Menu
A+ A A-

Uspješna i izuzetno aktivna godina za SPD "Sloga"

  • Objavio:   Miljan Rasevic

mojsilovic sloga horSrpsko pjevačko društvo "Sloga", najstariji mješoviti hor u Sarajevu, osnovano 1888. godine, već 129 godina traje, radi i pjeva na bogosluženjima, nastupima i koncertima, a 2017. godina, koja je već na izmaku, je prema riječima dirigenta hora mr Stefana Mojsilovića bila izuzetno aktivna.

Prema njegovim riječima, akcenat je stavljen na bogosluženja u Sarajevu i van grada, ali i bogosluženja u svim hramovima Sarajeva i Istočnog Sarajeva.

Takođe, jedan od najvećih događaja koji je obilježio rad hora u ovoj godini jeste i Vaskršnji koncert u crkvi Svetog Preobraženja u Novom Sarajevu, kao i izložba Arhiva SPD "Sloga" na Vidovdan u Istočnom Novom Sarajevu.

"Imali smo turneju i pjevanje na festivalu hora u Somboru, učlanjenje i aktivno pomaganje pri osnivanju Srpske horske asocijacije, sa sjedištem u Somboru, a koja je nedavno primljena u Evropsku horsku asocijaciju", ističe Mojsilović za Sarajevo-RS portal.

On dodaje da su, pored tradicionalnih pjevanja na liturgijama za Božić i Vaskrs u Sabornoj crkvi u Sarajevu, prisustvovali i Svetoj arhijerejskoj liturgiji prilikom ustoličenja Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma, zajedno sa horom Smjera za crkvenu muziku i pojanje u Istočnom Sarajevu.

"U katedralnom hramu naše Mitropolije, takođe u prosjeku pjevamo na dvije do tri liturgije mjesečno. Saradnja sa drugim društvima i kulturnim institucijama u Sarajevu i okolini je više nego plodonosna", kaže Mojsilović.

Mojsilović kaže za naš portal da nije rijedak slučaj da organizuju razne manifestacije u saradnji sa drugim srpskim društvima, a ističe saradnju sa SHU "Dobrotvor", SPKD "Prosvjeta", te u Istočnom Sarajevu, Muzičkom akademijom i Kulturnim centrom, koji su dali mnogo rezultata.

Tokom godine otvoren je konkurs za prijem novih članova, koji se na Audiciju mogu javiti u večernjim terminima u porti Stare crvkve u Sarajevu, a hor trenutno broji između 25 i 30 članova i postoji neka, prema Mojsilovićevim riječima, starosna granica.spd sloga sarajevo

"Planirali smo da primamo nove članove u dobi od 15 do 50 godina, mada u određenim okolnostima, ako kandidat pokaže drugačije, ta granica se može pomjeriti", kaže Mojsilović i dodaje da hor najveću podršku ima od Mitropolije dabrobosanske, ali i od raznih institucija u Sarajevu i Istočnom Sarajevu.

Najviše pažnje, pored Mitropolije, SPD "Slogi" pokazuje Ministarstvo kulture i sporta FBiH, Kanton Sarajevo i Grad Istočno Sarajevo, sa kojim njeguju izuzetnu saradnju.

"Razumljivo je u kakvoj zemlji živimo i šta se danas smatra kulturom, opet smo najviše prepušteni sami sebi i entuzijazmu pojedinaca u horu i van njega, te pokušavamo učiniti tu prevagu kada je u pitanju svijest zajednice o horskoj, a i bilo kojoj drugoj "ozbiljnoj" vrsti muzike", ističe Mojsilović za Sarajevo-RS portal.

On kaže da će sve aktivnosti u narednom periodu biti usmjerene ka velikom jubileju 130 godina osnivanja SPD "Sloga".

Podsjećamo, za prijem u hor nije potrebno muzičko predznanje, audicija će se sastojati od kratkog preslušanja vokalnih mogućnosti novih članova od strane dirigenta. Probe i audicije se održavaju u Domu Svete Tekle kod Stare crkve u Sarajevu u večernjim terminima.

Više informacija možete dobiti na broj telefona 065 191 095 ili na e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

 

 

nazad na vrh

Muzika

Radio Sa-RS