Srbi i Rusi snimaju film o grofu Vronskom

Napišite komentar

ana karenjina grof vronskiU Rusiji je počelo snimanje dokumentarno-igranog filma "Zvjezda i smrt grofa Vronskog - Srpski gambit", koga je Lav Tolstoj opisao kao grofa Vronskog u romanu "Ana Karenjina", kao i sudbine mnogih poznatih ličnosti 19. vijeka.

Film je naučno-popularni prikaz biografije Nikolaja Nikolajeviča Rajevskog, unuka čuvenog generala Rajevskog, junaka rata protiv Napoleona i posebno Borodinske bitke 1812. godine, koga je Lav Tolstoj opisao kao grofa Vronskog u romanu "Ana Karenjina".

Pukovnik Rajevski je došao 1876. godine u Srbiju da učestvuje u ratu protiv Turaka i pao u bici kod Gornjeg Adrovca 20. avgusta 1876. Njegova ratna djelatnost i junačka pogibija biće prikazani u jednom širem istorijskom kontekstu ruskog dobrovoljačkog pokreta.

Prije 140 godina, taj pokret je zahvatio hiljade državljana Ruskog Carstva koji su krenuli da pomognu srpskoj braći. Istovremeno, film je osmišljen i kao detaljna istorijska istraga verzije o Rajevskom kao prototipu Vronskog iz "Ane Karenjine".

Poređenje pouzdanih ali malo poznatih činjenica, ljudskih sudbina, karaktera lika iz romana i istinite ličnosti omogućiće autorima filma da dokažu istinitost ove verzije i da prikažu pravu sliku o pogibiji jedne od najpoznatijih ličnosti svjetske književnosti.

Istraga obuhvata istovremeno više nivoa ruske istorije i kulture XIX vijeka: uzroke rusko-turskog rata, rusku diplomatiju i tajne službe druge polovine XIX vijeka, slovenofile i njihove "bezbjednosne službe", dobrovoljački pokret -ciljeve i metode, oslobodilački pokret na Balkanu i raspoloženja u ruskom društvu. Analiza svega navedenog je prijeko potrebna da bi se shvatio razlog rusko-turskog rata.

Film će postati svojevrsni vodič kroz sudbine mnogih čuvenih ličnosti epohe, kao i svjedok ukrštanja njihovih puteva.

Dramatična stvarnost uporedo sa genijalnom fantazijom romana "Ana Karenjina" - o tome je film "Zvijezda i smrt grofa Vronskog. Srpski gambit". U snimanju filma će se aktivno koristiti metod istorijske rekonstrukcije.

Planirano je i snimanje na terenu u Srbiji te prikazivanje rijetkih istorijskih dokumenata iz ruskih i srpskih arhiva. Pokrovitelji projekta su ministarstva kulture Rusije i Srbije, kao i Rusko istorijsko društvo i ruski fond Istorija otadžbine.

 

Foto:Sputnik / Balabanov

Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh