Menu
A+ A A-

Jaki udari vjetra počinju noćas i trajaće do utorka

  • Objavio:   Redakcija

kisobran djevojka vjetarJaki udari vjetra zahvatiće BiH tokom noći i trajaće sve do utorka naveče, upozoravaju iz Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) i Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ).

Maksimalna jačina vjetra, prema prognozama ne bi trebala prelaziti 110 kilometara na sat, međutim poslijepodne je na Bjelašnici izmjerena jačina vjetra od 144 kilometra na sat, čime je svrstan u orkanske vjetrove u koje, prema Boforovoj skali spadaju svi vjetrovi koji prelaze 125 kilometara na sat.

Prema riječima direktora Federalne uprave Civilne zaštite FBiH, Fahrudina Solaka, vjetar ne bi trebao prelaziti maksilamalnu prognoziranu brzinu, a olujni vjetar može se očekivati samo na pojedinim planinskim vrhovima i na visoravnima.

"Takav vjetar se može očekivati na mjestima za koja je to karakteristični kao što su Kupres i put Jajce – Bosanski Petrovac. Svi trebaju skloniti stvari koje se nalaze na otvorenom, a koje bi mogle ugroziti imovinu, ali i živote građana", upozorava Solak, napominjući da su sve civilne zaštite spremne odreagovati odmah u slučaju vanrednih okolnosti.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda poručuju da će vrijednosti vjetra iznositi od 40 do 60 kilometara na sat, a tokom noći postepeno će rasti i na 70.

 

 

nazad na vrh

Radio Sa-RS