Menu
A+ A A-

Promocija knjige Pavla Kaluđerčića "Sjećanje na ljude i događaje"

  • Objavio:   Redakcija

pavle kaludjercic promocija1Matična biblioteka Istočno Sarajevo organizuje promociju knjige "Sjećanja na ljude" autora Pavla Kaluđerčića, koja će se održati u četvrtak, 14. decembra, u 18:00 časova u prostorijama SPKD "Prosvjeta" u Sarajevu.

Na promociji će biti predstavljena izložba "Zaboravljeni sarajevski Srbi - Stevo Kaluđerčić, učitelj i vaspitač", autora Ivane Erić.

Rukopis Pavla Kaluđerčića, pod naslovom "Sjećanja na ljude i događaje", u suštini je hronika jedne sarajevske porodice, koju je osnovao Stevo Kaluđerčić, prosvjetni, kulturni i politički radnik s kraja 19. i početka 20. vijeka.

On je došao u Bosnu jula 1883. godine, kada je dobio posao učitelja u osnovnoj školi u Sara¬jevu. Bio je član većine onovre¬menih prosvjetnih, humanih i kulturnih društava. Pamtimo ga i kao jednog od učitelja zaslužnih za pokretanje popularnog knji¬ževnog lista Bosanska vila (Sarajevo, 1885).

Vremenski okvir unutar koga su smješteni likovi i događaji o kojima piše Pavle Kaluđerčić obuhvata period austro-ugarske vladavine, kao i oba svjetska rata.

Istovremeno, autor se osvrće i na događaje iz minulog građanskog rata u Bosni i Hercegovini (1992-1995), komentarišući povremeno i savremena politička i kulturna dešavanja.

Iako je težište na likovima i događajima iz piščeve po¬rodice, ovaj rukopis opisuje i stradanja srpskog naroda od kraja 19. vijeka, pa sve do pomenutog građanskog rata.

Stoga se slobodno može reći da je rukopis Pavla Kaluđerčića potencijalno još jedna knjiga o Sarajevu, u kojoj su načeta ratna zbivanja iz, ne tako davnih, devedesetih godina 20. vijeka.

 

nazad na vrh

Radio Sa-RS