Direktore srednjih škola imenovaće Vlada i ministri

Napišite komentar

srednja skola lukavica zgrada sarsUmjesto školskog odbora, ubuduće će direktore srednjih škola u Srpskoj imenovati Vlada i to na prijedlog ministra, čim se usvoji Zakon o srednjem obrazovanju.

Po isteku mandata, direktor će ponovo moći da se vrati na staro radno mjesto. U Aktivu direktora kažu da školski odbor ni do sada nije odlučivao samostalno, dok u Sindikatu obećavaju da će se boriti da u direktorsku fotelju niko ne sjedne zbog političkog dresa.

"Svi se kunu da je prosvjeta, odnosno školstvo nezavisno od politike, da je depolitizovano, ali svjedoci smo da se politika uvukla u sve pore života, tako i u prosvjetu. Mi iz Sindikata ćemo pratiti šta se dešava i uvijek ćemo predlagati najbolje ljude za te pozicije. Vjerujem da će biti uvaženo i naše mišljenje", navodi Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske.

"Školski odbor ni u važećem Zakonu u izmaku, nije imao konačnu odluku. Školski odbor je imao obavezu da predložio ministru, ali bez saglasnosti ministra, niedan direktor nije mogao da bude imenovan. Imenovanje direktora mora da bude ovisno o struci, etici i rezultatima rada. Ne smije da bude nezavisno od ovih kategorija, a o svim drugim kategorijama je sada sve relativno", rekla je Kristina Mrđa iz Aktiva direktora srednjih škola.

Koliko će imenovanje direktora ubuduće biti nezavisno od politike, iz Ministarstva prosvjete nisu odgovorili. Umjesto toga poručuju da sve rade u skladu sa propisima.

"Organe rukovođenja i organe upravljanja u javnim ustanovama bira osnivač, a osnivač javnih škola je Vlada u ime Republike", navode iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Tako će radno mjesto direktora postati javna funkcija. U Ministarstvu podsjećaju da će takva funkcija garantovati direktoru mogućnost da se vrati na staro radno mjesto po isteku mandata.

 

 

Posljednja izmjena utorak, 05 Decembar 2017 01:10
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh