Menu
A+ A A-

Na ovogodišnjem "Prvom kadru" 43 filma iz 20 zemalja

  • Napisala  Redakcija A

prvi kadar sastanak cosicJedanaesti po redu, filmski festival "Prvi kadar" ove godine će biti otvoren pod motom "Pravi kadar", a na festivalu, koji će trajati od 6. do 10. novembra, će biti prikazana 43 filma iz 20 zemalja, rečeno je danas na konferenciji za novinare.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo, ujedno i predsjednik Organizacionog odbora ovog festivala, Ljubiša Ćosić rekao je novinarima da ovaj filmski festival Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske veoma cijeni, te je njihov rad i zalaganje praćen na polju kinematografije, pozorišnog i lutkarskog dijela od strane resornog ministarstva.

"Prethodna iskustva u organizaciji filmskog festivala nas uče da ovi ljudi rade sve bolji i bolji posao, kako u pogledu odabira filmova, tako i tema koje obrađuju", rekao je Ćosić.

Umjetnički direktor i selektor festivala "Prvi kadar" Aleksandra Mitrić-Štifanić rekla je moto odabran za ovogodišniji festival "Pravi kadar" ističe visok kvalitet festivalske selekcije u izboru najboljih svjetskih i domaćih dokumentarnih i igranih filmova.

 

Ona kaže da ove godine na "Prvi kadar" dolaze filmovi koji su učestvovali na najznačajnijim filmskim festivalima u svijetu.

"U zvaničnom takmičarskom programu takmičiće se 43 filma iz 20 zemalja koji će biti prikazani u pet festivalskih selekcija", rekla je Štifanićeva.

Dodaje da je ove godine fokus na domaćim i stranim dokumentarnim filmovima sa idejom da se publici prikaže presjek značajnih i umjetnički vrednovanih dokumentarnih filmova.

Pored bogatog takmičarskog programa, ove godine publika u Istočnom Sarajevu imaće priliku da vidi raznolik prateći program festivala.

Ugostiće značajna imena filmske umjetnosti, a više od 30 gostiju filmskih stvaralaca uveličaće atmosferu 11. "Prvog kadra".

Festival će otvoriti film "Kozije uši", a na projekciji će gostovati Gorica Popović i autorska ekipa filma.

Takođe, na festivalu će biti i Lazar Ristovski, a biće promovisana njegova monografija i dokumentarni film o njemu.

U okviru "Prvog kadra" biće organizovana izložba "STOP kadar, STOP nasilju", u saradnji sa Asocijacijom "X-Y", a u okviru UN žene projekta "Standardi i angažman za sprečavanje nasilja nad ženama i porodičnog nasilja u BiH".

Pokrovitelji festivala su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstvo civilnih poslova BiH i opština Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža.

 

 

nazad na vrh

Radio Sa-RS