BiH izvozi gorivo u Ujedinjene Arapske Emirate

Napišite komentar

nafta busotineBosna i Hercegovina izvezla je u prošloj i ovoj godini naftnih derivata u vrijednosti od 159,7 miliona KM, a među zemljama u koje se gorivo izvozi nalazi se i jedna od naftom najbogatijih zemalja na svijetu – Ujedinjeni Arapski Emirati.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) gorivo iz BiH izvozi devet firmi. Posebno je zanimljivo da se među preduzećima kojima se isplati kupovati gorivo u BiH nalazi i firma iz Dubaija – "Benson Fze", piše Capital.ba.

Gorivo se cisternama transportuje do hrvatske luke Vukovar, piše ovaj portal.

Ukoliko gorivo zaista završi na odredištu, postavlja se pitanje ekonomske opravdanosti izvoza dizela iz BiH, s obzirom na to da maloprodajna cijena na pumpama u Republici Srpskoj trenutno iznosi oko 1,75 KM po litru, dok je u Dubaiju ispod jedne konvertibilne marke.

Stručnjaci otvoreno sumnjaju da bogati arapski šeici u svoje automobile sipaju gorivo prerađeno u Republici Srpskoj, umjesto toga verovatnije je da ono završi u nekoj od susjednih zemalja oslobođeno PDV i akciza.

Osim Ujedinjenih Arpaskih Emirata, gorivo se iz BiH izvozi i u Veliku Britaniju, Švedsku, Njemačku, Tursku, Švajcarsku, Dansku, Mađarsku, Italiju, Slovačku, te u susjednu Hrvatsku, Crnu Goru i Srbiju.

Ove godine je najviše izvezeno biodizela i to u vrijednosti od čak 51,6 miliona KM, potvrđeno je u Upravi za indirektno oporezivanje BiH. Biodizel se iz BiH najviše izvozi u Holandiju, Mađarsku, Njemačku, Sloveniju i Švajcarsku.

Osim u Ujedinjene Arapske Emirate, dizel se uglavnom izvozi u Hrvatsku i Crnu Goru, a u ove dvije zemlje okruženju najviše se izvozi i benzin. Kerozin najviše ide u Mađarsku, Tursku, Italiju i Irsku.

 

 

 

Ovdje napišite svoj komentar...
Otkaži
Prijavi se kao
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh