju ugovora sa projektantom biti poznata konačna vrijednost radova na zgradi Predsjedništva BiH.

Iako se godinama najavljivala potpuna rekonstrukcija zgrade, trenutno se radi samo zamjena krova jer je zgrada godinama prokišnjavala.

Za te radove je odobreno 1.435.278 KM te saznajemo da je jedan dio poslova urađen, a vrijednost radova je 500.000 KM.

"Rok za završetak radova je juni 2018. godine. Vrijednost nadzora radova iznosi 44.811 maraka", ističe Dragan Brković, direktor Službe za zajedničke poslove institucija BiH.

Navodi da je planirano i milion maraka za projekat "Nabavke i montaže niskonaponskog postrojenja u parlamentu BiH te sistem videonadzora u Predsedništvu BiH".

Za zamjenu postrojenja u Parlamentarnoj skupštini predviđeno je 600.000 KM, a za videonadzor u Predsjedništvu biće utrošeno 400.000 KM.

Naime, "EuroBlic" je došao do saznanja da najvažniji objekat u BiH - zgrada Predsjedništva, gdje je smješteno nekoliko institucija, nije bila pod potpunim videonadzorom.

Drugi sprat, gdje je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH nije uopšte pod kamerama, kao i dio prizemlja.

"Postojećim sistemom videonadzora u Predsjedništvu pokriveni su samo određeni dijelovi zgrade, a sam sistem je zastario i neupotrebljiv. Planirano je da se instaliraju vanjske kamere kojima će biti pokrivene sve saobraćajnice koje okružuju Predsjedništvo, te instaliraju kamere koje pokrivaju ulaze u objekat", navodi Brković.

Što se tiče radova u objektu parlamenta BiH, on kaže da je niskonaponsko postrojenje staro 30 godina te je otežano njegovo upravljanje.

"Automatiku za upravljanje, u slučaju otkaza, teško je obezbjediti zbog zastarjele opreme koja se više ne proizvodi. Zbog povećanog broja korisnika u PS BiH i korištenja raznih tehničkih uređaja dolazi do čestih prekida, dok preoterećenje prijeti i zapaljenju objekta", navodi Brković.

Svečano otvaranje trotoara

Za obnovu trotoara ispred zgrade Predsjedništva BiH potrošeno je 362.812 KM. Još uvijek se prepričava njegovo svečano otvaranje u novembru 2016. godine, koje je bilo ismijano od građana koji su tom prilikom i protestvovali.

Podsjećamo, da su zbog tog događaja na društvenih mrežama svoje zvijezde, po uzoru na holivudske, ispred Predsjedništva dobili Mladen Ivanić, Dragan Čović i Bakir Izetbegović.

 

Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh