Loša edukacija u društvu u vezi dijabetesa Istaknuto

Napišite komentar
Udruženje dijabetičara Istočno Sarajevo ovih dana useljava u novoopremljene prostorije, gdje će moći u boljim uslovima obavljati svoje djelatnosti. O radu ovog udruženja razgovarali smo sa potpredsjednikom ovog udruženja g. Daliborom Mojevićem.
 
SA-RS:  Udruženje useljava u nove prostorije. Koliko će to olakšati dalje aktivnosti udruženja?
 
Udruženje dijabetičara grada Istočno Sarajevo postoji već četiri godine i aktivno radi na prostoru svih opština. Broji oko 300 članova  iz svih opština sa potpisanim pristupnicama. Prostorije smo dobili od opštine Istočno Novo Sarajevo i nalaze se na adresi Vojvode Radomira Putnika br. 100. Prostorije su bile neuslovne, ali smo ih uspjeli urediti i nabaviti namještaj, kako bi mogli normalno funkcionisati. Ovim smo uspjeli dobiti prostor u kojem ćemo moći pružati osnovne informacije osobama sa dijabetesom TIP 1 TIP 2 kojih je više od 3500 na području našeg grada, kao i razne radionice edukativnog karaktera, preglede iz različitih oblasti medicine, a koje su  vezane za dijabetes, različita mjerenja, ŠUK-a, HBA1C, TM, TT, nabavka trakica i različitih brošura.
 
SA-RS: Koje su trenutne aktivnosti u Vašem udruženju ?
 
Udruženje radi na izradi članskih kartica kako bi imali bolji uvid u situaciju svih dijabetičara i kako bi im obezbjedili neke pogodnosti. U 2014-oj smo realizovali projekat besplatnog mjerenja hba1c ili glikoliziranog hemoglobina po svim opštinama, a u saradnji sa domovima zdravlja i našim doktorima, što takođe radimo i ove godine. 
svjetski dan borbe protiv dijabetesa14 novembar obilježili smo u 2014. godini, a planiramo i ove godine. Svakako da i mi imamo svoj program rada za ovu godinu i u planu nam je i to da napravimo elektronsku verziju svih oboljelih, zatim razne radionice kako bi dijabetičari stekli bolje znanje o sebi i svom dijabetesu, planirane su  i preventivne kontrole ljudi i djece školskog uzrasta do 14 godina i mnoge dr. aktivnosti.
 
SA-RS: Da li imamo dovoljno ljekarskog kadra koji može pravilno savjetovati dijabetičare u vezi ishrane, aktivnosti i načina liječenja i koliko smo generalno edukovani o bolesti dijabetesa?
 
Na vase pitanje odgovor je dosta složen. Mi imamo dobre doktorice i dobru saradnju sa njma, ali i njih su dvije zadužene za područje cijelog grada i šire regije. Imamo i medicinske sestre koje nam pomažu svim srcem ali njihov posao im ne dozvoljava svakodnevni rad sa dijabetičarima. Na našu žalost, nemamo dijabetologa –pedijatra, koji nam je i vise nego potreban. Naša djeca su primorana ići u Banja Luku ili bolnicu Kosevo na kontrole. Iz ovoga se moze zaključiti da su naši dijabetičari i njihovi bliži članovi loše edukovani, Ako bi to  gledali na skali od 1-10,  našli bi se tek nešto vise 1.5 - 2. Na žalost.
 
SA-RS: Kakva je saradnja sa ostalim udruženjima dijabetičara iz RS i BiH?
 
Što se tiče saradnje sa drugim udruženjima Republike Srpske i Bosne i Hercegovine može se reći da je i više nego dobra. Zahvaljujući nekima od njh, uspjeli smo sve ovo uraditi. Ušli smo u savez dijabetoloških udruženja RS, pa u krovni savez BiH, a samim tim smo pristupili i međunarodnoj dijabetološkoj fondaciji IDF i sa njima ostvarili dobre kontakte kao i sa udruženjima iz regiona. 
 
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh