Hram Vaznesenja Gospodnjeg u Podgrabu

Napišite komentar

podgrab crkva vaznesenja sarsNakon što je crkva Svetog apostola Petra i Pavla u Prači, nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma 1995. godine, pripala Federaciji BiH, stanovništvo tog kraja i Podgraba odlučili su da, uz blagoslov mitropolita Nikolaja i SPC, podignu crkvu Vaznesenja Gospodnjeg u Podgrabu.

Zemljište za novi hram u ovom mjestu dala je opština Pale, a po dobijanju dozvole 1997. godine, za gradnju hrama izabran je građevinski odbor od 15 članova na čijem čelu se nalazio protojerej Jeremija Starovlah.

Osvećenje i postavljanje krsta u porti izvršio je blaženopočivši mitropolit Nikolaj 8. novembra 1997. godine, a osvećenje temelja poslije svete liturgije na Duhovski ponedjeljak 8. juna 1998. godine.

Pošto je hram ozidan i pokriven bakarnim limom, mitropolit je na Spasovdan, 20. maja 1999. godine, osvetio krstove. To je bio prvi saborni dan kod crkve u Podgrabu.

Po završetku gradnje, čin osvećenja je izvršio mitropolit Nikolaj sa episkopima mileševskim Filaretom, zahumsko-hercegovačkim Grigorijem i budimljansko-nikšićkim Joanikijem uz sasluženje više sveštenika i đakona.

Crkva je izgrađena u srpsko-vizantijskom stilu, a kumovi su bili Ranko i Suzana Cicović iz Podgraba. Krsna slava hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Podgrabu je Spasovdan, koji se proslavlja 20. maja svake godine.

U crkvenom dvorištu, u neposrednoj blizini hrama nalazi se spomen kosturnica i spomen obilježje poginulim solunskim dobrovoljcima iz Prvog svjetskog rata (1912-1918), koji su sa područja sliva rijeke Prače, te borcima iz Narodnooslobodilačkog rata 1941-1945, takođe sa istog područja. 

Odmah kraj ta dva spomenika nalazi se i spomen obilježje sa imenima poginulih boraca iz posljednjeg odbrambeno-otadžbinskog rata 1992-1995, gdje su upisana imena 72 borca Vojske Republike Srpske sa područja sliva rijeke Prače, opština Pale.

 

 

 

Posljednja izmjena subota, 11 Novembar 2017 18:15
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh