Mitrić-Štifanić: Ispunili smo najznačajniju misiju, a to je školovanje pozorišne i filmske publike

Napišite komentar

aleksandra mitric stifanic sarsTokom 2017. godine Forum teatar iz Istočnog Sarajeva održao je svoje tri tradicionalne kulturne manifestacije, koje su i ove godine u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo okupile veliki broj građana Istočnog Sarajeva, ljubitelje poezije, pozorišne i filmske umjetnosti, glumce, pjesnike, književnike, filmske i pozorišne radnike i druge.

Prema riječima selektora i umjetničkog direktora Međunarodnog filmskog festivala "Prvi kadar" Aleksandre Mitrović - Štifanić za Sarajevo-RS portal, 2017. godina je bila neizvjesna i nepredvidiva, ali prvenstveno, veoma uspješna i praznična.

SA-RS: Koliko ste zadovoljni učinjenim u toku 2017. i da li je bilo teško "izboriti se" sa organizacijom manifestacija?

Aleksandra Mitrić-Štifanić: Njen početak označio je i početak realizacije projekta "Standardi i angažman za spriječavanje nasilja nad ženama i porodičnog nasilja u Bosni i Hercegovini", koji Forum teatar sprovodi u saradnji sa Asocijacijom XY, uz podršku UN Women i Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju. Projekat je nastavak aktivnosti Forum teatra, u radu sa mladima, na polju edukacije vršnjačkih edukatora i podizanja svijesti o nasilju, uz različite programske aktivnosti, u cilju borbe protiv svih oblika nasilja.

Potpisivanjem Memoranduma o saradnji sa srednjim školama Istočnog Sarajeva, Forum teatar se izdvojio kao vodeća organizacija u borbi protiv nasilja na teritoriji Istočnog Sarajeva. Nakon toga, uslijedilo je i potpisivanje Memoranduma o saradnji sa Opštinom Istočno Novo Sarajevo i Kulturnim centrom Istočno Novo Sarajevo, u cilju kvalitetnije zajedničke saradnje i sprovođenja zajedničkih projekata na polju kulture i umjetnosti.

Iako je početak godine bio gotovo neizvjestan za manifestacije koje realizujemo, zbog neisplaćenih sredstava za 2016. godinu, od strane Ministarstva prosvjete i kulture, kašnjenja konkursa Ministarstva, smanjenih budžeta za kulturu u opštinama i Gradu, "izborili" smo se da one budu održane, na veliko zadovoljstvo publike Istočnog Sarajeva.

SA-RS: "Lut fest" je ove godine postao punoljetan, da li ste zadovoljni proteklim festivalom i koliko je on napredovao za tih 18 godina postojanja?

Aleksandra Mitrić-Štifanić: Osamnaesti "Lut fest" se, kao i svi punoljetni, prvo susreo sa problemima. Zbog navedenih okolnosti, festival je morao da budu pomjeren, pa se, umjesto u maju održao u septembru, što nam je otežalo realizaciju ostalih aktivnosti, ali s obzirom na to da je bio veoma uspješan, to nam je dalo dodatnu energiju da nastavimo u tom duhu.

Moto ovogodišnjeg festivala "Lutkarski bal punoljetstva" najavio je pravo rođendansko slavlje u duhu lutkarstva i lutkarske umjetnosti, kao i učešće najznačajnijih profesionalnih lutkarskih pozorišta iz regiona i svijeta. Slavljeničkimitric stifanic sekulic 18. "Lut fest 2017", u godini svog punoljetstva, pokazao je zrelost u organizacionom, produkcionom i programskom konceptu.

Selekcija je obuhvatila različite vidove lutkarskih formi iz nekoliko zemalja regiona i Evrope, i time zadovoljila međunarodni karakter festivala. Izuzetno bogat i kvalitetan prateći program festivala ponudio je brojne radionice, promocije knjiga, master klas, i omogućio učesnicima festivala da razmjene mišljenja i iskustva.

U duhu praznične atmosfere održan je i Lutkarski bal na otvorenom, na kome je učestvovalo oko 1000 mališana Istočnog Sarajeva, predvođenih laureatom festivala Branislavom Milićevićem-Kockicom. To sve ide u prilog tome koliko je festival napredovao i dostigao pravi međunarodni nivo, zahvaljujući odličnom timu koji predvodi osnivač festivala i direktor Vitomir Mitrić, reditelj.

SA-RS: Koliko je prema Vašem mišljenju ovaj festival praćen i poštovan od strane resornog ministarstva i koliku podršku ima, počev od lokalnih do republičkih vlasti?

Aleksandra Mitrić-Štifanić: Resorno ministarstvo podržava festival od samog početka sa najvećim sredstvima, u odnose na ostale pokrovitelje i sponzore. Pored toga, festival je ocijenjen kao najznačajnija i najbolje rangirana manifestacija na konkursu Ministarstva.

Festival ima podršku i lokalnih vlasti, ali s obzirom na njegov međunarodni karakter, značaj u razvoju kulture i umjetnosti u Istočnom Sarajevu, kao i promociji grada, smatramo da bi podrška trebala da bude još veća, u finansijskom smislu.

SA-RS: Glumac i reditelj Lazar Ristovski ocijenio je "Prvi kadar" kao "užasno značajan". Koliko Vam te riječi znače i kako ste zadovoljni ovogodišnjim Prvim-Pravim kadrom?

Aleksandra Mitrić-Štifanić: Ne samo njegove riječi, koje su označile važnost festivala za cijelu regiju i svijet filmske umjetnosti, nego je i njegov dolazak dokazao koliko je festival poštovan i značajan. Njegovo prisustvo je ove godine posebno uveličalo festivalsku atmosferu i programski sadržaj i učinio Istočno Sarajevo, pravim filmskim gradom, tokom trajanja festivala.

Pored toga, značajno je bilo i prisustvo glumice Gorice Popović, autorske ekipe filma "Kozje uši", koji je premijerno prikazan na otvaranju festivala, brojni gosti iz svijeta filma i odlična selekcija i program ovogodišnjeg festivala.

festival poezije djecaPored najznačajnijih filmskih ostvarenja dokumentarnog i kratkog igranog filma, posebno je bio bogat prateći program festivala, sa masterklas predavanjem Borisa Mitića, jednog od trenutno najtraženijih predavača, promocijom Bukurešt film festivala, radionicom animiranog filma, promocijom knjige o Saši Petroviću, projekcijom digitalizovane verzije kultnog filma "Skupljači perja" i premijernim prikazivanjem filma "Igla ispod praga".

Moto festivala Prvi kadar-pravi kadar potvrdio je da je festival i ove godine ostvario značajan uspijeh u predstavljanju pravih umjetničkih vrijednosti filmske umjetnosti. Festival je održan u organizaciji produkcije "Prvi kadar", čiji je osnivač Forum teatar.

SA-RS: Nakon 16 godina održavanja, kakve rezultate je zabilježio ovogodišnji Festival poezije za djecu i ima li Istočno Sarajevo mlade pjesnike koji će u dogledno vrijeme krenuti stopama svojih, starijih, sugrađana?

Aleksandra Mitrić-Štifanić: Ovogodišnji festival poezije za djecu i mlade nosio je simboličan naziv "Ala je lep ovaj svet" sa snažnom porukom da njegujemo prave i iskrene vrijednosti, čemu nas uči i pisana riječ za djecu. Bio je posvećen Jovanu Jovanoviću Zmaju, velikanu srpske poezije za djecu i okupio je značajne pjesnike za djecu iz regiona i zemlje.

U okviru festivala organizovani su programi: Svečana akademija, radionica poezije "Đulići", "Riznica za Zmaja", promocija novih knjiga Mirka Vikovića, promocija multimedijalne publikacije "Pesme za decu", Jova Jovanović-Zmaj i program "Pjesme nagrađenih".

Ovogodišnji konkurs je okupio mlade pjesnike iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije, Crne Gore i Makedonije. Nakon 16 godina održavanja festivala, ono što je najvažnije je to što je on pokrenuo generacije i generacije mladih da pišu i bave se poezijom.

Istočno Sarajevo je iznjedrilo nekoliko mladih pjesnika, koji su ove godine nagrađeni izuzetnim nagradama, a među njima su Anja Golijanin i Marko Košarac, učenici OŠ "Sveti Sava", ali i oni stariji, u kategoriji od 18 do 30 godina, u kojoj se izdvojio Boris Đorem, kao dvostruki dobitnik nagrade "Radoslavnica"2, za najboljeg mladog pjesnika za 2016. i 2017. godinu.

SA-RS: Uprkos godinama rada i truda na ovom polju, Forum teatar nema na raspolaganju savremenu binu gradskog pozorišta ili filmsko platno bioskopa. Vidite li želju nadležnih da se ovaj problem riješi?

Aleksandra Mitrić-Štifanić: Zahvaljujući dobroj saradnji Forum teatra sa Ambasadom Bugarske u BiH, ove godine je uz njihovu podršku renovirana sala Kulturnog centra, pri čemu je kulturni centar dobio nove stolice, a publika komfor i udobnost. Potrudili smo se da sopstvenim sredstvima poboljšamo filmsku projekciju, ali nam je za to neophodna i podrška drugih, a prije svega gradskih institucija.

Istočnom Sarajevu treba profesionalno pozorište i bioskop, kako bi se zadovoljili tehnički zahtjevi manifestacija koje se organizuju. Mi smo uradili najznačajniju misiju, a to je školovanje pozorišne i filmske publike, njihov povratak bioskopu, a sada je na gradskoj vlasti da uradi sljedeći korak.

 

Aleksandra Mitrić-Štifanić rođena je 3. januara 1982. godine u Sarajevu. Fakultet dramskih umetnosti završila je u Beogradu 2006. godine, na odsijeku za produkciju dramskih umjetnosti i medija.

Dobitnik je nagrade "Bojan Lukić" za učenika generacije Katedre za filmsku i TV produkciju 2001. godine, a filmom i televizijom se bavi od 1996. godine. Radila je kao autor dječjih emisija u produkciji RTRS, a zatim kao izvršni producent TV emisija, reklamnih spotova, predsjedničkih kampanja, namjenskih i dokumentarnih filmova i serijala za vodeće domaće i strane produkcije.

Kao izvršni producent realizovala nekoliko značajnih dokumentaraca, u produkciji Forum teatra Istočno Sarajevo koji su učestvovali na međunarodnim filmskim festivalima, a od 2007. godine radi kao selektor i umjetnički direktor Međunarodnog filmskog festivala "Prvi kadar" u Istočnom Sarajevu.

Pored toga producent je Međunarodnog festivala profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu "Lut fest" i Međunarodnog festivala poezije za djecu i mlade. Kao član žirija radila na Međunarodnom festivalu animiranog filma "Konstantinov zlatnik" u Nišu 2016. i na Sarajevo film festivalu, za selekcije BH studenstki film 2017. godine. 

U novembru ove godine pohađala specijalnu akademiju u ovkiru festivala IDFA u Amsterdamu. Trenutno je na master studijama "Umetnost dokumentarnih formi", na Akademiji umetnosti, Beograd.

Posljednja izmjena petak, 22 Decembar 2017 20:41
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh